Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Η στρατηγική στροφή της Intel για να ανταγωνιστεί την ARM ανοίγοντας την αρχιτεκτονική x86

      Η intel αγκαλιάζει αυτό το μοντέλο αδειοδότησης για την προώθηση της καινοτομίας και του ανταγωνισμού

    Σε μια τολμηρή κίνηση που θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει το τοπίο της πληροφορικής, η Intel ανακοίνωσε σχέδια για το άνοιγμα της αρχιτεκτονικής x86, υιοθετώντας μια στρατηγική παρόμοια με το μοντέλο αδειοδότησης IP της ARM. Αυτή η πρωτοποριακή απόφαση σηματοδοτεί την απομάκρυνση από το παραδοσιακό κλειστό οικοσύστημα στο οποίο κυριαρχούν η Intel και η AMD, τοποθετώντας την Intel σε θέση να αμφισβητήσει άμεσα την ARM και το εκτεταμένο δίκτυο αδειούχων της, συμπεριλαμβανομένων των Apple, Qualcomm και NVIDIA.

     

    Η στροφή αυτή υπογραμμίζει την αναγνώριση από την Intel της ARM, και όχι της AMD, ως τον κύριο ανταγωνιστή της στη σημερινή αγορά υπολογιστών. Με την πάροδο των ετών, η αρχιτεκτονική Cortex της ARM έχει περάσει από τα ενσωματωμένα συστήματα στην τροφοδοσία smartphones, PC και διακομιστών, αποτελώντας μια τρομερή απειλή για την κυριαρχία της x86. Με την υιοθέτηση ενός μοντέλου αδειοδότησης IP, η Intel στοχεύει στον εκδημοκρατισμό της πρόσβασης στην αρχιτεκτονική x86, επιτρέποντας σε τρίτους σχεδιαστές να αξιοποιήσουν την τεχνολογία της Intel και δυνητικά να ξεπεράσουν τόσο την Intel όσο και την AMD στην καινοτομία.

     

    Η κίνηση αυτή εγείρει επίσης ερωτήματα σχετικά με τις περιπλοκές των συμφωνιών αμοιβαίας αδειοδότησης, ιδίως με την AMD, που βρίσκονται πίσω από την αρχιτεκτονική x86-64. Ενώ ο οδικός χάρτης της Intel για την πλοήγηση σε αυτές τις περιπλοκές παραμένει ασαφής, οι αναλυτές του κλάδου αναμένουν σημαντικές διαταραχές και αυξημένο ανταγωνισμό καθώς μεγάλοι παίκτες όπως η NVIDIA, η Samsung και η Qualcomm εισέρχονται στην αρένα των x86. Με τους πρώτους επεξεργαστές x86 εκτός Intel και AMD που αναμένεται να κάνουν το ντεμπούτο τους ήδη από την 1η Απριλίου 2026, ο κλάδος της πληροφορικής προετοιμάζεται για μια νέα εποχή καινοτομίας και συνεργασίας.


    Πηγή
    Φωτογραφία: techpowerup.com
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.