Jump to content



  • Silverstone Fortress FT02 - To Φρούριο της Silverstone


    Λίγο πριν βγει το 2009, το TheLab είχε την ευκαιρία να αποκτήσει και να σας παρουσιάσει πρώτο, το Fortress FT02 της Silverstone. Επι τo έργο λοιπόν..

    Το FT02, σύμφωνα με την Silverstone, κληρονομεί και συνδυάζει δύο από τις χαρακτηριστικότερες καινοτομίες που αφορούν κουτιά (cases) υπολογιστών: α) την ενιαία κατασκευή του σασί (frame), χαρακτηριστικό το Temjin TJ07, που του προσδίδει μεγάλη ακαμψία και β) την κατά 90 μοίρες (σε σχέση με τα συμβατικά κουτιά) τοποθέτηση της μητρικής των RAVEN RV01 και 02, που αποσκοπεί στην καλύτερη απαγωγή της θερμότητας του συστήματος.

    Πέραν όμως των δύο παραπάνω καινοτομιών, το FT02 κρύβει και άλλα χαρακτηριστικά τα οποία μπορεί να μην είναι τόσο πρωτοποριακά, αλλά δεν παύουν να είναι ιδιαίτερα λειτουργικά. Τα χαρακτηριστικά αυτά είναι:

     

    • Τρεις ανεμιστήρες των 180mm στη βάση, που συμβάλουν στην πιο αποδοτική και ταυτόχρονα αθόρυβη ψύξη.
    • Δυνατότητα τοποθέτησης ψυγείου υδρόψυξης στο εσωτερικό του.
    • Το τμήμα του κουτιού πίσω από την περιοχή της μητρικής, όπου βρίσκεται ο επεξεργαστής, έχει τη δυνατότητα ανοίγματος για την ευκολότερη πρόσβαση στο backplate του μηχανισμού στήριξης της CPU.
    • Μονωμένο εσωτερικό για τη μείωση του παραγόμενου θορύβου.
    • Υποστήριξη τοποθέτησης δίσκου 2.5" (SSD, Solid State Drive).

     

     

    face_proper1.jpg 

    IMG_0370.jpg 

     

     

    Τεχνικά Χαρακτηριστικά

     

    Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του FT02 παραθέτονται στον παρακάτω πίνακα.

     

    Διαθέσιμα μοντέλα

    SST-FT02B (μαύρο)
    SST-FT02S (ασημί)
    SST-FT02B-W (μαύρο + παράθυρο)
    SST-FT02S-W (ασημί + παράθυρο)

    Υλικό κατασκευής

    Αλουμίνιο πάχους 4,5mm για το σκελετό (frame)
    Ατσάλι πάχους 0,8mm για το κυρίως σώμα (body)

    Υποστηριζόμενες μητρικές

    SSI CEB, ATX (μέγιστο 12" x 11"), Micro ATX

    Θήκες (φατνία) οδηγών

    Εξωτερικές
    5.25" x 5
    --
    Εσωτερικές
    3.5" x 5 , 2.5" x 1

    Σύστημα ψύξης

    Μπροστά
    --
    Πίσω
    --
    Πλάϊ
    --
    Κορυφή
    1 x 120mm ανεμιστήρας εξαγωγής, 1200rpm, 19dBA
    Βάση
    3 x 180mm ανεμιστήρες εισαγωγής 700/1000rpm, 18/27dBA

    Θύρες επέκτασης

    7

    Μπροστινές I/O πόρτες

    USB2.0 x 2
    Audio x 1
    MIC x 1

    Υποστ. τροφοδοτικό (PSU)

    1 x standard PS2 (ATX)

    Κάρτες επέκτασης
    (μέγιστο μήκος)

    Υποστήριξη 12" ή 12.2" (χωρίς τη γρίλια του ανεμιστήρα)

    Καθαρό βάρος

    15kg

    Διαστάσεις

    212mm (W) x 497mm (H) x 616mm (D)

     

    koyta_plai.jpg

    Στιγμιότυπο της συσκευασίας με αναλυτική περιγραφή των χαρακτηριστικών του FT02

     

     

    Συσκευασία και Περιεχόμενα

    To FT02 χωρίς αμφιβολία είναι ένα μεγάλο κουτί. Οπότε λογικό είναι και η συσκευασία του να είναι ανάλογων διαστάσεων. Η προστασία που του παρέχει κρίνεται ικανοποιητική και θα το βοηθήσει να αντέξει τις όποιες κακουχίες συναντήσει, μέχρι να φτάσει στον τυχερό ιδιοκτήτη του.

     

    syskeyasia_a.jpg

     

     

    Η προίκα και το εγχειρίδιο χρήσης του FT02 έρχονται μέσα σε ένα μικρό χάρτινο κουτί.

    Όταν αντικρίσαμε τα συνοδευτικά, εντύπωση μας προκάλεσε ο παρεχόμενος προσαρμογέας που επιτρέπει την τοποθέτηση ενός δίσκου SSD στο πλαϊνό μέρος των 5 ¼” θηκών.

     

    syskeyasia.jpg

     

     

    Πιο αναλυτικά, τα παρελκόμενα του FT02 είναι τα εξής:

    • Ένας (1) προσαρμογέας για την τοποθέτηση οδηγού 2.5”

       

    • Πέντε (5) δεματικά καλωδίων, πολλαπλών χρήσεων

       

    • Δύο (2) πλαστικές βάσεις για την τοποθέτηση ψυγείου υδρόψυξης

       

    • Μία (1) πλαστική γωνία για την στερέωση του τροφοδοτικού

       

    • Ένας (1) ιμάντας για τη στερέωση του τροφοδοτικού

       

    • Ένα (1) σακουλάκι με διάφορες βίδες και αποστάτες

       

    • Ένας (1) προσαρμογέας για την τροφοδοσία των 3 ανεμιστήρων της βάσης, από molex

     

     

    components.jpg

     

     

    Εξωτερικό Μέρος

    Το FT02, παρά το μεγάλο όγκο του, καταφέρνει χάρη στις απλοϊκές σχεδιαστικές γραμμές που ακολουθεί, να διατηρεί μια μινιμαλιστική εμφάνιση που προσεγγίζει τα όρια του λιτού. Μοναδική εξαίρεση, στη γενικότερη σχεδιαστική λιτότητα του συνόλου, αποτελεί το πραγματικά πολύ όμορφο και ποιοτικό πλαϊνό παράθυρο. Υπάρχουν όμως και εκδόσεις του FT02 (δύο) χωρίς παράθυρο, για τους λάτρεις της απόλυτης λιτότητας αλλά και οικονομίας.

     

    plagia_propera.jpg

    plagia_proper1a.jpg

    plai_properaa.jpg

    Ίσως η πιο άχαρη πλευρά του FT02. Ο συγκεκριμένος χρωματισμός μαγνητίζει επίσης τα δαχτυλικά αποτυπώματα (aka δαχτυλιές). Τα οποία φεύγουν αρκετά δύσκολα κιόλας. Αλλά black is beatiful :D

     

     

    Αυτό που κάνει το FT02 να ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό είναι η πίσω πλευρά του, όπου δεν υπάρχει τίποτε άλλο πέρα ενός ανοίγματος, που διαθέτει και φίλτρο, το οποίο συμβάλει στον αερισμό του τροφοδοτικού. Κάτι απολύτως λογικό αφού η μητρική τοποθετείται ανεστραμμένη κατά 90 μοίρες, σε σχέση με τα συμβατικά κουτιά και όλες οι συνδέσεις γίνονται στο πάνω μέρος του κουτιού.

     

    piso_proper2.jpg

    Η πίσω πλευρά του FT02

    back_filter.jpg

    Το πίσω φίλτρο

     

     

    Το FT02 πατάει σε δύο ελαστικές βάσεις, οι οποίες φαίνονται στην παρακάτω φωτογραφία.

     

    piso_proper1.jpg

    Σε ένα τόσο μεγάλο κουτί έπρεπε να προβλεφτούν προαιρετικά ροδάκια

     

     

    Στην πάνω και μπροστά πλευρά του FT02 βρίσκουμε τις θύρες Ι/Ο (Input/Output), τους διακόπτες Reset και Power και δύο φωτάκια led. Δυστυχώς υπάρχουν μόνο δύο USB θύρες και καθόλου θύρες eSATA και Firewire (IEEE 1394), κάτι που κρίνουμε ως απαράδεκτο για ένα κουτί τέτοιας κατηγορίας και τιμής.

     

    IMG_0398.jpg

    io_ports.jpg

    Clear to take off! Over.

     

     

    Αν αφαιρέσουμε το κάλυμμα του κουτιού, που βρίσκεται πίσω από τις I/O θύρες, θα αποκαλυφτούν τα ανοίγματα για τις συνδέσεις της μητρικής, των καρτών επέκτασης και του τροφοδοτικού. Στο FT02 όλα τα καλώδια που συνηθίσαμε να συνδέονται στο πίσω μέρος του κουτιού, οδεύονται προς το πάνω μέρος. Γι'αυτό το λόγο υπάρχει και το επάνω αποσπώμενο κάλυμμα, ώστε να τα κρύβει και να μην βρίσκονται σε κοινή θέα. Αυτή η προσέγγιση τώρα σε άλλους μπορεί να είναι αρεστή, σε άλλους πάλι όχι. Αν πάντως θέλετε ένα απαλλαγμένο, από καλώδια, πίσω μέρος κουτιού και δε χρησιμοποιείτε συχνά τις θύρες I/O της μητρικής, τότε ίσως σας βολέψει η συγκεκριμένη σχεδίαση.

     

    IMG_0395.jpg

    IMG_0397.jpg

     

     

    Από τους παρακάτω διακόπτες, που βρίσκονται ακριβώς πίσω από τον πάνω 120αρι ανεμιστήρα, μπορούμε να ρυθμίσουμε την ταχύτητα περιστροφής (High-Low) των τριών 180mm ανεμιστήρων.

     

    IMG_0447.jpg

     

     

    Στην παρακάτω φωτογραφία, μέσα στον κόκκινο κύκλο, φαίνεται η υποδοχή για το μηχανισμό ClearCMOS της Silverstone. Ο μηχανισμός δεν παρέχεται μαζί με το FT02, πρέπει να αγοραστεί ξεχωριστά.

     

    clear_cmos2.jpg

     

     

    Εσωτερικό Μέρος

    Το εσωτερικό μέρος του FT02 είναι που κρύβει και τις πιο πολλές εκπλήξεις. Καταρχήν αν εξαιρέσουμε ότι είναι και αυτό βαμμένο σε μαύρο χρώμα, εντύπωση προκαλούν οι τρεις τεράστιοι ανεμιστήρες (180mm) που βρίσκονται στον πάτο του και βοηθούν την ανοδική πορεία του ζεστού αέρα (stack effect cooling), που οδεύεται εκτός κουτιού μέσω του 120αρη ανεμιστήρα που βρίσκεται στην οροφή.

     

    IMG_0432.jpg

    Οι τρεις σωματοφύλακες και τα φίλτρα τους εκτός θήκης!

    IMG_0408.jpg

    Ο ένας και μοναχικός ανεμιστήρας της οροφής. Οι τρείς από κάτω του σπρώχνουν το ζεστό αέρα και αυτός ο ταλαίπωρος πρέπει μόνος του να τον βγάλει έξω. Υποπτεύομαι ότι θα δουλεύει υπερωρίες. Δίπλα στον ανεμιστήρα διακρίνουμε και τις θύρες για τις κάρτες επέκτασης, οι οποίες δεν είναι tool-less.

     

     

    Μερικά σημεία του εσωτερικού (ένα κομμάτι του πίσω μέρους και τα δύο πλαϊνά καλύμματα του FT02) είναι επενδυμένα με ηχομονωτικό υλικό.

     

    IMG_0435.jpg

     

     

    Το άνοιγμα πίσω από τη περιοχή του socket του επεξεργαστή. Λεπτομέρεια που κρίνεται πολύ σημαντική όταν θέλουμε να τοποθετήσουμε μια aftermarket ψύκτρα που απαιτεί την αντικατάσταση του υπάρχοντος (stock) backplate. Αντισταθμίζει σε κάποιο βαθμό το γεγονός ότι η βάση της μητρικής στο FT02 δεν είναι αποσπώμενη (removable tray). Αν και όπως θα δείτε στις παρακάτω φωτογραφίες, τουλάχιστον στη μητρική της δοκιμής (Asus P5Q SE2) αποδείχτηκε μη λειτουργικό.

     

    IMG_0427.jpg

    IMG_0439.jpg

    Το άνοιγμα πίσω από το socket το σκέφτηκαν. Λίγο sleeving στα καλώδια, που είναι και πιο εύκολo, δεν μπορούσαν να κάνουν;

    backplate_problem.jpg

    Από ότι φαίνεται δεν πρόκειται να δουλέψει με όλες τις μητρικές το άνοιγμα πίσω από το socket. Οπότε μπορεί να χρειαστεί να αφαιρέσετε τη μητρική σας, σε περίπτωση που αλλάξετε ψύκτρα.

     

     

    To FT02 υποστηρίζει μέχρι και πέντε συσκευές 5 ¼”. Η τοποθέτηση γίνεται σχεδόν χωρίς εργαλεία (tool-less). Τώρα το γιατί χρησιμοποιούμε τη λέξη "σχεδόν" θα το διαπιστώσετε στην επόμενη ενότητα. Χωρίς εργαλεία γίνεται επίσης και η τοποθέτηση των σκληρών δίσκων (μέχρι πέντε υποστηρίζονται). Επίσης, έχει προβλεφτεί και η τοποθέτηση ενός δίσκου SSD (2.5"), με τη χρήση του παρεχόμενου προσαρμογέα, στο πλαϊνό μέρος των 5 ¼” θηκών. Τέλος, η μία από της θήκες 3.5" (η πιο κοντινή στο μπροστινό μέρος) είναι hot-swappable. Το ίδιο μπορούν να γίνουν και οι υπόλοιπες τέσσερις αν αγοραστεί και τοποθετηθεί ο προαιρετικός προσαρμογέας CP05.

     

    ssd_position.jpg

    Το μέρος όπου μπορεί να τοποθετηθεί ένας SSD, με τη βοήθεια του παρεχόμενου προσαρμογέα.

    IMG_0407.jpg

    Οι 5 ¼” και 3,5” θήκες.

    IMG_0405.jpg

    Κοντινό πλάνο στις 3,5” θήκες

     

     

    Εγκατάσταση Εξαρτημάτων

    Ξεκινάμε λοιπόν την εγκατάσταση του συστήματος στο καινούριο του σπίτι. Το πρώτο που παρατηρούμε αμέσως είναι ο πολύ μεγάλος χώρος που διαθέτει το FT02 και το πόσο άνετα μπορεί να δουλέψει κανείς σε αυτό. Επίσης, δεν παρατηρήσαμε απότομες γωνίες και σημεία που μπορούν να τραυματίσουν τα χέρια του συναρμολογητή.

    Αρχικά, εκτός από την περίεργη τοποθέτηση της μητρικής μας προβλημάτισε και η ανορθόδοξη τοποθέτηση του τροφοδοτικού, το οποίο στην κυριολεξία κρέμεται σα νυχτερίδα από την οροφή του κουτιού! Εδώ να σημειώσουμε ότι το συγκεκριμένο κουτί ευνοεί τη χρήση τροφοδοτικών που περιέχουν ανεμιστήρες ή γρίλιες εξαερισμού στην πάνω και κάτω πλευρά τους, λόγω της ύπαρξης γρίλιας εξαερισμού ακριβώς πίσω από τη θέση του τροφοδοτικού. στο FT02 μπορούν να τοποθετηθούν τροφοδοτικά μήκους μέχρι και 230mm (το Zippy ήταν στα όρια) και το μέγιστο υποστηριζόμενο ύψος ψύκτρας, του επεξεργαστή, φτάνει τα 165mm.

    Στη βάση του κουτιού, κάτω από τη μητρική, υπάρχει άπλετος χώρος και αν αφαιρεθούν οι γρίλιες των 180αρηδων ανεμιστήρων μπορεί να τοποθετηθεί άνετα ένα ψυγείο υδρόψυξης, το οποίο θα ψύχεται μάλιστα από τους υπάρχοντες ανεμιστήρες. Οι διαδικασία τοποθέτησης ψυγείου υδρόψυξης περιγράφεται λεπτομερώς στο εγχειρίδιο χρήσης του FT02.

     

    image_egk_proper.jpg

    systima_close.jpg?m=1262099871 

     

     

    Αφού τοποθετήσαμε λοιπόν τη μητρική και το τροφοδοτικό, σειρά έχουν οι κάρτες PCI και PCI express. Εδώ διαπιστώνουμε ότι δε χρησιμοποιούνται ούτε καν βίδες χειρός, αλλά κανονικές βίδες, οπότε παίρνουμε το κατσαβίδι στο χέρι και ξεκινάμε. Μπορεί ο γραφών να μην αρέσκεται στις tool-less υλοποιήσεις (τουλάχιστον για τις θύρες των καρτών επέκτασης) αλλά περιμέναμε τουλάχιστον τη χρήση βιδών χειρός.

    Αφού τελειώσουμε και με την τοποθέτηση των σκληρών δίσκων, κάτι που ευτυχώς δεν απαιτεί βίδες και τη χρήση εργαλείων/κατσαβιδιού, περνάμε στο «προβληματικό», όπως αποδείχτηκε τελικά, κομμάτι της όλης ιστορίας. Την τοποθέτηση συσκευών 5 ¼”. Πρώτο φάουλ το ότι παρόλο που ο μηχανισμός είναι tool-less, για την αρχική εγκατάσταση απαιτείται πάλι κατσαβίδι μιας και πρέπει να αφαιρεθούν οι δύο βίδες που στερεώνουν κάθε μπροστινό κάλυμμα, των θηκών 5 ¼”. Η Silverstone τώρα, διαμέσου του εγχειριδίου οδηγιών, προειδοποιεί ότι η τέρμα πάνω θήκη 5 ¼” (η οποία παρεπιμπτόντως δε χρησιμοποιεί τον tool-less μηχανισμό, αλλά κοινές βίδες) ενδέχεται να δημιουργήσει πρόβλημα στην εγκατάσταση μερικών οδηγών, λόγω του περιορισμού στο μέγιστο υποστηριζόμενο μήκος συσκευών (180mm έναντι 193mm των υπολοίπων θηκών).

     

    egkat_konta.jpg

     

     

    Λόγω του παραπάνω περιορισμού, αποφασίσαμε να τοποθετήσουμε τo DVD-RW (ένα μοντέλο αρκετών χρονών, IDE) στην αμέσως πιο κάτω θήκη. Και εκεί όμως αντιμετωπίσαμε σοβαρό πρόβλημα. Το molex τροφοδοσίας του DVD-RW «έβρισκε» πάνω σε εξαρτήματα της μητρικής, με αποτέλεσμα το drive να μην μπορεί να μπει στην κανονική του θέση και να μην κουμπώνει ο μηχανισμός στερέωσης.

    Το παραπάνω πρόβλημα αποδείχτηκε δύσκολο μιας και κατά μήκος όλων των θηκών 5 ¼” υπήρχαν εξαρτήματα της μητρικής που μπλόκαραν την κανονική εγκατάσταση του DVD-RW. Οπότε σε όποια θήκη και αν δοκιμάζαμε το αποτέλεσμα θα παρέμενε το ίδιο. Τελικά αναγκαστήκαμε να προβούμε σε αυτοσχεδιασμό (ελληνιστή πατέντα) για να καταφέρουμε να συνδέσουμε το ένα τουλάχιστον από τα δύο drives 5 ¼” (και τα δύo είχαν το ίδιο μήκος) του συστήματος.

    Οι παρακάτω φωτογραφίες αναδεικνύουν εμφανώς το πρόβλημα, καθώς και τη λύση που αναγκαστήκαμε να εφαρμόσουμε, η οποία σίγουρα και δεν κρίνεται ως ενδεικνυόμενη ή παράδειγμα προς μίμηση, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν μπορούσε να γίνει κάτι άλλο, πέραν του να μην τοποθετήσουμε καθόλου οδηγούς DVD-RW ή να προμηθευτούμε πιο σύγχρονους οδηγούς DVD-RW (SATA) οι οποίοι και έχουν μικρότερο μήκος. Προσοχή λοιπόν διότι υπάρχει πρόβλημα στην τοποθέτηση παλιότερων μοντέλων DVD-RW, τα οποία έχουν μεγαλύτερο μήκος από τα σύγχρονα.

     

    problem_dvd1.jpg

    problem_dvd_close.jpg 

     

    problem_dvd_general.jpg 

     

     

     

    Δε γνωρίζουμε αν για το παραπάνω πρόβλημα ευθύνεται αποκλειστικά η συγκεκριμένη μητρική που δοκιμάσαμε, πάντως σε κάθε περίπτωση η Silverstone έπρεπε να το είχε ήδη προνοήσει.

    Αφού καταφέραμε και ξεπεράσαμε το πρόβλημα τοποθέτησης του DVD-RW, παρακάτω μια άποψη από το παράθυρο του FT02 με το σύστημα δοκιμής εγκατεστημένο σε αυτό.

     

    plai_egkatast_proper.jpg

     

     

     

     

    Σύστημα δοκιμής-Μετρήσεις

    Το σύστημα που χρησιμοποιήθηκε για τις δοκιμές που πραγματοποιήσαμε, αναλύεται στον παρακάτω πίνακα.

     

    Σύστημα Δοκιμής
    Επεξεργαστής
    Intel® PENTIUM DUAL CORE E5300
    Μητρική
    ASUS P5Q SE2
    Μνήμες
    CORSAIR XMS2 DHX DDR2 4GB
    Κάρτα γραφικών
    MSI NX8500GT (PASSIVE COOLING)
    Σκληρός δίσκος
    WESTERN DIGITAL WD3200AAKS
    Οδηγός DVD-RW
    PIONEER DVR-111L
    Τροφοδοτικό
    ZIPPY EMACS 700W
    Ψύκτρα CPU
    NOCTUA NH-C12P SE14
    Λειτουργικό σύστημα
    Windows XP SP3 x86

     

    Πριν μετρήσουμε το παραπάνω σύστημα στο FT02, το δοκιμάσαμε/μετρήσαμε σε ένα Coolermaster CM690, το οποίο ήταν εφοδιασμένο με τέσσερις ανεμιστήρες των 120mm. Έναν (1200 RPM, 39.77 CFM) στην μπροστινή όψη, μπροστά από της θήκες των σκληρών δίσκων και τους υπόλοιπους τρεις (1200 RPM, 44.03 CFM) να μοιράζονται στην πίσω πλευρά, στο πάνω μέρος και στο πλάι.

     

    Οι μετρήσεις σε κατάσταση πλήρους φορτίου, όσον αφορά τον επεξεργαστή, περιλάμβαναν την εκτέλεση του προγράμματος OCCT (ver. 3.1.0) και πιο συγκεκριμένα το CPU:LINPACK mode (x86), το οποίο τρέξαμε για 15 λεπτά την κάθε φορά. Τώρα για να "ζορίσουμε" την κάρτα γραφικών τρέξαμε το αντίστοιχο GPU test του OCCT, για 10 λεπτά την κάθε φορά. Τέλος, η θερμοκρασία του σκληρού δίσκου λήφθηκε μετά από τη λειτουργία του συστήματος για μισή ώρα, σε κατάσταση ηρεμίας.

     

    Ας δούμε λοιπόν αν η ιδιόρρυθμη τοποθέτησης της μητρικής, βοήθησε το FT02 να επιτύχει καλύτερα αποτελέσματα από το ταπεινό CM690. Στο παρακάτω γράφημα απεικονίζεται ο μέσος όρος των θερμοκρασιών που καταγράφηκαν σε κατάσταση ηρεμίας (idle) για 15 λεπτά και ο μέσος όρος από όλους τους πυρήνες (2) των υψηλότερων θερμοκρασιών που καταγράφηκαν σε κατάσταση πλήρους φορτίου (load).

     

    5814ccca30a17-cpuSilverstoneFortressFT023644.pnggpu SilverstoneFortressFT02 3644.png

     

    Οι υψηλές στροφές των ανεμιστήρων στο FT02 δημιουργούν μια σημαντική διαφορά, εναντι των χαμηλών, στις θερμοκρασίες της κάρτας γραφικών, της οποίας το σύστημα ψύξης δεν περιλαμβάνει ανεμιστήρα (passive cooling).

     

     

    hdd SilverstoneFortressFT02 3644.png

     

    HDD temperatures

     

    Από ότι διακρίνουμε από τα παραπάνω γραφήματα, η τεχνική της ανεστραμμένης μητρικής και οι ανεμιστήρες των 180mm δεν μπορούν να δώσουν στο FT02 την πρωτιά, ακόμη και απέναντι σε ένα τόσο ταπεινό αντίπαλο, όπως το CM 690 που κοστίζει μόλις 60 ευρώ!

    Ένας τομέας πάντως στον οποίο ξεχώρισε το FT02, έναντι του CM 690, είναι αυτός της αθόρυβης λειτουργίας, μιας και κατάφερε και περιόρισε αρκετά το θόρυβο που παράγει το φασαριόζο Ζippy ακόμη και στα χαμηλά φορτία (ο θόρυβος που παράγει ο ανεμιστήρας του Zippy, υπερκαλύπτει κατά πολύ τον αντίστοιχο της Noctua NH-C12P SE14). Από ότι φαίνεται λοιπόν, η ηχομονωτική επένδυση αποδίδει.

    Τελικό Συμπέρασμα

    To FT02 είναι ένα μεγάλο και ακριβό κουτί, το οποίο μπορεί να ενσωματώνει μερικά πρωτοποριακά και προηγμένα χαρακτηριστικά αλλά δυστυχώς παρουσιάζει και αρκετά (ως πολλά) μειονεκτήματα. Μερικά από τα μειονεκτήματα αυτά θεωρούνται μάλιστα ανεπίτρεπτα για ένα hi-end κουτί που η τιμή του ξεπερνάει (έστω και οριακά) τα 200 ευρώ. Το πρόβλημα της τοποθέτησης οδηγών 5 ¼” είναι το πιο αξιοσημείωτο και η ίδιου επιπέδου απόδοση, σε σύγκριση με ένα κουτί που ακολουθεί την συμβατική σχεδίαση. Βέβαια εδώ ας σημειωθεί ότι το CM 690 της Coolermaster μπορεί να αποτελεί ένα κουτί της φτηνής κατηγορίας, αλλά η απόδοσή του κρίνεται κορυφαία και αντάξια πολλών ακριβότερων κουτιών (όπως επαληθεύτηκε και από αυτή την παρουσίαση άλλωστε). Τέλος, όσον αφορά το FT02 είναι πράγματι άξιο απορίας το γιατί δεν κρίθηκε αναγκαία η τοποθέτηση μιας θύρας eSATA στο μπροστινό panel καθώς και η τοποθέτηση μερικών επιπλέον USB θυρών.

    Ονομαστικά τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του Silverstone Fortress FT02 αναφέρονται παρακάτω:

    Πλεονεκτήματα (Advantages)

     

    • Συνοδεύεται από τρεις ανεμιστήρες των 180mm, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την ψύξη ενός ψυγείου υδρόψυξης (Comes with 3*180mm fans that could be also used to cool a water cooling radiator)
    • Υποστήριξη τοποθέτησης ψυγείου υδρόψυξης στο εσωτερικό του κουτιού (Support for radiator installation, inside the case) 
    • Έχει προβλεφτεί άνοιγμα πίσω από την περιοχή του socket της μητρικής, έτσι ώστε να γίνεται ευκολότερα η τοποθέτηση aftermarket ψυκτρών που απαιτούν την εγκατάσταση άλλων backplates (There is an opening in the chassis behind the motherboard's socket area, to allow access for easier installation of after market coolers and their backplates)
    • Ύπαρξη ηχομωνοτικού υλικού σε μερικά σημεία στο εσωτερικό του, για τη μείωση του εκλυόμενου θορύβου (Noise dampening material is preinstalled in key parts of the case, for further reduction of the emitted noise)
    • Εγκατάσταση οδηγών 5 ¼” και 3,5” χωρίς τη χρήση εργαλείων. Επίσης υποστήριξη και μιας συσκευής 2.5” (Tool-less installation of 5 ¼” and 3,5” drives and support for one 2.5" drive)
    • Πολύ ποιοτική και στιβαρή κατασκευή (High quality and robust structure)
    • Μείωση του θορύβου λειτουργίας του εγκατεστημένου συστήματος (Overall noise reduction of the installed components)
    • Aναλυτικό εγχειρίδιο οδηγιών (Detailed instructions manual)

     

    Μειονεκτήματα (Disadvantages)

     

    • Αδυναμία τοποθέτησης οδηγών 5 ¼” που το συνολικό μήκος τους, μαζί με τις υποδοχές τροφοδοσίας κ.λπ., ξεπερνά τα 193mm. (Not enough clearance between components of the motherboard and longer than 193mm, including connectors, 5 ¼" drives)
    • Καμία από τις εσωτερικές καλωδιώσεις δεν είναι sleeved (None of the internal cables is sleeved)
    • Τιμή! (Price!)
    • Μόνο 2 USB θύρες και καθόλου θύρες Firewire και eSATA στο μπροστινό I/O panel (Only 2 USB ports and no Firewire or eSATA ports in the front I/O panel)
    • Μη πρόβλεψη για ροδάκια στη βάση, κάτι που θα ήταν χρήσιμο σε ένα τόσο βαρύ κουτί (Failure to provide wheels for the base, something that would be useful in such a heavy case)
    • Το εγχειρίδιο οδηγιών είναι μονόχρωμο, με μέτρια ποιότητα (σα να είναι φωτοτυπημένο) και δεν περιέχει οδηγίες στα Ελληνικά (The black and white instructions manual is of moderate quality, as if it is photocopied; also, it would be nice to see instructions in more languages, like Greek)
    • Απόδοση που δεν ανταποκρίνεται σε αυτό που περιμέναμε (Performance that did not meet our expectations)
    • Απουσία αποσπώμενης βάσης μητρικής (No removable mainboard tray)
    • Υποστήριξη μέχρι 5 οδηγών 3,5” (και ενός 2,5”). Σε ένα κουτί τέτοιου μεγέθους και τιμής περιμέναμε περισσότερους (Support for up to five 3,5" drives (and one 2,5”). At this size and price, we expected more).

     

    Δυστυχώς το Silverstone Fortress FT02 δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες μας. Η τιμή του και η βαριά παράδοση της Silverstone στο χώρο βλέπετε δεν επιτρέπουν καμιά ανοχή. Με γνώμονα τα παραπάνω, η γενική βαθμολογία που απέσπασε το FT02 είναι:

     

    73-good.png 

     

     

    Εδώ άλλη μια παρουσίαση του TheLab έφτασε στο τέλος της. Πριν κλείσουμε την αυλαία θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την Silverstone για την ευγενική παραχώρηση του δείγματος.

    Επίσης, ο γραφών θα ήθελε να ευχαριστήσει το μέλος του TheLab, cleever, για την πολύτιμη βοήθεια στο στήσιμο του FT02 και στη φωτογράφησή του (κράταγε το softbox για να μην πέσει :) )

     

    Συντελεστές Review
    Reviewers: crmaris
    Photographers: crmaris
    Editing: TheLab.gr Team
    Αξιολόγηση
    Χαρακτηριστικά:Select
    Χρηστικότητα:Select
    Ποιότητα:Select
    Επιδόσεις:Select
    Γραφικά:Select
    Ήχος:Select
    Gameplay:Select
    Αντοχή στο Χρόνο:Select
    Απόδοση/Τιμή:Select
    Editor's ChoiceNo
    Innovation AwardNo
    Design AwardNo
    Value for MoneyNo


    User Feedback

    Recommended Comments

    There are no comments to display.



    Create an account or sign in to comment

    You need to be a member in order to leave a comment

    Create an account

    Sign up for a new account in our community. It's easy!

    Register a new account

    Sign in

    Already have an account? Sign in here.

    Sign In Now

  • Similar Content

  • κλωνοποίηση δίσκου

    χαιρετώ όλους,   πρόκειται να κάνω κλωνοποίηση ενός δίσκου μου των 250 gb   ο δίσκος έχει ελευθερα τα 144 gb   το θέμα είναι ότι ο άλλος δίσκος είναι των 160 gb και δεν ξέρω εάν η κλωνοποίηση μπορεί να γίνει  χωρίς προβλήματα  

    nikonick
    nikonick
    Γενικά για Η/Υ 1

    Περίεργο πρόβλημα με εξωτερικούς δίσκους SSD

    Καλησπέρα παιδιά, έχω φτιάξει ένα νέο σύστημα με AMD επεξεργαστή αυτή τη φορά είναι το σύστημα στην υπογραφή, το πρόβλημα τώρα που υπάρχει είναι ότι χάνει τον εξωτερικό τον δίσκο ssd αυτό το κάνει και με τους 3 δίσκους που έχω έναν silicon power 250gb και οι άλλοι 2 είναι samsung qvo από 1tb ο καθένας, ξαφνικά εκεί που έγραφε στον έναν Samsung έβγαλε ένα σφάλμα το αρχείο δεν μπορεί να γραφτεί λέω θα χάλασε η θήκη η εξωτερική, πήγα προληπτικά και πήρα άλλες θήκες της Logilink οι άλλοι 2 δίσκοι λε

    panos 12
    panos 12
    Συσκευές Αποθήκευσης 4

    Wifi σε όλο το σπίτι

    Καλησπέρα,έχω ένα θεματάκι και θέλω τα φώτα σας, ζω σε μονοκατοικία με τους δικούς μου και τα τελευταία χρόνια έχουμε 2 συνδέσεις internet(nova/wind),επειδή έχουμε φτιάξει γραφείο στο υπόγειο και πρέπει να έχει δικό του τηλέφωνο. Επειδή οι 2 αυτές συνδέσεις πάνε γύρω στα 100 ευρώ καθόμασταν και λέγαμε μπας και βάλουμε μια σύνδεση(200αρα λέμε). Το θέμα είναι ότι θέλουμε να έχουμε 2 διαφορετικές γραμμές τηλεφώνου,βρήκα νομίζω και σε cosmote και σε inalan να υποστηρίζει 2 διαφορετικο

    NiRou
    NiRou
    Δίκτυα 9

    Intel ARC A770

    Καλησπερα , Ειμαι στην αναζήτηση για αναβαθμιση της 5500 ΧΤ και η αληθεια ειναι οτι οι τιμες ειναι απογοητευτικές . Δεν θελω να ξεφυγω πανω απο τα 300 € .   Βλεπω την ARC A770 , ποτε δεν κυνηγησα το 1fps και αυτο που με ενδιαφερει ειναι να παρω το καλυτερο στα χρηματα που δινω αλλα θα ηθελα την γνωμη σας αν αξιζει  η αγορα της .   Ποτε δεν κυνηγησα το 1fps και αυτο που με ενδιαφερει ειναι να παρω το καλυτερο στα χρηματα που δινω .    To συστημα που θα τοποθετηθ

    DoNaTos
    DoNaTos
    Κάρτες Γραφικών 10

    Καλημέρα σε όλους .Λίγες απορίες σχετικά με το 5G για σταθερό .

    Γεια σας   . Άλλαξα κινητό και μετράω το 5G στο σπίτι και παίρνω καλά αποτελέσματα   . Το σταθερό δεν δουλεύει πάντα καλά . Έτσι έχω σκέψεις για δορυφορικό ή να βάλω 5G σε σταθερό μόντεμ .  Στις μετρήσεις που κάνω πιάνω 10 με 15 στο σαλόνι και 250 με 450 σταθερά στο μπαλκόνι .  Ετσι έχω κάποιες απορίες . Θα βοηθήσει και ο @minast. Ελπίζω να βοηθηθουν και άλλοι .  Α) μπορώ να βγάλω κεραία στο μπαλκόνι ? Η θα χρειαστεί να έχω το μόντεμ στο μπαλκόνι ?Η κεραία είναι κανονική εγκατάστα

    iseeklife
    iseeklife
    Internet & Τηλεφωνία 3
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.