Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Γνωρίστε τον τύπο που συντηρεί τη νέα ιστορία των παιχνιδιών για PC, μεταφέροντάς τα σε περιβάλλον Linux

      Ο Ethan Lee διατηρεί τα αγαπημένα σας indie παιχνίδια σε λειτουργία εδώ και χρόνια μεταφέροντάς τα στο Linux

    Ιστορικά, οι προσπάθειες διατήρησης βιντεοπαιχνιδιών καλύπτουν συνήθως δύο τύπους παιχνιδιών. Το πιο συνηθισμένο είναι τα πολύ παλιά ή "ρετρό" παιχνίδια από την εποχή των 16-bit ή παλαιότερα, τα οποία είναι "παγιδευμένα" σε κασέτες μέχρι να απελευθερωθούν μέσω ROM που μπορούν να διακινηθούν μέσω διαδικτύου. Το άλλο είναι τα παιχνίδια που βασίζονται σε μια διαδικτυακή υπηρεσία, όπως οι αποσυνδεδεμένοι πλέον διακομιστές του Enter the Matrix ή όποια παιχνίδια μπορείτε να αποκτήσετε, μόνο κατεβάζοντάς τα μέσω του Wii Shop Channel της Nintendo, το οποίο έκλεισε το 2019.

     

    Αλλά ο χρόνος συνεχίζει να βαδίζει και μια πιο πρόσφατη γενιά παιχνιδιών πρέπει τώρα να διατηρηθεί, αν θέλουμε ακόμα αυτά τα παιχνίδια να είναι προσβάσιμα: τα indies από τα τέλη της δεκαετίας του '80 έως τα μέσα της δεκαετίας του '20. Το Fez, ένα σύμβολο της εποχής και της σκηνής των indie παιχνιδιών, είναι πλέον πάνω από μια δεκαετία παλιό. Και ενώ δεν σκεφτόμαστε αυτού του είδους τις εργασίες μέχρι να τις χρειαστούμε, το Fez, το οποίο οι περισσότεροι παίκτες PC εκκίνησαν στα Windows 7 όταν πρωτοβγήκε, δεν πρόκειται να τρέξει ως δια μαγείας στο μηχάνημα σας με Windows 11 σήμερα χωρίς κάποια παρέμβαση.

     

    Το άτομο που κάνει αυτές τις διαδικασίες, καθώς και τη διασφάλιση ότι περίπου 70 από τα πιο γνωστά indie παιχνίδια της ίδιας εποχής συνεχίζουν να τρέχουν, είναι ο Ethan Lee. Δεν είναι τόσο γνωστός όσο ο προγραμματιστής του Fez, Phil Fish, ο οποίος ήταν επίσης το θέμα του ντοκιμαντέρ Indie Game: The Movie, αλλά αυτή την εβδομάδα ο Lee άρχισε να εμπορεύεται δημοσίως την υπηρεσία που παρέχει αθόρυβα για πάνω από 11 χρόνια: τη συντήρηση παλαιότερων παιχνιδιών.

    Συνήθως, όταν οι εκδότες βιντεοπαιχνιδιών μιλούν για την επανεξέταση παλαιότερων παιχνιδιών, μιλούν για "remasters", πλούσιες αναπαραγωγές που όχι μόνο τα καθιστούν αναπαραγώγιμα, αλλά ενημερώνουν τα γραφικά τους ή τα κάνουν πιο σύγχρονα με κάποιο τρόπο. Ο Lee επέλεξε σκόπιμα τη λέξη "συντήρηση" για να περιγράψει αυτό που κάνει.

    "Ο τρόπος με τον οποίο το παρουσιάζω είναι περισσότερο κάτι σαν μια βαρετή υποδομή", είπε. "Ας βεβαιωθούμε ότι το τρέχον build λειτουργεί, ενώ πολλές φορές οι άνθρωποι αισθάνονται ότι ο μόνος τρόπος για να φέρουν ένα παιχνίδι σε μια νέα γενιά είναι να κάνουν ένα μεγάλο remaster. Αυτό είναι ωραίο, αλλά δεν θα ήταν ωραίο αν το Quake II συνέχιζε να λειτουργεί από το 1997 μέχρι σήμερα χωρίς όλα αυτά τα περίεργα πράγματα που μπήκαν στη διαδρομή; Αυτός είναι κατά κάποιο τρόπο ο λόγος για τον οποίο ήμουν πολύ προσεκτικός με τη λέξη συντήρηση, επειδή πρόκειται για μια συνεχή διαδικασία που ξεκινά λίγο πολύ από τη στιγμή που το παρουσιάζεις στο κοινό".

    Όπως εξηγεί στην ομιλία του προς τους προγραμματιστές παιχνιδιών: "μόνο ο κατάλογος των PC έχει μεγαλώσει πολύ μέσα στα τελευταία 15 χρόνια, και ακόμη και μικρά ανεξάρτητα στούντιο έχουν πλέον έναν εκτεταμένο παλαιό κατάλογο τίτλων που οι παίκτες μπορούν τεχνικά να αγοράσουν και να παίξουν ακόμη και σήμερα! Ωστόσο, αυτό έχει κάποιο κόστος: Όσο περισσότερο υπάρχει ένα στούντιο, τόσο μεγαλώνει ο κατάλογός του, με αποτέλεσμα να μεγαλώνει και το βάρος της συντήρησης".

     

    Μερικά μόνο από τα άλλα indie παιχνίδια που μετέφερε ο Lee είναι τα Super Hexagon, Proteus, Rogue Legacy, Dust: An Elysian Tail, TowerFall Ascension, VVVVVVVV, Transistor, Wizorb, Mercenary Kings, Hacknet, Shenzhen I/O και Bastion.

    "Ο κόσμος θεωρεί το PC ως αυτή την εντελώς ανίκητη πλατφόρμα, όπου μόλις πάρεις μια έκδοση για PC ζει για πάντα", μου είπε ο Lee. "Και σε κάποιο βαθμό σίγουρα διαρκεί περισσότερο από άλλες πλατφόρμες".

    Με ένα παιχνίδι Xbox 360, εξήγησε ο Lee, το παιχνίδι είναι διαθέσιμο μόνο για όσο διάστημα έχετε ένα λειτουργικό Xbox 360, εκτός αν δημιουργήσετε μια άλλη έκδοση του για άλλη πλατφόρμα. Με τον υπολογιστή, οι άνθρωποι υποθέτουν ότι από τη στιγμή που ένα παιχνίδι βρίσκεται στα Windows, μπορεί να ζει για πάντα με τις μελλοντικές εκδόσεις των Windows.

     

    "Στην πραγματικότητα, αυτό που κάνει ένα PC τόσο περίεργο είναι ότι υπάρχει αυτή η μεγάλη στοίβα από πράγματα. Έχετε έναν επεξεργαστή x86, την τρέχουσα εποχή των σύγχρονων επεξεργαστών γραφικών και στη συνέχεια έχετε το λειτουργικό σύστημα που τρέχει πάνω σε αυτό και τους διάφορους οδηγούς του", δήλωσε ο Lee.

     

    Με μια αλλαγή σε οποιοδήποτε από αυτά τα επίπεδα μπορεί να κάνει ένα παιχνίδι να τρέξει άσχημα ή και καθόλου. Προσωπικά έχω χρησιμοποιήσει τον εξομοιωτή MS-DOS DOSBox για να παίξω παιχνίδια PC από τις αρχές της δεκαετίας του '90, αλλά παραδέχομαι ότι υπέθεσα επίσης ότι οποιοδήποτε παιχνίδι PC που έπαιξα τα τελευταία 15 χρόνια θα συνεχίσει να λειτουργεί ως δια μαγείας για πάντα. Αλλά μόλις την περασμένη εβδομάδα, ένα viral βίντεο περιέγραψε λεπτομερώς πώς πολλά παιχνίδια PC από την Rockstar Games τρέχουν άσχημα ή καταρρέουν εντελώς επειδή δεν έχουν μεταφερθεί σωστά σε νεότερα λειτουργικά συστήματα. Μερικές φορές, οι επίσημες εκδόσεις αυτών των παιχνιδιών στο Steam είναι στην πραγματικότητα "σπασμένες" εκδόσεις, επειδή η κοινότητα των πειρατών κάνει καλύτερη δουλειά στη συντήρησή τους από έναν από τους μεγαλύτερους εκδότες βιντεοπαιχνιδιών στον κόσμο.

     

    Ο Lee έγινε ο άνθρωπος που θα κάνει αυτή τη δουλειά συνεργαζόμενος με το Humble Bundle, μια εταιρεία που ξεκίνησε το 2010 και πουλούσε πακέτα με κυρίως indie παιχνίδια και επέτρεπε στο κόσμο να δωρίσει μέρος των εσόδων για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Το Humble Bundle ζήτησε από τους συμμετέχοντες προγραμματιστές παιχνιδιών για PC να μπορούν να τρέξουν και σε macOS και Linux. Ο Lee είχε κάποια εμπειρία με το τελευταίο από τη μεταφορά ενός μικρού παιχνιδιού που ονομαζόταν Waveform στο Linux.

     

    "Εκείνη την εποχή, ήταν σαν μια μικρή ομάδα από εμάς, δουλεύαμε όλοι μαζί σε αυτό το γιγαντιαίο φύλλο Excel με 100 παιχνίδια και νομίζω ότι εκείνη την εποχή τα μοιράζαμε. Ο καθένας από εμάς είχε να υποστηρίξει περίπου 15 παιχνίδια κάθε φορά", δήλωσε ο Lee. "Απλά έγινε μια χιονοστιβάδα, κάναμε αυτό το port, μετά ένα άλλο port, μετά ένα άλλο port και τώρα είμαστε εδώ 11 χρόνια αργότερα".

     

    Το Humble Bundle δεν είναι τόσο σημαντικό όσο ήταν, αλλά ο Lee συνέχισε να βρίσκει δουλειά μέσω των προγραμματιστών που γνώρισε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και από στόμα σε στόμα. Αυτή την εβδομάδα, δημοσιοποίησε την επιχείρηση συντήρησης για να συνεχίσει να παίρνει δουλειές και ελπίζει να κάνει μερικούς ακόμα προγραμματιστές να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται για τη συντήρηση του παιχνιδιού τους.

     

    Όπως και στις μέρες του Humble Bundle, υπάρχει μόνο μία ρητή απαίτηση για να μπορέσει ένα παιχνίδι να τύχει της εργασίας συντήρησης: πρέπει να έχει μια εγγενή έκδοση Linux διαθέσιμη στους πελάτες. Αν οι προγραμματιστές δεν διαθέτουν τέτοια έκδοση, ο Lee προσφέρει τη δυνατότητα να δημιουργήσει μια τέτοια έκδοση ως μέρος της υπηρεσίας του. Είναι το περιβάλλον στο οποίο αισθάνεται πιο άνετα να αναπτύσσει, αλλά επειδή το Linux είναι ανοικτού κώδικα, είναι ευκολότερο να διατηρεί τις εκδόσεις Linux των παιχνιδιών σε λειτουργία. Αντί να περιμένει και να ελπίζει σε οποιαδήποτε λύση βρει η Microsoft για να κάνει τα παλιά παιχνίδια να λειτουργούν σε νεότερες εκδόσεις των Windows, η κοινότητα ανοιχτού κώδικα μπορεί να δημιουργήσει τη δική της. Είναι επίσης μια πολύ πιο ελκυστική πρόταση τώρα που το Steam διαθέτει μια πλατφόρμα Linux, το SteamOS, το οποίο διαθέτει μια ειδική συσκευή, το Steam Deck.

     

    Μερικές φορές, η μεταφορά παλαιών παιχνιδιών απαιτεί λίγο ψάξιμο. Το 2021, για παράδειγμα, ο Lee προσλήφθηκε για να μεταφέρει την υποστήριξη 64-bit στο MacOS για το Thirty Flights of Loving, το σύντομο παιχνίδι περιπέτειας πρώτου προσώπου της Blendo Games που ήταν βασισμένο στη μηχανή Quake II. Το πρόβλημα ήταν ότι το Thirty Flights of Loving ήταν στην πραγματικότητα χτισμένο σε ένα παρακλάδι της μηχανής που δημιουργήθηκε από χρήστες και ήταν γνωστό ως KMQuake2, και όχι στην επίσημη έκδοση της Id.

     

    "Ήταν πολύ συγκεκριμένα δεδομένα", δήλωσε ο Lee. "Δεν μπορούσα να τα βρω πουθενά, επειδή το Thirty Flights of Loving βασιζόταν σε μια έκδοση που δεν ήταν δημόσια. Οπότε απλά κοιτάζω το αρχείο καταγραφής commit ή οτιδήποτε άλλο, και στέλνω email στο άτομο που ελπίζεις για το καλύτερο. Ευτυχώς, επειδή υπήρχε αυτή η προηγούμενη σχέση [μεταξύ της Blendo Games και του προγραμματιστή], ο Knightmare, το ψευδώνυμο του ατόμου που έφτιαξε το KMQuake2, επέστρεψε σε μένα και μου έδωσε το build".

     

    Πριν από δεκαπέντε χρόνια, είπε ο Lee, η ιδέα ότι τα ανεξάρτητα παιχνίδια θα μπορούσαν να είναι τόσο επιτυχημένα ήταν τόσο νέα, που οι άνθρωποι δεν σκεφτόντουσαν 10 χρόνια μπροστά. Τώρα που το κάνει τόσο καιρό, έχει έναν νέο τρόπο να το σκέφτεται.

     

    "Αυτό που πάντα ρωτάω τους ανθρώπους είναι: πώς νομίζετε ότι οι άνθρωποι θα τρέχουν το παιχνίδι σας σε 50 χρόνια από τώρα; Και οι περισσότεροι από αυτούς δεν έχουν απάντηση σε αυτό".


    Πηγή
    Φωτογραφία: Thirty flights of loving. Image: Blendo Games.
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.