Jump to content



  • astrolabos
    astrolabos

    RISC-V: Μια αρχιτεκτονική επεξεργαστή που αλλάζει τα πάντα

      Όλα πρόκειται να αλλάξουν χάρη στο δημοφιλές ανοιχτό πρότυπο που είναι γνωστό ως RISC-V

    Αναρωτηθήκατε ποτέ πώς συνδέεται το smartphone σας με το ηχείο Bluetooth, δεδομένου ότι κατασκευάστηκαν από διαφορετικές εταιρείες; Το Bluetooth είναι ένα ανοιχτό πρότυπο, που σημαίνει ότι οι προδιαγραφές σχεδιασμού του, όπως η απαιτούμενη συχνότητα και τα πρωτόκολλα κωδικοποίησης δεδομένων, είναι δημόσια διαθέσιμα. Λογισμικό και υλικό που βασίζονται σε ανοιχτά πρότυπα —Ethernet, Wi-Fi, PDF— έχουν γίνει γνωστά παντού.

    Τώρα, ένα άλλο ανοιχτό πρότυπο γνωστό ως RISC-V θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες δημιουργούν επεξεργαστές υπολογιστών.

    Οι εταιρείες επεξεργαστών όπως η Intel και η Arm έχουν από καιρό διατηρήσει τα σχέδια τους ιδιόκτητα, άρα μη προσβάσιμα σε τρίτους. Οι πελάτες τους θα αγόραζαν ένα ολοκληρωμένο επεξεργαστή ο οποίος μπορεί να είχε δυνατότητες άσχετες με το προϊόν που θα ήθελαν αυτές να αναπτύξουν, ή θα πλήρωναν περισσότερα για ένα προσαρμοσμένο προϊόν. Δεδομένου ότι το RISC-V είναι ένα ανοιχτό πρότυπο, ο καθένας μπορεί να το χρησιμοποιήσει για να σχεδιάσει έναν επεξεργαστή, χωρίς χρέωση.

    Το RISC-V καθορίζει πρότυπα σχεδίασης για το σύνολο εντολών ενός επεξεργαστή υπολογιστή. Το σύνολο εντολών περιγράφει τις βασικές λειτουργίες που μπορεί να κάνει ένας επεξεργαστής για να αλλάξει τις τιμές που αντιπροσωπεύουν τα τρανζίστορ του—για παράδειγμα, πώς να προσθέσετε δύο αριθμούς. Ο απλούστερος σχεδιασμός του RISC-V έχει μόλις 47 οδηγίες. Αλλά το RISC-V προσφέρει επίσης άλλους σχεδιαστικούς κανόνες για εταιρείες που αναζητούν επεξεργαστές με πιο σύνθετες δυνατότητες.

    Περίπου 3.100 μέλη παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων εταιρειών και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, συνεργάζονται τώρα μέσω του μη κερδοσκοπικού οργανισμού RISC-V International για τη θέσπιση και ανάπτυξη αυτών των κανόνων. Τον Φεβρουάριο του 2022, η Intel ανακοίνωσε τη χορηγία 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων που, εν μέρει, θα υποστηρίξει εταιρείες που κατασκευάζουν τσιπ RISC-V.

    Τα τσιπ RISC-V έχουν ήδη αρχίσει να εμφανίζονται σε ακουστικά, σκληρούς δίσκους και επεξεργαστές Τεχνητής Νοημοσύνης, με 10 δισεκατομμύρια πυρήνες να έχουν ήδη αποσταλεί. Οι εταιρείες εργάζονται επίσης σε σχέδια RISC-V για κέντρα δεδομένων και διαστημόπλοια. Σε λίγα χρόνια, προβλέπουν οι υποστηρικτές του RISC-V, οι μάρκες θα είναι παντού.


    Πηγή
    Φωτογραφία: NICK LITTLE
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.