Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    Η κατάρρευση της τράπεζας της Silicon Valley προκαλεί χάος στις νεοφυείς επιχειρήσεις

      Nέες εταιρείες αγωνίστηκαν για να βγάλουν τα χρήματά τους από την τράπεζα, με τις περισσότερες να μην τα καταφέρνουν.

    Η Ashley Tyrner άνοιξε λογαριασμό στην Silicon Valley Bank για την εταιρεία της, FarmboxRx, πριν από δύο χρόνια. Είχε βάλει στόχο να αντλήσει επιχειρηματικά κεφάλαια και γνώριζε ότι η τράπεζα ήταν η πρώτη επιλογή για τον κλάδο των νεοσύστατων επιχειρήσεων.

    Την Πέμπτη, αφού διάβασε για οικονομική αστάθεια στην τράπεζα, έσπευσε να μεταφέρει τα χρήματα της FarmboxRx σε δύο άλλους τραπεζικούς λογαριασμούς. Τα εμβάσματά της δεν πέρασαν. Και την Παρασκευή, η Silicon Valley Bank κατέρρευσε, δεσμεύοντας μετρητά συνολικού ύψους οκταψήφιου ποσού για την εταιρεία της, η οποία παραδίδει τρόφιμα σε συμμετέχοντες στο Medicare και το Medicaid.

    "Κανένας από τους αντιπροσώπους μου δεν μου τηλεφωνεί", δήλωσε η κ. Tyrner. "Είναι το χειρότερο 24ωρο της ζωής μου".

    Η απελπισία της ήταν μέρος των συνεπειών σε όλο το οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων από την αποτυχία της Silicon Valley Bank. Οι επιχειρηματίες έτρεχαν να πάρουν δάνεια για να πληρώσουν τη μισθοδοσία επειδή τα χρήματά τους είχαν παγώσει στην τράπεζα. Οι επενδυτές μοίραζαν και ζητούσαν συμβουλές με υπομνήματα και σε έκτακτες τηλεδιασκέψεις. Ουρές σχηματίστηκαν έξω από τα υποκαταστήματα της τράπεζας. Και πολλοί στην τεχνολογική βιομηχανία ήταν κολλημένοι στο Twitter, όπου η κατάρρευση ενός νευραλγικού χρηματοοικονομικού εταίρου διαδραματίστηκε σε πραγματικό χρόνο.

    Η κατάρρευση ταρακούνησε μια βιομηχανία νεοφυών επιχειρήσεων που βρισκόταν ήδη σε στενωπό. Πληγωμένη από την αύξηση των επιτοκίων και την οικονομική επιβράδυνση κατά το περασμένο έτος, η χρηματοδότηση των νεοφυών επιχειρήσεων - η οποία είχε υπερφορτιστεί από τα χαμηλά επιτόκια για χρόνια - έχει συρρικνωθεί, με αποτέλεσμα μαζικές απολύσεις σε πολλές νέες εταιρείες, περικοπές κόστους και μειωμένες αποτιμήσεις. Οι επενδύσεις σε νεοφυείς επιχειρήσεις στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 31% πέρυσι, στα 238 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την PitchBook.

    Συν τοις άλλοις, η πτώση της Silicon Valley Bank ήταν ιδιαίτερα ανησυχητική, επειδή ήταν ο αυτοαποκαλούμενος "χρηματοοικονομικός εταίρος της οικονομίας της καινοτομίας". Η τράπεζα, η οποία ιδρύθηκε το 1983 και εδρεύει στη Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνια, ήταν βαθιά μπλεγμένη στο οικοσύστημα της τεχνολογίας, παρέχοντας τραπεζικές υπηρεσίες σε σχεδόν τις μισές από όλες τις εταιρείες τεχνολογίας και βιοεπιστημών που χρηματοδοτούνται με επιχειρηματικά κεφάλαια στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της.

    Η Silicon Valley Bank ήταν επίσης τράπεζα για περισσότερες από 2.500 εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων, συμπεριλαμβανομένων των Lightspeed, Bain Capital και Insight Partners. Διαχειριζόταν την προσωπική περιουσία πολλών στελεχών της τεχνολογίας και ήταν σταθερός χορηγός τεχνολογικών συνεδρίων, πάρτι, δείπνων και μέσων ενημέρωσης της Silicon Valley.

    Η τράπεζα ήταν ένα "συστημικά σημαντικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα", οι υπηρεσίες του οποίου "επέτρεπαν σε τεράστιο βαθμό τις νεοφυείς επιχειρήσεις", δήλωσε ο Matt Ocko, επενδυτής στην εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων DCVC.

    Την Παρασκευή, η Federal Deposit Insurance Corporation ανέλαβε τον έλεγχο των καταθέσεων πελατών της Silicon Valley Bank ύψους 175 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι καταθέσεις μέχρι 250.000 δολάρια ασφαλίζονταν από τη ρυθμιστική αρχή. Πέραν αυτού, οι πελάτες δεν έχουν λάβει καμία πληροφορία για το πότε θα αποκτήσουν ξανά πρόσβαση στα χρήματά τους.

    Αυτό άφησε πολλούς από τους πελάτες της τράπεζας σε δύσκολη θέση. Την Παρασκευή, η Roku, η εταιρεία streaming, ανέφερε σε μια κατάθεση ότι περίπου 487 εκατομμύρια δολάρια από τα 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά της ήταν δεσμευμένα στη Silicon Valley Bank. Οι καταθέσεις ήταν σε μεγάλο βαθμό ανασφάλιστες, δήλωσε η Roku, και δεν γνώριζε "σε ποιο βαθμό" θα μπορούσε να τις ανακτήσει.

    Ο Josh Butler, διευθύνων σύμβουλος της CompScience, μιας νεοσύστατης εταιρείας ανάλυσης της ασφάλειας στους χώρους εργασίας, δήλωσε ότι δεν μπόρεσε να βγάλει τα χρήματα της εταιρείας του από την τράπεζα την Πέμπτη ή πριν από την κατάρρευση της τράπεζας την Παρασκευή. Η τελευταία ημέρα, όπως είπε, ήταν αγχωτική.

    "Όλοι, από τους επενδυτές μου μέχρι τους υπαλλήλους και την ίδια μου τη μητέρα, πλησιάζουν για να ρωτήσουν τι συμβαίνει", δήλωσε ο κ. Butler. "Το μεγάλο ερώτημα είναι πόσο σύντομα θα μπορέσουμε να έχουμε πρόσβαση στα υπόλοιπα κεφάλαια, πόσα, αν όχι καθόλου; Αυτό είναι απολύτως τρομακτικό".

    Η CompScience ανέστειλε τις δαπάνες για το μάρκετινγκ, τις πωλήσεις και τις προσλήψεις μέχρι να λύσει πιο επείγοντα προβλήματα, όπως η μισθοδοσία. Ο κ. Butler δήλωσε ότι ήταν προετοιμασμένος για μια μεγάλη κρίση, δεδομένης της καταστροφής και της κατήφειας που επικρατούσε στη βιομηχανία.

    Αλλά "περίμενα ότι θα ήταν η Silicon Valley Bank;" είπε. "Ποτέ."

    Η Camp, μια νεοσύστατη επιχείρηση που πουλάει δώρα και εμπειρίες για παιδιά, πρόσθεσε την Παρασκευή ένα πανό στον ιστότοπό της που έγραφε: "Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΜΑΣ ΜΌΛΙΣ ΕΚΛΕΙΣΕ - ΓΙ' ΑΥΤΌ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣ ΠΩΛΗΣΗ!"

    Ο ιστότοπος προσέφερε έκπτωση 40% με τον κωδικό προσφοράς "bankrun" μαζί με ένα meme που περιελάμβανε τις λέξεις "ποτέ δεν μου άρεσε η περιοχή του κόλπου" (του Σαν Φρανσίσκο) και "πώς μπόρεσε να συμβεί αυτό". Εκπρόσωπος της Camp δήλωσε ότι η πώληση σχετίζεται με την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω.

    Ο Sheel Mohnot, επενδυτής στην Better Tomorrow Ventures, δήλωσε ότι η εταιρεία επιχειρηματικών συμμετοχών του συμβούλεψε την Πέμπτη τις νεοφυείς επιχειρήσεις της να μεταφέρουν χρήματα σε κρατικά ομόλογα και να ανοίξουν άλλους τραπεζικούς λογαριασμούς προληπτικά. "Από τη στιγμή που έχει ξεκινήσει ένα bank run, είναι δύσκολο να σταματήσει", είπε.

    Ορισμένες από τις νεοσύστατες επιχειρήσεις στις οποίες έχει επενδύσει η εταιρεία του κ. Mohnot επέλεξαν να μην μεταφέρουν τα χρήματά τους, ενώ άλλες δεν μπόρεσαν να δράσουν εγκαίρως προτού η τράπεζα χρεοκοπήσει, είπε. Τώρα η μεγαλύτερη ανησυχία τους ήταν να πληρώσουν τη μισθοδοσία, ακολουθούμενη από το να βρουν πώς θα πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, είπε.

    Ο Haseeb Qureshi, επενδυτής στην Dragonfly, μια εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων με επίκεντρο το κρυπτονόμισμα, δήλωσε ότι η εταιρεία του συμβουλεύει αρκετές από τις νεοσύστατες επιχειρήσεις της που είχαν δεσμευμένα κεφάλαια στην Silicon Valley Bank.

    "Το πρώτο πράγμα που σκέφτεστε είναι η επιβίωση", είπε. "Είναι μια συγκλονιστική στιγμή για πολλούς ανθρώπους".

    Οι νεοσύστατες επιχειρήσεις εκτός τεχνολογίας αντιμετώπισαν επίσης τις συνέπειες. Η Vox Media, ο εκδότης του New York Magazine και του The Verge, έχει σημαντική συγκέντρωση μετρητών στη Silicon Valley Bank, δήλωσε άτομο που έχει ενημερωθεί για τις συμμετοχές της εταιρείας. Οι πιστωτικές κάρτες της εταιρείας, τις οποίες εξέδωσε η Silicon Valley Bank, σταμάτησαν να λειτουργούν την Παρασκευή.

    Πρόσωπο που γνωρίζει τις δραστηριότητες της Vox Media δήλωσε ότι η εταιρεία δεν αναμένει καμία διαταραχή στις δραστηριότητές της, συμπεριλαμβανομένης της μισθοδοσίας. Η Penske Media, ο μεγαλύτερος μέτοχος της Vox Media, ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι ήταν έτοιμη εάν η εταιρεία χρειαζόταν πρόσθετα κεφάλαια, αλλά πρόσθεσε ότι δεν προέβλεπε κανένα πρόβλημα.

    Άλλες νεοφυείς επιχειρήσεις επωφελήθηκαν από την κατάρρευση της τράπεζας. Το απόγευμα της Παρασκευής, η Brex, πάροχος χρηματοοικονομικών υπηρεσιών σε νεοφυείς επιχειρήσεις, παρουσίασε μια "πιστωτική γραμμή γέφυρας έκτακτης ανάγκης" για νέους πελάτες που μεταναστεύουν από τη Silicon Valley Bank. Η υπηρεσία αποσκοπούσε στο να βοηθήσει αυτές τις νεοσύστατες επιχειρήσεις να στηρίξουν δαπάνες όπως η μισθοδοσία.

    Για ένα μέρος της Πέμπτης, η Brex έλαβε καταθέσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων από αρκετές χιλιάδες εταιρείες. Η εταιρεία έσπευσε να ανοίξει λογαριασμούς το συντομότερο δυνατό για να ανταποκριθεί στη ζήτηση, με τον διευθύνοντα σύμβουλό της να εξετάζει τις αιτήσεις, δήλωσε το άτομο. Αλλά μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης, οι εισερχόμενες καταθέσεις στην Brex επιβραδύνθηκαν και σταμάτησαν, καθώς οι ιδρυτές άρχισαν να αναφέρουν ότι η ηλεκτρονική πύλη της Silicon Valley Bank είχε παγώσει και οι πελάτες δεν είχαν πλέον πρόσβαση στα χρήματά τους, δήλωσε το άτομο.

    Πολλές εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων είχαν επίσης χρησιμοποιήσει πιστωτικές γραμμές με τη Silicon Valley Bank για να πραγματοποιήσουν επενδύσεις γρήγορα και ομαλά, δήλωσε ο κ. Ocko της DCVC. Αυτές οι πιστωτικές γραμμές έχουν πλέον παγώσει, είπε. Ο κ. Ocko πρόσθεσε ότι δεν προέβλεψε συστημική κατάρρευση μεταξύ των νεοφυών επιχειρήσεων και της τεχνολογίας, αλλά προέβλεψε "πόνο και τριβές και αβεβαιότητα και πολυπλοκότητα στη μέση ενός ήδη οδυνηρού μακροοικονομικού περιβάλλοντος για τις νεοφυείς επιχειρήσεις".

    Για να αποσοβήσουν τυχόν κηλίδες από την Silicon Valley Bank, ορισμένα επιχειρηματικά κεφάλαια έστειλαν ενημερώσεις στους χρηματοδότες τους. Η Sydecar, μια υπηρεσία που διευκολύνει τις συμφωνίες επιχειρηματικών κεφαλαίων, μοιράστηκε έναν κατάλογο με τις τράπεζες που χρησιμοποιεί και δεν επηρεάστηκαν. Η Origin Ventures υποσχέθηκε να βοηθήσει τις εταιρείες "να δημιουργήσουν σχέδια έκτακτης ανάγκης γύρω από το κεφάλαιο κίνησης".

    Μια άλλη εταιρεία επιχειρηματικών συμμετοχών περιέγραψε την έκθεσή της στη Silicon Valley Bank και ζήτησε συγγνώμη σε ένα σημείωμα, λέγοντας: "Αυτό είναι το χειρότερο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που χρειάστηκε ποτέ να σας γράψω". Το υπόμνημα είδαν οι New York Times.

    Οι επιχειρηματίες ζύγιζαν επίσης σε ομαδικές συζητήσεις τα ποσά σε δολάρια που δεν μπορούσαν πλέον να αξιοποιήσουν στη Silicon Valley Bank ή τι είχαν καταφέρει να αποσύρουν, που κυμαίνονταν από εκατοντάδες χιλιάδες έως δεκάδες εκατομμύρια, σύμφωνα με τις επικοινωνίες που είδαν οι Times.

    Ένα μικρό πλήθος πελατών έφτασε στο υποκατάστημα της Silicon Valley Bank στο Menlo Park της Καλιφόρνια το απόγευμα της Παρασκευής και ανακάλυψε ότι οι πόρτες του ήταν κλειδωμένες. Κάποιοι διάβασαν μια ανακοίνωση της F.D.I.C., κολλημένη δίπλα στην είσοδο, που έλεγε ότι η ρυθμιστική αρχή είχε τον έλεγχο.


    Πηγή
    Φωτογραφία: Jeff Chiu/Associated Press
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.