Jump to content


  • Gigabyte Brix S GB-BSi5HA 6200


    H Gigabyte είναι πολύ γνωστή σε όλους από τις μητρικές και τις κάρτες γραφικών που παράγει εδώ και χρόνια. Αυτό όμως που ίσως αγνοούν αρκετοί από τους αναγνώστες του φόρουμ μας, είναι πως προσφέρει και μία μεγάλη γκάμα από μικρά barebones (nuc-οειδή θα τα έλεγαν κάποιοι). Χαρακτηριστικά, με μία γρήγορη αναζήτηση στην ελληνική αγορά βρήκαμε πάνω από 30 μοντέλα διαθέσιμα. Έτσι, σήμερα σας παρουσιάζουμε ένα από αυτά, το Gigabyte Brix S GB-BSi5HA-6200, το οποίο παρά τις ελάχιστες διαστάσεις του έρχεται εξοπλισμένο με επεξεργαστή Intel Core i5-6200U, θέσεις τόσο για M2 SSD 2280 όσο και για HDD/SSD των 2.5" και υποστήριξη μνήμης DDR4 2133Mhz έως και 32GB.

     

    Όπως καταλαβαίνετε, χάρη στα χαρακτηριστικά του, το εν λόγω barebone είναι ένα ικανότατο μηχανάκι, που μπορεί να εκπληρώσει μία σειρά από διαφορετικούς ρόλους, είτε σαν οικιακός υπολογιστής / HTPC είτε σαν επαγγελματικό σύστημα ή σύστημα digital signage. Ας αφήσουμε όμως τις εισαγωγές και ας περάσουμε στο ζουμί της παρουσίασης.

     

    Gigabyte_Brix_S_GB_BSi5HA_6200_Review_DSCN5767.jpg

     

    Συσκευασία - Παρελκόμενα

     

    Όπως βλέπετε στις φωτογραφίες, σε αντίθεση με άλλους κατασκευαστές barebones, η Gigabyte έχει δώσει ιδιαίτερη σημασία στην συσκευασία του συστήματος. Έτσι αυτό έρχεται σε ένα μαύρο ποιοτικό κουτί με μαγνητικό κλείσιμο το οποίο παρέχει τόσο την απαραίτητη προστασία, όσο και την αίσθηση πολυτέλειας που πολλές φορές ζητά ο αγοραστής μίας συσκευής σε αυτή την κατηγορία τιμής. Η συσκευασία είναι η ίδια για όλα τα barebones της σειράς Brix S και ένα αυτοκόλλητο στην πίσω πλευρά παρέχει τις αναλυτικές πληροφορίες για το τι υπάρχει εντός.

    Gigabyte-Brix-S-GB-BSi5HA-6200-Review-DSCN5764.jpgGigabyte_Brix_S_GB_BSi5HA_6200_Review_DSCN5765.jpg

     

    Τα παρελκόμενα του Brix ήταν λίγο πολύ αναμενόμενα. Βάση Vesa για στήριξη της συσκευής πίσω από την οθόνη ή την τηλεόρασή σας, ένα σύντομο manual, ένας οπτικός δίσκος με τους απαραίτητους οδηγούς (όχι δεν θα γκρινιάξω για τους οπτικούς δίσκους με οδηγούς εν έτη 2017), οι απαραίτητες βίδες και το τροφοδοτικό. Όπως βλέπετε στην φωτογραφία που ακολουθεί, μαζί με το τροφοδοτικό βρίσκουμε δύο καλώδια σύνδεσης με το δίκτυο ρεύματος, ένα τύπου Shuko και ένα τύπου BS1363 για τους κατοίκους της Μεγάλης Βρετανίας. Προφανώς το τμήμα logistics της Gigabyte έκρινε πως η επιλογή αυτή τους συμφέρει, οπότε πάμε παρακάτω...

     

    Gigabyte_Brix_S_GB_BSi5HA_6200_Review_DSCN5771.jpg

     

    Το τροφοδοτικό είναι της Asian Power Devices και έχει έξοδο 19V με μέγιστο ρεύμα 3.42Α και συνολική αποδιδόμενη ισχύ τα 65W. Μπορεί να λειτουργήσει με τάση εισόδου από 100 έως 240 Volt είτε στα 50 είτε στα 60 Hz .

    Gigabyte_Brix_S_GB_BSi5HA_6200_Review_DSCN5774.jpg

     

     

     

     

    Τεχνικά Χαρακτηριστικά

     

    Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του Gigabyte Brix S GB-BSi5HA 6200 παρατίθενται συνοπτικά στον πίνακα που ακολουθεί, ενώ για ακόμα περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα υποσυστήματά του, μπορείτε να επισκευθείτε την ιστοσελίδα του προϊόντος

     

    Specs.png

     

    Κατά το χρόνο συγγραφής της παρουσίασης το Βrix της δοκιμής ήταν διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας σε δύο καταστήματα της ελληνικής αγοράς με τιμή λίγο παραπάνω από 400 ευρώ. Εάν στα χρήματα αυτά προσθέσουμε το κόστος μνήμης και ενός SSD τότε μπορείτε να υπολογίζετε κάπου 550 ευρώ για ένα πλήρες σύστημα βασισμένο σε αυτό. Aξίζει να αναφέρουμε πως όλα τα barebones της σειράς Brix συνοδεύονται από 3ετή εγγύηση.

     

    Το εξωτερικό

     

    Βγάζοντας το barebone από τη συσκευασία του, το πρώτο πράγμα που κάνει εντύπωση είναι το μέγεθός του. Είναι πραγματικά μικρό, μικρότερο όσον αφορά την επιφάνεια που καταλαμβάνει από οποιοδήποτε άλλο barebone έχει περάσει από τα χέρια του γράφοντος. Έτσι με διαστάσεις βάσης περίπου 11 x 12 εκατοστά, για να χωρέσουν τα πάντα στο εσωτερικό του έχει λίγο αυξημένο ύψος της τάξης των 4.5 εκατοστών. Όσοι το βρίσκετε ψηλό, μπορείτε να διαλέξετε την έκδοση χωρίς τη δυνατότητα τοποθέτησης μονάδας αποθήκευσης των 2.5" η οποία έχει ένα εκατοστό μικρότερο ύψος. Κατά τα άλλα η μονάδα ακολουθεί λιτές γραμμές, χωρίς να προσπαθεί να κερδίσει τις εντυπώσεις με σχεδιαστικές φανφάρες, άλλωστε όσοι προτιμούν μηχανάκια τέτοιων διαστάσεων το κάνουν για να τα κρύψουν κάπου και όχι για να τα επιδείξουν.

     

     

    Gigabyte_Brix_S_GB_BSi5HA_6200_Review_DSCN5775.jpgGigabyte_Brix_S_GB_BSi5HA_6200_Review_DSCN5782.jpg

     

    Στο επάνω μέρος του Brix βρίσκουμε πάνω αριστερά το λογότυπο της κατασκευάστριας εταιρίας και κάτω δεξιά τον τριγωνικό διακόπτη ενεργοποίησης, ο οποίος κρύβει μέσα του και το ενδεικτικό Led λειτουργίας της συσκευής. Περνώντας στο κάτω μέρος της συσκευής, βλέπουμε τις βίδες να έχουν χωνευτεί στα ελαστιχένια αντικραδασμικά ποδαράκια, πράγμα που σημαίνει ότι για το άνοιγμα του barebone δε θα χρειάζεται να τα αφαιρείτε (πράγμα που συμβαίνει σε αρκετά μοντέλα του ανταγωνισμού). Ένα ευμεγέθες βέλος μας ενημερώνει για το πώς πρέπει να το τοποθετήσουμε σε περίπτωση που επιλέξουμε να το κρεμάσουμε με το στήριγμα VESA ενώ κάτω από το βέλος υπάρχει μία διαμόρφωση που κλειδώνει το barebone στο στήριγμα. Τέλος, μεγάλο μέρος της κάτω πλευράς καταλαμβάνεται από το αυτοκόλλητα που φιλοξενούν serial number, προδιαγραφές και πρότυπα συμμόρφωσης με διαφόρους κανονισμούς και μία μικρή γρίλια για την εισαγωγή αέρα.

    Gigabyte-Brix-S-GB-BSi5HA-6200-Review-DSCN5777.jpgGigabyte_Brix_S_GB_BSi5HA_6200_Review_DSCN5778.jpg

     

    Όπως φαντάζεστε, σε ένα τόσο μικρό barebone οι θύρες Ι/Ο θα είναι κάπως περιορισμένες. Έτσι στο μπροστινό μέρος βρίσκουμε τις δύο θύρες USB 3.1 με τη μία από αυτές να είναι type C και την τετραπολική θύρα των 3.5mm για τη σύνδεση headset, ενώ στο πίσω μέρος υπάρχουν δύο θύρες USB 3.0, μία θύρα RJ45 για σύνδεση δικτύου Gigabit, οι θύρες mini Displayport και HDMI με δυνατότητα απεικόνισης αναλύσεων 4Κ στα 60 και 24Hz αντίστοιχα και την υποδοχή παροχής ρεύματος. Επιπλέον βρίσκουμε μία υποδοχή για κλειδαριά kensington και τις γρίλιες εξαγωγής του αέρα από την ψύκτρα του επεξεργαστή. Η επιλογή της Gigabyte να μη χρησιμοποιήσει καμία θύρα USB2.0 είναι το λιγότερο αξιέπαινη μιας και με μόλις 4 συνολικά θύρες θα ήταν κρίμα οι 2 να είναι USB2.0. Πάντως εάν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε το Brix ως το βασικό σας υπολογιστή, καλό θα ήταν να βάλετε στο budget και ένα καλό hub μιας και οι θύρες USB δεν είναι ποτέ αρκετές.

     

    Το εσωτερικό

     

    Αφαιρώντας τις 4 βίδες που υπάρχουν στην κάτω πλευρά του barebone αποκτούμε πρόσβαση στο εσωτερικό για την εγκατάσταση των απαραίτητων υποσυστημάτων. Όπως βλέπετε στις φωτογραφίες που ακολουθούν, η θέση της μονάδας αποθήκευσης των 2.5" βρίσκεται στη βάση του συστήματος με το καλώδιο που ενσωματώνει το Sata και την τροφοδοσία αυτής να είναι proprietary. Κατά τα άλλα, η εκμετάλλευση της διαθέσιμης επιφάνειας είναι πολύ καλή, ενώ όσοι αναρωτηθούν για τον φαινομενικά κενό χώρο στο κέντρο, θα τους απαντήσουμε πως ακριβώς από κάτω φιλοξενείται ο επεξεργαστής.

     

    Gigabyte_Brix_S_GB_BSi5HA_6200_Review_DSCN5788.jpgGigabyte_Brix_S_GB_BSi5HA_6200_Review_DSCN5785.jpg

     

    Για την αφαίρεση της μητρικής, χρειάζεται να λύσουμε μία μόνο επιπλέον βίδα μιας και οι τέσσερεις βίδες που κρατούν το κάτω μέρος, είναι αρκετά μακριές και χρησιμεύουν και στην στήριξη της μητρικής. Όπως είπαμε και σε προηγούμενη ενότητα, το BSi5HA-6200 είναι συμβατό με μνήμες DDR4 SODIMM των 2133 MHz, ενώ μπορεί να δεχθεί και SSD Μ2.2280. Όπως βλέπετε, για λόγους χώρου, ο εν λόγω SSD τοποθετείται πάνω από την κάρτα ασύρματης δικτύωσης της Intel, και στηρίζεται με τη βίδα που βλέπουμε στα δεξιά της μπαταρίας CMOS. Λόγω της διάταξης αυτής, το Brix είναι συμβατό μόνο με SSD μεγέθους 2280 και όχι τους μικρότερους 2242 και 2260. Δεδομένου όμως ότι αυτό είναι το δημοφιλέστερο μέγεθος δε το θεωρούμε πως είναι πρόβλημα. Κατά τα άλλα, η κατασκευή της μητρικής είναι υποδειγματική και ακριβώς ότι περιμέναμε από μία εταιρεία σαν τη Gigabyte.

     

    Gigabyte_Brix_S_GB_BSi5HA_6200_Review_DSCN5791.jpg

     

    Το πίσω μέρος της μητρικής καταλαμβάνεται στο μεγαλύτερο βαθμό από το σύστημα ψύξης του επεξεργαστή, το οποίο όπως είναι αναμενόμενο θυμίζει έντονα αυτά των φορητών υπολογιστών. O ανεμιστήρας που έχει επιλεγεί για τη μεταφορά της θερμότητας του επεξεργαστή στο περιβάλλον είναι ο Delta BSB05505HP διαστάσεων 5.5 cm που λειτουργεί στα 5V και 0.4Α έχοντας τετράπινη σύνδεση για την καλύτερη ρύθμιση των στροφών λειτουργίας.

    Gigabyte_Brix_S_GB_BSi5HA_6200_Review_DSCN5792.jpgGigabyte_Brix_S_GB_BSi5HA_6200_Review_DSCN5795.jpg

     

     

    Μεθοδολογία Μετρήσεων

     

    Φτάσαμε λοιπόν στην ώρα των μετρήσεων. Στο σημείο αυτό πρέπει να σας ενημερώσουμε πως ο SSD M2 2242 τον οποίο είχαμε χρησιμοποιήσει στα review των barebones της Shuttle δεν είναι συμβατός με το Brix, οπότε αναγκαστικά χρησιμοποιήσαμε έναν άλλο SSD και συγκεκριμένα τον Sandisk SDSSDA-240G. Έτσι τα αποτελέσματα στο PC Mark 8 του Brix δεν είναι απολύτως συγκρίσιμα με αυτά των Shuttle.  Οι μνήμες που εγκαταστήσαμε ήταν ένα ζευγάρι DDR4 SODIMMs της Hynix χρονισμένο στα 2133 Mhz με timings 15-15-15-36. Φυσικά εγκαταστήσαμε το πιο πρόσφατο build των Windows 10 x64 και περάσαμε τις τελευταίες εκδόσεις των drivers από την ιστοσελίδα της Gigabyte.

     

    Οι μετρήσεις έγιναν με το συνηθισμένο τρόπο, χρησιμοποιώντας δηλαδή μετροπρογράμματα όπως τα PCMark8, 3DMark, wPrime, SuperPi  και το AIDA64 Engineer Edition το οποίο είναι μια ευγενική προσφορά της finalwire την οποία και ευχαριστούμε.

     

    Πριν ξεκινήσουμε την παρουσίαση των μετρήσεων, καλό θα ήταν να επισημάνουμε πως εξαιρώντας τα θέματα θερμικής συμπεριφοράς και κατανάλωσης, ο Intel Core i5 6200U είναι όσον αφορά το θέμα των χαρακτηριστικών παρόμοιος με τον desktop επεξεργαστή Intel Core i3 6100 με φυσικά χαμηλότερο χρονισμό. Έτσι φτάνοντας στην λειτουργία turbo τα 2.80 Mhz υπολείπεται του χρονισμένου στα 3.70 Ghz i3 κατά 25%. Συνεπώς στα αμιγώς CPU benchmarks περιμένουμε να δούμε αντίστοιχη διαφορά επιδόσεων.

     

    AIDA 64

     

    Όπως βλέπετε στα γραφήματα που ακολουθούν οι υποψίες μας για τα αποτελέσματα του Intel Core i5 6200U σε σχέση με τον i3 6100 επιβεβαιώθηκαν. Αντίθετα, στις μετρήσεις μνήμης οι DDR4 σε συνεργασία με τον i5 απέδωσαν τα μέγιστα των δυνατοτήτων τους σε όλες τις κατηγορίες, πράγμα που δεν είχε συμβεί στην περίπτωση του i3 στο DH110SE. Αυτό ακριβώς είχε σαν αποτέλεσμα την υψηλότερη βαθμολογία του i5 στο Photoworxx το οποίο στρεσσάρει έντονα και τις μνήμες εκτός από τον επεξεργαστή.

     

    AIDA-cpu.pngaida-fpu.pngaida-memory.png

     

     

    PCMark 8

     

    Στο PCMark 8 η ψαλίδα ανάμεσα στους δύο Core κλείνει αρκετά, τόσο λόγω της καλύτερης απόδοσης των μνημών, όσο και λόγω του διαφορετικού (και πιο γρήγορου SSD)

     

    pcmark8-accel.pngpcmark8-conv.png

    3DMark

     

    Στο 3DMark τα αποτελέσματα είναι επίσης λίγο πολύ αναμενόμενα (και σχεδόν σίγουρα δεν ενδιαφέρουν τους μελλοντικούς αγοραστές του barebone)

     

    firestrike.pngsky-diver.png

    cloud-gate.pngice-storm.png

     

     

     

    Λοιπές Μετρήσεις CPU

     

    Tέλος, όπως συνηθίζουμε σας παρουσιάζουμε και κάποιες μετρήσεις με legacy benchmarks, για να έχετε ένα εύκολο μέτρο σύγκρισης με το δικό σας σύστημα.

     

    super-pi-mod.pngwprime.pngfritz.png

     

    Θερμοκρασίες - Κατανάλωση - Θόρυβος

     

    Ας δούμε τώρα πώς τα πάει το BSi5HA-6200 όσον αφορά κατανάλωση, θερμοκρασίες και θόρυβο, κάτι που σίγουρα θα ενδιαφέρει τους μελλοντικούς του αγοραστές. Για τις μετρήσεις μας, όπως πάντα χρησιμοποιήσαμε το stress test του AIDA64. Τα αποτελέσματα του Brix ήταν αναμενόμενα καλά, έχοντας κατανάλωση σε idle μόλις 12 W, σβηστό 0.2 W ενώ σε πλήρες φορτίο η κατανάλωση έφτασε τα 37 W πράγμα που σημαίνει ότι η επιβάρυνση του λογαριασμού ρεύματος θα είναι μηδαμινή.

    power.png

     

    Για την μέτρηση θερμοκρασίας, τρέξαμε το stress test του AIDA για 20 λεπτά με την θερμοκρασία περιβάλλοντος να βρίσκεται στους 20 βαθμούς κελσίου. Η μέγιστη θερμοκρασία που είδαμε στον επεξεργαστή ήταν 81 βαθμοί κελσίου, οποία χαρακτηρίζεται ως αναμενόμενη δεδομένου του μεγέθους του κουτιού. 

     

    stress.png

     

    Ο ανεμιστήρας κατά το τρέξιμο του stability test ήταν στην αυτόματη λειτουργία και η ταχύτητα περιστροφής του άγγιξε τις 5000 στροφές ανά λεπτό. Σαφώς και η παρουσία τους ήταν αντιληπτή και σε ένα βαθμό ενοχλητική, το σενάριο όμως της λειτουργίας του Brix υπό τέτοιες συνθήκες είναι μάλλον σπάνιο. Σε συνήθη χρήση πάντως, το Brix είναι σχεδόν σα να μην υπάρχει και σίγουρα μπορείτε να το έχετε δίπλα σας στο γραφείο χωρίς να ενοχλεί.

     

    Επίλογος

     

    Κάπου εδώ φτάσαμε για μια ακόμα φορά στην ώρα του απολογισμού. Το BSi5HA-6200 είναι ένα σύστημα που μπορεί να επιτελέσει μία σειρά από διαφορετικούς ρόλους είτε αυτοί αφορούν οικιακή είτε επαγγελματική χρήση. Ο επεξεργαστής του παρέχει αρκετή ισχύ για το χρήστη που δεν θέλει κάτι το εξεζητημένο ενώ το ενσωματωμένο σε αυτόν υποσύστημα γραφικών μπορεί να αποτελέσει μία άριστη βάση για εφαρμογές HTPC. Μιας και οι επεξεργαστές Skylake βρίσκονται πλέον στη δύση της καριέρας τους (ήδη έχουν κυκλοφορήσει και Brix με Kaby Lake) νομίζουμε πως δεν χρειάζεται να ξαναπούμε τα πλεονεκτήματα τους στην αναπαραγωγή "δύσκολων" αρχείων video όπως HEVC.

     

    Οπότε πάμε στο μεγάλο ερώτημα εάν αξίζει η αγορά του BRIX S BSi5HA-6200. H απάντηση είναι ναι υπό συνθήκες. Αυτή τη στιγμή δεν βρήκαμε σε κάποιο κατάστημα της ελληνικής αγοράς το ακριβώς αντίστοιχο Kaby Lake μοντέλο, για να σας πούμε εάν αξίζει να το προτιμήσετε έναντι του Skylake. Από όσο δείχνουν όμως τα πράγματα η τιμή του "παλαιού" μοντέλου είναι σε πτωτική πορεία, οπότε έαν δε σκοπεύετε να αξιοποιήσετε κάποιες από τις επιπλέον δυνατότητες των Kaby Lake (που στην περίπτωση ενός HTPC είναι η επιτάχυνση υλικού σε 10bit HEVC και η υποστήριξη HDMI 2.0 με 60hz) τότε ναι, δεδομένου ότι με βάση τις τρέχουσες τιμές του ανταγωνισμού (βλέπε Intel NUC και Shuttle NC02U) αξίζει να το προτιμήσετε.

     

    Όπως πάντα, θα κλείσουμε την παρουσίαση με τα θετικά και τα αρνητικά σε μορφή bullet points:

     

    thumps-up.png?m=1423577950

    • Πάρα πολύ μικρό μέγεθος
    • Χαμηλή κατανάλωση
    • Χαμηλή στάθμη θορύβου
    • Υποστήριξη DDR4
    • Δύο θύρες USB3.1 (η μία Type C) μπροστά
    • Θύρες HDMI & Displayport με υποστήριξη 4Κ
    • Δυνατότητα σύνδεσης μονάδας αποθήκευσης 2.5" και M2 2280
    • Πολύ εύκολη εγκατάσταση υποσυστημάτων
    • Χαμηλή τιμή (σε σχέση με τον ανταγωνισμό)
    • Ενσωματωμένος προσαρμογέας ασύρματου δικτύου Μ2.2230 της Intel

     

    thumps-down.png?m=1423577948

    • Μόνο 2 θύρες USB στο πίσω μέρος (ευτυχώς και οι 2 USB3.0)
    • Απουσία ενσωματωμένου Card Reader
    • Λίγο θορυβώδες σε πλήρες φορτίο

     

    Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω η βαθμολογία που παίρνει το Gigabyte BRIX S BSi5HA-6200 είναι :

     

     
     
     

     

     

    Ευχαριστούμε θερμά την Gigabyte για την παραχώρηση του δείγματος της δοκιμής

     

    gigabyte-logo.png

    Γεώργιος GriGaS  Ρήγας 8/3/2017

     

    Συντελεστές Review
    Reviewers: GriGaS
    Photographers: GriGaS
    Editing: TheLab.gr Team
    Αξιολόγηση
    Χαρακτηριστικά:9.50
    Χρηστικότητα:9.50
    Ποιότητα:Select
    Επιδόσεις:9.50
    Γραφικά:Select
    Ήχος:Select
    Gameplay:Select
    Αντοχή στο Χρόνο:Select
    Απόδοση/Τιμή:9.50
    Editor's ChoiceYes
    Innovation AwardNo
    Design AwardNo
    Value for MoneyYes

    • Like 17

    User Feedback

    Recommended Comments

    There are no comments to display.



    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.