Jump to content

XMorsX

Premium Members
 • Content Count

  872
 • Joined

 • Last visited

4 Followers

About XMorsX

 • Rank
  TheLab Enthusiast

Πληροφορίες Προφίλ

 • Φύλο
  Άνδρας
 • Περιοχή
  Αττική
 • Ενδιαφέροντα
  Σειρές

Recent Profile Visitors

2,459 profile views
 1. Δε σχολιάζω τις γνώσεις ή την ικανότητά του, αλλα τη σύγκρουση συμφερόντων. Τον συμφέρει να παρουσιάσει τις ΗΠΑ αναξιόπιστες για να αναδειχτεί ως ο πλεον αξιόπιστος πόλος εξουσίας. Και βέβαια τα καμώματα του Trump του κάθονται υπέροχα.
 2. O Ασαντ προφανως και θα υποστηρίξει αυτό που τον συμφέρει. Και δικιο να έχει, δεν γίνεται να τον παρεις στα σοβαρα. Πραγματικά τα tweets του είναι σαν να τα βγαλαν από κομιξ.
 3. https://www.weforum.org/agenda/2019/09/climate-change-shrink-these-economies-fastest/
 4. Κανένας δε λέει να κόψουμε τα ορυκτά καύσιμα και να γυρίσουμε στην εποχή του χαλκού. Η στροφή στις ανανεώσιμες σημαίνει οργανομενο σχέδιο για σταδιακή αντικατάσταση των μεν και των δε χωρίς να διαταραχτουν οι οικονομικές ισορροπίες. Σαφώς κατά τη μετάβαση θα πληρωθεί ένα κόστος, κυρίως λόγω της ανάγκης αντικατάστασης της υφιστάμενης τεχνολογίας, καθώς πλέον οι ανανεώσιμες συνήθως συμφέρουν οικονομικά ακόμη και χωρίς επιδοτήσεις, και η πρόκληση είναι να μη βαρύνει αυτούς που δε το αντέχουν οικονομικά. Αυτό πάντως ισχύει με κάθε μορφής επένδυση, πληρώνεις τώρα για να δρεψεις τους καρπούς της επένδυσης σου αργότερα.
 5. Είμαστε εκτός ποσοτική χαλάρωσης, για αυτό. Τα ομολογα της Ιταλίας θεωρούνται ακόμη inv. grade. Το κατά πόσο είναι σωστό ξένοι οίκοι αξιολόγησης να ορίζουν ποιες χώρες θα έχουν φθηνό δανεισμό και ποιες όχι ούτε εγώ το κτλβαινω, αλλά αυτη τη στιγμή είναι στο mandate της ΕΚΤ να μη δέχεται junk bonds.
 6. Εδώ και ένα ενδιαφέρον άρθρο από το Vox σχετικα΄με την πυρηνική ενέργεια. https://www.vox.com/energy-and-environment/2019/9/6/20852313/cnn-climate-town-hall-nuclear-power-energy Όλο έχει ενδιαφέρον, αλλα το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει είναι αυτο: "Η γενική μου αίσθηση είναι ότι η αναδυόμενη συναίνεση είναι ένα μείγμα: αξίζει να διατηρηθούν τα υπάρχοντα πυρηνικά εργοστάσια, είναι απίθανο να αναζωογονηθεί η σημερινή πυρηνική βιομηχανία, και αξίζει να επενδύσουμε σε πυρηνικές τεχνολογίες επόμενης γενιάς."
 7. O μισος φτωχός και βάλε πλανήτης ήδη βιώνει τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, είτε λόγω ξηρασίας, είτε λόγω καταστροφής της βιοποικιλοτητας κλπ. Αν δε κινητοποιηθει άμεσα η ανθρωπότητα για να αλλαξει τον κυρίαρχο τρόπο παραγωγής ενέργειας και παραγωγής ο λογαριασμός της κλιματικής καταστροφής θα εκτοξευθεί. Και μην ακούς την Γκρετα, η οποία ίσως είναι λίγο πιο ριζοσπαστική από όσο θα ήταν το ιδανικό, διάβασε απευθείας από τον IPCC.
 8. Αυτή τη μανία με τη κωλοτούμπα που διαβαζω και αλλου δεν την καταλαβαινω. Δεν γίνεται δλδ να αποδίδεις ευθύνες στην εκάτοστε κυβέρνηση για τη διαχείριση της κρίσης, ή ακόμη και για την αδυναμία της να προλάβει κάποιες πτυχές της, αλλα συγχρόνως να αποδίδεις τα αίτιας της στην κλιματικά αλλαγή? Αν θες τη γνώμη μου, για την καταστροφη φταίει η κλιματική αλλαγή, τα αυθαίρετα και η ελλειψη οργανωμένου οικοδομικού σχεδίου στην περιοχή και η διαχειρισιακή ανικανότητα του συστήματος αλλα και καποιον αρμόδιων στελεχών. Κερασάκι στην τούρτα το επικοινωνιακό τρικ που πήγε να στήσει ο Τσίπρας αλλα του βγήκε ξινό.
 9. Κάνεις δε περιμένει το σκηνικό να αλλάξει από τη μια μέρα στην άλλη, αντίθετα οι ριζικές αλλαγές συνήθως φέρνουν και αλλού είδους προβλήματα (γκρεμίζεις περισσότερα από όσα χτίζεις, οι αλλαγές δεν εδραιωνονται). Οι προοδευτική αλλαγή προς τη σωστή κατευθυνση ειναι αυτές που συνήθως μένουν, αλλά χρειάζεται στόχος και οι παραπάνω πολιτικές είναι ένας τέτοιος.
 10. Εδώ διαφωνώ. Η παιδεία είναι σημαντική, αλλά διαχρονικά το ισχυρότερο κίνητρο για τη διαμόρφωση συμπεριφοράς είναι το οικονομικό. Η κοστολόγηση του νερού με τρόπο να συμπεριλαμβάνει τις εξωτερικότητες που δε φαίνονται αυτή τη στιγμή στην τιμή του (σπανιότητα, κόστος επεξεργασίας και διανομής) αποτελεί έναν από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους να κάνεις τη χρήση του βιωσιμότερη. Είναι δυνατή η τιμολόγηση της πραγματικής αξίας χωρίς να επιβαρυνθούν δυσανάλογα οι οικονομικά ασθενέστεροι, όπως φαίνεται από τις καλές πρακτικές που έχουν εφαρμοστεί σε άλλες χώρες. Εδώ σύνδεσμος σε paper που αναφέρεται στο θέμα της τιμολόγησης του νερού: https://www.mdpi.com/2073-4441/11/4/704/pdf Αντιγράφω τις καλές πρακτικές όπως αναγράφονται σε πίνακα του παραπάνω paper: - Universal metering used as a pricing policy (έτσι δίνεται η δυνατότητα κοστολόγησης της οριακής αξίας του νερού). - Comparatively high prices with high level of water scarcity/comparatively low prices with high water availability - Yardstick competition using incentives and punishments as the main form of utilities’ regulation - Bulk water markets are widely implemented - Average national water price in the supply sector is above 1 USD while most utilities cover O&M plus investment costs - Collection rate of 95–100% - Active role of private sector companies in service provision - Water expenditure relative to income is less than 5% - Service coverage above 90% - Moderate number of tariffs with no significant price differentiation - Financially and administratively independent local or regional water utilities
 11. Σε αυτό το thread κάνουν κουβέντα για τις ιδιωτικόποιησεις επί Blair και ακούγονται επιχειρήματα και links και από τις δύο πλευρές. https://www.reddit.com/r/neoliberal/comments/cw4b15/youve_got_to_do_everything_yourself_these_days/?utm_medium=android_app&utm_source=share Το δικό μου συμπερασμα είναι ότι το σιδηροδρομικό δίκτυο αναβαθμίστικε σημαντικά χωρίς να αυξηθεί δυσανάλογα το κόστος χρήσης η διατήρησης, με εκτόξευση της χρήσης του και δικαιοτερη κατανομη του κόστους χρήσης του (σε αυτούς που το χρησιμοποιούν).
 12. Εγώ βλέπω ότι η ιδιωτικοποίηση του σιδηροδρομικού δικτύου είχε κυρίως θετικά αποτελέσματα σύμφωνα με πολλούς δείκτες. https://en.m.wikipedia.org/wiki/Impact_of_the_privatisation_of_British_Rail
 13. Δε μπορούμε να είμαστε σίγουροι, αλλα είναι αρκετά ασφαλές να υποθέσουμε ότι αν δεν είχε ιδιωτικοποιηθεί δε θα είχε κάνει το μέγεθος των επενδύσεων σε υποδομές που έχει κάνει τώρα. Η Ελλάδα ήταν πάρα πολύ πίσω σε άμεσες επενδύσεις στην τηλεποικοινωνία και έχει βελτιωθεί δραματικά κατά κύριο λόγο χάρη στον ΟΤΕ, ο οποίος ακόμη επενδύει και αυξάνει την ποιότητα των υπηρεσιών του. Σαφώς το κάνει με το αζημίωτο, αλλά δεν παύει να είναι σημαντικό όφελος.
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.