Jump to content



  • yanni
    yanni

    Η Lenovo πιάστηκε να εγκαθιστά επικίνδυνο λογισμικό στους υπολογιστές της

    Αυτό που φαινομενικά κάνει το πρόγραμμα, είναι να εισάγει διαφημίσεις στον Chrome και τον Internet Explorer οι οποίες ταιριάζουν με τις αναζητήσεις του χρήστη. Επιπλέον πετάει και κάποια ενοχλητικά pop ups. Το πρόγραμμα επίσης είναι σε θέση να αναλύει αυτόματα εικόνες στο web και να παρουσιάζει στον χρήστη παρόμοια προϊόντα. Σύμφωνα με τον Mark Hopkins, community administrator της Lenovo, ο στόχος του προγράμματος είναι να παρουσιάσει εναλλακτικά προϊόντα στον χρήστη τα οποία θα μπορούσαν να προσφέρονται σε χαμηλότερες τιμές. Μέχρι εδώ το πρόγραμμα δείχνει απλά ενοχλητικό.

     

    Στην πραγματικότητα το Superfish φαίνεται να είναι τόσο επικίνδυνο όσο και τα κοινά malwares. Το Superfish είναι σε θέση να εκδίδει δικά του πλαστά πιστοποιητικά και να παραβιάζει τις ασφαλείς συνδέσεις HTTPS των sites ώστε να παρεμβαίνει ακόμα και σε αυτές τις ασφαλείς συνδέσεις του χρήστη. Θα μπορούσε για παράδειγμα κάποιος να προσπαθήσει να συνδεθεί online με την τράπεζά του και το Superfish να αναχαιτίσει αυτά τα δεδομένα προσποιούμενο ότι είναι η τράπεζα. Αυτό δεν γίνεται στην περίπτωση του Mozilla Firefox που χρησιμοποιεί διαφορετικό σύστημα πιστοποίησης, αλλά συνδέσεις μέσω Internet Explorer και Chrome δεν είναι ασφαλείς.

     


    Superfish

     


    Στο link της πηγής θα βρείτε οδηγίες για το πως να αφαιρέσετε το Superfish από τον υπολογιστή σας χωρίς να υποχρεωθείτε να προχωρήσετε σε format, αν και το format και η εγκατάσταση καθαρού λειτουργικού ίσως να είναι η μόνη 100% ασφαλής λύση.

     

    Επιπλέον στις παρακάτω δύο σελίδες μπορείτε να διαπιστώσετε αν ο υπολογιστής σας έχει ενδεχομένως πρόβλημα
    LastPass - LastPass Superfish Checker
    Check if you trust the Superfish CA

     

    Η Lenovo ζήτησε συγνώμη στο Twitter αποδεχόμενη ότι τα έκανε κοινώς μαντάρα και υποσχέθηκε να μην ξανά επαναληφθεί αυτό στο μέλλον. Επιπλέον δημοσιοποίησε την δική της λίστα με οδηγίες αφαίρεσης του superfish Superfish Uninstall Instructions - Lenovo Support (US) , αλλά και μια λίστα με τα μοντέλα που επηρεάζονται Superfish Vulnerability - Lenovo Support (US)


×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.