Jump to content



  • Pinned
    astrolabos
    astrolabos

    Θεσσαλονίκη: Καταδίκη για απλή παράνομη θέαση πειρατικού περιεχομένου – Προειδοποίηση για τους τελικούς χρήστες

    Σημαντικό νομικό και κοινωνικό προηγούμενο δημιουργεί η πρόσφατη απόφαση του Ε’ Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης, το οποίο καταδίκασε σε 8 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή έναν πολίτη για απλή θέαση πειρατικού τηλεοπτικού περιεχομένου.

    Η υπόθεση αφορά παραβίαση των διατάξεων του Π.Δ. 343/2002 περί προστασίας πνευματικής ιδιοκτησίας, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο κατηγορούμενος δεν ήταν πάροχος, αλλά απλός χρήστης υπηρεσίας streaming που λειτουργούσε εκτός νομικού πλαισίου.

    Η γραμμή υπεράσπισης: «χρήσιμος ηλίθιος»

    Ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι είχε συμβληθεί με εταιρεία που παρείχε συνδρομητική υπηρεσία IPTV, και δεν είχε γνώση ότι αυτή λειτουργούσε παράνομα. Η υπεράσπιση πρόβαλε ως επιχείρημα τη θεωρία της "συγγνωστής πλάνης", παρουσιάζοντάς τον ως «χρήσιμο ηλίθιο» – δηλαδή ως ένα άτομο που χρησιμοποιήθηκε εν αγνοία του.

    Ωστόσο, το Δικαστήριο απέρριψε αυτόν τον ισχυρισμό, με την Εισαγγελέα να επισημαίνει πως η «άγνοια του νόμου δεν αθωώνει». Ο όρος “αναγκαίος ηλίθιος” (useful idiot) δεν θεμελιώνει, κατά το σκεπτικό, απαλλαγή από την ευθύνη.

    Τι σηματοδοτεί η απόφαση

    Η συγκεκριμένη υπόθεση είναι η πρώτη στην Ελλάδα που αφορά αποκλειστικά τον τελικό θεατή παράνομου περιεχομένου, και όχι διανομέα, τεχνικό ή πάροχο. Σηματοδοτεί μια νέα ποινική προσέγγιση, η οποία στοχοποιεί την ίδια τη ζήτηση και όχι μόνο την προσφορά πειρατικών υπηρεσιών.

    Επιπλέον, το κακουργηματικό σκέλος της υπόθεσης έχει προσδιοριστεί να εκδικαστεί τον Ιούνιο του 2026, κάτι που υποδηλώνει πιθανή εμπλοκή του κατηγορούμενου και σε διανομή ή υποβοήθηση τέτοιας δραστηριότητας.

    Συνέπειες για την ευρύτερη αγορά και τους χρήστες

    Η απόφαση έρχεται σε μια περίοδο όπου η Πολιτεία έχει ήδη δρομολογήσει την επιβολή διοικητικών προστίμων σε τελικούς χρήστες, μέσω νέας νομοθεσίας περί προστασίας ψηφιακού περιεχομένου. Πλέον, δεν αρκεί η αφαίρεση ιστοσελίδων ή το "μπλοκάρισμα IP". Οι αρχές εστιάζουν και στον τελικό αποδέκτη του σήματος, ακόμη και όταν αυτός έχει συνάψει φαινομενικά «νόμιμη» σύμβαση με τρίτο πάροχο.

    Αντίστοιχες πρακτικές εφαρμόζονται ήδη σε χώρες όπως η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, με οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης να παρακολουθούν τη χρήση IP και να προχωρούν σε ομαδικές αγωγές ή εξώδικα κατά συνδρομητών παράνομων πλατφορμών.

    Αλλάζει το αφήγημα για την πειρατεία στην Ελλάδα;

    Μέχρι πρόσφατα, ο τελικός χρήστης αντιμετωπιζόταν ως αφελής, ενδεχομένως παραπλανημένος. Αυτή η απόφαση αλλάζει ριζικά το πλαίσιο: η παρακολούθηση πειρατικού περιεχομένου είναι ποινικό αδίκημα, ακόμη και χωρίς κερδοσκοπία. Η υποχρέωση πλέον περνά στον πολίτη να ελέγξει τη νομιμότητα του παρόχου του — και να υποστεί τις συνέπειες σε περίπτωση αμέλειας ή σιωπηρής συνενοχής.


    Πηγή
    Φωτογραφία: Newsweek
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.