Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Η μεγαλύτερη συστοιχία τηλεσκοπίων στον κόσμο είναι σχεδόν έτοιμη να "κοιτάξει" κατευθείαν στον ήλιο

      Φήμες ότι θα λειτουργεί μόνο νύχτα ελέγχονται ως ανακριβείς

    Η Κίνα ολοκλήρωσε την κατασκευή της μεγαλύτερης διάταξης τηλεσκοπίων στον κόσμο στο Θιβετιανό Οροπέδιο. Η χώρα σχεδιάζει να το στοχεύσει στον ήλιο, συμμετέχοντας σε αυτό που αποκαλείται «η χρυσή εποχή της ηλιακής αστρονομίας». 
    Όπως αναφέρθηκε στο Nature νωρίτερα σήμερα, το Ηλιακό Ραδιοτηλεσκόπιο Daocheng (DSRT) κόστισε 100 εκατομμύρια γιουάν (14 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) και αποτελείται από περισσότερα από 300 πιάτα κεραίας που βρίσκονται σε σχηματισμό περιφέρειας 3 χιλιομέτρων. Οι αρχικές δοκιμές θα ξεκινήσουν τον Ιούνιο του 2024 και θα επικεντρωθούν σε μια επερχόμενη αύξηση της ηλιακής δραστηριότητας τα επόμενα χρόνια, ιδιαίτερα στο πώς οι ηλιακές εκρήξεις επηρεάζουν τη Γη.

    «Η Κίνα διαθέτει πλέον όργανα που μπορούν να παρατηρήσουν όλα τα επίπεδα του ήλιου, από την επιφάνειά του μέχρι την εξώτατη ατμόσφαιρά του», είπε στο Nature ο Hui Tian, ηλιακός φυσικός στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου. Σε σύγκριση με παρόμοιες τηλεσκοπικές συστοιχίες, το DSRT θα είναι πιο προσεκτικά συντονισμένο, και έτσι δυνητικά θα συλλαμβάνει ασθενέστερα σήματα από σωματίδια υψηλής ενέργειας που εκπέμπονται κατά τη διάρκεια συμβάντων CME (Coronal Mass Ejection). Καθώς ο ουρανός από πάνω μας γίνεται όλο και περισσότερο - και μερικές φορές υπερβολικά- γεμάτος από δορυφόρους, η ανάπτυξη μιας πιο αξιόπιστης, ακριβούς και λεπτομερούς ανάλυσης της ηλιακής δραστηριότητας θα είναι κρίσιμη για την περαιτέρω έρευνα.


    Πηγή
    Φωτογραφία: VCG/VCG μέσω Getty Images
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.