Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Η Activision βγάζει για πρώτη φορά περισσότερα χρήματα από παιχνίδια υπολογιστή από ό,τι στις κονσόλες και η διαφορά διευρύνεται

      Υπάρχει ψωμί στην αγορά παιχνιδιών για υπολογιστές και η Activision δεν είναι η μόνη που το έχει παρατηρήσει.

    Ο υπολογιστής πρόκειται να γίνει πιο σημαντικός για μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες βιντεοπαιχνιδιών στον κόσμο. Σύμφωνα με την τελευταία οικονομική έκθεση της Activision Blizzard, η πλατφόρμα PC ξεπέρασε τις κονσόλες κατά 27 εκατομμύρια δολάρια στις αρχές του 2023, συνεχίζοντας μια σταθερά ανοδική τάση του εκδότη των Call of Duty, World of Warcraft, Diablo και Overwatch 2, εδώ και σχεδόν ένα χρόνο. Μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 31ης Μαρτίου, η Activision έβγαλε 666 εκατομμύρια δολάρια στο PC έναντι 639 δολαρίων στην κονσόλα. Το τμήμα παιχνιδιών για υπολογιστή, ξεπέρασε επίσης τις πωλήσεις της κονσόλας καθ' όλη τη διάρκεια του μισού περασμένου έτους, αν και η κονσόλα ξεπέρασε το PC συνολικά για το 2022.

     

    Αυτή είναι μια αξιοσημείωτη αλλαγή: Η κονσόλα ήταν πάντα βασιλιάς. Αυτό συνέβαινε στις αρχές της δεκαετίας του 2000, στο αποκορύφωμα του Tony Hawk και του Guitar Hero, στη δεκαετία του 2010 όταν το Call of Duty βρισκόταν σε άνοδο, και ακόμη και μετά την εξαγορά της Blizzard από την Activision το 2008 (οι συνδρομές στο WoW ήταν ακόμη μεγάλες, αλλά όχι το Call of Duty). Ο τελευταίος οικονομικός απολογισμός της Activision σηματοδοτεί το τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο που τα PC ξεπερνούν τις κονσόλες και υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί καθ' όλη τη διάρκεια του 2023. Η Activision αποδίδει την αύξηση των εσόδων από PC κατά 74% από πέρυσι τέτοια εποχή στην επιτυχία του Call of Duty και του Overwatch 2, αλλά τονίζει επίσης συγκεκριμένα τα υψηλότερα έσοδα για το WoW: Dragonflight και Diablo Immortal (δύο παιχνίδια που δεν κυκλοφορούν σε κονσόλα).

     

    Το PC έχει τεχνικά νικήσει τις κονσόλες και στο παρελθόν σε μεμονωμένες τριμηνιαίες περιόδους για την Activision (όπως για παράδειγμα από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο του 2021), αλλά το εννεάμηνο σερί θα μπορούσε να υποδηλώνει μια μεγαλύτερη αλλαγή.

    Η Blizzard είναι επί του παρόντος ο μεγαλύτερος παράγοντας για την ανάπτυξη του PC εντός της Activision. Ενώ τα παιχνίδια της Blizzard αποφέρουν μόνο τα μισά περίπου έσοδα σε σχέση με το Call of Duty, το 72% των εσόδων αυτών αφορά το PC και μόλις το 8% αφορά την κονσόλα. Τα έσοδα του Call of Duty είναι πιο ομοιόμορφα κατανεμημένα: 59% κονσόλα, 26% PC και 15% κινητά. Το κοινό των κονσολών της Blizzard μπορεί να αυξηθεί σημαντικά όταν το Diablo 4 κυκλοφορήσει τον Ιούνιο ταυτόχρονα σε PC και για πρώτη φορά και σε κονσόλες.

     

    Αν δείτε τα νούμερα μακροσκοπικά, φαίνεται ότι το PC κερδίζει έδαφος και στις ετήσιες εκθέσεις της Activision. Πέρυσι, η εταιρεία κατέγραψε τη μικρότερη διαφορά μεταξύ των εσόδων από κονσόλες και PC στην πρόσφατη ιστορία: μόλις 100 εκατομμύρια δολάρια. Αυτό είναι αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια λιγότερα από το 2021, το 2020, το 2019, το 2018 και το 2017. Αν η χρονιά συνεχιστεί έτσι, το 2023 θα μπορούσε να είναι η χρονιά που ο υπολογιστής θα γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη πλατφόρμα της Activision πίσω από τα κινητά (το Candy Crush συνεχίζει να πηγαίνει καλά).

     

    Υπάρχει ψωμί στην αγορά παιχνιδιών για υπολογιστές και η Activision δεν είναι η μόνη που το έχει παρατηρήσει. Η Microsoft σίγουρα θέλει να βλέπει το κοινό της σε PC να αυξάνεται, καθώς παλεύει να ξεμπλοκάρει την εξαγορά της αξίας 69 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Sony επιβεβαίωσε πρόσφατα τη δέσμευσή της να αναπτύσσει ports για PC για τα μεγαλύτερα παιχνίδια του PlayStation επειδή, προφανώς, βγάζουν πολλά χρήματα.


    Πηγή
    Φωτογραφία: Blizzard
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.