Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Νέα έρευνα του Poudouleveis.gr: Οι περισσότεροι εργαζόμενοι στην Ελλάδα απασχολούνται και κατά τη διάρκεια των διακοπών

      Οι Έλληνες φαίνεται πως δεν μπορούν να αποσυνδεθούν πλήρως από την εργασία τους κατά τη διάρκεια των διακοπών τους

    Το Poudouleveis.gr, μέρος του δικτύου online πλατφορμών WhereWeWork, πραγματοποίησε έρευνα κατά την περίοδο 1 με 8 Σεπτεμβρίου 2023, σχετικά με την εργασία κατά τη διάρκεια των διακοπών. Στην έρευνα συμμετείχαν περισσότερα από 2.300 άτομα, εκ των οποίων περισσότεροι από 1.100 ήταν γονείς με παιδιά, ενώ η πλειοψηφία άνηκε στην ηλικιακή ομάδα  26-55 ετών.

     

    Οι περισσότεροι Έλληνες εργαζόμενοι απασχολούνται και στις διακοπές

     

    Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες και συγκεκριμένα το 53% δήλωσε ότι δέχτηκε κάποιο αίτημα από προϊστάμενο ή συνεργάτη για διεκπεραίωση κάποιας εργασίας κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών του διακοπών. Από αυτούς μόλις το 5,7% μπήκε στη διαδικασία να εξηγήσει πως δεν επιθυμεί να εργάζεται τις ημέρες της άδειας του. Είναι αξιοσημείωτο ότι ένα υψηλό ποσοστό -της τάξης του 67%- έλεγχε συνεχώς τα email του ή το εταιρικό του κινητό. Μάλιστα, το 46% παραδέχθηκε ότι πήρε μαζί του το laptop στις διακοπές σε περίπτωση που προκύψει κάποιο επείγον επαγγελματικό ζήτημα προς επίλυση.

    Παρόλα αυτά, η πρακτική αυτή δε φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αρεστή στους εργαζόμενους, καθώς σχεδόν όλοι τους (ποσοστό μεγαλύτερο του 94%) δήλωσαν πως ενοχλούνται ή δε νιώθουν άνετα όταν τους καλούν από τη δουλειά κατά τη διάρκεια των διακοπών. Από αυτούς οι μισοί προσπάθησαν να μιλήσουν με τον προϊστάμενό τους για αυτό το θέμα, ενώ 1 στους 4 έχει ενδοιασμούς να ξεκινήσει μία τέτοια συζήτηση. Οι φόβοι αυτοί δεν είναι εντελώς αβάσιμοι, αφού από όσους τελικά επικοινώνησαν τη δυσαρέσκεια τους, μόλις το 27% φαίνεται να δικαιώθηκε δηλώνοντας πως η κατάσταση βελτιώθηκε.

     

    Λιγοστές οι μέρες των διακοπών για τους Έλληνες εργαζόμενους

     

    Το 80% των ερωτηθέντων της έρευνας κατάφερε να πάρει καλοκαιρινή άδεια. Από αυτούς 1 στους 2 δήλωσε πως η διάρκεια της ήταν μέχρι 9 ημέρες. Μόλις το 18% κατάφερε να λείψει από την εργασία του για περισσότερες από 15 ημέρες. Παράλληλα, το 57% των Ελλήνων εργαζομένων πιστεύει πως ιδανικά θα χρειάζονταν περισσότερες από 2 εβδομάδες διακοπών προκειμένου να μπορέσουν να ξεκουραστούν. Πάντως, οι μισοί περίπου από όσους πήγαν τελικά διακοπές υποστήριξαν πως κατάφεραν να χαλαρώσουν και να αποφορτιστούν από το άγχος της δουλειάς.

     

    Μεγαλύτερο το βάρος των καλοκαιρινών διακοπών για τους γονείς

     

    Από τα άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα 1 στους 2 ήταν γονείς με μικρά παιδιά, που είχαν να διαχειριστούν και την αλλαγή του οικογενειακού προγράμματος, λόγω του κλεισίματος των σχολείων για την καλοκαιρινή περίοδο. Οι μισοί από αυτούς αναγκάστηκαν να εργασθούν από το σπίτι, προκειμένου να προσέχουν παράλληλα τα παιδιά τους, ενώ οι υπόλοιποι φρόντισαν να τα στείλουν για μερικές εβδομάδες σε κάποιο καλοκαιρινό camp ή στους παππούδες τους, ανεξάρτητα αν αργότερα μέσα στο καλοκαίρι πήγαν κάπου μαζί οικογενειακές διακοπές. Μάλιστα, το 46% των εργαζόμενων γονέων στην Ελλάδα θεωρούν τους εαυτούς τους τυχερούς που με την έναρξη της σχολικής χρονιάς θα έχουν τη βοήθεια των παππούδων ή λοιπών συγγενών στη φροντίδα των παιδιών τους.

     

    "Η έρευνα μας δίνει περισσότερα στοιχεία πάνω σε μία τάση που καθιερώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και η αγγλική της ορολογία είναι "workation", δηλαδή η συνήθεια να εργάζεται κανείς και στις διακοπές. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες ή τους εργασιομανείς αυτό μπορεί να είναι τρόπος ζωής. Όμως, το 94% των Ελλήνων εργαζομένων δηλώνει ενοχλημένο για αυτή την κατάσταση με μόλις τους μισούς από αυτούς να βρίσκουν το θάρρος να μιλήσουν στον προϊστάμενο τους, για να δικαιωθεί τελικά ένα ποσοστό 27%. Είναι λοιπόν σημαντικό οι εργαζόμενοι να μιλούν χωρίς φόβο και οι εργοδότες από την πλευρά τους να επιτρέπουν στους ανθρώπους να διατηρούν πραγματική ισορροπία ανάμεσα σε επαγγελματική και προσωπική ζωή. Μία ισορροπία που όλοι επιθυμούμε και χρειαζόμαστε"

    τόνισε ο Costin Tudor, CEO του WhereWeWork.


×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.