Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Ο επικεφαλής του Fedora Project, Matthew Miller, μιλάει για το μέλλον του Linux

    Ο επικεφαλής του έργου Fedora Matthew Miller μίλησε με τον Jack Wallen από τον δικτυακό τόπο TechRepublic αυτή την εβδομάδα, μοιράζοντας μερικές σκέψεις του για το μέλλον του Linux — και γενικά για τον ανοιχτό κώδικα:

    -----
    Matthew Miller: Νομίζω ότι είναι χαμένη υπόθεση να προσπαθήσουμε να "πουλήσουμε" το ιδιόμορφο τεχνολογικό ενδιαφέρον μας σε ανθρώπους που δεν το βλέπουν ήδη. Πρέπει να ακολουθήσουμε μια διαφορετική προσέγγιση... Νομίζω ότι το μήνυμά μας, στη ρίζα του, πρέπει να είναι γύρω από τον ανοιχτό κώδικα... Με το Linux, όταν εγκαθιστάτε μια διανομή ανοιχτού κώδικα, δεν είστε απλώς μέρος μιας κοινότητας θαυμαστών. Είστε μέρος μιας κολοσσιαίας, παγκόσμιας προσπάθειας για να κάνει το λογισμικό πιο διαθέσιμο σε όλους, κάνει αυτό το λογισμικό όλο και καλύτερο και κάνει όλο τον κόσμο καλύτερο μέσω της κοινής χρήσης... Απλά χρησιμοποιώντας το μοιράζεστε αυτό το καταπληκτικό εγχείρημα, το οποίο είναι μέρος μιας μετάβασης από την τωρινή κατάσταση έλλειψης, σε μια οικονομία που βασίζεται στην αφθονία.

    Jack Wallen: Ποια είναι η μεγαλύτερη διαφορά στο Linux σήμερα σε σχέση με το Linux πριν από 10 χρόνια;

    Matthew Miller: Νομίζω ότι πρώτα πρέπει να ξεκινήσουμε με την εκπληκτική πανταχού παρουσία του. Πριν από δέκα χρόνια, ήταν χαριτωμένο να βρεις μια τηλεόραση που έτρεχε Linux. Τώρα, όχι μόνο τροφοδοτεί σίγουρα την τηλεόρασή σας, πιθανότατα έχετε και Linux που τρέχει στους λαμπτήρες σας! Είναι παντού. Και ενώ το Linux είχε αντικαταστήσει το Unix από τις αίθουσες διακομιστών, πριν από δέκα χρόνια οι διακομιστές που βασίζονταν στα Windows προσπαθούσαν να πάρουν την πρωτοκαθεδρία. Το cloud το άλλαξε - τώρα, το cloud είναι Linux, σχεδόν εντελώς. (Οτιδήποτε δεν είναι είναι μια παλαιού τύπου εφαρμογή που δυσκολεύτηκε πολύ να μετασχηματιστεί!) Από μικροσκοπικές συσκευές μέχρι τους πιο ισχυρούς μεγάλους υπολογιστές και υπερυπολογιστές: Linux, Linux, Linux....

    Jack Wallen: Αν το Linux έχει αχίλλειο πτέρνα, τι είναι αυτό;

    Matthew Miller: Το Linux και ολόκληρο το κίνημα λογισμικού ελεύθερου και ανοιχτού κώδικα αναπτύχθηκε με την άνοδο του Διαδικτύου ως ανοιχτής πλατφόρμας επικοινωνίας. Χρειαζόμαστε οπωσδήποτε αυτό για να συνεχίσουμε για να πραγματοποιήσουμε το όραμά μας και δεν νομίζω ότι μπορούμε να το θεωρήσουμε δεδομένο.

    Ωστόσο, αυτό είναι πιο γενικό από την αχίλλειο πτέρνα, οπότε αυτή τη στιγμή επιτρέψτε μου να επισημάνω ένα πράγμα που νομίζω ότι είναι ανησυχητικό: το Chrome γίνεται το κυρίαρχο πρόγραμμα περιήγησης σε σημείο που συχνά είναι ο μόνος τρόπος για να λειτουργήσουν οι ιστότοποι. Το Chromium είναι ανοιχτού κώδικα, αλλά δεν εκτελείται στην πραγματικότητα ως έργο κοινότητας και, φυσικά, πολύ λίγοι άνθρωποι εκτελούν το ίδιο το Chromium. Θα ήθελα πολύ να δω αυτή την αλλαγή, αλλά θα ήθελα επίσης να δω τον Firefox να αποκτά ξανά ουσιαστική παρουσία.

    ------

    Ο Μίλερ είπε επίσης ότι η επόμενη κυκλοφορία του Fedora επικεντρώνεται στην απλότητα. ("Όταν το λειτουργικό σύστημα παρεμποδίζει, φεύγει από τη συζήτηση που θέλω να κάνω για τις μεγάλες ιδέες και πάει στις... βαρετές τεχνικές λεπτομέρειες με τις οποίες οι άνθρωποι δεν θέλουν ποτέ να ασχοληθούν")

    Και μοιράστηκε επίσης τις σκέψεις του για το τι χρειάζεται περισσότερο το Linux. "Αυτό που πραγματικά θα ήθελα να δω περισσότερο είναι περισσότερους μη τεχνικούς συντελεστές. Εννοώ, ναι, μπορούμε πάντα να επωφεληθούμε από περισσότερους προγραμματιστές και μηχανικούς, αλλά νομίζω ότι αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε είναι συγγραφείς, σχεδιαστές, καλλιτέχνες, βιντεογράφους, υπεύθυνους επικοινωνίας, διοργανωτές και σχεδιαστές. Δεν νομίζω ότι οι μεγάλες εταιρείες είναι πιθανό να παρέχουν αυτά τα πράγματα, τουλάχιστον όχι για τα μέρη του κόσμου του Linux που δεν είναι προϊόντα τους."

    «Χρειαζόμαστε ανθρώπους που πιστεύουν ότι το μεγάλο έργο για το οποίο μίλησα είναι σημαντικό και που έχουν τις δεξιότητες και τα ενδιαφέροντα για να το βοηθήσουν να γίνει πραγματικότητα».


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.