Jump to content


  • astrolabos
    astrolabos

    Το νέο smartphone της Nokia υποστηρίζει τη τάση "δικαίωμα στην επισκευή"

      Το smartphone Nokia G22 από τη φινλανδική εταιρεία HMD Global υποστηρίζει το "righh to repair"

    Το επόμενο smartphone που θα έρθει από την πολύ γνωστή εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, Nokia, είναι μια συσκευή που οι χρήστες μπορούν να επισκευάσουν μόνοι τους. Το Nokia G22, που αναπτύχθηκε από τον φινλανδικό κατασκευαστή HMD Global, είναι ένα τυπικό smartphone με οθόνη 6,5" και κύρια κάμερα 50 megapixel.

    Αλλά είναι το εξωτερικό κέλυφος και το εσωτερικό του τηλεφώνου που το κάνουν ξεχωριστό. Το κινητό περιλαμβάνει μια ανακυκλώσιμη πλαστική πλάτη, η οποία μπορεί να αφαιρεθεί εύκολα για να αντικατασταθούν τα σπασμένα εξαρτήματα.

    Οπλισμένος με εργαλεία και οδηγούς επισκευής από την εταιρεία iFixit που υποστηρίζει την επισκευή υλικού, ο χρήστης μπορεί να αφαιρέσει και να αντικαταστήσει το πίσω κάλυμμα του τηλεφώνου, την μπαταρία, την οθόνη και τη θύρα φόρτισης.

    Ο Adam Ferguson, επικεφαλής του τμήματος μάρκετινγκ προϊόντων της HMD Global, δήλωσε ότι η διαδικασία αυτή θα κοστίζει κατά μέσο όρο 30% λιγότερο από την αντικατάσταση ενός παλιού τηλεφώνου με ένα καινούργιο.

    Οι εταιρείες smartphone εργάζονται όλο και περισσότερο για να κάνουν τα τηλέφωνα να διαρκούν περισσότερο εν μέσω πιέσεων από τις ρυθμιστικές αρχές για να καταστήσουν τις ηλεκτρονικές συσκευές πιο βιώσιμες. Οι νομοθέτες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για παράδειγμα, ζητούν νομοθεσία που θα υποχρεώνει τους κατασκευαστές να δίνουν στους χρήστες το "δικαίωμα στην επισκευή". Το δικαίωμα στην επισκευή αναφέρεται σε μια κίνηση μεταξύ των ακτιβιστών για τα δικαιώματα των καταναλωτών, προκειμένου να διευκολυνθούν οι καταναλωτές να επισκευάζουν τις συσκευές τους. Η Πράσινη Νέα Συμφωνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιδιώκει να μετατρέψει το μπλοκ σε μια λεγόμενη κυκλική οικονομία έως το 2050, καθιστώντας έτσι σχεδόν όλα τα υλικά αγαθά να μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, να επισκευαστούν, να επαναχρησιμοποιηθούν ή να ανακυκλωθούν ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα απόβλητα.

    Η επισκευή τηλεφώνων, ειδικότερα, έχει γίνει πιο περίπλοκη λόγω του πόσο σφιχτά σφραγίζονται η μπαταρία και άλλα εξαρτήματα με κόλλα.  Η Apple, η οποία ήταν επί μακρόν απρόθυμη να αλλάξει τις πολιτικές επισκευής της, αποφάσισε τον Νοέμβριο του 2021 να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα επισκευής με αυτοεξυπηρέτηση, το οποίο επιτρέπει στους πελάτες να αγοράζουν ανταλλακτικά για να επιδιορθώνουν μόνοι τους τις συσκευές τους. Τον Δεκέμβριο, η κατασκευάστρια εταιρεία του iPhone επέκτεινε το πρόγραμμα αυτό σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, όπως το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Πολωνία, η Ισπανία, η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

    "Καθώς οι καταναλωτές ζητούν όλο και περισσότερο πιο βιώσιμες και με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής συσκευές, η δυνατότητα εύκολης και οικονομικής επισκευής των smartphones θα αποτελέσει βασικό διαφοροποιητικό παράγοντα στην αγορά", δήλωσε ο Ben Wood, επικεφαλής αναλυτής της CCS Insight. Περίπου οι μισοί από τους κατόχους κινητών τηλεφώνων στην Ευρώπη θα επισκεύαζαν τη συσκευή τους εάν αυτή χάλαγε εκτός της περιόδου εγγύησης, δήλωσε ο Wood, επικαλούμενος την έρευνα της CSS Insight.

    Υπάρχει ένα μειονέκτημα με το Nokia G22 - πληροί μόνο το κριτήριο IP52 για την αντοχή έναντι βλαβερών ουσιών, που σημαίνει ότι δεν είναι απρόσβλητο από ζημιές στο νερό, μιας και αυτό δε θα ήταν δυνατό να επιτευχθεί αυτό το χαρακτηριστικό στην τιμή του τηλεφώνου.

    Το G22, το οποίο θα κυκλοφορήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 8 Μαρτίου, ξεκινά στην τιμή των £149,99 (€ 169,00). Τα ανταλλακτικά που μπορούν να αντικατασταθούν μπορούν να αγοραστούν μεμονωμένα από το iFixit. Για την μπαταρία θα κοστίσει £22,99 (€25,90), για την οθόνη £44,99 (€50,69)και για τη θύρα φόρτισης £18,99 (€21,40). Ο Ferguson δήλωσε ότι, κατά μέσο όρο, οι καταναλωτές θα πληρώσουν 30% λιγότερα για την αντικατάσταση των σπασμένων εξαρτημάτων τους από την αγορά ενός νέου τηλεφώνου.

    Η Nokia δεν είναι η μόνη μάρκα κινητής τηλεφωνίας που αναπτύσσει smartphones με γνώμονα το περιβάλλον. Η ολλανδική εταιρεία Fairphone, για παράδειγμα, πωλεί μια σειρά τηλεφώνων που χρησιμοποιούν επισκευάσιμα και αντικαταστάσιμα εξαρτήματα.

    Η Nokia, ο πάλαι ποτέ τιτάνας της βιομηχανίας κινητών τηλεφώνων, έχει από τότε περάσει σε δεύτερη μοίρα, καθώς οι γίγαντες των ηλεκτρονικών ειδών Samsung και Apple ανέβηκαν στην κορυφή της κατάταξης. Η εταιρεία είναι πλέον γνωστή κυρίως για τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές που πωλούνται σε φορείς εκμετάλλευσης.

    Η Nokia πούλησε τη δραστηριότητά της στον τομέα της κινητής τηλεφωνίας στη Microsoft έναντι 5,4 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2014. Η μονάδα αγοράστηκε αργότερα από την HMD, η οποία δημιουργήθηκε από στελέχη της Nokia στη Φινλανδία, έναντι 350 εκατομμυρίων δολαρίων. Η Nokia λαμβάνει ένα royalty fee για κάθε τηλέφωνο που πουλάει η HMD.

    Η HMD δήλωσε ότι σχεδιάζει επίσης να κατευθύνει περισσότερες κατασκευαστικές διαδικασίες των τηλεφώνων της στην Ευρώπη. Η εταιρεία δεν διευκρίνισε πού, επικαλούμενη λόγους ασφαλείας. Σε δελτίο τύπου, η εταιρεία δήλωσε ότι "αναπτύσσει δυνατότητες και διαδικασίες για να φέρει την παραγωγή συσκευών 5G Nokia στην Ευρώπη το 2023".

    Η κίνηση αυτή υπογραμμίζει μια συνεχιζόμενη μετακίνηση από μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας των αλυσίδων εφοδιασμού τους μακριά από την Κίνα και άλλες χώρες της Ανατολικής Ασίας.


    Πηγή
    Φωτογραφία: HMD Global
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.