Jump to content
 • Silverstone MMS01B 2.5" Drive Enclosure


  Εισαγωγή

   

  Τα consumer ηλεκτρονικά είναι πλέον λεπτά και κομψά και εύθραυστα. Κατά καιρούς όμως βλέπουμε συσκευές στις οποίες βασική και εμφανής μέριμνα έχει ληφθεί σχετικά με την αντοχή στις κακουχίες. Η Silverstone μας έστειλε μία τέτοιας κατηγορίας συσκευή για να σας παρουσιάσουμε. Και μάλιστα η συσκευή αυτή αφορά το πιο ευαίσθητο κομμάτι ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή, το σκληρό δίσκο.

   

  Συγκεκριμένα πρόκειται για μια εξωτερική θήκη για σκληρό δίσκο (ο οποίος δεν περιλαμβάνεται) με κωδική ονομασία Silverstone SST-MMS01B και πιστοποιήσεις αντοχής MIL-STD-810G και IP65.

   

  Carousel.jpg

   

  Το μέγεθος και η λεπτεπίλεπτη αισθητική έχουν θυσιαστεί στο βωμό της αντοχής αλλά η Silverstone SST-MMS01B έχει μια δικιά της brutal ομορφιά.

   

  Και το βασικότερο, υπόσχεται την προστασία του εξωτερικού σκληρού σας δίσκου, ή SSD, ακόμη και κάτω από τις δυσμενέστερες συνθήκες!

  Ας ξεκινήσουμε λοιπόν τη μελέτη του θηρίου με την ανατομία του.

   

   

  Από τη συσκευασία μέχρι το περιεχόμενο - Τι ακριβώς αγοράζουμε
   
  Η συσκευασία της Silverstone SST-MMS01B είναι διακοσμημένη με camo λεπτομέρειες που τονίζουν τις στρατιωτικού τύπου προδιαγραφές του προϊόντος. Σε περίοπτη θέση δεσπόζουν οι πιστοποιήσεις προστασίας που διαθέτει η Silverstone SST-MMS01B ενώ στο πίσω μέρος παρατίθενται τα βασικά χαρακτηριστικά της.

   

  01.JPG02.JPG

   

  Εντός της συσκευασίας βρίσκουμε τη θήκη μαζί με ένα manual, ένα καλώδιο σύνδεσης USB 3.0 και ένα κλειδί Allen που είναι απαραίτητο για το άνοιγμα της θήκης και την τοποθέτηση του σκληρού δίσκου εντός.

   

  03.JPG04.JPG

   

  Η ίδια η θήκη φωνάζει ποιότητα και αντοχή και είναι παρόμοια και από τις δύο πλευρές με ουσιαστική διαφορά το καπάκι που καλύπτει το βύσμα σύνδεσης που φαίνεται από τη μία πλευρά.

   

  06.JPG07.JPG

   

  08.JPG09.JPG

   

  Το βύσμα καλύπτεται από καπάκι με λάστιχο εσωτερικά που το προστατεύει από σκόνη και νερό.

   

  11.JPG

   

  Αφαιρώντας το εξωτερικό προστατευτικό κάλυμμα από σιλικόνη, αποκαλύπτονται οι 6 (!) βίδες τύπου Allen που σφραγίζουν τη θήκη.

   

  12.JPG

   

  Αν τις αφαιρέσουμε, μπορούμε να ανοίξουμε το σκληρό πλαστικό της θήκης στα 2 μέρη που το αποτελούν για να αποκαλύψουμε το μαλακό εσωτερικό που φαίνεται να έχει μεγάλη δυνατότητα απόσβεσης κραδασμών. Ένα επιπλέον φύλλο από αποσβεστικό υλικό μπορεί να καλύψει το κενό που θα υπάρξει αν στη θήκη τοποθετηθεί δίσκος των 7mm σε ύψος αντί για 9.5mm. 

   

  Το ηλεκτρονικό μέρος της θήκης αποτελείται από ένα μικρό PCB στερεωμένο με 2 βίδες.

   

  13.JPG14.JPG

   

  Το ολοκληρωμένο που αναλαμβάνει τη μετατροπή SATA 3.0 σε USB 3.0 είναι της ASMedia και συγκεκριμένα είναι το ASM1153E. Η ποιότητα του PCB και των κολλήσεων είναι καλή, όπως μας έχει συνηθίσει η Silverstone.
   
   15.JPG16.JPG
   

   

  Χαρακτηριστικά

   

  Τα βασικά χαρακτηριστικά της Silverstone SST-MMS01B φαίνονται στον παρακάτω πίνακα:

   

  Specs.png

   

  οι διαστάσεις της θήκης, χωρίς το σιλικονένιο πουκαμισάκι της, φαίνονται και παρακάτω:

   

  Dimensions.png

   

   
  Σύστημα δοκιμών και μεθοδολογία
   
  Το σύστημα δοκιμών μας είναι στημένο πάνω στην Asrock Z97X Killer. Ο επεξεργαστής είναι ο Intel G3258 Anniversary Edition, με ξεκλείδωτο πολλαπλασιαστή που μας επέτρεψε τον εύκολο υπερχρονισμό του στα 4,5 GHz, ενώ παρέμεινε δροσερός χάρη στην Corsair Hydro Series H100i GTX. Η μνήμη είναι στα 8GB που υπερκαλύπτουν τις απαιτήσεις μας στα συγκεκριμένα τεστ, το τροφοδοτικό είναι το Cooler Master V650 και το σύστημα είναι στημένο στο Cooler Master Test Bench V1.0.

   

  Ευχαριστούμε θερμά την Asrock, την Cooler Master και την Corsair για τα εξαρτήματα που μας παρείχαν για την κατασκευή του συστήματος δοκιμών!

   

  Το λειτουργικό σύστημα πάνω στο οποίο γίνονται οι δοκιμές είναι τα Windows 10 Pro 64bit και περιλαμβάνει εκτός από όλους τους drivers και τα βασικά προγράμματα που έρχονται με τη συγκεκριμένη μητρική, με σκοπό να πετύχουμε ένα πιο ρεαλιστικό και κοντά στην πραγματικότητα περιβάλλον δοκιμών. Ο driver του SATA controller που χρησιμοποιήθηκε ήταν ο Intel RST 14.6.0.1029, σε AHCI mode.

   

  TestBench.jpg

   

  Οι δοκιμές στις οποίες θα υποβάλουμε το Silverstone SST-MMS01B χωρίζονται σε 2 κατηγορίες:

   

  1: Συνθετικά benchmarks σε συγκεκριμένο SSD εγκατεστημένο κατ' ευθείαν σε SATA 6Gb/s και κατόπιν εγκατεστημένο μέσα στο Silverstone SST-MMS01B καθώς και σε 4 διαφορετικά ανταγωνιστικά προϊόντα.

   

  2: Πραγματικές αντιγραφές αρχείων με τη χρήση του προγράμματος Fastcopy 2.11 κατά τις οποίες χρονομετρούνται οι αντιγραφές πέντε διαφορετικών τύπων αρχείων και σύγκρισή των χρόνων όλων των παραπάνω configurations.

   

  Τα USB 3.0 2,5" drive enclosures περιλαμβάνονται στα συγκριτικά μας είναι το RaidSonic ICY BOX IB-273StU3, το Savio ST201U3-BK, το Silverstone MS06, το Technaxx Speedyhousing και φυσικά, ο πρωταγωνιστής μας, το Silverstone SST-MMS01B.
   
  Η επιλογή SSD αντί μηχανικού drive έγινε για να δούμε τα όρια του κυκλώματος του Silverstone SST-MMS01B.

   

  Μείνετε συντονισμένοι. Μετά τις δοκιμές ακολουθεί σχολιασμός και βαθμολογία!

   

   

  Συνθετικά Benchmarks
   
  Ξεκινάμε με το Average Read Access του AIDA64 για να δούμε το latency που προσθέτει η θήκη στο drive. Βλέπουμε ότι τα 0,02ms που έχει ο OCZ ARC 100 240GB σε απ ευθείας σύνδεση στη SATA 6Gb/s της μητρικής γίνονται 0,12ms που είναι η χειρότερη επίδοση από όλες τις θήκες που δοκιμάσαμε.
   Synth01AIDA64.png

   

  Ακολουθεί το HD Tune Pro 5.60 για να δούμε πόσα IOPS μπορεί να περάσει ο ελεγκτής της Silverstone SST-MMS01B.

   

  Τα αποτελέσματα τόσο στις αναγνώσεις όσο και στις εγγραφές δείχνουν την αδυναμία του controller να ανεβάσει υψηλά IOPS, οπότε και να έχει καλές επιδόσεις στις αναγνώσεις και εγγραφές μικρών αρχείων. Αντιθέτως, στις αναγνώσεις και εγγραφές αρχείων άνω του 1MB, είναι πολύ ταχύτερος από τον ανταγωνισμό
   

  Synth02HDTuneRead.png

   

  Synth03HDTuneWrite.png

   

  Προχωράμε στις δοκιμασίες του AS SSD Benchmark.

   

  Η δοκιμασίες ανάγνωσης δείχνουν ξεκάθαρα τα όσα είπαμε με εξαιρετική επίδοση στη σειριακή ανάγνωση - με διαφορά την καλύτερη - αλλά τη χειρότερη στις αναγνώσεις 4Κ. Η Silverstone SST-MMS01B είναι η μοναδική θήκη στην οποία λειτούργησε σωστά το queue depth με αποτέλεσμα να έχει μακράν την καλύτερη επδοση στη δοκιμασία 4K-64Thrd παρά την κακή επίδοση στη δοκιμασία 4Κ.

   

  Synth04ASSSDRead.png

   

  Στις δοκιμασίες εγγραφών έχουμε παρόμοια αποτελέσματα. Εξαιρετικές επιδόσεις στη σειριακή εγγραφή, τις χειρότερες στην εγγραφή 4K και πάλι τις καλύτερες στην εγγραφή 4K-64Thrd.

   

  Synth05ASSSDWrite.png

   

  Στις δοκιμασίες αντιγραφών, η Silverstone SST-MMS01B είχε τις καλύτερες επιδόσεις και στις 3 δοκιμασίες.

   

  Synth06ASSSDCopy.png

   

  Τελειώνουμε με το Anvil's Storage Utilities 1.1.0, όπου η Silverstone SST-MMS01B πήρε άλλη μία ξεκάθαρη νίκη.
   

  Synth07Anvils.png

   

   

  Πραγματικές αντιγραφές αρχείων
   
  Επιστρατεύσαμε τα πακέτα των αρχείων με τα οποία δοκιμάζουμε συνήθως τους SSD, μόνο που αυτή τη φορά τα χρησιμοποιήσαμε για αντιγραφή από και προς τη δοκιμαζόμενη θήκη. Φυσικά συμπεριλάβαμε και τις αντίστοιχες μετρήσεις με τον SSD κατ' ευθείαν πάνω στη SATA 6Gb/s για μέτρο σύγκρισης.
   
  Η Silverstone SST-MMS01B δείχνει τις χαμηλές τις επιδόσεις στα αρχεία 4K. Παρόμοιο πρόβλημα είχαμε συναντήσει και στην άλλη θήκη της Silverstone που είχαμε δοκιμάσει, την MS06, αν και εδώ το πρόβλημα είναι αρκετά μικρότερο και εντοπισμένο σχεδόν μόνο στις εγγραφές. Σε κάθε άλλο μέγεθος και τύπο αρχείων, η Silverstone SST-MMS01B είναι η ταχύτερη θήκη που έχουμε δοκιμάσει.

   

  File01Read.png

   

  File02Write.png

   

  Καθώς λοιπόν τα αρχεία 4K παίζουν τεράστιο ρόλο σε ένα δίσκο λειτουργικού συστήματος αλλά όχι και τόσο μεγάλο σε έναν εξωτερικό δίσκο, το πρόβλημα που εντοπίσαμε δε φαίνεται να έχει μεγάλη σημασία στην πραγματική χρήση. Αν δε, χρησιμοποιηθεί η Silverstone SST-MMS01B με έναν κλασσικό σκληρό δίσκο που έχει σαφώς μικρότερες επιδόσεις, το πρόβλημα αυτό δε θα γίνει καν εμφανές. Μόνο οι δυνατότητες ενός σύγχρονου SSD στις αναγνώσεις και εγγραφές αρχείων 4K μπορούν να αποκαλύψουν τον περιορισμό του controller της Silverstone SST-MMS01B.

   

   

  Ο Απολογισμός

   

  Οι εντυπώσεις μου από τη Silverstone SST-MMS01B είναι ως επί το πλείστον θετικές. Πρόκειται για μια θήκη σκληρού δίσκου που κατασκευάστηκε με γνώμονα την αντοχή και την προστασία του περιεχομένου της και οι πιστοποιήσεις που τη συνοδεύουν βεβαιώνουν ότι αυτό το κάνει πολύ καλά.

   

  Οι διαστάσεις και το βάρος είναι απαραίτητα συνακόλουθα που δε θα ενοχλήσουν αυτόν που ξέρει τι ζητάει και καταλαβαίνει ότι δε μπορεί να τα έχει όλα. Όσο για την αισθητική, είναι καθαρά θέμα γούστου, αλλά αφού υπάρχουν άνθρωποι που τους αρέσει να κυκλοφορούν στην πόλη με Hummer, γιατί να μην υπάρχουν και αυτοί που τους αρέσουν οι αντίστοιχα θηριώδεις θήκες για σκληρό δίσκο;

   

  Όσον αφορά τις επιδόσεις, αυτές είναι εξαιρετικές, με εξαίρεση τις επιδόσεις των πολύ μικρών αρχείων (4K) όταν στη θήκη τοποθετηθεί SSD, κάτι που λογικά δε θα έχει ενδιαφέρον στην πραγματική χρήση, εκτός αν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε την Silverstone SST-MMS01B για να τρέχετε μέσω USB 3.0 το λειτουργικό σας, κάτι μάλλον παράλογο.

   

  Wet.png

   

  Απανταχού φυσιολάτρες, φωτογράφοι, κυνηγοί, ορειβάτες και λοιποί που σέρνετε μαζί σας laptop στρατιωτικών προδιαγραφών γιατί τίποτα άλλο δεν αντέχει τις κακουχίες που το υποβάλλετε, ιδού το ιδανικό αξεσουάρ! Χρήστες των iPhones, των ultrabooks και λοιπών λεπτών και ευαίσθητων συσκευών, υπάρχουν κι άλλες εξωτερικές θήκες!

   

  Για όσους πάντως χρειάζονται την απόλυτη προστασία, η Silverstone SST-MMS01B η τιμή της στο ebay ξεκινάει από τα 36,60 ευρώ, χωρίς τα (αρκετά) μεταφορικά, καθώς δεν την έχουμε βρει ακόμη στα Ελληνικά καταστήματα. Μια τιμή αρκετά υψηλή για θήκη σκληρού δίσκου, αλλά καθ' όλα λογική για ένα τόσο εξειδικευμένο προϊόν και την προστασία που προσφέρει.

   

  Ας συνοψίσουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της Silverstone SST-MMS01B:

   

  tu.png
  Πλεονεκτήματα
  + Αντοχή στις κακουχίες πιστοποιημένη με MIL-STD-810G και IP65
  + Εξαιρετική ποιότητα κατασκευής
  + Εξαιρετικές επιδόσεις παντού εκτός από τα πολύ μικρά αρχεία
  + Ενδιαφέρουσα αισθητική


  td.png
  Μειονεκτήματα
  - Μέγεθος
  + Όχι καλές επιδόσεις στα πολύ μικρά αρχεία


  Με βάση τα παραπάνω, η συνολική βαθμολογία του Silverstone SST-MMS01B είναι:
   

   
   
   

   

   

  Ευχαριστούμε θερμά την Silverstone για την παραχώρηση του δείγματος της δοκιμής

   
  logo.jpg

   

  Πολύμερος Αχανιώτης 19/3/2016

   


  Συντελεστές Review
  Reviewers: Πολύμερος Αχανιώτης
  Photographers: Πολύμερος Αχανιώτης
  Editing: TheLab.gr Team
  Αξιολόγηση
  Features:9.50
  Usability8
  Quality9.50
  Performance8.50
  GraphicsSelect
  SoundSelect
  GameplaySelect
  ReplayabilitySelect
  Value for money8.50
  Editor's ChoiceNo
  Innovation AwardYes
  Design AwardYes
  Value for MoneyNo  User Feedback

  Recommended Comments

  There are no comments to display.  Join the conversation

  You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

  Guest
  Add a comment...

  ×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

    Only 75 emoji are allowed.

  ×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

  ×   Your previous content has been restored.   Clear editor

  ×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Latest Reviews

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.