Jump to content


  • yanni
    yanni

    Ανακοινώθηκε η έκδοση 2.1 του HDMI, με υποστήριξη Variable Refresh Rate, HDR και αναλύσεις έως και 10K

    Μια σημαντική αναβάθμιση του HDMI ανακοινώθηκε σήμερα από το HDMI Forum. Πρόκειται για την νέα 2.1 έκδοση του προτύπου, η οποία έρχεται με πολλά νέα χαρακτηριστικά, αλλά και υποστήριξη για ιδιαίτερα υψηλές αναλύσεις και ψηλούς ρυθμούς ανανέωσης. Επιπλέον υπόσχεται άριστη ποιότητα εικόνας και πολύ χαμηλότερο latency.

     

    Όπως μας ενημερώνει το δελτίο τύπου, η νέα έκδοση, η οποία γίνεται άμεσα διαθέσιμη σε όσους κατασκευαστές έχουν υιοθετήσει ήδη την έκδοση 2.0, προσφέρει αναλύσεις έως και 10K. Ο ρυθμός ανανέωσης που υποστηρίζεται σε ανάλυση 8K είναι 60Hz, ενώ σε 4K ανάλυση, ο ρυθμός ανανέωσης φτάνει έως τα 120Hz. Επιπλέον υποστηρίζονται και Dynamic HDR formats, με στόχο την καλύτερη δυνατή εικόνα, τόσο στον τομέα των χρωμάτων, όσο και σε αυτόν της αντίθεσης και της φωτεινότητας.

     

    Νέα σημαντικά χαρακτηριστικά είναι και η υιοθέτηση τεχνολογίας Variable Refresh Rate (VRR) για πιο ομαλή απεικόνιση των γραφικών στα παιχνίδια, τεχνολογίας Quick Media Switching (QMS) που μειώνει την καθυστέρηση σε ταινίες και βίντεο, εξαλείφοντας το φαινόμενο της μαύρης οθόνης μέχρι να απεικονιστεί το περιεχόμενο, τεχνολογία Quick Frame Transport (QFT) για μηδενικό lag στα παιχνίδια και καλύτερη εμπειρία κατά την απεικόνιση περιεχομένου εικονικής πραγματικότητας, καθώς και τεχνολογία Auto Low Latency Mode (ALLM) για αυτόματη ρύθμιση του latency.

     

    HDMI-21-Final-Specifications-8.jpg

     

    Το bandwidth ανέρχεται πλέον στα 48Gbps, ικανό για εικόνα ανάλυσης έως και 8K χωρίς συμπίεση και υποστήριξη HDR. Υποστηρίζεται eARC (Enhanced Audio Return Channel) για πιο απλή συνδεσμολογία, υψηλή ποιότητα ήχου και ευρεία συμβατότητα.

     

    HDMI 2.1 cable bandwidth.jpg

     

    Για να μπορέσει να υποστηριχθεί το υψηλό bandwidth του HDMI 2.1 και να εκμεταλλευτεί κάποιος όλα αυτά τα νέα χαρακτηριστικά, θα απαιτείται ένα νέο HDMI καλώδιο που χαρακτηρίζεται ως Ultra High Speed. Το καλώδιο θα εκπέμπει πολύ χαμηλές ποσότητες ηλεκτρομαγνητισμού και θα είναι συμβατό με συσκευές που βασίζονται σε προηγούμενες εκδόσεις του HDMI. Οπότε θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και με τον υπάρχον εξοπλισμό που χρησιμοποιεί HDMI σύνδεση.

     

    hdmi2.1 4k 8k.jpg

     

    HDMI 2.1 dynamic HDR.jpg

     

    hdmi comparison chart.jpg

     

    Μένει να δούμε πότε θα αρχίσουν να κυκλοφορούν συσκευές που θα χρησιμοποιούν την νέα αυτή έκδοση του HDMI. Πάντως θα πάρει αρκετό χρόνο ακόμα δεδομένου ότι το HDMI 2.1 Compliance Test Specification (CTS) θα γνωστοποιηθεί σε βήματα κατά την διάρκεια των πρώτων εννέα μηνών του 2018.


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.