Jump to content



  • yanni
    yanni

    Διπλάσιες επιδόσεις υπόσχεται η AMD με τον Zen. Διέρρευσαν τα μοντέλα των νέων APUs

    Η AMD δημοσίευσε επιπλέον πληροφορίες όσον αφορά τις επιδόσεις των επεξεργαστών Summit Ridge, αρχιτεκτονικής Zen. Επιπλέον η εταιρία επιβεβαίωσε ότι στην Computex, η οποία πραγματοποιείται από τις 31 Μαΐου έως τις 4 Ιουνίου, θα αποκαλύψει τις νέες APUs της και κατ' επέκταση την νέα της πλατφόρμα AM4.

     

    Με τους νέους Summit Ridge επεξεργαστές που θα βασίζονται στην αρχιτεκτονική Zen και θα κατασκευάζονται με τεχνολογία κατασκευής 14nm FinFET, η AMD σκοπεύει να επιστρέψει στην κατηγορία των υψηλών επιδόσεων, αλλά και στην αγορά των servers. Στο παρελθόν η AMD είχε αποκαλύψει ότι ο πυρήνας Zen θα έφερνε αύξηση επιδόσεων στην ίδια συχνότητα ρολογιού, έναντι του πυρήνα Excavator, της τάξης του 40%.

     

    Οι τελευταίες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας από την ίδια την AMD, θέλουν οι νέοι επεξεργαστές να προσφέρουν έως και διπλάσιες επιδώσεις έναντι ενός FX με οκτώ πυρήνες στο Cinebench R15 benchmark. Αν και δεν διευκρινίστηκε το μοντέλο αρχιτεκτονικής Zen με το οποίο συγκρίθηκε ο FX, αυτό πιθανόν διέθετε οκτώ πυρήνες και συνολικά δεκαέξι threads. Αν τα λεγόμενα της AMD επιβεβαιωθούν και σε περισσότερα benchmarks και εφαρμογές, όταν οι νέοι επεξεργαστές κυκλοφορήσουν, αυτό θα σημαίνει ότι η εταιρία θα είναι σε θέση να ανταγωνιστεί ακόμα και κορυφαίες προτάσεις της Intel. 

     

    Zen-Performance.jpg

     

    Πέραν της παραπάνω αποκάλυψης όσον αφορά τις επιδόσεις των Summit Ridge επεξεργαστών, είχαμε και την διαρροή της πρώτης φωτογραφίας ενός wafer με Summit Ridge επεξεργαστές.

     

    Zen-architecture.jpg

     

    Ήδη πολλοί προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν την παραπάνω εικόνα(αριστερά), προσπαθώντας να μαντέψουν το πως θα είναι σχεδιασμένοι οι νέοι Summit Ridge επεξεργαστές.

     

    Από την φωτογραφία αυτή φαίνεται ότι ένας επεξεργαστής της σειράς Summit Ridge με οκτώ πυρήνες, χωρίζεται σε δύο τετραπύρηνα modules με ξεχωριστό memory interface για το καθένα. Η σχεδίαση αυτή αναμένεται να επιτρέψει στην AMD να βγάλει εύκολα μοντέλα με αριθμό πυρήνων που είναι πολλαπλάσιο του τέσσερα, είτε αυτά είναι μελλοντικές APUs με τέσσερις πυρήνες(Raven Ridge), είτε επεξεργαστές με 8, 16 ή και 32 πυρήνες για συστήματα υψηλών επιδόσεων και servers.

     

    Zen_Summit_Ridge_First.jpg

     

    Zen-die-2.jpg

     

    Οι επεξεργαστές αρχιτεκτονικής Zen αναμένεται να διατεθούν τον Οκτώβριο για την νέα πλατφόρμα AM4.

     

    Εκτός από τις παραπάνω τελευταίες πληροφορίες για τους Zen, όπως αναφέρθηκε αρχικά, είχαμε και την επίσημη ανακοίνωση της AMD για την έναρξη διάθεσης των νέων APUs 7ης γενιάς και της νέας πλατφόρμας AM4, στην Computex σε λίγες μέρες. Η νέα γενιά με κωδική ονομασία Bristol Ridge, θα προσφέρει, σε σύγκριση με τους επεξεργαστές Kaveri, έως και 50% επιπλέον επιδόσεις στην ίδια κατανάλωση.

     

    57444c355a5d8-BristolRidgevsKaveri.jpg

     

    Οι επεξεργαστές Bristol Ridge σε αντίθεση με τους Summit Ridge, θα συνεχίσουν να κατασκευάζονται με την μέθοδο κατασκευής των 28nm και θα χρησιμοποιούν πυρήνες Excavator. Πρόκειται ουσιαστικά για τους γνωστούς μας από τα laptops Carrizo επεξεργαστές, αλλά με DDR4 μνήμη και στην νέα desktop πλατφόρμα AM4.

     

    AMD-Bristol-Ridge-APU.jpg

     

    Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, θα υπάρξουν αρχικά έξι μοντέλα με δύο ή τέσσερις πυρήνες Excavator, που θα ενσωματώνουν και κάρτα γραφικών με 256 έως 512 stream processors αρχιτεκτονικής GCN 3.0. Το TDP των νέων επεξεργαστών θα είναι χαμηλότερο έναντι αυτό των Kaveri και Godavari με τα μοντέλα να χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, αυτή των 65W και αυτή των 35W.

     

    Bristol Ridge models.jpg

     

    Πηγές: AMD Zen Delivers Double The Performance Of The FX 8350 - Zen 8 Core CPU Die Shot Revealed

    AMD 7th Generation APU Lineup And Specifications Leaked - Flagship SKU Features 4 x86 Excavator Based Cores and 8 GCN 3.0 CUs


×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.