Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Η Intel αποκαλύπτει φιλόδοξο roadmap και σχέδια παγκόσμιας επέκτασης

    Η πρόσφατη εκδήλωση Foundry Direct Connect της Intel περιείχε ορισμένες απροσδόκητες αποκαλύψεις σχετικά με τις μελλοντικές προσπάθειες της εταιρείας στον τομέα των ημιαγωγών. Αρχικά θεωρήθηκε ότι ήταν υπό NDA, αλλά τώρα αποκαλύφθηκαν πληροφορίες σχετικά με τους επερχόμενους κόμβους της Intel, συμπεριλαμβανομένων των Intel 10A (1nm) και 14A (1,4nm). Σύμφωνα με τον Keyvan Esfarjani, EVP και GM of Foundry Manufacturing and Supply της Intel, ο κόμβος 14A της Intel θα μπει στην παραγωγή το 2026, ενώ ο κόμβος 10A θα ακολουθήσει στα τέλη του 2027. Αυτοί οι κόμβοι, που χρησιμοποιούν την τεχνολογία EUV, έχουν ως στόχο να προσφέρουν σημαντικές βελτιώσεις στην ισχύ και τις επιδόσεις, ευθυγραμμιζόμενοι με τη δέσμευση της Intel για διψήφιες εξελίξεις με κάθε νέο κόμβο. Η συνεδρία του Esfarjani υπογράμμισε επίσης τον στόχο της εταιρείας να δημιουργήσει στο μέλλον πλήρως αυτόνομα εργοστάσια με τεχνητή νοημοσύνη.

     

    Μια βασική πληροφορία από την παρουσίαση του Esfarjani ήταν ένα διάγραμμα που περιγράφει την ικανότητα της Intel για εκκινήσεις πλακιδίων ανά εβδομάδα (K-WSPW) σε διάφορους κόμβους διεργασιών, τονίζοντας τη στρατηγική προσέγγιση της εταιρείας για την κλιμάκωση της παραγωγής. Αν και δεν αποκαλύφθηκαν συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με τον κόμβο 10Α, είναι εμφανής η δέσμευση της Intel στους κόμβους με δυνατότητα EUV, με έμφαση στη μετάβαση από τους παλαιότερους κόμβους. Η ικανότητα προηγμένης συσκευασίας της Intel, κρίσιμη για την παραγωγή επιταχυντών AI, πρόκειται να αυξηθεί σημαντικά, αντιμετωπίζοντας τις συνεχιζόμενες ελλείψεις εφοδιασμού. Η μετακίνηση της εταιρείας σε εξωτερικά χυτήρια αναμένεται να μεγιστοποιήσει την παραγωγή για κάθε κόμβο, βελτιστοποιώντας τα κέρδη και παρατείνοντας τη διάρκεια παραγωγής.

     

    Επιπλέον, τα σχέδια παγκόσμιας επέκτασης της Intel περιλαμβάνουν επενδύσεις ύψους 100 δισ. δολαρίων κατά την επόμενη πενταετία σε νέες εγκαταστάσεις παραγωγής και επεκτάσεις. Ο Esfarjani υπογράμμισε τη σημασία μιας γεωγραφικά κατανεμημένης παραγωγικής ικανότητας, η οποία επιτρέπει τον παγκόσμιο πλεονασμό και προσφέρει στους πελάτες την επιλογή μιας αλυσίδας εφοδιασμού που βασίζεται εξ ολοκλήρου στην Αμερική. Η εταιρεία αξιοποιεί την αυτοματοποίηση στα χυτήρια της και, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας "10X moonshot", σχεδιάζει να ενσωματώσει την τεχνητή νοημοσύνη σε όλες τις πτυχές της παραγωγής, από τον προγραμματισμό έως τη βελτίωση των αποδόσεων. Αν και ο Esfarjani δεν έδωσε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, η πρωτοβουλία αυτή περιλαμβάνει την εισαγωγή AI "Cobots" και εκτεταμένους ρομποτικούς αυτοματισμούς, θέτοντας τις βάσεις για το τεχνολογικό μέλλον της Intel.

     

    Καθώς η Intel συνεχίζει την επιθετική αναζήτηση πελατών για τις δραστηριότητες χυτηρίου της, συμπεριλαμβανομένου του φιλόδοξου στόχου της να γίνει το δεύτερο μεγαλύτερο χυτήριο στον κόσμο έως το 2030, το τοπίο των ημιαγωγών παρακολουθεί σημαντικές εξελίξεις που θα διαμορφώσουν την πορεία του κλάδου τα επόμενα χρόνια.


    Πηγή
    Φωτογραφία: PC Gamer
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.