Jump to content
 • Qnap TS-253A/8G Review


   Share

  Πρόλογος

   

  Πολύς χρόνος πέρασε και μπήκε πολύ νερό στο αυλάκι από την τελευταία φορά που ασχολήθηκα με NAS. Πριν σχεδόν 4 χρόνια είχα παρουσιάσει εδώ στο TheLab.gr το Synology 713+, ένα θηρίο τότε το οποίο είχε μνήμη RAM αναβαθμίσιμη από το 1 Gb στα 4 Gb, το οποίο ήταν το μέγιστο ποσό μνήμης που υποστήριζε ο διπύρηνος ATOM επεξεργαστής που διέθετε. Τότε, η προοπτική χειρισμού του NAS μέσω ενός λειτουργικού συστήματος με τη χρήση φυλλομετρητή ιστού και η δυνατότητα να έχεις πρόσβαση στο NAS σου από παντού ήταν πρωτοποριακά και πραγματικά τότε ο χρήστης καταλάβαινε ότι τα δεδομένα του δεν έχουν φυσικό όριο και μπορεί να είναι διαθέσιμα παντού. 


  Οι δυνατότητες των NAS είναι μεγάλες και με την κατάλληλη εγκατάσταση μπορεί ο χρήστης να κάνει πολλά πράγματα, αλλά όπως μας έχει μάθει η διαδικτυακή κουλτούρα, οι μεγάλες δυνάμεις φέρουν και μεγάλες ευθύνες. Ransomlocker, επιθέσεις σε NAS, υποκλοπή δεδομένων και γενικότερα η έκθεση των δεδομένων σας στο διαδίκτυο ίσως να σας δημιουργεί περισσότερες ανασφάλειες από το να σας λύνει προβλήματα. 


  Στην τετράχρονη σχέση μου με το Synology DS713+ δεν αντιμετώπισα προβλήματα, μιας και η εταιρία, όπως και όλες οι άλλες, έβγαζαν συχνές αναβαθμίσεις ασφαλείας, τις οποίες αν ο χρήστης τις ακολουθούσε, δεν θα αντιμετώπιζε κανένα πρόβλημα. Όταν πριν λίγο καιρό έπεσε στα χέρια μου το TS-253A της Qnap τότε αισθάνθηκα σαν να ανακάλυψα ξανά ("rediscover NAS" θα έλεγε το marketing της Apple :p ) αυτή την ιδιαίτερη κατηγορία υπολογιστικού συστήματος. 


  Η φράση υπολογιστικό σύστημα δεν χρησιμοποιήθηκε τυχαία, μιας και το TS-253A δεν είναι απλά ένα NAS, αλλά έχει την δυνατότητα, υπό συνθήκες που θα αναλύσουμε αργότερα, να γίνει και ένας πλήρης λειτουργικός υπολογιστής. Σας τράβηξα τη προσοχή; Ωραία. Ας πάμε λοιπόν να σας παρουσιάσουμε το TS-253A της Qnap!

   

  Qnap-TS-253A-8G-review-nas-image014.jpg

   

  Χαρακτηριστικά

   

  211_1.png

  Τα χαρακτηριστικά του TS-253A μπορείτε να τα δείτε στον πίνακα παρακάτω.

   

  Αξίζει να σημειωθεί, ότι το TS-253A, έχει την δυνατότητα να επεκτείνει τις αποθηκευτικές του δυνατότητες με την προσθήκη συσκευών επεκτάσεων με σκοπό την αύξηση του αποθηκευτικού χώρου. Τα μοντέλα που υποστηρίζονται από το TS-253A είναι τα εξής:

   

  - UX-800P με μέγιστο υποστηριζόμενο αριθμό δίσκων τους 10 και συνολικό μέγιστο αποθηκευτικό χώρο τα 80 Tb

  UX-500P με μέγιστο υποστηριζόμενο αριθμό δίσκων τους 7 και συνολικό μέγιστο αποθηκευτικό χώρο τα 56 Tb

   

  Πίνακας Χαρακτηριστικών

  Όνομα Μοντέλου TS-253A-4G | TS-253A-8G
  Επεξεργαστής 14 nm Intel® Celeron® N3150/N3160 1.6 GHz τετραπύρηνος επεξεργαστής
  Μονάδα κινητής υποδιαστολής
  ✔ Ναι
  Κρυπτογράφηση Υλικού
  ✔ (AES-NI)
  Επεξεργαστής Γραφικών 8ης γενιάς γραφικά Intel HD
  Μνήμη Συστήματος TS-253A-4G: 4GB (2 x 2GB)
  TS-253A-8G: 8GB (2 x 4GB)
  Μέγιστη χωρητικότητα RAM 8 GB
  Σύνολο θέσεων μνήμης 2, SODIMM DDR3L-1600
  (*Για συστήματα με ζεύγος μνημών, πρέπει να χρησιμοποιήσετε πανομοιότυπα αρθρώματα DDR3L.)
  Μνήμη Flash  512MB
  Μέγιστος αριθμός σκληρών δίσκων 2
  Είδος σκληρού δίσκου Δίσκοι με δυνατότητα εναλλαγής εν λειτουργία (Hot-swappable) 3.5" ή 2.5" SATA 6Gb/s, SATA 3Gb/s HDD ή SSD
  Θύρες δικτύου 2 x Gigabit RJ-45 θύρες δικτύου
  USB 4 x USB 3.0 θύρες (Μπροστά:1, Πίσω:3)
  Υποστήριξη USB εκτυπωτή, φλασάκια, USB UPS κτλ
  Έξοδος Video 2 x HDMI, υποστηρίζει έως 4K 2160P 30Hz Ultra HD
  Είσοδος ήχου 2 x 6.3mm εισόδους μικροφώνου (υποστηρίζει μόνο δυναμικά μικρόφωνα)
  Έξοδος ήχου Υποδοχή εξόδου ήχου (για ενισχυτή ή ενισχυτή ακουστικών)
  Ενδείξεις LED  Κατάστασης, USB, HDD 1-2
  Κουμπιά Συστήματος: Κουμπί έναρξης, κουμπί μιας κίνησης λήψης αντιγράφων ασφαλείας σε USB , κουμπί επαναφοράς
  Δέκτης Υπέρυθρων IR ✔, υποστηρίζει τα QNAP RM-IR002, RM-IR003 και συμβατά χειριστήρια τύπου MCE
  Άλλες διεπαφές Θύρα ασφαλείας Kensington, θύρα κονσόλας (συντήρηση συστήματος)
  Βομβητής ειδοποίησης Ειδοποίηση συστήματος
  Τάξη Μεγέθους Πύργος
  Διαστάσεις 150(Υ) x 102(Π) x 216(Μ) mm
  5.91(Υ) x 4.02(Π) x 8.5(Μ) inch
  Βάρος Καθαρό: 1.74 kg (3.84 lbs)
  Μεικτό: 2.92 kg (6.44 lbs)
  Ενεργειακή κατανάλωση Κατάσταση καταστολής: 1.18W
  HDD σε αναμονή: 8.38W
  λειτουργία: 14.43W
  Επίπεδα θορύβου * Πίεση ήχου (LpAm) :18.3 dB(A)
  Θερμοκρασία λειτουργίας 0-40˚C
  Σχετική υγρασία 5~95% RH μη συμπυκνωμένη, wet bulb: 27˚C
  Τροφοδοσία Ρεύματος 65W AC μετασχηματιστής, 100-240V
  Ανεμιστήρας 7cm αθόρυβος ανεμιστήρας ψύξης (12V DC)

   

  Η τιμή του TS-253A/8G της Qnap την ώρα που γραφόταν αυτή η παρουσίαση ξεκινάει από τα 488,56 € στα ελληνικά καταστήματα, ενώ η έκδοση με τα 4Gb μνήμης ξεκινάει από τα 411,50 €

   

  Παρουσίαση

   

  Η συσκευασία στην οποία παραλάβαμε το Qnap TS-253A δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερο, ένα χάρτινο κουτί με τα χαρακτηριστικά του, με την σκληρότητα του εξωτερικού περιβλήματος σε τέτοιο βαθμό έτσι ώστε να μπορέσει να προστατεύσει το εσωτερικό από ήπια κακομεταχείριση, η οποία είναι συνήθης στα κέντρα διαλογής και αποστολής δεμάτων σε όλο το κόσμο.

   

  Qnap-TS-253A-8G-review-nas-image002.jpgQnap-TS-253A-8G-review-nas-image001.jpg

   

  Μέσα στη συσκευασία περιέχονται τα παρακάτω:

   

  TS-253A.png EthernetCable.jpg SP-2BAY-ADAPTOR.jpg
  TS-253A Καλώδιο Ethernet x 2 Τροφοδοσία ρεύματος AC 65W

   

   

  Powercord.jpg Flatheadscrew_16.jpg Flatheadscrew_12.jpg
  Καλώδιο Ρεύματος Βίδες φρεζάτες x 8 (για 3.5" HDD) Βίδες χωνευτές x 6 (για 2.5" HDD)

   

  Το NAS αυτό καθεαυτό ακολουθεί την σχεδιαστική γραμμή όλων των υπόλοιπων μοντέλων της εταιρίας, δηλαδή μια "φάσα" πάνω στην οποία βρίσκονται όλα τα κουμπιά ενδείξεως και ελέγχου η οποία ξεχωρίζει αισθητικά από το υπόλοιπο μπροστινό σώμα της συσκευής. Μπροστά από ό,τι μπορείτε να δείτε και εσείς έχουμε μια usb 3.0 θύρα, ενώ στο πίσω μέρος βρίσκονται άλλες 3 usb 3.0 θύρες, δύο  θύρες HDMI, δύο θύρες δικτύου, εισόδους για δύο μικρόφωνα καθώς επίσης και μια έξοδο για προσθήκη ηχείων.

   

  Qnap-TS-253A-8G-review-nas-image003.jpgQnap-TS-253A-8G-review-nas-image004.jpgQnap-TS-253A-8G-review-nas-image005.jpg

   

  Εσωτερικά, η κατασκευή είναι πολύ προσεγμένη, ενώ θετική εντύπωση μας άφησε το γεγονός ότι η πρόσβαση στις μνήμες RAM τις οποίες διαθέτει το TS-253A είναι άμεση και δεν χρειάζεται να το κάνεις φύλλο και φτερό έτσι ώστε να αποκτήσει ο χρήστης πρόσβαση στο ή στα αρθρώματα μνήμης για να προβεί σε αλλαγή τους. Βέβαια, στην έκδοση των 8Gb την οποία διαθέταμε για τις ανάγκες της παρουσίασής μας, επέμβαση για προσθήκη μνήμης δεν είναι δυνατή, μιας και αυτά είναι η μέγιστη χωρητικότητα που μπορεί να υποστηρίξει ο εγκατεστημένος επεξεργαστής, όπως θα δείτε και παρακάτω. Επίσης πολύ καλή εντύπωση μας έκανε το διάφανο σκληρό πλαστικό το οποίο προστατεύει την μητρική πλακέτα του NAS. Μια προσθήκη που δεν επηρεάζει μεν τις επιδόσεις αλλά δίνει μια πινελιά προσοχής στη λεπτομέρεια.

   

  Qnap-TS-253A-8G-review-nas-image006.jpgQnap-TS-253A-8G-review-nas-image007.jpgQnap-TS-253A-8G-review-nas-image011.jpgQnap-TS-253A-8G-review-nas-image010.jpg

   

  Η πρόσβαση στα φατνία των δίσκων είναι πολύ εύκολη και επιτυγχάνεται από το μπροστινό μέρος απλά τραβώντας τα προς τα έξω. Στη συσκευασία παρέχονται τέσσερις βίδες για δίσκους 3.5" και τέσσερις βίδες για δίσκους 2.5" όπως αναφέραμε και πιο πάνω, έτσι ώστε να είναι δυνατή η εγκατάσταση οποιουδήποτε είδους δίσκου.

   

  Qnap-TS-253A-8G-review-nas-image013.jpg

   

   

  Σημεία Ενδιαφέροντος στο Qnap TS-253A


  Σε αυτή την ενότητα της παρουσίασης, θα σας αναλύσουμε τι είναι τα σημεία εκείνα τα οποία κάνουν το TS-253A να ξεχωρίζει από τα άλλα NAS της κατηγορίας του και γιατί θα πρέπει να το προτιμήσετε ή όχι έναντι άλλων προτάσεων της αγοράς. 


  Το TS-253A είναι στην ουσία μια προσέγγιση της Qnap για την εποχή του διαδικτύου των πραγμάτων (Internet of Things, IoT), μιας και το συγκεκριμένο NAS μπορεί να χρησιμοποιηθεί, με τη βοήθεια του Linux Station, σαν πύλη των IoT εφαρμογών προς έξυπνες οικιακές συσκευές. Επίσης η πλατφόρμα πάνω στην οποία τρέχει το TS-253A σας δίνει την δυνατότητα να αναπτύξετε και να τρέξετε εφαρμογές IoT απευθείας σε αυτό, από όπου και να βρίσκεστε, χάρη στην πολύ καλή εφαρμογή myqnapcloud.

   

  Επεξεργαστής

   

  Στο εσωτερικό του TS-253A βρίσκουμε έναν Intel® Celeron® N3160 (Q1 2016) με τέσσερις πυρήνες και τέσσερα νήματα επεξεργασίας, χρονισμένο στα 1,6 Ghz ο οποίος μπορεί να φτάσει σε turbo mode τα 2,24 Ghz. Σχεδιαστικά, η μέγιστη θερμική ισχύ του επεξεργαστή είναι στα 6W Η μέγιστη ποσότητα μνήμης RAM που υποστηρίζει είναι τα 8Gb, οπότε επιλέγοντας το μοντέλο με τα 8Gb, αυτόματα έχετε τη μέγιστη ποσότητα RAM που μπορεί να εγκατασταθεί.

   

  Εικόνα

   

  Ο Intel® Celeron® N3160 έχει ενσωματωμένο τον επεξεργαστή γραφικών της Intel 8ης γενιάς, ο οποίος ακολουθεί την μικροαρχιτεκτονική Airmont και φέρει την εμπορική ονομασία Intel HD Graphics 400. Η συγκεκριμένη σειρά γραφικών επεξεργαστών έχει την δυνατότητα να υποστηρίξει αποκωδικοποίηση και αναπαραγωγή 4Κ (Η.264) χωρίς σπασίματα και διακοπές. Επίσης με την διακωδικοποίηση (transcoding) ακόμα και αν συνδέεστε στο NAS μέσω σύνδεσης χαμηλής ταχύτητας στο διαδίκτυο, μπορείτε να δείτε τα βίντεο σας σε μικρότερη ανάλυση από τις εφαρμογές File Station, Video Station, και της εφαρμογής κινητών Qfile, επιλέγοντας μια προκωδικοποιημένη σε χαμηλότερη ανάλυση έκδοση του αρχείου που θέλετε να δείτε.


  Volume/LUN Snapshot

   

  To TS-253A, είναι ένα προϊόν το οποίο ξεφεύγει από την νοοτροπία της απλής οικιακής χρήσης, μιας και εντάσσεται από την Qnap, στην κατηγορία SMB (Small Medium Business), πράγμα που σημαίνει ότι παρέχει υποστήριξη σε λειτουργίες που υποστηρίζουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως το Volume/LUN Snapshot το οποίο επιτρέπει αρχεία και φακέλους να μπορούν να επαναφερθούν σε πρότερη κατάσταση σε περίπτωση που υπάρχει κάποια μη αντιστρεπτή βλάβη αυτών.

   

  Karaoke

   

  Ναι karaoke. Το Qnap TS-253A έχει σκοπό όχι μόνο να είναι ο πιστός συνεργάτης της μικρομεσαίας επιχείρησης, αλλά επίσης εποφθαλμιεί να γίνει το κέντρο της οικιακής σας διασκέδασης αν το επιλέξετε για αυτό το λόγο. Με την εφαρμογή QNAP OceanKTV, και με τη διπλή έξοδο θυρών 3,5” μικροφώνου μπορείτε να τραγουδήσετε μόνοι σας ή με παρέα, είτε είστε στο σπίτι σας, είτε έχετε ξεμείνει στο γραφείο προσπαθώντας να προλάβετε τις καταληκτικές ημερομηνίες της εργασίας που έχετε αναλάβει.

   

  Κέντρο παρακολούθησης

   

  Last but not least, δεν πρέπει να ξεχάσουμε να μνημονεύσουμε ότι με τη βάση δεδομένων των 3,000 συμβατών IP καμερών που διαθέτει η Qnap, σίγουρα θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την κάμερα που έχετε ή θα βρείτε μία που σας ταιριάζει. Η βασική άδεια που δίνει η Qnap με την αγορά του TS-253A περιλαμβάνει 4 κανάλια (δηλαδή 4 κάμερες) ενώ αν θέλετε να υποστηρίξετε περισσότερες κάμερες, τότε μπορείτε να αγοράσετε επιπλέον άδειες προς $60,00 έκαστη, μέχρι το μέγιστο αριθμό των 40 καναλιών (το φάγαμε το ινστιτούτο Φλωρεντίας). Επίσης υποστηρίζεται η παρακολούθηση των εγκατεστημένων καμερών σας από κινητά με λειτουργικό iOS και Android (για άλλη μια φορά το λειτουργικό της Microsoft λάμπει δια της απουσίας του).

   

   

  Hybrid Desk/Linux Station

   

  Μια λειτουργία η οποία μπορεί να χαρακτηριστεί κάλλιστα αρθρωματική (modular) σε επίπεδο λογισμικού, μιας και δεν εντάσσεται ακριβώς στο σύνολο των υπηρεσιών που προσφέρει το TS-253A στον χρήστη με τη χρήση τις διεπαφής του λειτουργικού συστήματος διαχείρισης του NAS. Αντιθέτως, με τις θυρες HDMI που διαθέτει και με την βοήθεια ενός ή δύο usb θυρών μπορείτε να έχετε έναν υπολογιστή ο οποίος μοιράζεται βέβαια χώρο με το NAS, αλλά στην ουσία παίρνετε ένα προϊόν δύο σε ένα. Αυτή τη τεχνολογία σας επιτρέπει να έχετε ένα Hybrid Station το οποίο κατασκευάστηκε με την ιδέα του "Σαλονάτου pc" στο μυαλό, με την υποστήριξη φυλλομετρητή ιστού (hello netflix ;)) , διάφορους media players και κάποια βασικά παιχνιδάκια τα οποία μπορείτε να τα χειριστείτε με πληκτρολόγιο. 

   

  qnap-ts-253a-review-linux-station.PNG

  Η εναλλακτική προβολή του linux station από φυλλομετρητή ιστού

   

  Το Linux Station από την άλλη, είναι μια τυπική επιτραπέζια πλατφόρμα Linux, η οποία σας επιτρέπει να χρησιμοποιήσετε το QTS ενώ ταυτόχρονα χρησιμοποιείτε το λειτουργικό Linux σε μια οθόνη με έξοδο HDMI. Έχετε την δυνατότητα να ενεργοποιήσετε την σύνδεση απομακρυσμένης επιφάνειας εργασίας για να έχετε πρόσβαση σε αυτό μέσω φυλλομετρητή ιστού από τον προσωπικό σας υπολογιστή.


  Για να γίνει δυνατή η εγκατάσταση του Linux station πρέπει να έχετε την έκδοση του Container Station 1.6 ή μεγαλύτερη εγκατεστημένη, πρέπει να είστε συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης και επίσης πρέπει το NAS σας να διαθέτει τουλάχιστον 4 Gb RAM, έτσι ώστε να μπορέσει να υποστηρίξει τη ταυτόχρονη λειτουργία και των δύο λειτουργικών συστημάτων. Επίσης δεν είναι δυνατή η ταυτόχρονη ενεργοποίηση του Linux Station και του HD Station. Κάθε χρονική στιγμή, μόνο ένα από τα δύο μπορεί να είναι ενεργοποιημένα.


  Αναφορικά με το Container Station, αυτό ενσωματώνει τεχνολογίες δημιουργίας εικονικού περιβάλλοντος LXC (πληροφορίες https://linuxcontainers.org/lxc/introduction/) και Docker (πληροφορίες https://www.docker.com/what-docker) και μπορεί να σηκώσει εκτός από διανομές Linux, εφαρμογές όπως LibreOffice, MongoDB, Nginx, Node.js, Redis, MySQL, WordPress, Deluge, Minecraft, Wine, Jenkins, GitLab, Redmine, Joomla!, και πολλές άλλες.

   

  qnap-ts-253a-review-linux-station-qts

  Η δυνατότητα χειρισμού του Linux από φυλλομετρητή είναι εγγενής στο QTS


   

  Η Βράση και το σίδερο

   

  Λίγο πριν τις μετρήσεις, θα σας αναφέρω τις εντυπώσεις που μου άφησε το συγκεκριμένο NAS και πως αυτό «στάθηκε» απέναντι στο DS713+ το οποίο με συντρόφευε τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Το 2011 η Synology ήταν η επικρατούσα εταιρία στο χώρο των δικτυακών συσκευών αποθήκευσης (NAS) μιας και είχε μπει στο χώρο με φόρα και με ιδέες. Με το πέρασμα του χρόνου η φόρα μειώθηκε, μπήκαν και άλλες εταιρίες, άλλες πιο δυναμικά και άλλες φέροντας καινοτομίες, και η Synology χτυπήθηκε από την κατάρα του πρωτοπόρου. Παρέμεινε στα κεκτημένα και δεν τόλμησε να κάνει το παραπάνω βήμα. Να κάνει τις εφαρμογές της πιο φιλικές στο χρήστη, να δώσει μια διεπαφή χρήστη απλή και κατανοητή, και προπάντων στην γλώσσα του χρήστη. 


  Αυτά που δεν τόλμησε να κάνει η Synology, τα βλέπουμε από την Qnap να τα καταφέρνει και να εγκαθίσταται πλέον αν όχι στη κορυφή, μέσα στη πρώτη τριάδα των πιο προβεβλημένων εταιριών κατασκευής συσκευών δικτυακής αποθήκευσης. Και αυτό έγινε, γιατί η Qnap περπάτησε το επιπλέον χιλιόμετρο στην χρηστικότητα της συσκευής και έκανε την εγκατάσταση φιλική για τον χρήστη, η διάταξη των εφαρμογών είναι έτσι που δεν σου αφήνει αμφιβολίες και το τι θα βρεις που, ενώ οι εκτός συστήματος εφαρμογές, αυτές που δοκίμασα σε περιβάλλον iOS δούλεψαν αμέσως και χωρίς κανένα πρόβλημα.


  Συνοψίζοντας, η Qnap, με εξελληνισμένο περιβάλλον εγκατάστασης και διαχείρισης, με εφαρμογές σε τρίτες συσκευές (κινητά, υπολογιστές και φορητούς), με δυνατότητα απόκτησης και εγκατάστασης πιστοποιητικού SSL από την ίδια και πραγματική υποστήριξη πολλών router έτσι ώστε να γίνει αυτόματα και άμεσα η ρύθμιση port forwarding, βάζει τα γυαλιά στην «κουρασμένη» Synology η οποία δεν κατάφερε ποτέ να απαλλαγεί από τις αγκυλώσεις στο λειτουργικό διαχείρισης και να αποκτήσει την ευελιξία της Qnap. Βάζοντας στην εξίσωση και την ύπαρξη 2 εξόδων HDMI, 4 USB θυρών και 2 gigabit Ethernet θυρών, τότε έχουμε μια πρόταση από την Qnap που δύσκολα θα μπορέσει κάποιος να αρνηθεί.

   

  Μετρήσεις/Δοκιμές

   

  Οι μετρήσεις που κάναμε στο Qnap TS-253A, στην ουσία επιβεβαίωσαν αυτό που περιμέναμε. Εξωγενείς παράγοντες ήταν αυτοί που επηρέασαν τις επιδόσεις του NAS. Η πεπερασμένη ταχύτητα του οικιακού gbit δικτύου και η ταχύτητα των μηχανικών δίσκων είναι αυτά που καθόρισαν τις επιδόσεις. Κατά τη διάρκεια των δοκιμών, οι διαγραφή και η δημιουργία διατάξεων δίσκων ήταν γρήγορη ενώ παρόλα την πληθώρα επιλογών (Thin/Thick provisioning) εμείς προτιμήσαμε τις παραδοσιακές διατάξεις για τις μετρήσεις μας, JBOD και RAID1, τόσο για λόγους συνέχειας με παλαιότερες παρουσιάσεις, τόσο επειδή είναι μετρήσεις που είναι πιο ξεκάθαρες σε θέμα επιδόσεων, μιας και σημείο ενδιαφέροντος ήταν αν θα τερματίσουμε δίσκους και δίκτυο, πράγμα που όπως θα δείτε παρακάτω τα καταφέραμε.

   

  Για τη δοκιμή χρησιμοποιούνται τα εξής μετροπρογράμματα, με τα ακόλουθα σενάρια χρήσης:
   
  Intel NASPT Excerciser: Batch Loop των 5 επαναλήψεων σε σύστημα με 2GB RAM (για αποφυγή caching). Παρουσιάζεται μέσος όρος όλως των λαμβανομένων τιμών.
  NAS Performance Tester v1.7: 10 επαναλήψεις εγγραφής/ανάγνωσης για αρχεία μεγέθους 100, 400 και 1000MB. Μέσος όρος των λαμβανομένων τιμών.
  Εντολή Robocopy: Εγγραφή/ανάγνωση α) 2000 αρχείων μεγέθους 50KB, β) 200 αρχείων μεγέθους 500KB, γ) 200 αρχείων μεγέθους 5mb και δ) ενός αρχείου 4GB

  Disk Speed Test: Μέτρηση ταχύτητας απομακρυσμένου δίσκου και καθορισμός ανάλογα με την ταχύτητα την δυνατότητα αναπαραγωγής αρχείων πολυμέσων διαφόρων τύπων και αναλύσεων, καθώς επίσης και την μέγιστη τιμή fps (Frames per Second) αυτών.

   

  Qnap_TS-253A_review_NAS_Performance-_test.pngQnap_TS-253A_review_NAS_Performance-_test_Encrypted.png

   

  Qnap_TS-253A_review_NASPT_Excerciser.PNGQnap_TS-253A_review_NASPT_Excerciser_encrypted.PNG

   

  Qnap_TS-253A_review_Robocopy.PNGQnap_TS-253A_review_Robocopy_encrypted.PNG

   

   

  Qnap_TS-253A_review_DiskSpeedTest_RAID1_unencrypted.png Qnap_TS-253A_review_DiskSpeedTest_RAID1_encrypted.png
  RAID 1 - No encryption RAID1 - Encryption
  Qnap_TS-253A_review_DiskSpeedTest_jbod_unencrypted.png Qnap_TS-253A_review_DiskSpeedTest_jbod_encrypted.png
  JBOD - No encryption JBOD - Encryption

   

  Οι μετρήσεις όπως βλέπετε σε όλα τα σενάρια είναι υψηλές και σίγουρα θα σας βγάλουν ασπροπρόσωπους σε σχεδόν όλα τα καθημερινά σενάρια. 

   

  Link Aggregation Tests

   

  Το Qnap TS-253A διαθέτει όπως σας περιγράψαμε παραπάνω 2 θύρες δικτύου ταχύτητας 1000 mbps έκαστη. Το QTS, μας δίνει την δυνατότητα να ενώσουμε αυτές τις δύο θύρες έτσι ώστε να είναι δυνατή, υπό συγκεκριμένες συνθήκες*, η επίτευξη ταχύτητας μεταφοράς δεδομένων της ταξης των 2000 mpbs το οποίο αντιστοιχεί σε 250 Mb/sec. Για να μπορέσουμε να εξετάσουμε αυτή τη δυνατότητα, αλλάξαμε τη διάταξη των δίσκων μας σε Raid0 - μια διάταξη την οποία δε θα σας προτείναμε να κρατήσετε, εκτός αν θέλετε να ζείτε επικίνδυνα, μιας και σε περίπτωση που ένας από τους δύο δίσκους βγει εκτός λειτουργίας, χαιρετάτε όλα τα δεδομένα σας στο NAS.

   

  Για την επίτευξη της δοκιμής, χρησιμοποιήθηκε managed switch το οποίο δίνει την δυνατότητα χρήσης του Link Aggregation Control Protocol (LACP) άρα του "δεσίματος δύο θυρών του switch με σκοπό την διαμεταγαγωγή δεδομένων με ρυθμό τις τάξης των 2 gbit. Επίσης, χρησιμοποιήθηκαν 3 υπολογιστές οι οποίοι είχαν λειτουργικό macOS Sierra, Linux Ubuntu 16.04 LTS και Windows 10 Pro.

  Οι ταχύτητες που επιτεύχθηκαν ήταν της τάξης των 220 Mb/sec το οποίο μεταφράζεται σε 1760 Mb/sec

   

  qnap-ts-253a-review-link-aggregation-1.png   qnap-ts-253a-review-link-aggregation-2.png

   

   

  Επίλογος

   

  Στα χέρια μας είχαμε και σας παρουσιάσαμε το NAS της Qnap, το TS-253A/8G. Στα χέρια μας έχουμε ένα εργαλείο το οποίο δεν φοβάται τα δύσκολα - λόγω του επεξεργαστή και του ποσού της μνήμης που μπορεί να φέρει - έχει προσεγμένη κατασκευή και με την υποστήριξη του QTS, του λογισμικού διαχείρισης της Qnap, πακετάρουν και παραδίδουν ένα πολύ αξιόλογο μηχάνημα. 

   

  Μέρος της θετικής μου εντύπωσης προκλήθηκε μετά από την τετράχρονη συμβίωσή μου με το Synology το οποίο έχει μείνει πίσω σε θέματα αισθητικής και χρηστικής ευκολίας των εφαρμογών, κάτι στο οποίο η Qnap - τόσο σε επίπεδο λογισμικού, όσο και σε επίπεδο υλικού - παίρνει άριστα. Εύκολη εγκατάσταση, σε εξελληνισμένο περιβάλλον και εφαρμογές που απλά δουλεύουν χωρίς πολλά πολλά. 

  Επίσης στον επίλογο δε πρέπει να ξεχάσουμε να αναφέρουμε την δυαδικότητα αναφορικά με την χρήση της συσκευής αυτής όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν NAS, και με τη χρήση των HDMI θυρών που διαθέτει να χρησιμοποιηθεί σαν media center (Hybrid Station) ή σαν κανονικός επιτραπέζιος υπολογιστής (Linux Station).

   

  Με την κίνηση αυτή της Qnap να φέρει χαρακτηριστικά SMB (μικρομεσαίων επιχειρήσεων) NAS στην κατηγορία SOHO (οικιακής χρήσης και χρήσης σε μικρά γραφεία) NAS χωρίς να δίνετε ένα σκασμό λεφτά - χωρίς να σημαίνει ότι θα το πάρετε τζάμπα, δεν μπορώ να σκεφτώ έναν λόγο για να μην το προτιμήσετε για την αγορά σας.

   

   

  gallery_33472_825_8446.jpg


  Ο καλός
  - Δυνατότητες εικονικοποιήσης (Virtualization) για την ανάπτυξη IoT εφαρμογών
  - Υποστήριξη διακωδικοποίησης (Transcoding) video ανάλυσης 4k
  - Λειτουργία 2 σε 1 με χρήση σαν NAS ή/και Linux/Media Center
  - Άριστη υποστήριξη συνδεσιμότητας με τρίτες συσκευές όπως PC και έξυπνα τηλέφωνα.
  - Άριστες επιδόσεις

  - Τιμή που ανταποκρίνεται στις δυνατότητές του.

   

   

  gallery_33472_825_10385.jpg


  Ο Κακός
  - Ο κακός έμεινε άνεργος σε αυτό το review. Nothing to see here, move along please.

   

   

  gallery_33472_825_6003.jpg


  Ο Αδιάφορος
  - Δεν υπάρχει θύρα SD, θα θέλαμε να υπήρχε αλλά δεν μας λείπε κιόλας.

   

  Μετά λοιπόν όλα τα παραπάνω η ετυμηγορία μας για το Qnap TS-253A/8G είναι η ακόλουθη: 

   

   
   
   

   

   

  Ευχαριστούμε θερμά την QNAP για την παραχώρηση του δείγματος της δοκιμής

   

  QNAP-standard.png

   

   

  Συντελεστές Review
  Reviewers: Αντώνης Καργαδούρης
  Photographers: Αντώνης Καργαδούρης
  Editing: TheLab Team
  Αξιολόγηση
  Χαρακτηριστικά:9.50
  Χρηστικότητα8.50
  Ποιότητα10
  Επιδόσεις9.50
  ΓραφικάSelect
  ΉχοςSelect
  GameplaySelect
  Αντοχή στο ΧρόνοSelect
  Απόδοση/Τιμή9.50
  Editor's ChoiceYes
  Innovation AwardYes
  Design AwardYes
  Value for MoneyYes

  • Like 14
   Share


  User Feedback

  Recommended Comments  Create an account or sign in to comment

  You need to be a member in order to leave a comment

  Create an account

  Sign up for a new account in our community. It's easy!

  Register a new account

  Sign in

  Already have an account? Sign in here.

  Sign In Now

 • μνημη για επεξεργαστη amd ryzen

  καλησπερα σε ολους,   ποιες μνημες να προτιμησω για επεξεργαστη amd ryzen 5600g (ενα dimm)   μιλαμε  για 16 η 32 gb και τις θελω κυριως για επεξεργασια βιντεο, bryce 3d   η διαταξη dual channel παραχει ελαχιστα καλυτερη αποδοση σε εργασιες οπως η επεξεργασια βιντεο   δεν ξερω εαν οντως υπαρχει αισθητη διαφορα μεταξυ ddr4 2600 και 3200

  nikonick
  nikonick
  Μνήμες RAM DDR/DDR2/DDR3/DDR4/DDR5 1

  Brother MFC-L2710DW Laser Πολυμηχάνημα

  Γεια σας, έχω το μηχάνημα του θέματος και αντιμετωπίζω το εξής... Όταν πάω να εκτυπώσω μέσω wifi μετα από κάποια αρκετή ώρα από την τελευταία εκτύπωση, δεν εμφανίζεται διαθέσιμος και αναγκάζομαι να τον κλείνω και να τον ανοίγω πάλι. Έχω δοκιμάσει επανεκκίνηση ρούτερ, reset network settings στον εκτυπωτή, αλλά ακόμα αντιμετωπίζω το πρόβλημα. Κάποια ιδέα???

  skepasti21
  skepasti21
  Εκτυπωτές

  Αναζητώντας νέο παιχνίδι αντί του Warzone...

  Ό,τι λέει ο τίτλος....   To warzone1 το πετσόκοψαν, το warzone 2 δεν είναι ούτε για φτύσιμο, επομένως ψάχνω εναλλακτικό game.   Μου αρέσουν τα μεγάλα maps και τα casual game modes (π.χ. team deathmatch). Plunder τύπος εξ όσων γνωρίζω δεν προσφέρεται από κανένα παιχνίδι, ακόμα και το warzone 2 δεν έχει. Αν δεν υπάρχουν μεγάλα maps, θα "υπομείνω" μικρά maps με ομάδες 10 vs 10, 16 vs 16 κτλ. Όσο μεγαλύτερο το community, τόσο το καλύτερο. Προτιμούνται τα f2p αλλά όχι τα p2w. Πληρ

  gdp77
  gdp77
  PC Gaming 11

  ADSL στο σπίτι : συνδέσεις αποσυνδέσεις

  Το θέμα (ίσως) είναι περισσότερο επιμορφωτικό. Όχι ότι δεν ψάχνω λύση. Πάμε λοιπόν. . .   Χθες, αναβάθμιση σε Ο.Τ.Ε. , από απλό τηλέφωνο PSTN στο σπίτι, σε 24Mbps.   Δύο δωμάτια με τηλεφωνική πρίζα. Δωμάτιο με κεντρική πρίζα και πρίζα στο χωλ. Τηλεφωνική συσκευή και στις δύο πρίζες. Στην αρχή, με τον τεχνικό, προσπαθούσαμε να συνδέσουμε το router στο χωλ. Με τίποτα. Η σύνδεση δεν γινόταν. Πήγε εκτός σπιτιού, κάτι κοίταξε στο καφάο, έβαλε σκάλα να ελέγξει καλώδι

  serpico75
  serpico75
  Δίκτυα 23

  προβλημα με αρχεια wdp

  καλησπερα σε ολους,   αντιμετωπιζω προβλημα με τα αρχεια πολυμεσων (wave, wma) που δεν παιζουνε με τον media player λογω του οτι εχουνε καταληξη ''wdp''   ακομη και οταν κανω rendereing σε wave εχουνε την καταληξη ''wdp''   εχω δοκιμασει την μεθοδο να ανοιγουμε τον media player τα αρχεια wave αλλα δεν γινεται τιποτα   οταν αλλαξω την καταληξη σε wav ειναι ενταξει αλλα οταν ηχογραφω  τα κανει με καταληξη ''wdp''    

  nikonick
  nikonick
  Λειτουργικά Windows 1
×
×
 • Create New...