Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Η TSMC μπορεί να μειώσει τις τιμές παραγωγής 3nm για να προσελκύσει την AMD, τη Nvidia και άλλους

      Η εταιρεία αναμένει επίσης μείωση εσόδων το 1ο εξάμηνο του 2023

    Πηγές είπαν στο MyDrivers ότι η TSMC θα μπορούσε να μειώσει τις τιμές των επεξεργαστών 3nm για να δελεάσει περισσότερους κατασκευαστές. Η μείωση θα ισχύει για όλες τις διαδικασίες 3nm της εταιρείας, όχι μόνο για την εναρκτήρια N3.

    Τον περασμένο Νοέμβριο, η DigiTimes ανέφερε ότι η TSMC σχεδίαζε να χρεώσει 20.000 $ ανά waffer 3 nm – αύξηση 25% πάνω από τα 5 nm λόγω της εκτεταμένης διαδικασίας λιθογραφίας EUV που εμπλέκεται στην κατασκευή. Η Apple αποδέχτηκε την αύξηση της τιμής για να εξασφαλίσει τσιπ 3nm για το επερχόμενο iPhone 15 της, αλλά φαίνεται ότι άλλες εταιρείες όπως η AMD, η Nvidia, η Qualcomm και η MediaTek υπαναχώρησαν προς το παρόν. Η Apple είναι ο κύριος πελάτης της TSMC για το N3.

    Η TSMC ξεκίνησε τη μαζική παραγωγή N3, τον πρώτο της κόμβο διεργασίας 3 nm, στα τέλη του 2022. Ο πιο σταθερός και αποτελεσματικός κόμβος N3E αναμένεται να ακολουθήσει αργότερα το 2023 και μπορεί να είναι λιγότερο δαπανηρός στην παραγωγή. Αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει στην TSMC να μειώσει τις τιμές, αλλά θα μπορούσε επίσης να μειώσει την τιμή του N3 εάν ήθελε να οδηγήσει σε μεγαλύτερες ποσότητες.

    Η AMD αναμένεται να χρησιμοποιήσει μια διαδικασία 3nm για την επερχόμενη αρχιτεκτονική της CPU Zen 5, η οποία εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε μια διαρροή τον Μάιο του 2021. Δεν είναι σαφές πότε η AMD θα μπορούσε να αποκαλύψει επίσημα το Zen 5. Η Nvidia θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει 3nm για την επόμενη σειρά gaming GPU της – με την κωδική ονομασία Blackwell – που πιθανότατα θα εμφανιστεί το 2024.

    Εν τω μεταξύ, η TSMC ανέφερε αυτή την εβδομάδα ότι τα κέρδη του πρώτου τριμήνου του 2023 θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 5%, καθώς η εταιρεία αρχίζει να αισθάνεται τις επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης. Αν και η ευρεία εξάρτηση της βιομηχανίας επεξεργαστών από την TSMC βοήθησε τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου του 2022, η μειωμένη καταναλωτική ζήτηση αναμένεται να την επηρεάσει κατά τη διάρκεια του τελευταίου μέρους του 2023 και πιθανώς να οδηγήσει σε μονοψήφια πτώση.

    Ωστόσο, η TSMC ελπίζει σε ανάκαμψη με επερχόμενες εκδόσεις προϊόντων όπως το iPhone 15, το οποίο βασίζεται στην κατασκευή του, για να δώσει ώθηση. Η TSMC ενδέχεται επίσης να μειώσει τις δαπάνες για μελλοντικά σχέδια επέκτασης. Πέρυσι, η εταιρεία μείωσε τις προβλεπόμενες δαπάνες επέκτασης από 44 δισεκατομμύρια δολάρια σε 36 δισεκατομμύρια δολάρια.


    Πηγή
    Φωτογραφία: techspot.com
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.