Jump to content


  • astrolabos
    astrolabos

    Έκθεση δείχνει ότι το πρώτο τρίμηνο του 2023 είχαμε τις χαμηλότερες πωλήσεις GPU εδώ και δεκαετίες

      Η Nvidia συνέχισε να κυριαρχεί το β' τρίμηνο του 2023 εν μέσω διόρθωσης των αποθεμάτων, αναφέρει η Jon Peddie Research.

    Οι πωλήσεις καρτών γραφικών για επιτραπέζιους υπολογιστές συνέχισαν να συρρικνώνονται το πρώτο τρίμηνο του 2023, καθώς οι πωλητές λιανικής και οι κατασκευαστές υπολογιστών συνέχισαν να αδειάζουν τα αποθέματά τους, ενώ η AMD και η Nvidia ετοιμάζονταν να κυκλοφορήσουν mainstream add-in-boards νέας γενιάς (που πρόκειται να γίνουν μερικές από τις καλύτερες κάρτες γραφικών), αναφέρει η Jon Peddie Research. Αλλά καθώς η αγορά έπιασε νέο χαμηλό πολλών δεκαετιών, η Intel συνέχισε να κερδίζει μερίδιο με τις διακριτές GPU Arc Alchemist και πλέον ελέγχει το 4% της αγοράς.

     

    YBg9idSBLqvbN49xV59HFn.png

    (Εικόνα: Jon Peddie Research/Tom's Hardware)

     

    Οι πωλήσεις καρτών γραφικών για επιτραπέζιους υπολογιστές μειώθηκαν σε 6,3 εκατομμύρια μονάδες το πρώτο τρίμηνο, μειωμένες κατά 12,6% σε διαδοχική βάση και κατά 38,2% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την JPR. Τα 6,3 εκατομμύρια είναι το χαμηλότερο τριμηνιαίο αποτέλεσμα πωλήσεων διακριτών καρτών γραφικών εδώ και δεκαετίες, όπως δείχνουν τα ιστορικά στοιχεία.  

    Οι αποστολές νέων AIB επηρεάστηκαν από την πτώση της αγοράς PC λόγω των ανησυχιών για τον πληθωρισμό και τις απολύσεις, καθώς και από τον κόσμο που αγόραζε πλακέτες τελευταίας γενιάς, καθώς οι προμηθευτές προσπαθούσαν να μειώσουν τα επίπεδα αποθεμάτων", δήλωσε ο Jon Peddie, ιδρυτής και πρόεδρος της JPR. "Με τη μείωση των αποθεμάτων, οι πωλήσεις των πλακετών νέας γενιάς θα ανακάμψουν, αλλά όχι πριν από το τρίτο τρίμηνο. Το β' τρίμηνο είναι παραδοσιακά ένα τρίμηνο με πτώση, και φέτος δεν θα είναι διαφορετικό, αλλά πιθανώς όχι τόσο έντονο όσο θα αναμενόταν

     

    k3RLr7NELRwDPFrbMAKGAn.png

    (Εικόνα: Jon Peddie Research/Tom's Hardware)

     

    Η Nvidia συνέχισε να κυριαρχεί στην αγορά με μερίδιο αγοράς 84%. Προμήθευσε περίπου 5,29 εκατομμύρια διακριτούς επεξεργαστές γραφικών για επιτραπέζιους υπολογιστές, το χειρότερο αποτέλεσμά της στην αγορά επιτραπέζιων υπολογιστών εδώ και πολλά χρόνια. Η AMD ήταν μακράν δεύτερη με μερίδιο 12% και 0,76 εκατομμύρια μονάδες AIB που παραδόθηκαν. Οι πωλήσεις των καρτών γραφικών Radeon RX της AMD για επιτραπέζιους υπολογιστές ήταν κάτω από ένα εκατομμύριο μονάδες ανά τρίμηνο. Παρόλα αυτά, δεδομένου ότι οι κατασκευαστές υπολογιστών και το κανάλι εξαντλούν τα αποθέματα το πρώτο τρίμηνο, τα μάλλον μέτρια αποτελέσματα της AMD δεν προκαλούν έκπληξη. Σε αντίθεση με τη Nvidia και την AMD, η Intel, η οποία λάνσαρε τις κάρτες γραφικών της σειράς Arc Alchemist A700 στα τέλη του τρίτου τριμήνου, αύξησε τις αποστολές αυτών των GPU το πρώτο τρίμηνο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αύξησε τις πωλήσεις και κέρδισε κάποιο μερίδιο. Βέβαια, οι μοναδιαίες αποστολές της Intel ήταν περίπου 250.000 επεξεργαστές γραφικών, κάτι που δεν συγκρίνεται με τα 5,29 εκατομμύρια της Nvidia, αλλά είναι προφανές ότι οι αποστολές αυτόνομων AIB της Intel αυξάνονται.

     

    G9UyDvwEd5BoRgDQaJ6Xbn.png

     

    osFsEsoUthvCrzKiF5aoLn.png

    (Εικόνα: Jon Peddie Research/Tom's Hardware)

     

    "Το πρώτο τρίμηνο του 2023 η αγορά εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τις συνέπειες της υπερπροσφοράς στην αγορά που προκλήθηκε από τις ασυνέπειες και τις παραγγελίες της αλυσίδας εφοδιασμού της εποχής της πανδημίας", σημείωσε ο C. Robert Dow, αναλυτής της JPR. "Το δεύτερο εξάμηνο του 2023 υπόσχεται να είναι καλύτερο. Η AMD ανέφερε ότι οι πωλήσεις στο κανάλι αυξήθηκαν σε διαδοχική βάση για τις GPUs των σειρών Radeon 6000 και Radeon 7000. Η Intel, για άλλη μια φορά, δεσμεύτηκε για την επόμενη γενιά της οικογένειας GPUs Battlemage, φέρνοντας περισσότερο ανταγωνισμό στην αγορά των πρόσθετων πλακετών gaming, και η Nvidia κυκλοφόρησε την πρώτη της πρόσθετη πλακέτα της σειράς 60 στην οικογένεια Ada Lovelace. Η σειρά AIBs της σειράς 60 είναι παραδοσιακά η πιο δημοφιλής της Nvidia στους gamers".


    Πηγή
    Φωτογραφία: Asus
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.