Jump to content



  • yanni
    yanni

    Και "έξυπνες" αντλίες ινσουλίνης ευάλωτες σε επιθέσεις απο hackers

    Η παραβίαση μιας σύγχρονης ηλεκτρονικής συσκευής από hackers, συνήθως μπορεί να οδηγήσει σε άβολες καταστάσεις. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως θα μπορούσε να οδηγήσει και σε επικίνδυνες, όπως σε περιπτώσεις παραβίασης του ηλεκτρονικού συστήματος ενός αυτοκινήτου, που εκείνη την στιγμή κινείται.  Η τελευταία ενημέρωση της Animas, θυγατρική της Johnson & Johnson, για εύρεση ενός ευάλωτου σημείου στον τομέα της ασφάλειας της αντλίας ινσουλίνης Animas OneTouch Ping, έρχεται να προσθέσει άλλη μια περίπτωση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί επικίνδυνη.

     

    Η Johnson & Johnson προχώρησε σε ενημέρωση μέσω αποστολής PDF, σε γιατρούς και πάνω από 114000 ασθενείς που χρησιμοποιούν την αντλία ινσουλίνης Animas OneTouch Ping, σε Αμερική και Καναδα, ότι κακόβουλοι hackers θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν την, χωρίς κωδικοποίηση ασύρματη επικοινωνία της συσκευής και να αποκτήσουν πρόσβαση στην συσκευή. Αν και η πιθανότητα αυτή είναι εξαιρετικά μικρή και απαιτεί τεχνική εμπειρία, ειδικό εξοπλισμό και το άτομο που θα παραβιάσει την συσκευή να βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 8 μέτρων από αυτή, κάποιος θα μπορούσε να ενεργοποιήσει θεωρητικά την συσκευή, ώστε αυτή να στείλει μια υπερβολική δόση στον ασθενή.

     

    57f692251a087-AnimasOneTouchPing.jpg

     

    Η εταιρία πάντως σημειώνει ότι η αντλία της διαθέτει πολλαπλές δικλίδες ασφαλείας, ενώ για αυτούς που ανησυχούν, υπάρχει η δυνατότητα απενεργοποίησης του ασύρματου συστήματος της συσκευής. Σε αυτή την περίπτωση όμως θα απαιτείται να εισάγουν με το χέρι τις μετρήσεις γλυκόζης στο αίμα. Επιπλέον δίνεται η δυνατότητα στους χρήστες να προγραμματίζουν ένα όριο στα επίπεδα ινσουλίνης που θα χορηγεί η αντλία καθώς και να ενεργοποιήσουν το σύστημα δόνησης που αυτό διαθέτει για όποτε χορηγεί κάποια δόση.

     

    Μέχρι στιγμής ούτε η Johnson & Johnson ή η FDA έχουν κάποια στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι hackers εκμεταλλεύτηκαν το παραπάνω κενό ασφαλείας. Ειδικοί πάντως σε θέματα ασφαλείας ιατρικών συσκευών, θεωρούν ότι αυτή εδώ πρέπει να είναι η πρώτη φορά που μια εταιρία προχωράει σε μια τέτοιου τύπου ενημέρωση προς ασθενείς που χρησιμοποιούν κάποια συσκευή της, ενώ μόλις έναν μήνα πριν υπήρχαν και αποκαλύψεις όσον αφορά bugs σε βηματοδότες και απινιδωτές.


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.