Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Έρχονται προσεχώς προσαρμογείς και chipset με υποστήριξη Wi-Fi 7 από την Intel

    Παρόλο που το Ινστιτούτο Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών (IEEE) δεν έχει ακόμη επικυρώσει επίσημα την προδιαγραφή Wi-Fi 7 (802.11be), η τεχνολογία βγαίνει στην αγορά. Η Intel έχει ήδη παρουσιάσει τους πρώτους ελεγκτές και προσαρμογείς Wi-Fi 7, οι οποίοι θα κυκλοφορήσουν στην αγορά σε διάφορες μορφές φέτος.

     

    Η Intel απαριθμεί επί του παρόντος δύο προσαρμογείς M.2-2230 draft Wi-Fi 7 (όπως παρατήρησε ο @ghost_motley😞 τον Intel BE200 και τον Intel BE202. Και οι δύο προσαρμογείς υποστηρίζουν ροές 2x2 TX/RX, χρησιμοποιούν τις ζώνες 2,4 GHz, 5 GHz και 6 GHz και ο BE200 έχει μέγιστη ταχύτητα 5 Gbit/s, η οποία είναι σημαντικά χαμηλότερη από τη μέγιστη ταχύτητα μεταφοράς που υποστηρίζεται από το πρότυπο. Οι ακριβείς διαφορές μεταξύ των δύο εξαρτημάτων είναι άγνωστες προς το παρόν, αλλά η Intel ισχυρίζεται ότι το BE200 είναι προ-πιστοποιημένο Wi-Fi 7. Τόσο το BE200 όσο και το BE202 της Intel υποστηρίζουν διεπαφές PCIe και USB και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μητρικές κάρτες desktop και φορητούς υπολογιστές.

     

    Το BE200 θα χρησιμοποιηθεί από την επερχόμενη μητρική κάρτα Gigabyte Aorus Z790 Master X (PCB revision 1.2), όπως παρατήρησε ο @momomo_us. Εν τω μεταξύ, ορισμένες άλλες εκδόσεις της πλατφόρμας θα χρησιμοποιούν το Wi-Fi 7 QCNCM865 της Qualcomm (PCB rev. 1.0) και τα Wi-Fi 7 MT7927, RZ738 της MediaTek (PCB rev. 1.1). Για να επωφεληθούν από το Wi-Fi 7, οι χρήστες θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιούν δρομολογητές και σημεία πρόσβασης συμβατά με το Wi-Fi 7.

     

    Y9q86ysMGSj5DYCZrqhjxk.png

     

     

    Το Wi-Fi 7 υπόσχεται μέγιστο αθροιστικό ρυθμό μετάδοσης 40 Gbit/s, τοποθετώντας το ως πιθανό διάδοχο του ενσύρματου Ethernet για την πλειονότητα των χρηστών

     

    Για την επίτευξη αυτών των εντυπωσιακών ρυθμών, το Wi-Fi 7 θα αξιοποιήσει τρεις ζώνες συχνοτήτων: 2,40 GHz, 5 GHz και 6 GHz, θα επεκτείνει το πλάτος καναλιού στα 320 MHz και θα ενσωματώσει 4096-QAM. Ωστόσο, πολλές συσκευές-πελάτες θα λειτουργούν πιθανότατα με χαμηλότερες ταχύτητες, όπως δείχνει το παράδειγμα BE200 της Intel.

     

    sK4tRAcEcWotAY72wP9skk-970-80.jpg.webp

     

    Η τεχνολογία θα βασιστεί επίσης στα θεμέλια που έθεσαν οι προκάτοχοί της. Θα υποστηρίζει υποχρεωτικά χαρακτηριστικά όπως το MU-MIMO (Multi-User Multiple-Input Multiple-Output) και το OFDMA (Orthogonal Frequency-Division Multiple Access), τα οποία εισήχθησαν και υποστηρίχθηκαν από τα Wi-Fi 6 και Wi-Fi 6E. Αυτές οι βελτιώσεις αναμένεται να βελτιστοποιήσουν την αποδοτικότητα και τη χωρητικότητα των ασύρματων συνδέσεων.

     

    zPMMTr9TV8vkkpBBtvmFqk-970-80.jpg.jpg

     

    Η Intel οραματίστηκε αρχικά την εφαρμογή του Wi-Fi 7 σε εργασίες που απαιτούν εύρος ζώνης, ιδίως σε ακουστικά επαυξημένης πραγματικότητας (AR) και εικονικής πραγματικότητας (VR) που χρησιμοποιούν την τεχνολογία WiGig της Intel. Ενώ η IEEE σχεδιάζει να υιοθετήσει επίσημα την προδιαγραφή IEEE 802.11be μέχρι το 2025, η Intel και άλλοι είναι αισιόδοξοι για τις επιδόσεις της τεχνολογίας και έχουν ήδη κυκλοφορήσει τους πρώτους ελεγκτές και προσαρμογείς που συμμορφώνονται με το Wi-Fi 7.

     

    TPUwLUjQDjHzjBTzksyegk-970-80.jpg.webp

     

    Τούτου λεχθέντος, θα περάσουν πιθανώς χρόνια μέχρι οι συσκευές Wi-Fi 7 να γίνουν πανταχού παρούσες. Η πλήρης πιστοποίηση των προδιαγραφών δεν αναμένεται μέχρι κάποια στιγμή το 2024, ενώ η μεγάλη εξάπλωση των συμβατών συσκευών-πελατών θα γίνει μετά από αυτό. Έτσι, αν αγοράσατε πρόσφατα έναν δρομολογητή Wi-Fi 6 ή 6E, θα πρέπει να σας εξυπηρετεί καλά προς το παρόν. Αλλά σε ένα ή δύο χρόνια, ίσως θελήσετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο αναβάθμισης - ειδικά αν έχετε ανάγκη για ασύρματη ταχύτητα και επιθυμείτε να είστε στην αιχμή της καταναλωτικής τεχνολογίας.


    Πηγή
    Φωτογραφία: Shutterstock
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.