Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Η Ρωσία στρέφεται σε κινεζικές CPU που δεν υπόκεινται σε κυρώσεις των ΗΠΑ

      Το ρωσικό λειτουργικό σύστημα Alt OS που βασίζεται στο Linux υποστηρίζει τώρα τα κινεζικά τσιπ LoongArch

    Το λειτουργικό σύστημα Alt που αναπτύχθηκε από την Basalt SPO, με έδρα τη Μόσχα της Ρωσίας, έχει μεταγλωττιστεί εκ νέου για να υποστηρίζει τους κινεζικούς επεξεργαστές Loongson που βασίζονται στην αρχιτεκτονική LoongArch. Η εταιρία Loongson, που βρίσκεται στην μαύρη λίστα εταιριών τεχνολογίας των ΗΠΑ, υποστήριξε ενεργά τη διαδικασία μεταφοράς. Το λειτουργικό σύστημα είναι διαθέσιμο ως διανομή με ένα βασικό σύνολο προγραμμάτων (Firefox, GIMP, LibreOffice) που μπορούν να εγκατασταθούν σε επιτραπέζιους υπολογιστές, σταθμούς εργασίας και διακομιστές. Η εταιρεία λέει ότι το προϊόν προσφέρεται "όπως είναι" και οι εμπορικές διανομές του θα είναι διαθέσιμες αργότερα.

     

    Το Alt είναι πλέον το πρώτο ρωσικό λειτουργικό σύστημα που μπορεί να τρέξει σε επεξεργαστές της Loongson που βασίζονται στην αρχιτεκτονική 64-bit LoongArch, όπως οι σειρές LS5000 και LS6000, τις οποίες ορισμένοι στη Ρωσία θεωρούν εναλλακτικές λύσεις για τις CPU x86 της AMD και της Intel. Πρόσφατα, η Κίνα ήρε την απαγόρευση εξαγωγής των τελευταίων επεξεργαστών της Loongson στη Ρωσία, γεγονός που άνοιξε τις πόρτες για τη χρήση αυτών των επεξεργαστών σε επιτραπέζιους υπολογιστές, φορητούς υπολογιστές, διακομιστές, εξοπλισμό αποθήκευσης και άλλες εφαρμογές.  

     

    Η διανομή βασίζεται στον ασταθή, πειραματικό κλάδο του αποθετηρίου του έργου Sisyphus, το οποίο χρησιμοποιούν οι προγραμματιστές για να δοκιμάζουν νέες ιδέες και εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης για διάφορες αρχιτεκτονικές επεξεργαστών, αναφέρει το CNews. Η διανομή είναι διαθέσιμη για λήψη, αλλά η σταθερή έκδοση με υποστήριξη του LoongArch έχει οριστεί για το 1ο τρίμηνο του 2024.

     

    "Στις αρχές του 2024, η Basalt SPO θα κυκλοφορήσει έναν νέο σταθερό κλάδο του αποθετηρίου του έργου Sisyphus - την πλατφόρμα Eleventh", δήλωσε ο Alexei Novodvorsky, σύμβουλος του διευθύνοντος συμβούλου της Basalt SPO. "Σχεδιάζουμε να κυκλοφορήσουμε διανομές Alt OS p11, συμπεριλαμβανομένων διανομών για την πλατφόρμα LoongArch το πρώτο τρίμηνο του 2024".

     

    Το Alt OS είναι μόνο το πρώτο βήμα προς την ευρύτερη υποστήριξη των επεξεργαστών με βάση τη LoongArch στη Ρωσία, αλλά είναι αναμφίβολα απαραίτητο.

    "Η Basalt SPO παρουσιάζει μια μοναδική τεχνολογία - το πρώτο ρωσικό λειτουργικό σύστημα για την αρχιτεκτονική Loongarch64", δήλωσε ο Sergey Trandin, διευθύνων σύμβουλος της Basalt SPO. "Οι επεξεργαστές που βασίζονται στην Loongarch64 εισήλθαν πρόσφατα στη ρωσική αγορά, πράγμα που σημαίνει ότι οι οργανισμοί και οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν ένα έργο μεγάλης κλίμακας για την προσαρμογή του λογισμικού ώστε να λειτουργεί με την κινεζική αρχιτεκτονική. Τα λειτουργικά συστήματα Alt μπορούν να αποτελέσουν μια πλατφόρμα για τη δοκιμή τέτοιων προϊόντων".

     

    Οι προγραμματιστές της Basalt SPO προσάρμοσαν το λειτουργικό σύστημα Alt για πλήρη εργασία με τον Loongarch64 σε μόλις εννέα μήνες. Αυτό το γρήγορο αποτέλεσμα κατέστη δυνατό χάρη στην αυτοματοποίηση της διαδικασίας συναρμολόγησης με τη χρήση της μοναδικής ροής διαδικασιών που ονομάζεται συναρμολόγηση πακέτων catch-up.

     

    "Η τεχνολογία συναρμολόγησης catch-up επιταχύνει σημαντικά τη διαδικασία προσαρμογής του λειτουργικού συστήματος για νέες αρχιτεκτονικές", δήλωσε ο Trandin. "Αρχικά, τα πακέτα για το Loongarch64 συναρμολογούνταν 'χειροκίνητα' - η συναρμολόγηση των πρώτων χιλιάδων χρειάστηκε περίπου μισό χρόνο. Τον Ιούλιο, δημιουργήθηκε μια γραμμή συναρμολόγησης για αυτή την πλατφόρμα και η διαδικασία προχώρησε πολύ πιο γρήγορα. Σήμερα, περισσότερα από 16.000 πακέτα λογισμικού για την κινεζική αρχιτεκτονική έχουν συγκεντρωθεί στο αποθετήριο του έργου Sisyphus, και η βάση τους ανανεώνεται συνεχώς. Οι πηγαίοι κώδικες των πακέτων αποθήκευσης Loongarch64 δημοσιεύονται επίσης και αναπτύσσονται στο πλαίσιο του έργου Sisyphus".

     

    Οι ειδικοί λογισμικού της Loongson υποστήριξαν ενεργά το Basalt SPO παρέχοντας λεπτομερή τεκμηρίωση και σύγχρονους διακομιστές με βάση τη Loongson για τη δοκιμή του λειτουργικού συστήματος.

     

    Η προσαρμογή της Ρωσίας στο λειτουργικό Alt με βάση το Linux για την υποστήριξη της αρχιτεκτονικής LoongArch από την κινεζική εταιρεία Loongson είναι μια κρίσιμη εξέλιξη. Από τη μία πλευρά, συνδυάζοντας το λειτουργικό σύστημα Alt με τους επεξεργαστές Loongarch64, η Ρωσία κινείται προς μεγαλύτερη τεχνολογική ανεξαρτησία από τις δυτικές τεχνολογίες και διαφοροποιεί τη χρήση της τεχνολογίας επεξεργαστών. Από την άλλη πλευρά, εισάγει μια νέα εξάρτηση από την κινεζική τεχνολογία.


    Πηγή
    Φωτογραφία: Loongson
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.