Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Η θρυλική CPU Zilog Z80 καταργείται μετά από σχεδόν 50 χρόνια

      Ο μικροεπεξεργαστής χρησιμοποιήθηκε σε αμέτρητες κονσόλες, ηλεκτρονικές μηχανές και ενσωματωμένες συσκευές.

    Η θρυλική CPU Z80 της Zilog, ακρογωνιαίος λίθος της ιστορίας της πληροφορικής, πλησιάζει στο τελευταίο της κεφάλαιο, καθώς ο συνεργάτης κατασκευής της εταιρείας ετοιμάζεται να σταματήσει την υποστήριξη της τεχνολογίας. Με λίγους μόνο μήνες να απομένουν για την τοποθέτηση παραγγελιών, οι λάτρεις και οι επαγγελματίες της βιομηχανίας καλούνται να εξασφαλίσουν τις παραγγελίες τους για την τελευταία αγορά (LTB) πριν από τα μέσα Ιουνίου, όταν η Wafer Foundry Manufacturer (WFM) θα σταματήσει την αποδοχή.

     

    Η CPU Z80, που αρχικά σχεδιάστηκε από τον Federico Faggin, έκανε το ντεμπούτο της τον Ιούλιο του 1976 ως συμβατή με το λογισμικό επέκταση του επεξεργαστή Intel 8080. Παρά το γεγονός ότι αναπτύχθηκε από μια μικρή ομάδα, ο Z80 σημείωσε αξιοσημείωτη επιτυχία, προωθώντας τη Zilog στην κορυφή και αποτελώντας βασικό στοιχείο σε διάφορες βιομηχανίες, από το υλικό παιχνιδιών μέχρι τις στρατιωτικές εφαρμογές.

     

    Με την πάροδο των ετών, ο Z80 άφησε ανεξίτηλο το σημάδι του στο τεχνολογικό τοπίο, αποτελώντας τη ραχοκοκαλιά πολλών οικιακών υπολογιστών, κονσολών παιχνιδιών και μηχανημάτων arcade. Η επιρροή του επεκτάθηκε πολύ πέρα από την πληροφορική, βρίσκοντας εφαρμογές σε μουσικά συνθεσάιζερ, ηλεκτρονικές συσκευές και στρατιωτικό εξοπλισμό. Παρά την επικείμενη σταδιακή απόσυρσή του, η Zilog συνεχίζει να προσφέρει προηγμένα προϊόντα μικροελεγκτών που διατηρούν τη συμβατότητα με τον αρχικό σχεδιασμό Z80, εξασφαλίζοντας ότι η κληρονομιά του θα συνεχίσει να ζει στα ενσωματωμένα συστήματα και όχι μόνο.


    Πηγή
    Φωτογραφία: techspot
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.