Jump to content



  • Έφτασε η ώρα για SSD;


    Ακολουθώντας την παράδοση που με θέλει να σκάω τα λεφτά μου, χωρίς δεύτερη σκέψη, σε ο,οτιδήποτε έχει να κάνει με την τεχνολογία των Solid State Drives, ετοίμασα αυτή την παρουσίαση μεταξύ μερικών πολύ δυνατών παικτών της αγοράς αυτή τη στιγμή: Mtron & Samsung.
     

    Κατευθείαν στο ψητό λοιπόν, και ξεκινάμε με τα χαρακτηριστικά του συστήματος: CPU: E8400 στα 4500MHz σε νεράκι Motherboard: Asus P5Q-Deluxe (με τον ICH10R, το χαρακτηριστικό που μας ενδιαφέρει περισσότερο σ'αυτό το review) Memory: Transcend 2x2Gb DDR2-1066 PSU: Corsair HX620 GPU: Xpertvision 4870 1Gb Case: Cosmos S (ανοικτό από το πλάι κατά το review) OS: Vista Ultimate SP1 x64 Οι διαγωνιζόμενοι: 1) Samsung Spinpoint F1 1Tb (ο μόνος μηχανικός σκληρός του review, καθαρά για σύγκριση) 2) Samsung 128Gb (OEM, MLC) - 90/70 (read/write) διαφημιζόμενες επιδόσεις σε Mb/sec 3) Samsung 64Gb (OEM, SLC) - 100/80 (read/write) διαφημιζόμενες επιδόσεις σε Mb/sec 4) Mtron Mobi 3525 16Gb (Retail, SLC) - 100/100 (read/write) διαφημιζόμενες επιδόσεις σε Mb/sec 5) Mtron Mobi 3525 16Gb (Retail, SLC) x3 σε RAID0 πάνω στον ICH10R της Asus, 32/32 (allocation unit & Stripe size)

     

    Τα προγράμματα που χρησιμοποιήθηκαν:

     

    1. ATTO
    2. CrystalMark
    3. Dskspeed v1
    4. Dskspeed v2
    5. Everest (Access Time test)
    6. Everest (Read Test suite)
    7. HDTach
    8. HDTune
    9. PCMark 05
    10. PCMark Vantage

     

    Ορισμένες λεπτομέρειες για το review:

    • Το λειτουργικό δεν είναι "φρέσκια" εγκατάσταση.
    • Το λειτουργικό δεν έχει πάρει τίποτα από Windows Update (καθαρό SP1).
    • Ο Spinpoint F1 1Tb ήταν (και είναι) γεμάτος κατά το 40% περίπου.
    • Το λειτουργικό ήταν/είναι εγκατεστημένο πάνω στον Samsung MLC 128Gb, οπότε να είστε επιεικείς μαζί του...
    • Εκτός του Spinpoint και του MLC, όλοι οι άλλοι δίσκοι ήταν εντελώς άδειοι.
    • Εκτός του MLC, όλοι οι άλλοι δίσκοι ήταν εντελώς αδρανείς πριν από τις δοκιμές.
    • Pagefile, Hibernation, Search Indexing, Defragmentation και τα ρέστα ήταν όλα απενεργοποιημένα για τις δοκιμές (και γενικότερα).
    • Κατά τη διάρκεια μερικών tests, είχα ανοικτό το MSN και ο ea6gka μου έστελνε links από το Youtube, οπότε έπρεπε να τα ξανατρέξω.
    • Αγόρασα το PCMark Vantage Pro ευελπιστώντας να μπορώ να δω το score offline, αλλά τελικά θέλει ένα upgrade παραπάνω, οπότε πήρα τα scores από τα online results.
    • Διάφορα περίεργα και λοιπά σχόλια, τα παραθέτω ανά κατηγορία

    Φύγαμε!

     

    ATTO

     

    Spinpoint_ATTO.jpgSamsungMLC_ATTO.jpgSamsungSLC_ATTO.jpg1xMobi_ATTO.jpg3xMobi_ATTO.jpg

     

    Ο καλός * Τα απίστευτα read/writes των "μικρών" 3525 στα μικρά transfer sizes * Τα συντηρητικά specs (90/70) του Samsung MLC, που μοιάζουν να είναι 15-20Mb/sec των πραγματικών τους δυνατοτήτων. Ο κακός * Δεν υπάρχει κακός εδώ, ΑΤΤΟ είναι :) Ο άσχημος * Η βουτιά από τα 300Mb/sec στα ~175Mb/sec του RAID0 στα 16 και 32 transfer sizes, επαναλήφθηκε κάθε φορά που έτρεξα το τεστ.

     

     

    CrystalMark

     

    Spinpoint_CrystalMark.jpgSamsungMLC_CrystalMark.jpgSamsungSLC_CrystalMark.jpg1xMobi_CrystalMark.jpg3xMobi_CrystalMark.jpg

     

     

    Ο καλός * Samsung SLC και οι επιδόσεις του στα μικρά random reads/writes Ο κακός * Mobi 3525 και οι επιδόσεις του στα μικρά random writes Ο άσχημος * Καημένος ο Spinpoint F1, μετά το ΑΤΤΟ αρχίζει η κατρακύλα του...

     

    Diskspeed1

     

    Spinpoint_Dskspeed1.jpgSamsungMLC_Dskspeed1.jpgSamsungSLC_Dskspeed1.jpg1xMobi_Dskspeed1.jpg3xMobi_Dskspeed1.jpg

     

    Ο καλός * Κάπου εδώ θα πρέπει να αρχίσουμε να συνηθίζουμε το access time των 3525, που είτε μόνοι τους, είτε 3 μαζί σε RAID0, παραμένει κάτω από 0.1ms Ο κακός & άσχημος μαζί * Επιστροφή στις τελευταίες θέσεις, ο Spinpoint F1 μέσω του υψηλού του access time και των τραγικών του random reads, μας δείχνει γιατί δημιουργήθηκε η ανάγκη για αποθηκευτικούς χώρους NAND flash, μετά από 3 δεκαετίες δεινοσαύρων...

     

    Diskspeed v2

     

    Spinpoint_Dskspeed2.jpgSamsungMLC_Dskspeed2.jpgSamsungSLC_Dskspeed2.jpg1xMobi_Dskspeed2.jpg3xMobi_Dskspeed2.jpg

     

    Ο καλός * Τα random reads στα μικρά blocks του 3525, που μέχρι τα 16k έχει πιάσει το 70% της ονομαστικής απόδοσής του. Ο κακός * Οι 3 Mobi 3525 που αν και σε RAID0, δε μπορούν να αποδώσουν περισσότερο από έναν μόνο του, πάλι στα "μικρά" random reads. Ο άσχημος * Τα random reads του Spinpoint F1 που μέχρι τα 16k blocks είναι σε ... Kb/sec!

     

    Everest (Access Time Test)

     

    Spinpoint_EverestAccess.jpgSamsungMLC_EverestAccess.jpgSamsungSLC_EverestAccess.jpg1xMobi_EverestAccess.jpg3xMobi_EverestAccess.jpg

     

    Ο καλός * Τα 0.08ms που λέγαμε, ΚΑΙ στον σκέτο 3525 αλλά ΚΑΙ στην τριπλή συστοιχεία τους. * Ο Spinpoint F1 και το CPU usage του! Ο κακός & άσχημος * Spinpoint F1: 100 φορές πιο αργό seek/access time από τον πιο αργό SSD του συγκριτικού, καλώς ήρθατε στο 1980!

     

     

    Everest (Read Test suite) 

     

    Spinpoint_EverestRead.jpgSamsungMLC_EverestRead.jpgSamsungSLC_EverestRead.jpg1xMobi_EverestRead.jpg3xMobi_EverestRead.jpg

     

    Ο καλός * Δεν ξέρω τι λέτε εσείς, εμένα όλα καλά μου φαίνονται :) Ο κακός * Ενώ όλοι οι μονοί δίσκοι χτυπήσανε 240Mb/sec Buffered read speed στον ICH10R, o μονός 3525 δεν ήθελε να περάσει τα 100Mb/sec Ο άσχημος * To Everest αποφάσισε να βαφτίσει το RAID0 array των Mobi ως "Samsung SSD MLC", αλλά ευτυχώς λόγω χωρητικότητας και επιδόσεων είναι εύκολο να κατάλαβεις ότι τα νούμερα ανήκουν σε τρεις SLC κι όχι σε έναν MLC.

     

     

    HDTach

     

    Spinpoint_HDTach.jpgSamsungMLC_HDTach.jpgSamsungSLC_HDTach.jpg1xMobi_HDTach.jpg3xMobi_HDTach.jpg

     

    Ο καλός * Τα "flatlines" και τα απόλυτα νούμερα των Mobi 3525. Ο κακός * Ενώ ξεκινάει λίγο κάτω από τα 120Mb/sec, η ζωή τραβάει την κατηφόρα... Ο άσχημος * ... και πιάνει πάτο λίγο κάτω από τα 60Mb/sec

     

     

    HDTune

     

    Spinpoint_HDTune.jpgSamsungMLC_HDTune.jpgSamsungSLC_HDTune.jpg1xMobi_HDTune.jpg3xMobi_HDTune.jpg

     

    Ο καλός * "Flatlines" παντού (σχεδόν), ουδεμία αντίρρησης. Ο κακός * Μια χαρά για αποθηκευτικός χώρος, ο Spinpoint F1 μας δείχνει άλλη μια φορά γιατί δεν μπουτάρει πιο γρήγορα το PC μας. Ο άσχημος * Το HDTune, όπως και το HDTach, που δε μπορούν να διαβάσει access times <0.1ms

     

    PCMark05

     

    Spinpoint_PCMark05.jpgSamsungMLC_PCMark05.jpgSamsungSLC_PCMark05.jpg1xMobi_PCMark05.jpg3xMobi_PCMark05.jpg

     

    Εδώ δεν έχει καλούς, κακούς κι άσχημους, αλλά αρκετές παρατηρήσεις. Αφήστε στην άκρη προσωρινά το τελικό HDD score και κοιτάξτε τα επιμέρους αποτελέσματα: * Συγκρίνετε πρώτα τους 2 μονούς SLC SSDs (Samsung 64Gb & Mobi 3525 16Gb) για να δείτε πόσο πολύ μπορεί να διαφέρει SLC από SLC.

    * Κατόπιν συγκρίνετε τον μονό 3525 με τον MLC της Samsung. Ενώ βγάζουν το ίδιο τελικό score, βλέπουμε πολλές διακυμάνσεις στα επιμέρους αποτελέσματα. Ο MLC δείχνει τα δόντια του με τα πολύ δυνατά random reads, ενώ δείχνει και τις αδυναμίες του με τα κατεξοχήν χαμηλά writes.

    * Κάποιος αγαπάει το RAID0 με SLC ή μου φαίνεται; Οι τρεις Mobi 3525 εκμεταλλεύονται πλήρως το αποθηκευτικό υποσύστημα του υπολογιστή, αποδίδοντας εώς και μισό Gb/sec στο test του Virus scan. Awesomeness? * Το XP Startup & Application Loading του Spinpoint F1 1Tb. Ο λόγος που βάζοντας έστω και έναν SSD στον υπολογιστή σας τον βλέπετε να πετάει σε σύγκριση με έναν συμβατικό σκληρό δίσκο.

     

     

    PCMark Vantage (HDD test suite)

     

    Spinpoint_PCMarkVantage.jpgSamsungMLC_PCMarkVantage.jpgSamsungSLC_PCMarkVantage.jpg1xMobi_PCMarkVantage.jpg3xMobi_PCMarkVantage.jpg

     

    Χωρίς επιμέρους αποτελέσματα, δε μπορούμε να σχολιάσουμε και πάρα πολλά στο PCMark Vantage, αλλά έχουμε ορισμένες ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις:

    * Ο καλύτερος μονός SSD είναι ο Samsung 64Gb SLC, με δεύτερο το MLC αδερφάκι του και τρίτο και κατά 60% αργότερο, τον Mobi 3525. Αυτό εξηγεί αρκετά πράγματα, ιδίως την χαμηλή τιμή των 3525 (ή αν προτιμάτε την υψηλότερη τιμή του Samsung SLC)

    * Ενώ ο Samsung αποδίδει σχεδόν 80% πάνω από τον 3525, με τρεις από τους "πιτσιρικάδες" το θέμα γίνεται πολύ πιο απλό. Το RAID0 με τρεις από αυτούς δεν έχει αντίπαλο.

     

    Συμπεράσματα & σχόλια

     

    Συμπεράσματα πολλά κι εντυπώσεις ακόμα περισσότερες. Για να ολοκληρωθεί το συγκριτικό, θα χρειαστεί να βάλουμε και τον παράγοντα "κόστος" στην εξίσωση. Ενώ γράφεται αυτό το κείμενο, οι τιμές των παραπάνω SSD έχουν ως εξής: Mobi 3525 16Gb -> €115 Samsung 128Gb MLC -> €400 Samsung 64Gb SLC -> €450 Έχοντας κλείσει 10 μέρες με τον MLC της Samsung ως το drive του λειτουργικού, μπορώ να πω με σιγουριά ότι όχι μόνο δεν είδα κανένα κόλλημα (σαν αυτά που κάνουνε οι υπόλοιποι MLC) αλλά και ότι το περίμενα πιο αργό και μου βγήκε αστέρι. Από την άλλη, ο SLC της Samsung είναι άλλη ποιότητα.

     

    Είτε από θέμα random reads, είτε random writes & γενικής συμπεριφοράς στο λειτουργικό (ήταν το κυρίως Vista drive μου για 1.5 μήνα πριν πάρω τον MLC) ο SSD αυτός απλά δεν έχει ελαττώματα. Και τι φρούτο είναι αυτοί οι καινούριο Mobi; Με τις προηγούμενες σειρές Mobi & Pro, η Mtron είχε κάνει ένα μεγάλο λάθος: είχε φτιάξει πανάκριβα enterprise-grade SSD (Pro 7000) για servers και από το ίδιο υλικό και με την ίδια τεχνολογία έφτιαξε και τους κατά 1/3 φτηνότερους Mobi 3000. Αποτέλεσμα, ήταν να γεμίσουν οι database servers με φτηνότερους Mobi που βγάζανε τα ίδια IOPS με τους ακριβότερους αδερφούς τους.

     

    Οπότε επόμενο ήταν οι επόμενες γενιές αντίστοιχα, να διαχωριστούν περισσότερο, για να υπάρχει και μια δικαιολογία για την διαφορά τιμής. Κι έτσι γεννήθηκε ο Pro 7500 και ο Mobi 3500. Όπως και να'χει, είναι ένα πολύ εντυπωσιακό προϊόν και επιτέλους σε χαμηλή τιμή. Αν σκεφτείτε ότι μέχρι πρόσφατα ο κόσμος έδινε €200 για ένα i-RAM με 4Gb DDR για να έχει 130Mb/sec, τώρα με αυτά τα λεφτά σχεδόν παίρνεις δυο 16άρια 3525/3535 και έχει και 32Gb χωρητικότητα και 200Mb/sec. Τέλος, αν σκέφτεσαι "τι είναι καλύτερο για κάποιον που έχει budget €450, ένας Samsung SLC 64Gb ή τέσσερις Mobi 3500 16Gb?" η απάντηση δεν είναι και τόσο απλή.

     

    Αν θέλεις να κάνεις τον φορητό σου να πετάει, αφενός ο Samsung είναι ίσως ό,τι καλύτερο κυκλοφορεί (μετά σαφώς από τους Intel SSD των διπλάσιων επιδόσεων, της διπλάσιας τιμής και της μισής χωρητικότητας), αφετέρου θα δυσκολευτείς να χωρέσεις τέσσερις Mobi μέσα στο laptop σου  Για κάποιον με PC και χωρίς πρόβλημα να χωρέσει τρεις 2.5άρηδες δίσκους στο PC του, φαντάζομαι πως δεν τίθεται ερώτημα για το ότι οι τρεις Mobi 3525 είναι raw power χωρίς ανταγωνισμό, έτσι; Ελπίζω να απολαύσετε το review αυτό και να σας πω ότι πολύ σύντομα θα προστεθούν και νούμερα με τον PERC 5/i, όπως υποσχέθηκα :)

     

    Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

    Συντελεστές Review
    Reviewers: Chosen
    Photographers: Chosen
    Editing: TheLab.gr Team
    Αξιολόγηση
    Χαρακτηριστικά:Select
    Χρηστικότητα:Select
    Ποιότητα:Select
    Επιδόσεις:Select
    Γραφικά:Select
    Ήχος:Select
    Gameplay:Select
    Αντοχή στο Χρόνο:Select
    Απόδοση/Τιμή:Select
    Editor's ChoiceNo
    Innovation AwardNo
    Design AwardNo
    Value for MoneyNo


    User Feedback

    Recommended Comments

    There are no comments to display.



    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.