Jump to content



  • yanni
    yanni

    Το YouTube ξεκίνησε να ανεβάζει δοκιμαστικά βίντεο με το νέο AV1 codec

    Το AV1 είναι ένα νέο codec, τόσο για την συμπίεση εικόνων όσο και για την συμπίεση video. Το νέο αυτό codec θεωρείται πιο αποτελεσματικό από ότι τα γνωστά JPEG, H.264 και HEVC, τα οποία χρησιμοποιούνται σήμερα, για την συμπίεση εικόνων και βίντεο, ενώ επιπλέον δεν απαιτούνται να πληρωθούν δικαιώματα χρήσης μιας και είναι ελεύθερο. Έχει αναπτυχθεί από την Alliance for Open Media στο οποίο συμμετέχουν γνωστές μεγάλες εταιρίες όπως η Amazon, η Google και η Microsoft.

     

    Αυτές τις μέρες είχαμε την ανάρτηση μιας πρώτης λίστας από βίντεο στο YouTube, με την υπηρεσία video streaming να βρίσκεται σε διαδικασία beta testing του νέου codec το οποίο θα επιτρέψει όχι μόνο να μειώσει στην χρήση bandwidth για την αναπαραγωγή των βίντεο, αλλά και να μειώσει τα έξοδά της, λόγω της απουσίας δικαιωμάτων χρήσης του codec. Η πρώτη αυτή λίστα αποτελείται από βίντεο τα οποία έχουν κωδικοποιηθεί σε ιδιαίτερα υψηλό bitrate προκειμένου να αξιολογηθεί ο τομέας των επιδόσεων. Αργότερα αναμένεται να προστεθούν και νέα βίντεο τα οποία θα είναι χαμηλότερου bitrate, προκειμένου να αξιολογηθεί και ο τομέας της εξοικονόμησης bandwidth, αλλά και αυτός της ποιότητας.

     

    Αν θέλετε να δοκιμάσετε το νέο codec, αλλά και το σύστημά σας, θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε την τελευταία nightly-build του Firefox (64.0a1) ή την τελευταία beta του Chrome 70, οι οποίες ενσωματώνουν AV1 υποστήριξη.


    Πηγή
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.