Jump to content
 • Noctua NH-L9a AM4 SFF Top Flow CPU Air Cooler review


  Πρόλογος

  Είναι κοινή η διαπίστωση τον τελευταίο καιρό, ότι η έλευση του νέου  AM4 socket για τους Ryzen5 επεξεργαστές της AMD, έχει βάλει τις εταιρίες που ασχολούνται με την ψύξη, σε αγώνα δρόμου προκειμένου η γκάμα των μοντέλων τους να ανταποκριθεί στην επερχόμενη ζήτηση.

  Η Noctua  -όπως έχουμε δει από τις σελίδες μας- ήδη αναβαθμίζει το φάσμα των μοντέλων της σε όλες τις επιμέρους κατηγορίες του και σήμερα σας παρουσιάζουμε το ένα από τα δύο Top Flow μοντέλα της, που στοχεύουν σε υλοποιήσεις μικρού όγκου σε αναλόγως μικρά κουτιά.

  Πρόκειται για την Noctua NH-L9a AM4, που όπως λέει και το όνομά της, αποτελεί την εξειδικευμένη έκδοση για το  AMD - AM4 socket, της  από καιρό γνωστής για τις εξαιρετικές επιδόσεις και τον μικρό όγκο, NH-L9a.

   

  14_Noctua-NH-L9a-AM4_0035.jpg

   

  Και όταν λέμε μικρό όγκο, το εννοούμε, καθώς η ψύκτρα -μαζί με τον ανεμιστήρα της μόλις και μετά βίας φτάνει σε ύψος τα 37mm, πράγμα που σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν την έχουμε "δεί" πάνω στο νέο σύστημα δοκιμών του TheLab, έχει ανεβάσει τα θερμόμετρα ! :)

  Την κυκλοφορία του αέρα, αναλαμβάνει η πολύ γνωστή μας, ειδική έκδοση του Noctua NF A9x14 PWM, που το μόνο λιλιπούτειο που έχει, είναι οι διαστάσεις του (92x14mm).

  Ακολουθήστε μας στη συνέχεια να δούμε αν η  πρόταση της Noctua, προς τους κατόχους "διακριτικών"  HTPC που βασίζονται στους νέους Ryzen 5 της AMD, μπορεί να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις ενός τέτοιου συστήματος και -γιατί όχι (!) - αν μπορεί και για το . . . "κάτι παραπάνω"!

   

   

  Τεχνικά χαρακτηριστικά

  Στους πίνακες που ακολουθούν μπορούμε να δούμε με αρκετή λεπτομέρεια τα χαρακτηριστικά της ψύκτρας που σας παρουσιάζουμε σήμερα.
  Ο πρώτος πίνακας μας δίνει συνοπτικά όλη την σχετική πληροφορία, τόσο αυτήν που υπάρχει στα data της ψύκτρας, όσο και σε όσα διαπιστώθηκαν / μετρήθηκαν από εμάς στο εργαστήριο του TheLab, τα οποία σημειώνουμε με μπλε χαρακτήρες.

   

  Specifications_Noctua NH-L9a AM4.jpg

  TDP Quidelines : http://noctua.at/en/nh_l9a_am4_tdp_guidelines

  Instalation Manual : http://noctua.at/media/blfa_files/infosheet/noctua_nh_l9a-am4_manual_web_en.pdf

  Data sheet : http://noctua.at/media/blfa_files/manual/noctua_nh_l9a-am4_datasheet_web_en.pdf

  Specification : http://noctua.at/en/nh-l9a-am4/specification

   

  Δύο παρατηρήσεις: Η ψύκτρα είναι συμβατή μόνο με το AM4 socket  της AMD.

  Ο ανεμιστήρας παρά το ότι έχει το ίδιο κωδικό με τον Noctua NF-A9x14, έχει βελτιωμένα χαρακτηριστικά όσον αφορά στην ταχύτητα περιστροφής του, το air flow και την στατική πίεση που μπορεί να αναπτύξει

   

  Συνέχεια έχει ο πίνακας με τα πιο "ιδιαίτερα" χαρακτηριστικά της ψύκτρας, όπου μπορούμε να δούμε συνοπτικά τις κατασκευαστικές λεπτομέρειες της ψύκτρας, αλλά και τις παραμέτρους που εξαρτώνται από αυτά και καθορίζουν την θερμική συμπεριφορά της.

   

  Thermal-Parameters_Noctua-NH-L9a-AM4.jpg

   

  Από το Συντελεστή Πυκνότητας (~125,4), είναι φανερό ότι έχουμε να κάνουμε με την πιο "πυκνή" δομή πτερυγίων ψύκτρας της κατασκευάστριας, η οποία για την λειτουργία της, θα απαιτήσει τα μέγιστα από τον ανεμιστήρα που την συνοδεύει και από ότι φαίνεται, η Noctua έχει λάβει τα μέτρα της!

  Η Noctua NH-L9a AM4 έχει από την κατασκευάστρια εταιρία προτεινόμενη τιμή 39,90€ (MSRP) του ΦΠΑ συμπεριλαμβανομένου. Συνοδεύεται από εξαετή εγγύηση και την ώρα που ολοκληρώνεται το review της, την βρήκαμε  στα Ελληνικά καταστήματα προς 44,26€ (συν ~3,9€ μεταφορικά) με το ΦΠΑ.

   

   

  Συσκευασία και παρελκόμενα

  Τα κλασικά χρώματα και η διακριτική αισθητική της Noctua είναι παρόντα και στη συσκευασία της NH-L9a AM4.

   

  01_Noctua-NH-L9a-AM4_0004.jpg02_Noctua-NH-L9a-AM4_0005.jpg

   

  Τα βασικά χαρακτηριστικά της ψύκτρας σημειώνονται στην πρόσοψη της συσκευασίας, έχοντας "παρέα" τον OCR code που οδηγεί στη σελίδα του προϊόντος και το σήμα περί της αποκλειστικής συμβατότητάς της, με το AMD AM4 socket. Στην πίσω πλευρά υπάρχουν οι ίδιες πληροφορίες σε αρκετές γλώσσες, της Ελληνικής -ως συνήθως- μη συμπεριλαμβανομένης!

   

  03_Noctua-NH-L9a-AM4_0006.jpg04_Noctua-NH-L9a-AM4_0008.jpg

   

  Στις άλλες δύο πλευρές υπάρχουν τα τεχνικά χαρακτηριστικά της ψύκτρας και τα περιεχόμενα της συσκευασίας καθώς και μια περιεκτική αναφορά στις βασικές ιδιότητές της.

   

  Μια έκπληξη μας περιμένει ανοίγοντας τη . . .

   

  05_Noctua-NH-L9a-AM4_0010b.jpg06_Noctua-NH-L9a-AM4_0012.jpg

   

  . . . "κοσμηματοθήκη" ! 

  Σχεδόν τα πάντα "αναπαύονται" σε θήκες κομμένες σε ένα παχύ στρώμα από αφρολέξ, δηλώνοντας εμμέσως, πλην σαφώς ότι, η "μικρούλα" της  Noctua, απολαμβάνει την αμέριστη φροντίδα της κατασκευάστριας, για να φτάσει ασφαλής στον ευτυχή κάτοχό της!

   

  Ας δούμε όμως τα παρελκόμενα της ψύκτρας αναλυτικά.

   

  07_Noctua-NH-L9a-AM4_0017.jpg

   

  Ξεκινώντας από αριστερά, βρίσκουμε την πολύ καλή θερμοαγώγιμη πάστα NT-H1 που συνοδεύει όλες τις ψύκτρες της Noctua και επαρκεί για περισσότερες της μιας εγκαταστάσεις.  Δίπλα της έχουμε το γνωστή μεταλλική κουκουβάγια της κατασκευάστριας και από κάτω τις βίδες που θα στηρίξουν την ψύκτρα στην μητρική μας, αλλά  και τέσσερις ακόμα βίδες, που -προνοητικά- προορίζονται για την στήριξη ενός ανεμιστήρα 92mm πάχους 25mm.

    Στο κέντρο δεσπόζει το NM-ABP4 AMD AM4 CPU backplate, που συνοδεύει την ψύκτρα για να αντικαταστήσει το υπάρχον CPU backplate της μητρικής μας, καθώς η στήριξη της ψύκτρας, αναγκαστικά γίνεται από την κάτω πλευρά της μητρικής.

  Επάνω από το CPU backplate βλέπουμε το Low Noise Adapter (LNA NA-RC7) που θα μας βοηθήσει να κρατήσουμε τις στροφές του ανεμιστήρα χαμηλότερα, στην σπάνια περίπτωση που δεν μπορούμε να τον συνδέσουμε στο CPU fan header της μητρικής μας.

  Και τα παρελκόμενα κλείνουν με το αναλυτικό φυλλάδιο των οδηγιών εγκατάστασης της ψύκτρας.

  Πρακτικά δεν λείπει τίποτε και η εγκατάσταση της ψύκτρας είναι ζήτημα λεπτών !

   

   

  Η Noctua NH-L9a  AM4 από κοντά

  Η κυρίαρχη εντύπωση φυσικά είναι το μέγεθός της και πιο συγκεκριμένα το πολύ μικρό μέγεθός της!

   

  15_Noctua-NH-L9a-AM4_0036.jpg

   

  Στην μία διάστασή της (αυτήν που δεν έρχεται σε "διένεξη" με κάποιο εξάρτημα της μητρικής) είναι απλά λίγο μεγαλύτερη από τα 92mm του ανεμιστήρα της, ο οποίος, ακόμα και από τη πρώτη ματιά, φαίνεται πως έχει σχεδιαστεί ειδικά για αυξημένη στατική πίεση και αθόρυβη λειτουργία.

  Τα δύο heat pipes είναι ουσιαστικά κρυμμένα μέσα στα πτερύγια και το μόνο που διακρίνεται ελαφρά είναι οι κορυφές των άκρων τους.

   

  09_Noctua-NH-L9a-AM4_0022.jpg13_Noctua-NH-L9a-AM4_0034.jpg

   

  Η αίσθηση του μικροσκοπικού μεγέθους διατηρείται σε όλες τις οπτικές γωνίες, αλλά "τίποτε" δεν σε προετοιμάζει για την ανφάς εικόνα της . . .

   

  19_Noctua-NH-L9a-AM4_0045.jpg17_Noctua-NH-L9a-AM4_0041.jpg

   

  . . . καθώς το σώμα της ψύκτρας είναι μόλις μερικά χιλιοστά παχύτερο από τα 14mm του ανεμιστήρα της!

  Ιδιαίτερα στην πλάγια όψη, φαίνεται να είναι πιο λεπτή και από αυτόν!

   

  Στο σημείο αυτό καταλαβαίνεις ότι η Noctua, δηλώνοντας ότι μια ψύκτρα αυτού του μεγέθους -σε κουτί με καλό air flow- έχει  TDP ίσο με 95Watt, ανάλαβε να αποδείξει στην πράξη ότι, αυτό που μοιάζει -αναλογικά- να είναι πολύ έξω από αυτό που μας έχει συνηθίσει ακόμα και στις πολύ μεγάλες ψύκτρες της, είναι πραγματικότητα!

   

  Αλλά μέχρι να φτάσουμε στο "δια ταύτα" της απόδειξης αυτής, ας συνεχίσουμε με την κάτω της πλευρά που απ' ότι θα αποδειχθεί στη συνέχεια είναι και η επίμαχη!

   

  Το Block

  Είναι ένα από τα μεγαλύτερα block που έχουμε δει, καθώς εκτείνεται πέρα από την περιοχή του Cold plate, και φτάνει μέχρι και τα ακραία πτερύγια της ψύκτρας. Αυτό αποτελεί και την εξήγηση του ιδιαίτερα μεγάλου βάρους που έχει η ψύκτρα σε σχέση με το μέγεθός της.

   

  16_Noctua-NH-L9a-AM4_0037.jpg

   

  Τα δύο σύνθετα retension bars, βιδώνουν κατ' ευθείαν δίπλα στο cold plate και καλύπτονται από τα πτερύγια της ψύκτρας, τα οποία εμποδίζουν την πρόσβαση στα σημεία στήριξης της ψύκτρας στο AMD AM4 socket.

   

  11_Noctua-NH-L9a-AM4_0030.jpg12_Noctua-NH-L9a-AM4_0031.jpg

   

  Συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις, η Noctua αφαιρεί ένα τμήμα των πτερυγίων για να περνά το κατσαβίδι από την επάνω πλευρά και η ψύκτρα να στερεώνεται από την εμπρός πλευρά της μητρικής. Αλλά εδώ, με σκοπό να μην υποστεί η ψύκτρα την παραμικρή μείωση της αποτελεσματικότητάς της, επελέγη η λύση της στερέωσης από την πίσω πλευρά της μητρικής.

   

  Βγάζοντας τον ανεμιστήρα έχουμε καλύτερη θέα στην κατασκευή της ψύκτρας . . .

   

  25_Noctua-NH-L9a-AM4_0056.jpg27_Noctua-NH-L9a-AM4_0060.jpg

   

  . . . και στην διευθέτηση των "ακριβοθώρητων" heat pipes, τα οποία φαίνεται να συνδέουν το block με την ακραία περιοχή των πτερυγίων, μεταφέροντας σε αυτήν μέρος από την θερμότητα που παραλαμβάνουν  από την CPU. Βέβαια η τόσο ακραία τοποθέτησή τους, μας βάζει σε σκέψεις για το κατά πόσο η κατασκευάστρια εκμεταλλεύεται πλήρως τα πτερύγια της ψύκτρας.

  Αλλά γι' αυτό θα μιλήσουμε αναλυτικά στο επόμενο κεφάλαιο.

  Για την ώρα κρατάμε την πολύ πυκνή τοποθέτηση των πτερυγίων, η οποία αφενός επιβάλλεται από τις ανάγκες αύξησης της απόδοσης της ψύκτρας και αφετέρου -λόγω του μικρού ύψους τους- επιτρέπει την αξιοποίησή τους και από έναν ανεμιστήρα μικρού πάχους, αρκεί αυτός να έχει την κατάλληλη σχεδίαση!

   

  Ο ανεμιστήρας

  Πραγματικά πολύ λίγοι ανεμιστήρες στην αγορά μπορούν να συγκριθούν με τον συγκεκριμένο ανεμιστήρα και αυτό όχι γιατί έχει υψηλό air flow, ή μεγάλη στατική πίεση, ή γιατί είναι αθόρυβος, αλλά γιατί τα έχει όλα αυτά και πολλά ακόμα στα οποία έχουμε αναφερθεί διεξοδικά στο παρελθόν σε προηγούμενη παρουσίαση την οποία μπορείτε να βρείτε εδώ.

  Έτσι σήμερα θα αρκεστούμε μόνο σε μια σύντομη ματιά στο διαμαντάκι της Noctua που ακούει στο όνομα NF-A9x14 PWM.

   

  41_Noctua-NH-L9a-AM4_0086.jpg42_Noctua-NH-L9a-AM4_0089.jpg

   

  Τα εννέα φαρδιά πτερύγια και τα μικρά διάκενα μεταξύ τους, μαρτυρούν σχεδίαση προσανατολισμένη κυρίως στην επίτευξη υψηλής στατικής πίεσης, σε αυτό συνηγορούν και οι μέγιστες στροφές του, που φτάνουν τυπικά τις 2,500 rpm. Το μεταλλικό του έδρανο και η ισχυρή μαγνητική ανάρτηση του άξονά του, καθώς και η μεγάλη γωνία συνάντησης τους χείλους εκβολής των πτερυγίων με τα στελέχη στήριξης του κινητήρα, δείχνουν ότι εκτός από τη μακροζωία, δεν έχει αμεληθεί και το θέμα του θορύβου.

   

  43_Noctua-NH-L9a-AM4_0090.jpg44_Noctua-NH-L9a-AM4_0091.jpg

   

  Ή για να το πούμε ακριβέστερα, η Noctua επιστρατεύοντας όλες τις τεχνολογίες που έχει αναπτύξει (κανάλια επιτάχυνσης της ροής του αέρα στην πλευρά υποπίεσης των πτερυγίων, μικροεσοχές αύξησης του πάχους του οριακού στρώματος στο εσωτερικό του πλαισίου, κλιμακωτή διαμόρφωση του χείλους εισροής του αέρα και άλλα ακόμα ), κατασκεύασε τον "απόλυτο" ανεμιστήρα, ο οποίος, παρά το μικρό του πάχος, πετυχαίνει  επιδόσεις σε στατική πίεση, παροχή αλλά και θόρυβο, που αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση ! 

   

  45_Noctua-NH-L9a-AM4_0092.jpg

   

  Φυσικά δεν λείπουν ούτε τα αντικραδασμικά "τακουνάκια" και την εικόνα κλείνει το ποιοτικό sleeve των τεσσάρων αγωγών οδήγησης του PWM κινητήρα του.

  Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι αυτός ο ανεμιστήρας δεν είναι ακριβώς ίδιος με τον συνώνυμό του που διατίθεται ανεξάρτητα.

  Η διαφορά βρίσκεται στο ότι έχει -τυπικά- 300 rpm παραπάνω από τον retail  (εμείς τον μετρήσαμε από 2660- 2700 rpm !).

   

  Εναλλακτικός ανεμιστήρας

  Είδαμε ότι στα παρελκόμενα υπάρχει ένα σετ με τέσσερις μακριές βίδες που προορίζονται για την χρήση ανεμιστήρα 92x25mm.

  Φυσικά μια τέτοια αλλαγή την κάνεις μόνο αν στοχεύεις σε ακόμα λιγότερο θόρυβο, και μια από τις καλύτερες επιλογές ανεμιστήρα είναι ο "ομόσταυλος"  NF-A9 PWM και μιας και έχουμε τέτοιο ανεμιστήρα, τον χρησιμοποιήσαμε για τις δοκιμές μας.

   

  47_Noctua-NH-L9a-AM4_0098.jpg46_Noctua-NH-L9a-AM4_0095.jpg

   

  Η διαφορά στο πάχος είναι μεν αισθητή, αλλά αν έχετε το απαραίτητο χώρο και δεν χρειαζόσαστε τις μέγιστες επιδόσεις της ψύκτρας, μπορείτε να έχετε επιπλέον μείωση του ήδη χαμηλού θορύβου.

   

  48_Noctua-NH-L9a-AM4_0104.jpg

   

  Η εικόνα αυτή -προσφέροντας τη σύγκριση με το γνώριμο πάχος των 25mm-  δείχνει πιο καθαρά το πόσο μικρή είναι η ψύκτρα, τουλάχιστον στο μέγεθος, γιατί οι επιδόσεις, είναι ένα άλλο θέμα! :)

  Με αυτόν τον ανεμιστήρα η ηχητική υπογραφή της ψύκτρας γίνεται από μόλις ακουστή, έως ανύπαρκτη και παράλληλα, εξασφαλίζει -για τον ίδιο θόρυβο με τον stock ανεμιστήρα- καλύτερες θερμοκρασίες!

   

   

    Θέματα συμβατότητας και εγκατάστασης

  Από συμβατότητα δεν υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα.

  Η ψύκτρα, καθώς το AM4 socket είναι παραλληλόγραμμο,  μπορεί να τοποθετηθεί μόνο κατά τον διαμήκη άξονά του και σε αυτόν, το πλάτος της είναι μόνο 92mm. Στον άλλο άξονα -που είναι λίγο πιο φαρδιά, κατά κανόνα οι μητρικές δεν έχουν εξαρτήματα τόσο κοντά.

  Παρ' όλα αυτά, επειδή η Noctua δεν έχει συμπεριλάβει την ψύκτρα αυτή  ακόμα στην mainboard compatibility list, καλό είναι να σιγουρευτούμε ότι δεν έχουμε καμιά "περίεργη" μητρική! :) 

   

  Για την εγκατάσταση, δεν έχουμε να αναφέρουμε τίποτε περισσότερο από ότι είναι απλά ζήτημα μερικών λεπτών.

  Μια μόνη παρατήρηση για να διευκρινιστεί μια λεπτομέρεια, παραθέτουμε κατευθείαν από το παράρτημα των σχετικών με την ψύκτρα FAQs:

   

  The mounting brackets don’t touch the mainboard, is this an issue?

  No. The mounting brackets are not meant to touch the mainboard and the flexibility of the brackets is required to create the appropriate contact pressure. There should be up to 3mm (Intel) or 4mm (AMD) space between the mainboard and the mounting brackets when the cooler is correctly installed.

   

   

  Noctua nh_l9_mounting_bar_spacing.jpg

   

  Η βίδα στήριξης έχει κορμό χωρίς σπείρωμα διαμέτρου 5mm ο οποίος καταλήγει σε σπείρωμα Μ3. Έτσι η ίδια η βίδα αποτελεί και αποστάτη τερματισμού του σφιξίματος της βίδας.   Από ότι λογαριάσαμε με βάση το μήκος του κορμού (6,35mm) και το πάχος του CPU backplate ( 2,30mm), σε μια λεπτή μητρική ο κορμός της βίδας θα προβάλει περίπου 2,5 - 2,8 mm.

  Συνεπώς, ο μόνος που συνάντησε δυσκολία στην εγκατάσταση της ψύκτρας, είμαστε εμείς στο στήσιμό της πάνω στον " Ήφαιστο" ! :)

  Αλλά τα καταφέραμε και μάλιστα, και με ρύθμιση, η οποία για τις δοκιμές ορίστηκε στα 2,8 mm.

   

   

  Οι λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά

  Η "μικρή" της Noctua, παρά το ελάχιστο μέγεθός της, μας επιφύλαξε ενδιαφέρον περιεχόμενο γι' αυτόν το τομέα της παρουσίασής της.

   

  Η επιπεδότητα του cold plate

  Όπως συνηθίζεται από τη κατασκευάστρια, και το cold plate της NH-L9a AM4, εμφανίζει μια ελαφρά κυρτότητα.

   

  55_Noctua-NH-L9a-AM4_0109.jpg53_Noctua-NH-L9a-AM4_0107.jpg

   

  Η οποία είναι και προς τις δύο κατευθύνσεις ίση με 60μm (6/100 mm).

  Δεν είναι ιδιαίτερα κυρτό, οπότε πέρα από τη συμβατότητα με τα σύγχρονα CPU heat spreaders, περιμένουμε και μια καλή συμβατότητα με την επιφάνεια του Loader που χρησιμοποιούμε για τις δοκιμές.

  Η συμμετρικότητα της κύρτωσης -όπως θα δούμε στη συνέχεια- είναι  αποτέλεσμα του τρόπου κατεργασίας του cold plate.

   

  Η κατεργασία της επιφάνειας του Cold Plate

  Το cold plate δεν έχει υποστεί καμία λείανση,  η μακροσκοπικά εξαιρετικά λεία επιφάνειά του είναι αποτέλεσμα κατεργασίας σε CNC εργαλειομηχανή που έδωσε αυτό το αποτέλεσμα !

   

  24_Noctua-NH-L9a-AM4_0053.jpg

   

  Αυτές οι μικροσκοπικές αυλακώσεις "απορροφούν" την περίσσεια της θερμοαγώγιμης πάστας, επιτρέποντας την καλύτερη θερμική σύζευξη μεταξύ cold plate και CPU Heat spreader, με ευνόητα θετικό αποτέλεσμα, τόσο στην ευκολία εγκατάστασης της ψύκτρας, όσο και στις επιδόσεις της.

   

  Η διασπορά της θερμοαγώγιμης πάστας

  Μετά το τέλος των δοκιμών, προσπαθήσαμε -με όχι και τόση επιτυχία !- να ξεκολλήσουμε την ψύκτρα που είχε "βεντουζάρει" πάνω στον Loader. Τελικώς, μόνο χρησιμοποιώντας μοχλό καταφέραμε να την πάρουμε στο χέρι!

   

  57_Noctua-NH-L9a-AM4_0127.jpg56_Noctua-NH-L9a-AM4_0118.jpg

   

  Η διασπορά της θερμοαγώγιμης πάστας, παρά το ότι η αποκόλληση δεν έγινε με τον καλύτερο τρόπο, φαίνεται να είναι καλή.

  Φαίνονται περιοχές όπου δεν υπάρχει "καθόλου" πάστα στο cold plate,  γιατί αυτή έμεινε κολλημένη στην πλάκα του Loader.

   

  58_Noctua-NH-L9a-AM4_0128.jpg

   

  Μια πιο προσεκτική ματιά, δείχνει ένα πολύ καλό πάτημα στην κεντρική περιοχή (η πάστα είναι τόσο λίγη, που διακρίνονται παντού οι αυλακώσεις του cold plate). Περιμετρικά, όπως είναι αναμενόμενο λόγω της κυρτότητας του cold plate, υπάρχει ελαφρά περισσότερη θερμοαγώγιμη, αλλά οι παντού ευδιάκριτες δενδροειδείς δομές της αποκόλλησης, δείχνουν ότι και εκεί, το πάτημα δεν ήταν κακό!

   

  Η στήριξη των ανεμιστήρων

  Η Noctua, στην NH-L9a AM4, διαλέγει για την στήριξη των ανεμιστήρων, έναν τρόπο που δεν τον συνηθίζει.

   

  21_Noctua-NH-L9a-AM4_0046.jpg22_Noctua-NH-L9a-AM4_0048.jpg

   

  Χρησιμοποιεί βίδες που πιάνουν πάνω σε "αυτάκια" που είναι διαμορφωμένα στα δύο "διακοσμητικά" καπάκια της ψύκτρας, τα οποία  υπάρχουν γι' αυτόν ακριβώς το λόγο και με την ευκαιρία, φιλοξενούν και το λογότυπο της κατασκευάστριας. Εδώ σημειώνουμε ότι οι βίδες χωνεύουν τελείως σε πατούρες που έχουν προβλεφθεί για να μην προβάλουν πάνω από το "πρόσωπο" του ανεμιστήρα.

   

  49_Noctua-NH-L9a-AM4_0099.jpg50_Noctua-NH-L9a-AM4_0100.jpg

   

  Αυτό που μας κάνει εντύπωση, είναι το πόσο λίγο περισσεύουν οι βίδες στην κάτω πλευρά των ανεμιστήρων!  Από ότι μπορούμε να δούμε στην επόμενη φωτογραφία, η βίδα ακόμα και σφιγμένη, ίσα που έρχεται "πρόσωπο" με την κάτω πλευρά του ελάσματος στήριξης και φυσικά μας βάζει σε σκέψεις για την στιβαρότητα της σύνδεσης!

   

  23_Noctua-NH-L9a-AM4_0051.jpg51_Noctua-NH-L9a-AM4_0101.jpg

   

  Η αφαίρεση του ανεμιστήρα βέβαια, αποκαλύπτει ότι η Noctua, εκμεταλλευόμενη την διαφορά διαστάσεων φωλιάς βίδας (Φ=~3,8mm) και οπής ανεμιστήρα (Φ=~4,3mm),  έχει σχεδιάσει "κρυφή" στήριξη, που και στιβαρή είναι και εξασφαλίζει ότι ή βίδα αποκλείεται να ακουμπήσει στα πτερύγια της ψύκτρας.Με τον τρόπο αυτό έχουμε και μια επιπλέον ευκολία, καθώς ο ανεμιστήρας πάει και κεντράρει μόνος του πάνω στα σωληνάκια αυτά και οι βίδες πάνε πανεύκολα στη θέση τους!

  Αφήνουμε εδώ και το μήκος τους, μην τύχει και παραπέσει καμιά, οι κοντές έχουν ολικό μήκος ~15mm και οι μακριές ~28mm αντίστοιχα.

   

   

  Η δομή της ψύκτρας

  Μιας και βγάλαμε τον ανεμιστήρα από τα λαμάκια στήριξής του, επόμενο βήμα να βγάλουμε και τα λαμάκια τα ίδια ! :)

   

  32_Noctua-NH-L9a-AM4_0065.jpg35_Noctua-NH-L9a-AM4_0066.jpg

   

  Τα λαμάκια στηρίζονται στην προέκταση του block, το οποίο έχει ενδιαφέρουσα διαμόρφωση και κυρίως, αξιοποίηση.

   

  30_Noctua-NH-L9a-AM4_0063.jpg29_Noctua-NH-L9a-AM4_0062.jpg

   

  Το block έχει πρισματική μορφή (ισοσκελές τρίγωνο), και στο κέντρο της μεγάλης πλευράς του, βρίσκεται το cold plate. Τα δύο heat pipes έρχονται σε πολύ καλή επαφή με αυτό, καθώς φωλιάζουν σε δυο ημικυλινδρικές αυλακώσεις που έχει σε όλο το μήκος του.

  Αυτό το πολύ μαζικό block εξηγεί και το δυσανάλογο βάρος της ψύκτρας.

  Το γιατί η Noctua επιλέγει ένα τόσο μεγάλου μήκους block, σίγουρα δεν ερμηνεύεται από τις ανάγκες καλής θερμικής σύζευξης των heat pipes με αυτό, καθώς και το 1/3 της επαφής (όσο δηλαδή μήκος έχει το cold plate)  είναι αρκετό και άλλωστε, αποτελεί την κατασκευαστική επιλογή σε όλες τις άλλες ψύκτρες της.

   

  Άλλος λόγος επιβάλει αυτή τη κατασκευή  . . .

   

  34_Noctua-NH-L9a-AM4_0074.jpg

   

  Τα πτερύγια είναι κολλημένα επάνω στις πλευρές του block και αντλούν θερμότητα από αυτό κατευθείαν χωρίς την παρέμβαση των heat pipes! Αυτό είναι μια καινοτομία που ανεβάζει κατακόρυφα τις επιδόσεις της ψύκτρας !

   

  37_Noctua-NH-L9a-AM4_0078.jpg33_Noctua-NH-L9a-AM4_0068.jpg

   

  Όπως βλέπουμε από τις κοντινές φωτογραφίες, τα πτερύγια είναι διπλωμένα στο άκρο τους και έτσι καλύπτουν όλη τη διαθέσιμη επιφάνεια επαφής με το block. Επιπλέον αυτού, είναι κολλημένα και πάνω στα heat pipes.

  Αυτή η λύση είναι η πιο αποδοτική, γιατί το τμήμα του κάθε heat pipe που ακουμπά στο block, λειτουργεί σαν ιδιότυπο κυλινδρικό heat chamber που  εξασφαλίζει την "ακαριαία" και άνευ απωλειών μεταφορά της θερμότητας του block, στο τμήμα των πτερυγίων που είναι κολλημένα επάνω τους.

  Στην φωτογραφία που ακολουθεί φαίνεται ότι αυτές οι αναδιπλώσεις των πτερυγίων καλύπτουν πλήρως τα heat pipes και το block, χωρίς να αφήνουν το παραμικρό κενό μεταξύ τους.

   

  40_Noctua-NH-L9a-AM4_0082.jpg

   

  Συνεπώς, η κεντρική περιοχή των πτερυγίων τροφοδοτείται άμεσα με θερμότητα, με κύριο μέσο την απευθείας επαφή με το block.

  Αυτού του είδους η θερμική σύζευξη έχει πολλά πλεονεκτήματα, καθώς η συμπεριφορά της καθορίζεται από τους "κανόνες" λειτουργίας των απλών -άνευ heat pipes- κλασικών ψυκτρών.

   

  Φυσικά σε μια τέτοια σχεδίαση υπάρχουν και σημαντικά μειονεκτήματα, με κύριο ότι, το μικρό πάχος των πτερυγίων, δεν επιτρέπει την ικανοποιητική συμμετοχή των άκρων τους στη θερμοαπαγωγική διαδικασία, καθώς αυτά, δεν δέχονται ικανό ποσό θερμότητας.

  Αυτό ακριβώς το πρόβλημα έρχονται να λύσουν τα heat pipes . . .

   

  26_Noctua-NH-L9a-AM4_0057.jpg

   

  . . . τα οποία παραλαμβάνουν ένα σημαντικό μέρος από την θερμότητα του block και την μεταφέρουν άμεσα στην ακραία περιοχή των πτερυγίων, επιτρέποντάς της να δουλέψει εξίσου αποδοτικά με την κεντρική περιοχή τους!

   

  Το air flow της ψύκτρας

  Το ότι το 1/3  της διατομής εξόδου των πτερυγίων είναι φραγμένο από το block, δημιουργεί την εύλογη πρώτη σκέψη ότι, η ροή του αέρα θα παρεμποδίζεται από αυτό, αλλά μια δεύτερη -προσεκτικότερη- σκέψη δείχνει ότι, αυτό είναι ένας πολύ καλός συμβιβασμός που τα κέρδη του είναι πολύ περισσότερα από τις "ζημίες" του! 

   

  Noctua-NH-L9a-AM4-_-Air-Flow-_-03.jpg

   

  Η κεκλιμένη περιοχή του block δημιουργεί μια "τριγωνική" περιοχή στα πτερύγια, μέσα στην οποία -λόγω του μικρότερου διαθέσιμου χώρου- η ροή του αέρα αυξάνει ταχύτητα και έτσι η ψύξη που προκαλεί το ρεύμα αέρα γίνεται ισχυρότερη, ακριβώς εκεί που τα πτερύγια  -λόγω του μικρότερου ύψους τους- είναι θερμότερα!

  Αυτό το "λοξό" ρεύμα αέρα προκαλεί μείωση του δυναμικά διαθέσιμου χώρου για τη ροή του αέρα και στην ελεύθερη εμποδίων περιοχή των πτερυγίων. Αποτέλεσμα είναι η αύξηση της ταχύτητας ροής του αέρα με ευνοϊκά αποτελέσματα στην θερμοαπαγωγική ικανότητά του!

  Τη διαμόρφωση αυτού του προοδευτικά στενότερου "αυλού" ροής του αέρα, συμπληρώνει το καλά κλειστό πλαϊνό των πτερυγίων :

   

  39_Noctua-NH-L9a-AM4_0081.jpg

   

  Βεβαίως το "πλαϊνό" αυτό δημιουργείται από το "κλείδωμα" των πτερυγίων μεταξύ τους για λόγους στιβαρότητας, αλλά αξιοποιείται άριστα και για το σκοπό που προανέφερα!

  Αυτό βέβαια σημαίνει αυξημένες απαιτήσεις από τον ανεμιστήρα, αλλά εδώ έρχεται ο NF-A9x14 PWM να τις ικανοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο.

   

  Συνοψίζοντας την "εικόνα" που προκύπτει από τα παραπάνω:

  Είναι φανερό ότι η NH-L9a γενικά (και της παρούσης συμπεριλαμβανομένης), είναι μια υβριδικής κατασκευής ψύκτρα, που συνδυάζει τα καλύτερα στοιχεία των παραδοσιακών ψυκτρών, με τα πλεονεκτήματα των ψυκτρών που διαθέτουν  heat pipes και το τελικό αποτέλεσμα, πραγματικά δικαιώνει στο έπακρο αυτή τη σχεδιαστική επιλογή, καθώς όπως θα δούμε στη συνέχεια, οι επιδόσεις της ψύκτρας είναι τέτοιες που ακόμα και ένα "Εύγε! " είναι πραγματικά λίγο !

   

  Το air flow του κουτιού

  Αυτό είναι ουσιαστικά το μοναδικό πρόβλημα που πρέπει να σας απασχολεί!

  Λόγω της κατασκευής της, ακόμα και  αν την στριμώξουμε σε ένα κουτί με πολύ χαμηλό air flow, δεν πρόκειται να "συγκινηθεί", ίσα -ίσα που θα δουλεύει πιο αποδοτικά!  Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τον επεξεργαστή σας!

  Αντίθετα, ένα κουτί με καλό air flow, θα της επιτρέψει να κρατήσει τον επεξεργαστή μας δροσερό σε κανονική χρήση και οπωσδήποτε ασφαλή, ακόμα και αν αποφασίσουμε να "ξεφύγουμε" εντελώς!

   

   

  Μετρήσεις

  Καλά τα όσα είπαμε μέχρι εδώ, αλλά τώρα ήρθε η ώρα του "ταμείου"!

  Η ψύκτρα έχει δύο heat pipes οπότε η λογική μέγιστη καταπόνησή της είναι της τάξης των 120Watt, επειδή όμως στο συναγωνισμό της υπάρχουν ψύκτρες με παραπλήσιο μέγεθος που δοκιμάστηκαν στα 180Watt, οι δοκιμές* προχώρησαν και μέχρι εκεί για να έχουμε μια συγκριτική εικόνα, έστω και σε exreme συνθήκες για την NH-L9a AM4.

  {* Οι ενδιαφερόμενοι φίλοι μπορούν να δουν τη μεθοδολογία που χρησιμοποιούμε στις δοκιμές και πως αυτή αναβαθμίστηκε.}

   

  Να σημειώσουμε ότι για πρώτη φορά μπαίνει σε δοκιμές σαν ιδιαίτερος προσανατολισμός ο προσανατολισμός των άκρων των heat pipes, καθώς η Noctua -σε αντίθεση με άλλα μοντέλα (C type)- δεν συνιστά την αποφυγή της τοποθέτησης που φέρνει τα άκρα των heat pipes χαμηλότερα από το σημείο κάμψης τους. Έτσι στην κατακόρυφη τοποθέτηση θα δείτε δύο επιμέρους στήλες με δοκιμές. 

   

  Έχοντας κατά νου ότι η ψύκτρα αυτή έχει ενεργό θερμικό όγκο μόλις 162 cm3, ας δούμε πως συμπεριφέρθηκε στις διάφορες θερμικές καταπονήσεις που της επιβάλαμε, τόσο με τον stock ανεμιστήρα, όσο και με τον εναλλακτικό, NF-A9 PWM.

   

  Exten-Thermal-Behavior-Sumary_Table_Noctua-NH-L9a-AM4.jpg

   

  Κατατάσσοντας τις παρατηρήσεις μας σε κατηγορίες, έχουμε:

  Α. Η ψύκτρα δεν δείχνει κάποια ευαισθησία στον προσανατολισμό που θα δουλέψει. Όπως και να την βάλουμε έχει περίπου τις ίδιες επιδόσεις. Μικρή παρέκκλιση αποτελεί ο οριζόντιος προσανατολισμός, αλλά αυτό δεν οφείλεται στο ότι η ψύκτρα αλλάζει συμπεριφορά, αλλά στο ότι σε αυτό το προσανατολισμό η κάτω πλευρά του block είναι στη δυσμενέστερη θέση από άποψη air flow.

  Β. Στην τυπική ισχύ λειτουργίας της (90W), η άνοδος της θερμοκρασίας κυμαινόμενη από 23,2 0C στο υψηλό air flow, έως 32,3 0C στο χαμηλό, μόνο σαν εξαιρετική μπορεί να χαρακτηριστεί, τόσο για την απόδοση της ψύκτρας όσο και για την "άνεση" του επεξεργαστή μας.

  Γ. Ο θόρυβος κυμαίνεται από τα διακριτικά -λόγω κατασκευής του ανεμιστήρα-  ~41 dB(A), έως τα μη ανιχνεύσιμα 30 dB(A).

   

  Δ. Τα ενδιαφέροντα πράγματα όμως βρίσκονται στις μεγαλύτερες θερμικές καταπονήσεις: Ξεκινώντας  με τα 120W φορτίο, όπου η ψύκτρα, ανάλογα το air flow παρουσιάζει Δθ που κυμαίνεται από τους 30 - 42,2 0C για να καταλήξουμε στα 180W (καταπόνηση περίπου διπλάσια του TDP της !) σε Δθ από ~44 0C  έως 63 0C !

  Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι, το "μικρούλι" HTPC σας, μπορεί να είναι μικρό, μόνο στο . . . μάτι ! 

  Γιατί από επιδόσεις, -αν έχει ένα καλό air flow-  θα μπορεί να υποστηρίξει κάθε ανησυχία σας! :)

   

  Ε. Η NH-L9a AM4 τα πήγε τόσο καλά στις δοκιμές, που αποφασίσαμε να κάνουμε τη χάρη σε όσους "ζουν σε σπήλαια" ( :) ) και  δοκιμάσαμε  τι ισχύ μπορεί να αντιμετωπίσει, σε πολύ χαμηλό air flow: Με κυριολεκτικά ανύπαρκτο θόρυβο, η ψύκτρα μπορεί να αντιμετωπίσει το TDP της διατηρώντας τον επεξεργαστή μας ασφαλέστατο!

   

  ΣΤ. Φυσικά ψάξαμε και το αντίθετο ερώτημα :

  Πόση θερμική ισχύ μπορεί να αντιμετωπίσει στο υψηλό air flow;

  Η "απάντηση" μας έκανε να ψαχνόμαστε -μάταια- για το τι στραβό έχουμε κάνει!

  "Απλά" (!)  η Noctua με την NH-L9a AM4 έσπρωξε τα όρια του τι μπορεί να πετύχει μια ψύκτρα, ακόμα πιο μακριά!

  Με 135 W σε κάθε μονόπλευρο ( μορφής C) heat pipe (δηλαδή 270 W στο σύνολο!) η ψύκτρα -παρά την τριπλάσια του TDP της καταπόνηση- μένει ατάραχη, δεν εμφανίζει το παραμικρό σημάδι κόπωσης και το Δθ, απλά φλερτάρει με τους 65 0C.

  Όταν αυτό έρχεται από μια ψύκτρα με όγκο μόλις 162cc, στενεύουν τόσο πολύ τα περιθώρια των χαρακτηρισμών, που ο reviewer μπορεί να χρησιμοποιήσει μια μόνο λέξη . . . Επίτευγμα !

   

  Ζ. Αφήνοντας όμως τις ακραίες δοκιμές και τους "ανήσυχους" ικανοποιημένους, υπάρχει ακόμα κάτι που θέλει απάντηση:

  Αν έχουμε χώρο για έναν ακόμα πιο αθόρυβο ανεμιστήρα των 25mm, τι επιδόσεις έχει η ψύκτρα;

  Ο ανεμιστήρας επιλογής είναι ο NF-A9 PWM και οι επιδόσεις . . . χαράς ευαγγέλια σε όσους έχουν σαν κυρίαρχο κριτήριο το θόρυβο!

  Με θόρυβο μόλις και μετά βίας διακριτό σε ένα τυπικό δωμάτιο πόλης αργά το βράδυ (34,8 dB(A)),  η επιβάρυνση στις θερμοκρασίες είναι μόλις 2,6 0C στο TDP της.

  Αλλά το σημαντικό είναι ότι, για παράδειγμα, στα 120W για τα ίδια επίπεδα θορύβου, το θερμικό κέρδος με τον εναλλακτικό ανεμιστήρα, κυμαίνεται από ~3 έως ~5 0C γιατί αυτός παράγει λιγότερο θόρυβο σε υψηλότερες στροφές και έτσι ενώ ο θόρυβος παύει να είναι μετρήσιμος, υπάρχει αρκετά μεγαλύτερο air flow!

   

  Όλα αυτά μπορούμε να τα δούμε στο επόμενο γράφημα, το οποίο αποκαλύπτει και επιπλέον -επίσης σημαντικά- πράγματα για την ψύκτρα.

   

  Exten-Thermal-Behavior-Sumary_Gpraph_Noctua-NH-L9a-AM4_1200x600_com04.jpg

   

  1. Η θερμική συμπεριφορά της ψύκτρας είναι τόσο γραμμική και προβλέψιμη, που θυμίζει εργαστηριακό όργανο μέτρησης!

  2. Ο χρήστης μπορεί να την χρησιμοποιήσει σε όποιον προσανατολισμό θέλει καθώς, οι θερμικές διαφορές μεταξύ τους είναι πρακτικά άνευ σημασίας (οι καμπύλες των διαφορετικών προσανατολισμών σε κάθε air flow, ουσιαστικά αλληλοκαλύπτονται).

  3. Μπορούμε να πειραματιστούμε ελεύθερα στο θέμα μείωσης του θορύβου καθώς, για την ίδια θερμική ισχύ, η μείωση του air flow επιφέρει μια σχεδόν γραμμική αύξηση στην θερμοκρασία (ελαφρά αποκλίνουσες "οριζόντιες" μοβ καμπύλες) και δεν επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις!


   

  Μετρήσεις εις βάθος - Γραφήματα

  Παρά το ότι οι μετρήσεις είναι πολλές, θα παραθέσουμε δυο χαρακτηριστικές και τις άλλες μπορείτε να τις δείτε στα link που ακολουθούν:

  Οι πλήρεις μετρήσεις των τριών air flow υπάρχουν αντιστοίχως εδώ:

  Οριζόντια τοποθέτηση: Πίνακας Ho μετρήσεωνΓράφημα Ho Δθ,   Γράφημα Ho Rca

   Πλάγια τοποθέτηση: Πίνακας La μετρήσεων,   Γράφημα La Δθ,   Γράφημα La Rca
   Κατακόρυφη τοποθέτηση: Πίνακας Ve μετρήσεωνΓράφημα Ve Δθ,  Γράφημα Ve Rca

   Κατακόρυφη τοποθέτηση Εναλλακτικός Ανεμιστήρας : Πίνακας Ve μετρήσεων, Γράφημα Ve Δθ, Γράφημα Ve Rca

   

  Α. Μετρήσεις κάθετου προσανατολισμού με τον ανεμιστήρα σε διάταξη PUSH, σε πέντε επίπεδα airflow και διάφορες θερμικές καταπονήσεις από 30 Watt έως 180 Watt.

  Πίνακας τιμών:  VePusAll5-rev

   

  VePusAll5-rev_Delta-T-Graph_Noctua-NH-L9a-AM4.jpgVePusAll5-rev_Rca-Graph_Noctua-NH-L9a-AM4.jpg

   

  Οι ευθείες που αποτελούν το γράφημα του Δθ, είναι χαρακτηριστικές της άνεσης με την οποία αντιμετωπίζει η ψύκτρα, χωρίς να δείχνει την παραμικρή ένδειξη κόπωσης, φορτία μέχρι και διπλάσια του TDP της, ! 

  Στο δεξιό γράφημα έχουμε την μεταβολή της θερμικής αντίστασης της ψύκτρας και την δυνατότητα να δούμε πολύ καθαρότερα την τάση εξέλιξης της θερμικής συμπεριφοράς της ψύκτρας. 

  Οι  ελαφρά κατωφερείς καμπύλες των βασικών air flow, δείχνουν ότι η NH-L9a AM4, βρίσκεται μακριά από το  σημείο καμπής της μετάβασης από την  προοδευτική  βελτίωση στην προοδευτική επιδείνωση. Αυτή η καμπή φαίνεται στο Very Low airflow (η καμπύλη είναι οριζόντια με μια ελαφρά ανωφερή τάση. Μόνο στο Ultra Low airflow, η καμπύλη είναι καθαρά ανωφερής δείχνοντας ότι, η ψύκτρα  έχει εξαρχής μπει στην περιοχή προοδευτικής επιδείνωσης της θερμικής απόδοσής της.

   

  Β. Μετρήσεις κάθετου προσανατολισμού με τον ανεμιστήρα σε διάταξη PUSH, σε υψηλό airflow και διάφορες θερμικές καταπονήσεις από 30 Watt έως 270 Watt.

  Πίνακας τιμών:  VePusHi_270W

   

  VePusHi_270W_Delta-T-Graph_Noctua-NH-L9a-AM4_03.jpgVePusHi_270W_Rca-Graph_Noctua-NH-L9a-AM4_03.jpg

   

  Εδώ "ξέφυγαν" τα πράγματα, αλλά μόνο όσον αφορά στην θερμική καταπόνηση, γιατί η NH-L9a AM4 απλά . . . "δε μασάει" ! ! !

  Αντιμετώπισε όλο το φάσμα των φορτίων παρουσιάζοντας μια σταθερά βελτιούμενη απόδοση και παρά τα 135Watt που είχε ανά heat pipe, έδειξε καθαρά ότι έχει πολλά περιθώρια ακόμα. Αυτή η συμπεριφορά -κατά ένα μεγάλο μέρος- οφείλεται  στην υβριδική κατασκευή της.

   

  Στο γράφημα του Δθ έχουνε προσθέσει μια καμπύλη ακόμα (Μερικό Δθ), που δείχνει πόση είναι η αύξηση της θερμοκρασίας που προκαλεί κάθε βήμα αύξησης του θερμικού φορτίου. Από αυτή τη καμπύλη βλέπουμε ότι κάθε βήμα των 30Watt προκαλεί μια διαρκώς ελαφρά μειούμενη αύξηση της θερμοκρασίας και εμμέσως -πλην σαφώς- έχουμε μια αδιαμφισβήτητη ένδειξη ότι η ψύκτρα έχει ακόμα περιθώρια! 

  Στο γράφημα αυτό θα βρείτε και ένα βήμα ακόμα στο τέλος, όπου η ψύκτρα επιστρέφει στο ονομαστικό της φορτίο.

  Αυτός είναι ένας τυπικός έλεγχος στις περιπτώσεις που ζορίζουμε πολύ μια ψύκτρα και ανάλογα με τη σχέση της θερμοκρασίας του "καθοδικού" βήματος (22,58 οC) με την θερμοκρασία του αντίστοιχου "ανοδικού" βήματος (22,81 oC), βλέπουμε αν η ψύκτρα μπήκε σε κατάσταση έντονης καταπόνησης.

  Σε μια ψύκτρα που συμβαίνει αυτό, η καθοδική θερμοκρασία  είναι λίγο μεγαλύτερη, αν η ψύκτρα δεν έχει πραγματικά ζοριστεί, η θερμοκρασίες δεν διαφέρουν ουσιαστικά. Εδώ η θερμοκρασία κατάληξης είναι μικρότερη, δείχνοντας ότι η ψύκτρα ούτε καν το "κατάλαβε" το τριπλάσιο του ονομαστικού της, φορτίο! ! !

   

  Ανάλογα συμπεράσματα -αλλά με πιο ευκρινή τρόπο- έχουμε και από το διάγραμμα της Θερμικής αντίστασης.

   

  Όλα αυτά όμως είναι καλύτερα να τα δούμε σε μια πιο "αρχική" μορφή, από την αποτύπωση της καταγραφής του temperature data logger που χρησιμοποιούμε στις δοκιμές . . .

   

  Noctua-NH-L9a-AM4_Extreme-Load-test_01_com03b.jpg

   

  Τη συμπεριφορά της ψύκτρας -πέρα από τη σταθερότητά της στις διάφορες καταπονήσεις-  μπορούμε να την δούμε τόσο από το SΔθ (διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ του Δθ δύο διαδοχικών βημάτων) που βαίνει μειούμενη, όσο και από αντίστοιχο SΑΔθ που στα πέντε τελευταία βήματα αυξάνει προοδευτικά!

  Όπως μπορούμε να δούμε και από τα ενδιάμεσα των καμπυλών νούμερα (μπλε) που δείχνουν τη διαφορά θερμοκρασίας του cold plate από αυτήν του αέρα εξόδου, αυτή μειώνεται αναλογικά καθώς η ψύκτρα γίνεται θερμότερη. Ευκολότερα φαίνεται από την διαφορά μεταξύ τους (πορτοκαλί) που δείχνει ότι όσο η ψύκτρα γίνεται θερμότερη, κατορθώνει να μεταφέρει -αναλογικά- περισσότερη θερμότητα στον αέρα που την ψύχει!  

   

  Όλα αυτά πιστεύω ότι -χωρίς κανένα ενδοιασμό- μπορούμε να τα συμπυκνώσουμε σε μια φράση:

   

  Η Noctua με την NH-L9a AM4, έχει -αναλογικά- φτιάξει μια από τις  καλύτερες ψύκτρες που υπάρχουν ! ! !

   

   

  Συγκριτικοί πίνακες και γραφήματα

   

  Θα πρέπει να προειδοποιήσουμε τους φίλους που θα χρησιμοποιήσουν τα γραφήματα που ακολουθούν, να πάρουν υπόψη τους ότι η κατάταξη της Noctua NH-L9a AM4 στους πίνακες αυτούς, αλλά και των άλλων ανάλογου μεγέθους ψυκτρών ( Noctua NH-L9x65,  Noctua NH-L9x14 SE AM4, Silverstone ARGON series AR05) είναι "καταχρηστική", καθώς οι υπόλοιποι συμμετέχοντες έχουν πολλαπλάσιο όγκο.
  Βεβαίως, σιγά σιγά συγκεντρώνονται ομοειδείς ψύκτρες και σήμερα έχουμε τουλάχιστον άλλο ένα μέλος από τις SFF top flow ψύκτρες,  αλλά  εδώ θέλει λίγο προσοχή καθώς, οι NH-L9x65 (απλή και SE AM4) έχουν σημαντικά μεγαλύτερο όγκο από την AR05 και την σημερινή φιλοξενούμενή μας.
  Με αυτά κατά νου, ας δούμε τα αποτελέσματα που έφερε η ψύκτρα της σημερινής μας παρουσίασης δοκιμαζόμενη στα 180 Watt.

   

  Α. Σύνθετη κατάταξη με βάση το Δθ και τον θόρυβο, με πρωτεύον κριτήριο το Δθ.
  (Pthermal = Max, Air flow = Max, Noise measurement distance = 0,5m)

   

  Comparative-Delta-T-to-Noise-Chart_Noctua-NH-L9a-AM4.jpg

   

  Το ότι η Noctua κατασκευάζει πάρα πολύ καλές ψύκτρες, το ξέρουμε όλοι!  Αλλά αυτή τη φορά, πραγματικά ξεπέρασε τον εαυτό της !

  Η NH-L9a AM4 "πλασάρεται" μεταξύ των δύο "ομόσταυλών" της (NH-L9x65 xx) και μάλιστα περίπου στη μέση!

  Και, όταν εκείνες έχουν 2 heat pipes παραπάνω και σχεδόν 54% μεγαλύτερο θερμικά ενεργό όγκο, αυτό σημαίνει ότι, στα 180 Watt από κάθε κυβικό εκατοστό του ενεργού όγκου της, η NH-L9a Am4 καλείται να απάγει στο περιβάλλον ~1,11W, έναντι των ~0,72W/ cm3 με τα οποία λειτουργεί η NH-L9x65 xx!

  Η βασική κατασκευαστική διαφορά της ψύκτρας αυτής (η συγκόλληση όλων των πτερυγίων της πάνω στο block), αποδείχνεται το μεγάλο της πλεονέκτημα καθώς αυξάνει θεαματικά τις επιδόσεις της! 

  Η σύγκρισή της με την παραπλήσιου όψκου SilerStone Argon AR05, μας δίνει -τηρουμένων των αναλογιών- μια ιδέα για το ποιες θα ήταν οι επιδόσεις της, αν η κατασκευή της ακολουθούσε την "πεπατημένη" !

  Εκλογικεύοντας λοιπόν τη σύγκριση με ανάλογου μεγέθους -και στόχου- ψύκτρες, ουσιαστικά αποτελεί την μοναδική επιλογή για όσους θέλουν επιδόσεις αλλά και χαμηλό θόρυβο στο compact PC τους.

   

  Β. Σύνθετη κατάταξη με βάση το θόρυβο και το Δθ, με πρωτεύον κριτήριο το θόρυβο.
  (Pthermal = Max, Air flow = Max, Noise measurement distance = 0,5m)

   

  Comparative-Noise-to-Delta-T-Chart_Noctua-NH-L9a-AM4.jpg

   

  Η NH-L9a AM4, χωρίς να είναι η πιο αθόρυβη ψύκτρα του πίνακα, κατατάσσεται εύκολα στις λιγότερο ενοχλητικές και αυτό χάρις στην εξαιρετική σχεδίαση του ανεμιστήρα της.

  Σε πραγματική χρήση όμως με λογικά  υψηλό φορτίο και μέσο air flow (120Watt / 2000rpm), τα πράγματα αλλάζουν άρδην!

  Με θόρυβο 32,9 dB(A) κατατάσσεται στην κορυφαία θέση των αθόρυβων ψυκτρών και παράλληλα διατηρώντας  τον επεξεργαστή μας "χαλαρό" σε ένα  Δθ  ~35 0C, θα περάσει πολύς καιρός για να βρεθεί η ψύκτρα που θα την "εκθρονίσει" ! :)

  Αν δε, παραμείνουμε μέσα στο συνιστώμενο TDP (90-95W), τότε με θόρυβο 30,0 dB(A) και Δθ ~32 οC, απλά δεν υπάρχει ανταγωνισμός!

   

   

  Συμπεράσματα και βαθμολογία

  "Εύκολη η δουλειά του reviewer!

  Όταν το δείγμα της παρουσίασης συγκεντρώνει τόσα προτερήματα, τον κάνει να ψάχνεται να βρει και κάποιο μειονέκτημα!

  Ευτυχώς για τους μελλοντικούς κατόχους της, όσο και αν προσπαθήσαμε αποτύχαμε οικτρά ! :)

  Η Noctua παρουσιάζει μια εξαιρετικά compact ψύκτρα, ικανή να αναλάβει φορτία αρκετά μεγαλύτερα από αυτά που σε κάνει να πιστεύεις ότι μπορεί !  Μια πρόταση που δίνει την λύση σε όσους χρήστες έχουν ένα HTPC μικρών διαστάσεων, αλλά δεν είναι διατεθειμένοι, αυτό, να αποτελέσει εμπόδιο και στις πιο "απαιτητικές ανησυχίες" τους! "

   

  Αυτά έλεγα σε προηγούμενη παρουσίαση, πιστεύοντας ότι η Noctua το "τερμάτισε" το θέμα!

  Έπρεπε να ξέρω καλύτερα!

   

  18_Noctua-NH-L9a-AM4_0042.jpg

   

  Η Noctua συνδυάζοντας την τεχνολογία των απλών ψυκτρών με αυτήν των heat pipes, μας δίνει μια ψύκτρα με εντυπωσιακές επιδόσεις, ικανή να κρατήσει το επεξεργαστή μας ασφαλή ακόμα και κάτω από παράλογα υψηλά -για το μέγεθός της- θερμικά φορτία!

  Εκμεταλλευόμενη την "άνεση" που τις δίνει το ΑMD AM4 footprint, εξασφαλίζει πλήρη συμβατότητα με το πέριξ του socket, hardware και χάρη στο μικρό ύψος της, που είναι παραπλήσιο με αυτό των μνημών,  μπορεί να τοποθετηθεί ακόμα και στα μικρότερα κουτιά HTPC.

  Στον σπουδαίο ανεμιστήρα που την συνοδεύει, πέρα από την εξαιρετική θερμοαπαγωγική ικανότητα, οφείλει πολλά και στο θέμα του θορύβου, του οποίου το επίπεδο, κυμαινόμενο από το τελείως αθόρυβο, έως το απαλλαγμένο από ενοχλητικές συχνότητες διακριτικό "φύσημα", καθιστά την NH-L9a AM4 πρώτη επιλογή για οποιοδήποτε σύστημα compact HTPC βασίζεται στους νέους AMD Ryzen5.

  Παρά την "για λόγους αρχής" συντηρητική θέση της κατασκευάστριας όσον αφορά στο TDP της, σε ένα ευάερο κουτί θα σας εκπλήξει με την ευκολία που αντιμετωπίζει αρκετά μεγαλύτερα φορτία, επιτρέποντας στο μικροσκοπικό υπολογιστή σας, να ανταπεξέλθει σε ότι του ζητηθεί, από το να είναι multimedia center, μέχρι παιχνιδομηχανή.

  Η ποιότητα  κατασκευής της είναι κορυφαία και το δοκιμασμένο σύστημα στήριξης κάνει την εγκατάσταση της. . . "παιχνίδι" ! 

  Το μόνο που θα θέλαμε να είναι καλύτερο, είναι το κόστος της και αυτό όχι γιατί δεν ανακλά αυτά που προσφέρει, αλλά γιατί θα θέλαμε να είναι πιο προσιτή στους χρήστες.

   

  Συνοψίζοντας όλα αυτά σε μια φράση:

  Αν έχετε ένα διακριτικό HTPC και ψάχνετε για την καλύτερη ψύξη του Ryzen5 επεξεργαστή σας, αλλά δεν είστε διατεθειμένοι ούτε να παραιτηθείτε από τις άλλες "ανησυχίες" σας, αλλά ούτε να χάσετε την ησυχία σας, δύσκολα θα βρείτε αυτά που προσφέρει η Noctua NH-L9a AM4 και σε τόσο μικρό μέγεθος! 

   

  Υπενθυμίζουμε ότι η Η Noctua NH-L9a AM4 έχει από την κατασκευάστρια εταιρία προτεινόμενη τιμή 39,90€ (MSRP) του ΦΠΑ συμπεριλαμβανομένου. Συνοδεύεται από εξαετή εγγύηση και την ώρα που ολοκληρώνεται το review της, την βρήκαμε στα Ελληνικά καταστήματα προς 44,26€ (συν ~3,9€ μεταφορικά) με το ΦΠΑ.

   

  Κλείνοντας τη σημερινή παρουσίασή μας, ας δούμε επιγραμματικά τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της Noctua NH-L9a AM4.

   

  thumps-up.png?m=1423577950

  • Υψηλής ποιότητας κατασκευή
  • Κορυφαίες επιδόσεις για το μέγεθός της.
  • Πολύ μικρό μέγεθος.
  • Λειτουργικό και στιβαρό σύστημα στήριξης με πολύ εύκολη εγκατάσταση.
  • Εξαιρετικά γραμμική θερμική συμπεριφορά.
  • Οι επιδόσεις της δεν εξαρτώνται από τον προσανατολισμό της.
  • Δεν εμποδίζει την πρόσβαση σε βύσματα και κάρτες που είναι κοντά στο socket.
  • Πολύ αποτελεσματικός και υψηλών προδιαγραφών, PWM ανεμιστήρας.
  • Χαμηλός θόρυβος ακόμα και σε υψηλές στροφές, ο οποίος είναι απαλλαγμένος από ενοχλητικές συχνότητες.
  • Sleeved καλώδιο ανεμιστήρα
  • Παρέχεται ρυθμιστικό μέσο των στροφών (LNA Adapter)
  • Πρόβλεψη και για εγκατάσταση ανεμιστήρα πάχους 25mm.
  • Παρέχεται θερμοαγώγιμη πάστα που επαρκεί για περισσότερες της μιας εφαρμογές.
  • Αναλυτικό manual.
  • Εγγύηση έξι ετών.

   

   

   

  thumps-down.png?m=1423577948

  • θα θέλαμε να την δούμε με χαμηλότερο κόστος.

   

   

  Με βάση όλα τα παραπάνω η γενική βαθμολογία που αποσπά η Noctua NH-L9a AM4, δε μπορεί να είναι μικρότερη από:

   

   
   
   

   

   

  Ευχαριστούμε θερμά την Noctua  για την παραχώρηση των δειγμάτων της δοκιμής.

   

   

  gallery_33144_803_5297.jpg

   

  Για το TheLab.gr Seafalco 23/11/2017


  Συντελεστές Review
  Reviewers: Seafalco
  Photographers: Seafalco
  Editing: TheLab.gr team
  Αξιολόγηση
  Features:9.50
  Usability10
  Quality10
  Performance9.50
  GraphicsSelect
  SoundSelect
  GameplaySelect
  ReplayabilitySelect
  Value for money9
  Editor's ChoiceYes
  Innovation AwardYes
  Design AwardYes
  Value for MoneyNo  User Feedback

  Recommended Comments

  ΚΑΛΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗ............πιο καλός εσύ όμως...top......

  Μπράβο για το άψογο review

  • Like 2

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  LOL ! ! ! 

  Να 'σαι καλά για τα καλά σου λόγια!

  Παρηγοριά στο "άρρωστο" λέω καμιά φορά περιπαιχτικά, αλλά αυτή τη φορά . . . κυριολεκτικά!

  (λες και με έχουν δείρει είμαι ! :(  )

  Γι' αυτό και η καθυστέρηση.

  Η μικρή -πράγματι- είναι μικρή μόνο στο μάτι ! ;)

  Πιστεύω ότι σε αρκετά κουτιά αποτελεί την βέλτιστη επιλογή!

   

   

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Είχα στο παρελθόν την L9a σε ένα Silverstone LC19 με FM2. Δυστυχώς με ενοχλούσε ο θόρυβός της και ήμουν αναγκασμένος να  μειώσω ρεύμα και συχνότητα λειτουργίας για να είναι αθόρυβο το HTPC.

  Ο επεξεργαστής μου τότε ήταν ένας AMD A6-4400M με TDP 35W.
  Οι οποίοι βέβαια δυστυχώς ουδεμία σχέση είχαν με τους προηγούμενους FM1 θερμικά στο ίδιο κουτί με χειρότερη ψήκτρα.

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites

  Η αλήθεια είναι ότι οι 2.700 rpm είναι 2.700 rpm ! :)

  Και "μαγικά" όπως η Noctua να κάνεις, κάποιο θόρυβο θα τον έχουν !

   

  large.VePusAll5-rev_Delta-T-Graph_Noctua-NH-L9a-AM4.jpg

   

  Αλλά στις ~2000rpm γίνεται πολύ διακριτική και στις ~1500 δεν την ακούς καθόλου (~30 dB(A) )  και το Δθ για τα 90 W είναι αντίστοιχα ~27 και ~32 οC.

  Βέβαια από τα λεγόμενά σου να υποθέσω ότι έκανες O/C, γιατί διαφορετικά με TDP 35W, φαίνεται περίεργο που δεν σου σήκωνε τον επεξεργαστή!

  Αλλά έστω και με O/C και πάλι κάτι δεν πάει καλά !

  Για πες πως την είχες στημένο το ανεμιστήρα σε σχέση με τη ψύκτρα σε Push ή Pull ?

  Και τι θερμοκρασίες έβλεπες σε σχέση με το φορτίο του επεξεργαστή?

  Share this comment


  Link to comment
  Share on other sites


  Join the conversation

  You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

  Guest
  Add a comment...

  ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Latest Reviews

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.