Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Οι GPUs επόμενης γενιάς της AMD, RDNA 4, φέρεται να μην ανταγωνίζονται την Nvidia στην high-end κατηγορία

    Τα γραφικά RDNA 4 επόμενης γενιάς της AMD δεν θα ανταγωνιστούν την Nvidia στο υψηλό επίπεδο επιδόσεων. Έτσι, λέει η τελευταία φήμη από τον @Kepler στο Twitter. Σε πρώτη ανάγνωση, αυτα ακούγονται άσχημα νέα. Αλλά είναι, είναι όντως;

     

     

    Ο λογαριασμός Kepler στο Twitter είναι μια από τις πιο αξιόπιστες πηγές για την τεχνολογία καρτών γραφικών, οπότε η ανάρτηση έχει κάποιο ειδικό βάρος. Αλλά τι σημαίνει αν όντως επαληθευτεί; Σε γενικές γραμμές, υπάρχουν δύο ερμηνείες, η μία αρκετά θετική, η άλλη λίγο πολύ καταστροφική.

    Η πρώτη ερμηνεία λέει ότι οι high-end GPU είναι άσχετες με το 99% των gamers και ότι η εστίαση της AMD σε προσιτές κάρτες γραφικών είναι στην πραγματικότητα καλό πράγμα. Αν η AMD δώσει το 75% της απόδοσης μιας high-end GPU της Nvidia για τα μισά χρήματα, όλοι θα είναι ευχαριστημένοι. Όπως και να έχει, η βασική ιδέα έχει ξαναεφαρμοστεί πριν από δύο γενιές που η AMD δεν ασχολήθηκε με το high end, περιορίζοντας την οικογένεια RDNA 1 στην Radeon RX 5700 XT και τιμολογώντας την μεταξύ των καρτών RTX 2060 και 2070 της Nvidia. Η AMD έκανε λίγο πολύ το ίδιο πράγμα με τα τσιπ Polaris που βασίζονται στο GCN στις σειρές Radeon RX 400 και 500. Η RX 480 κυκλοφόρησε το καλοκαίρι του 2016 στα 239 δολάρια, λίγο μετά την κυκλοφορία της πανίσχυρης GeForce GTX 1080 της Nvidia που κόστισε 659 δολάρια. Το RX 580 και αργότερα το RX 590 ήταν το ίδιο. Δεν πήγαν τη μάχη με την Nvidia στο high end.

     

    Πηγαίνετε ακόμα πιο πίσω, στην εποχή της ATI και στην Radeon HD 4870 του 2008. Εκείνη η κάρτα κόστιζε 299 δολάρια, ενώ η GeForce GTX 280 της Nvidia κόστιζε 650 δολάρια. Με όλα αυτά κατά νου, το να μην ασχοληθεί η AMD με το high end δεν θα ήταν κάτι καινούργιο και επομένως δεν θα έπρεπε να υπάρχει πανικός. Αν η AMD μπορεί να προσφέρει εξαιρετικές κάρτες γραφικών στα 250 με 500 δολάρια περίπου, πραγματικά ποιος νοιάζεται για το τι κάνει η Nvidia για τα 1.500 δολάρια και πάνω; 

     

    Από την άλλη πλευρά, υπάρχει η αίσθηση ότι η AMD θα ήθελε να ανταγωνιστεί στο κορυφαίο επίπεδο των καρτών γραφικών, αλλά απλά συνεχίζει να αποτυγχάνει. Υπήρχαν φήμες για μια πολύ ταχύτερη κάρτα RDNA 1, ας την ονομάσουμε 5900 XT, η οποία τελικά δεν εμφανίστηκε ποτέ.

    Εν τω μεταξύ, η 6900 XT έφτασε το 2019 και ήταν αρκετά ανταγωνιστική ακριβώς στην κορυφή. Οι νέες RX 7900 XT και RX 7900 XTX ήταν ξεκάθαρα μια προσπάθεια να ανταγωνιστούν την RTX 4090 της Nvidia, αλλά αυτό κατέληξε λίγο κάτω από το στόχο τους.

     

    Σε γενικές γραμμές, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι προσπάθειες της AMD για GPU δεν είναι πολύ επιτυχημένες. Για παράδειγμα, πού βρίσκεται η AMD στους φορητούς υπολογιστές παιχνιδιών αυτή τη στιγμή; Έχει σχεδόν αποχωρήσει από αυτή την αγορά σε όρους διακριτών GPU, για όλους τους τρέχοντες και πρακτικούς σκοπούς. Έτσι, οι καταστροφολόγοι θα δουν τη φημολογούμενη αποτυχία της RDNA 4 να ανταγωνιστεί στο υψηλό επίπεδο ως το επόμενο βήμα προς την έξοδο της AMD από την αγορά GPU για επιτραπέζια παιχνίδια. Αντ' αυτού, η AMD θα επικεντρωθεί στα γραφικά για κονσόλες και στις APU, αφήνοντας την αγορά γραφικών για επιτραπέζια παιχνίδια στην Nvidia.

     

    Λοιπόν, στη Nvidia και ίσως και στην Intel. Αλλά οι Arc GPUs της Intel δύσκολα έχουν κατακτήσει την αγορά με καταιγισμό. Και αν η AMD δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τη Nvidia, τι πιθανότητες έχει η Intel;

     

    Τελικά, είναι αδύνατο να γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθούν όλα αυτά. Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε καν τι προτίθεται να κάνει η AMD. Αν δεν υπάρχουν high-end RDNA 4 GPUs, αυτό συμβαίνει επειδή η AMD προσπάθησε και απέτυχε, όπως φαίνεται να συνέβη με το RDNA 1; Ή μήπως όλα αυτά είναι μια σκόπιμη στρατηγική από την αρχή;

     

    Μια πραγματική πιθανότητα είναι ότι η Nvidia δεν βγάζει πραγματικά χρήματα με GPUs όπως η RTX 4090, ακόμη και με τιμή 1.600 δολάρια. Η Nvidia πωλεί την GPU AD102, όπως χρησιμοποιείται η RTX 4090, για 6.800 δολάρια σε επαγγελματικές κάρτες γραφικών και για 8.000 δολάρια σε κάρτες διακομιστών. Αυτές οι κάρτες έχουν διπλάσια VRAM στα 48GB, αλλά αυτό από μόνο του δεν προσθέτει 5.000 δολάρια στο κόστος.

     

    Το θέμα είναι ότι το AD102 είναι ένα τεράστιο τσιπ και η κατασκευή του θα είναι πολύ ακριβή. Έτσι, ίσως η RTX 4090 να είναι μια GeForce με απώλειες, ακόμη και στα 1.600 δολάρια, και ίσως η Nvidia να χάνει χρήματα σε κάθε RTX 4090, αλλά να το ανταλλάσσει αυτό με το πλεονέκτημα του branding που έχει η δυνατότητα να διεκδικήσει το στέμμα της κορυφαίας απόδοσης στο gaming;

     

    Και ίσως αυτό είναι ένα παιχνίδι στο οποίο η AMD δεν θέλει να εμπλακεί. Εξάλλου, το να έρθει κανείς δεύτερος και να χάνει χρήματα σε κάθε κάρτα θα ήταν πραγματικά άσκοπο.


    Πηγή
    Φωτογραφία: Future
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.