Jump to content



Εργασία και διαβίωση στη Νορβηγία


jax7480

Recommended Posts

Εργασία και διαβίωση στη Νορβηγία

Πριν ακριβώς από ένα χρόνο έφτασα μαζί με τη σύζυγο στο αεροδρόμιο Gardermoen του Όσλο. Αρχική προϋπόθεση για να μπορέσει κάποιος να εργαστεί στη Νορβηγία είναι φυσικά να έχει συμβόλαιο εργασίας από κάποια εταιρεία. Για κάποιον που τον ενδιαφέρει να εργαστεί στη χώρα, μπορεί να ψάξει για εργασία στο παρακάτω site:

Ledige stillinger - FINN Jobb - Jobbannonser

Το οποίο ανανεώνεται καθημερινά. Σε περίπτωση τώρα που θέλετε να στείλετε το βιογραφικό σας σε εταιρεία για να σας βρει δουλειά στο παρακάτω link υπάρχει μία λίστα:

http://www.jobbsøk.no/jobbportaler/

Αφού λοιπόν καταφέρετε και υπογράψετε κάποιο συμβόλαιο εργασίας με κάποια εταιρεία, σειρά έχει η άδεια παραμονής. Η άδεια παραμονής βγαίνει αυτόματα για όσο χρόνο εργάζεσαι (ή βρίσκεσαι στο ταμείο ανεργίας), αφού δηλώσεις στην αστυνομία πως έχεις συμβόλαιο εργασίας στη χώρα. Επίσης μαζί με εσάς, άδεια παραμονής παίρνει και η/ο σύζυγος μαζί με τα παιδιά.

Πριν την άδεια παραμονής, έχεις ήδη δηλώσει στην εφορία, πως πρόκειται να εργαστείς στη Νορβηγία, μαζί με το συμβόλαιο εργασίας σου και το διαβατήριό σου, ώστε να βγει η κάρτα φορολογίας σου και ο προσωπικός σου αριθμός (D-nummer) τα οποία σου αποστέλλονται σε 3 μέρες στο σπίτι σου. Η συγκεκριμένη κάρτα παραδίδεται στον εργοδότη και αυτός με τη σειρά σου, αφαιρεί μηνιαίως από το μισθό σου το φόρο που σου αναλογεί. Έτσι στο τέλος του έτους, δεν χρειάζεται να κάνεις φορολογική δήλωση παρά μόνο αν θελήσεις να ζητήσεις κάποια επιστροφή φόρου.

Το D-nummer είναι ο προσωπικός σου αριθμός στη Νορβηγία (κάτι σαν το ΑΦΜ της Ελλάδας). Θα το χρησιμοποιήσετε για να ανοίξετε τραπεζικό λογαριασμό, για να επισκεφτείτε τον γιατρό σας και για πολλά άλλα (φακέλωμα κανονικό).

Οι μετανάστες, δικαιούνται για τα δύο πρώτα χρόνια της παραμονής τους στη Νορβηγία, επιστροφή του 10% του συνολικού φόρου που πλήρωσαν το προηγούμενο έτος.

Η φορολογία στη Νορβηγία είναι αρκετά υψηλή, ξεκινάει από το 28% και φτάνει μέχρι και το 54%, ανάλογα το εισόδημα.

Εργασία:

Ένας μέσος μισθός στη Νορβηγία είναι 3.500€ μετά φόρων. Εξαρτάται εννοείται από το επάγγελμα. Αυτά τα χρήματα, αν υπολογιστούν τα έξοδα (που θα αναφέρω παρακάτω) φτάνουν για να ζήσει άνετα ένα ζευγάρι (χωρίς παιδιά).

Διαμονή:

Τα ενοίκια είναι ανάλογα με την περιοχή και την πόλη που διαμένεις. Στο Όσλο ξεκινούν από περίπου 1000€ για ένα διαμέρισμα 30 τετραγωνικών. Συνήθως σε αυτή την τιμή περιλαμβάνονται η θέρμανση, το ζεστό νερό, τα κοινόχρηστα και το ηλεκτρικό ρεύμα. Σε κάποιες περιπτώσεις περιλαμβάνεται και μία απλή σύνδεση Internet και Cable TV. Σε περίπτωση που κάποιος θέλει να έχει τηλεόραση, το κόστος είναι περίπου 380€ το χρόνο.

Διατροφή:

Ένα ζευγάρι χρειάζεται περίπου 500€ για έξοδα supermarket. Οι γνωστές αλυσίδες supermarket (Lidl, Carefour κτλ) δεν υπάρχουν στη Νορβηγία. Ελληνικά προϊόντα βρίσκεις δύσκολα και είναι πανάκριβα (π.χ. η φέτα κοστίζει 25€ το κιλό, το ελληνικό ελαιόλαδο κοστίζει 7€ το λίτρο). Λαϊκές αγορές δεν υπάρχουν και τα λαχανικά στο supermarket είναι κατώτερης ποιότητας από τα αντίστοιχα ελληνικά. Τα εστιατόρια δεν θυμίζουν σε τίποτα την ελληνική ταβέρνα. Οι τιμές από την άλλη, είναι πάρα πολύ ψηλά, με ένα ζευγάρι να χρειάζεται περίπου 100€ για να φάει σε ένα εστιατόριο (2 κυρίως πιάτα, μία σαλάτα και δύο ποτήρια κρασί).

Μετακινήσεις:

Το Όσλο έχει μετρό, τραμ, λεωφορεία, φέρρυ και τραίνα για τις καθημερινές μετακινήσεις. Το κόστος της μηνιαίας κάρτας, η οποία σου δίνει απεριόριστη πρόσβαση σε όλα τα παραπάνω, είναι 75€. Οι μετακινήσεις είναι ακριβείς ως προς τους χρόνους, χωρίς καθυστερήσεις σε αξιοσημείωτο βαθμό.

Ταξί: Το ταξί είναι πολυτέλεια και πληρώνεται ακριβά. Τιμή σημαίας: 6€. Ενδεικτικό κόστος για μία διαδρομή 10-12 λεπτών 40€. Τα ταξί, όπως και τα λεωφορεία, έχουν δική τους λωρίδα κυκλοφορίας (και σε μερικές περιπτώσεις στο κέντρο της πόλης, αποκλειστικό δρόμο) όπου απαγορεύεται να εισέλθει ο οποιοσδήποτε.

Κλίμα:

Το κλίμα στη Νορβηγία είναι ψυχρό. Οι θερμοκρασίες είναι αρκετά χαμηλά το χειμώνα (μερικές φορές κάτω από -20οC στο Όσλο) και όσο ανεβαίνεις πιο βόρεια, πέφτουν ακόμα περισσότερο. Το καλοκαίρι οι θερμοκρασίες κοντά στο Όσλο φτάνουν τους 23 ως 25 βαθμούς. Το φετινό καλοκαίρι το οποίο ήταν ένα από τα πιο θερμά των τελευταίων ετών η θερμοκρασία έφτασε τους 28 βαθμούς κελσίου.

Διάρκεια ημέρας και νύχτας:

Το χειμώνα η ημέρα ξεκινάει στις 9 και κάτι το πρωί και ο ήλιος δύει περίπου στις 3 το μεσημέρι (μιλάω πάντα για την περιοχή του Όσλο. Όσο ανεβαίνετε πιο βόρεια τόσο μικρότερη είναι η διάρκεια της ημέρας).

Αντίστοιχα το καλοκαίρι η διάρκεια της ημέρα είναι υπερβολικά μεγάλη. Στην ουσία δεν νυχτώνει κανονικά, καθόλου. Κατά τη διάρκεια της υποτιθέμενης νύχτας υπάρχει ένα απαλό φως στον ουρανό από τις 1 μέχρι τις 3.30 το πρωί. Χαρακτηριστικά να αναφέρω, πως τον Ιούνιο που κατέβηκα στην Ελλάδα, μέσα στο λεωφορείο καθώς πήγαινα στο αεροδρόμιο του Όσλο, φορούσα γυαλιά ηλίου στις 5 το πρωί.

Υγεία:

Στη Νορβηγία έχεις τον προσωπικό σου γιατρό ο οποίος είναι ο GP (general practician). Μόλις λάβεις το D-nummer από την εφορία σου ζητά το κράτος να επιλέξεις μέσω site το γιατρό σου. Σε περίπτωση που δεν το κάνεις, εντός 15 ημερών σου ορίζουν οι ίδιοι το γιατρό σου. Μπορείς να τον αλλάζεις μία φορά το χρόνο. Στα νοσοκομεία, πληρώνεις εισιτήριο το οποίο κοστίζει περίπου 40€. Δεν μπορείς να πας σε νοσοκομεία (εκτός από το τμήμα επειγόντων) αν δεν έχεις παραπεμπτικό από το γιατρό σου ή από τα επείγοντα. Μπορεί το κόστος των 40€ να μοιάζει τεράστιο, αλλά από εκείνο το σημείο και μετά (ότι κι αν χρειαστείς) δεν πληρώνεις τίποτα άλλο (από απλή μικροβιολογική εξέταση ως χειρουργείο). Αναμονές στα νοσοκομεία στην ουσία δεν υπάρχουν. Όταν εργάζεται ένας από τους δύο, αυτόματα οι παροχές αφορούν όλη την οικογένεια.

Γενικές πληροφορίες:

Η Νορβηγία είναι ένα άκρως οργανωμένο και πλούσιο κράτος. Ο πλούτος προέρχεται από τα πετρέλαια και το φυσικό αέριο που βρήκαν το 1969. Δεν υπάρχει κανενός είδους διαφθορά στον πολιτικό χώρο. Οι Νορβηγοί ως λαός είναι πάρα πολύ έντιμοι. Ο λόγος τους είναι συμβόλαιο. Ο φεμινισμός είναι το Α και το Ω στη χώρα. Επικρατεί η απόλυτη ισότητα. Οι κοινωνικές παροχές είναι πολλές.

Στους Νορβηγούς αρέσουν πολύ τα σπορ. Ειδικά τα χειμερινά σπορ.

Είναι όμως και ακραίοι πότες. Τα Σαββατοκύριακα πίνουν πάρα πολύ, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας.

Το αλκοόλ είναι κρατικό μονοπώλιο. Αλκοόλ βρίσκεις μόνο σε κρατικές κάβες εκτός της μπύρας που πωλείται και σε supermarket μέχρι συγκεκριμένη ώρα. Το αλκοόλ είναι πανάκριβο. Ενδεικτικά μία εξάδα μισόλιτρες μπύρες κοστίζει περίπου 20€. Ένα πολύ φθηνό μπουκάλι κρασί κοστίζει 10€.

Δεν καπνίζουν. Σύμφωνα με τα στατιστικά το 23% των Νορβηγών είναι καπνιστές. Τα τσιγάρα στη Νορβηγία κοστίζουν 12.5€ το πακέτο.

Οι Νορβηγίδες είναι πολύ όμορφες σαν γυναίκες. Εξωτικές για τους Έλληνες. Δεν είναι όμως πολύ θηλυκές.

Πολλοί χαρακτηρίζουν τη Νορβηγία, εργασιακό παράδεισο και όχι άδικα. Εργάζομαι ένα χρόνο στη χώρα και είναι ελάχιστες οι φορές που έχω νοιώσει stress.

Τα επαγγέλματα που έχουν ζήτηση στη χώρα είναι:

Επαγγέλματα υγείας (γιατροί, νοσηλευτές κτλ), Πολιτικοί μηχανικοί και αρχιτέκτονες, οτιδήποτε έχει σχέση με υπολογιστές, πετρέλαια και φυσικό αέριο, νηπιαγωγούς, βρεφονηπιοκόμους, ερευνητές κάθε είδους (επενδύουν πολύ στην έρευνα), λογιστές, marketing (πωλητές), απόφοιτους πολυτεχνείου κάθε ειδικότητας. Φυσικά δεν είναι μόνο αυτά. Δεν ζητάνε σχεδόν καθόλου ανειδίκευτους εργάτες.

Η ανεργία στη χώρα είναι επίσημα φέτος στο 3.7%. Υπάρχει αθρόα μετανάστευση προς τη χώρα. Το 35% του Όσλο είναι μετανάστες από όλο τον κόσμο. Δεν υπάρχει όμως υψηλή εγκληματικότητα. Υπάρχει μία γενική αίσθηση ασφάλειας.

Η εκπαίδευση στη Νορβηγία είναι δημόσια. Από το σχολείο μέχρι και το μεταπτυχιακό. Για το διδακτορικό ή το μεταδιδακτορικό σου πληρώνεσαι και μάλιστα πολύ καλά.

Όλοι οι Νορβηγοί, κάθε ηλικίας, μιλάνε πολύ καλά αγγλικά. Τον τελευταίο χρόνο όμως έχουν αρχίσει να ζητούν Νορβηγικά στις περισσότερες θέσεις εργασίας. Αν όμως καταφέρετε και υπογράψετε συμβόλαιο εργασίας, η εταιρεία σας, θα σας στείλει για να μάθετε βασικά Νορβηγικά (αρχικό στάδιο). Η Νορβηγική γλώσσα είναι εύκολη σχετικά. Η μόνη δυσκολία που μπορεί να αντιμετωπίσετε είναι η προφορά.

Αυτά τα λίγα από μένα μετά από ένα χρόνο διαβίωσης στη χώρα. Για οτιδήποτε άλλο έχετε απορία, πολύ ευχαρίστως να τη λύσω, αν γνωρίζω φυσικά.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες Ζάχο. Ελπίζω να μην το έχεις μετανιώσει που έκανες το μεγάλο βήμα.

Μια παρατήρηση. Στα sites που μας έδωσες, βλέπω να υπάρχει μια έλλειψη εναλλακτικής γλώσσας πέραν των νορβηγικών;

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες Ζάχο. Ελπίζω να μην το έχεις μετανιώσει που έκανες το μεγάλο βήμα.

Μια παρατήρηση. Στα sites που μας έδωσες, βλέπω να υπάρχει μια έλλειψη εναλλακτικής γλώσσας πέραν των νορβηγικών;

Δεν το έχω μετανιώσει καθόλου. Αν και στην Ελλάδα της κρίσης και εγώ αλλά και η γυναίκα μου εργαζόμασταν, έχοντας πάρα πολύ καλό εισόδημα, μαζί, για την εποχή (πάνω από 2300€ μηνιαίως) η επιλογή για να φύγουμε δεν ήταν δύσκολη. Έχοντας και οι δύο στο μυαλό μας το μέλλον, δεν υπήρχαν διλλήματα για το αν πρέπει ή όχι να κάνουμε το βήμα.

Η παρατήρηση ισχύει. Ο Chrome όμως, κάνει μετάφραση σε αγγλικά και δουλεύει μια χαρά. Εγώ σπίτι για να μείνω μέσα από το finn.no βρήκα μεταφράζοντας το site μέσω chrome.

Άλλο site που μπορεί να φανεί χρήσιμο είναι το ellada.no το οποίο είναι του συλλόγου Ελλήνων Νορβηγίας και έχει ακόμα περισσότερες πληροφορίες.

Έγινε επεξεργασία από jax7480
Link to comment
Share on other sites

Αυτή η χώρα που λες, η Νοβ... Νοδ... Νορβ.... τελοσπάντων, είναι σε αυτόν τον πλανήτη; Γιατί μερικά που διαβάζω, ακούγονται σαν επιστημονική φαντασία...

Αν ζήσεις κιόλας σαν πολίτης τότε νομίζεις πως είσαι σε επιστημονική φαντασία.

Το ραντεβού στην αστυνομία για την άδεια παραμονής, κλείστηκε μέσω internet. Γράφεις το D-nummer σου, και διαλέγεις μέρα και ώρα. Τυχαία, το ραντεβού ήταν Σάββατο στις 2.15 το μεσημέρι και τυχαία, το όνομά μας το φώναξαν ακριβώς στις 2.15.

Οι συνθήκες εργασίας είναι και αυτές σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Όλες οι εταιρείες, έχουν σαν προτεραιότητα τον υπάλληλό τους. Πρέπει στο χώρο εργασίας να μπορείς να αισθάνεσαι και να είσαι άνετα. Θέλεις άλλη καρέκλα, γραφείο, έναν καφέ που δεν υπάρχει, θα γίνει.

Επίσης μετά το 1 έτος εργασίας, είναι πολύ σπάνιο να σε απολύσουν (μόνο αν συστηματικά δεν κάνεις τη δουλειά σου ή κλέβεις) και μετά το 4ο έτος είσαι πλέον ΜΟΝΙΜΟΣ. Σε περίπτωση απόλυσης μετά την 4ετια, η αποζημίωση είναι αστρονομική.

Μετά τον 1ο χρόνο εργασίας και αφού έχεις πληρώσει τους φόρους σου, δικαιούσε αν δεν κάνω λάθος, 1 έτος ταμείο ανεργίας σε περίπτωση απόλυσης. Το ταμείο ανεργίας είναι περίπου το 75-80% του μισθού σου.

Link to comment
Share on other sites

γι'αυτό έχουν φαγωθεί και εδώ να βρούνε πετρέλαιο; για γίνουμε και εμείς νορβηγία;

Θα σου πω ένα ανέκδοτο:

Ένας γύφτος αγοράζει οικόπεδο δίπλα από το σπίτι ενός γιατρού. Φωνάζει λοιπόν ένα μηχανικό και τον βάζει να του κτίσει ένα ίδιο ακριβώς σπίτι. Όταν τελείωσε το σπίτι του ο γύφτος βγαίνει στο μπαλκόνι και φωνάζει το γιατρό.

- Γιατρέ - γιατρέ!

- Τι είναι ρε παλιόγυφτε; του λέει ο γιατρός

- Να του λέει ο γύφτος εσύ μπορεί να μην με χωνεύεις αλλά εγώ είμαι ίδιος με σένα γιατί έχουμε το ίδιο σπίτι!

- Αποκλείεται του λέει ο γιατρός γιατί δεν έχουμε τα ίδια έπιπλα...

Σκυλιάζει ο γύφτος παραγγέλνει τα ίδια ακριβώς έπιπλα με του γιατρού και ξαναβγαίνει στο μπαλκόνι

- Γιατρέ - γιατρέ ίδιο σπίτι έχουμε ίδια έπιπλα είμαι ίδιος με σένα.

- Τι λες ρε παλιόγυφτε του λέει ο γιατρός έχουμε το ίδιο αυτοκίνητο;; και του δείχνει μια πολυτελή MERCEDES που είχε στο γκαράζ.

Σκυλιάζει ο γύφτος βάζει γραμμάτια παίρνει δάνεια και αγοράζει μια ακριβώς ίδια MERCEDES και βγαίνει πάλι στο μπαλκόνι.

- Γιατρέ - γιατρέ!

- Τι θες ρε παλιόγυφτε; του λέει ο γιατρός

- Είμαι ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ από σένα!

- Γιατί ρε; του λέει ο γιατρός

- Να του λέει ο γύφτος έχουμε ίδιο σπίτι ίδια έπιπλα και ίδιο αυτοκίνητο συμφωνείς;

- Συμφωνώ αλλά από που και ως που είσαι καλύτερος από μένα; του λέει ο γιατρός

- Γιατί εγώ έχω γείτονα γιατρό ενώ εσύ έχεις γείτονα ΓΥΦΤΟ!!!

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

[MENTION=51]jax7480[/MENTION] Μπορείς να μας δώσεις μερικές πληροφορίες ακόμα. Θα με ενδιέφερε να μάθω πχ, το κόστος της μετακίνησής σου εκεί. Περίπου τι πράγματα πήρες (ξέρω ότι τα σπίτια είναι συνήθως επιπλωμένα), τι χρειάστηκε να δώσεις μπροστά (πχ προκαταβολές), τι χρειάζεται αν θέλεις να μεταφέρεις κατοικίδια και γενικότερα τι πρέπει να κάνει κάποιος αφού υπογράψει το όποιο συμβόλαιο.

Link to comment
Share on other sites

Απ' όσα διάβασα, σχημάτισα την εντύπωση ότι όντως οι μισθοί είναι από άλλο πλανήτη, όμως και τα έξοδα διαβίωσης το ίδιο. Υποθέτω ότι μετρά πάρα πολύ η σιγουριά που νιώθεις και το αίσθημα του δικαίου που φαίνεται να είναι διάχυτο στην κοινωνία.

Από την άλλη, κατάλαβα ότι αν δεν πίνεις, δεν έχεις και πολλά πράγματα να κάνεις από άποψη ψυχαγωγίας, έστω έτσι όπως την εννοούμε εδώ. Επίσης μου φαίνεται Γολγοθάς η αντιμετώπιση και η προσαρμογή σε τέτοιες καιρικές συνθήκες. Να μην βλέπεις ήλιο για μήνες.

Μπροστά βέβαια στην ποιότητα ζωής πολλοί παραβλέπουν το όποιο αρνητικό.

Πάντως σου εύχομαι να περνάς καλά και να προσαρμοστείς όσο το δυνατόν καλύτερα στη νέα σου ζωή.

Link to comment
Share on other sites

[MENTION=51]jax7480[/MENTION]

ΥΓΕΙΑ:

ΑΝ κάποιος θελήσει να μην επισκεφτεί νοσοκομείο, η αναζητώντας μια δεύτερη γνώμη επισκεφτεί κάποιο ιδιωτικό ιατρείο (λογικά θα υπάρχουν έτσι; ), πόσα πρέπει να δώσει; Μέσο όρο φυσικά. Υποθετικά πχ μια επισκεψη σε παιδίατρο, ΩΡΛ, ορθοπεδικό, καρδιολόγο.

Link to comment
Share on other sites

[MENTION=51]jax7480[/MENTION] ευχαριστούμε πολύ για το αναλυτικό κείμενο και τον αντικειμενικό σου τρόπο γραφής. Μπορείς σε παρακαλώ να μου πεις ενδεικτικά για ένα ζευγάρι με 2 παιδιά πόσο θα ήταν το μηνιαίο κόστος; Γιατί με τα νούμερα που λες πρέπει ο ένας μέτριος μισθός (των 3.5k) να πηγαίνει σε αυτά, σωστά; Δε μένει μια οικογένεια σε 30τμ πχ, θέλει τουλάχιστον 80τμ.

Link to comment
Share on other sites

[MENTION=51]jax7480[/MENTION] Μπορείς να μας δώσεις μερικές πληροφορίες ακόμα. Θα με ενδιέφερε να μάθω πχ, το κόστος της μετακίνησής σου εκεί. Περίπου τι πράγματα πήρες (ξέρω ότι τα σπίτια είναι συνήθως επιπλωμένα), τι χρειάστηκε να δώσεις μπροστά (πχ προκαταβολές), τι χρειάζεται αν θέλεις να μεταφέρεις κατοικίδια και γενικότερα τι πρέπει να κάνει κάποιος αφού υπογράψει το όποιο συμβόλαιο.

Το κόστος της μετακίνησης στην ουσία ήταν μόνο τα εισιτήρια και τα ρούχα μας. Δεν πήραμε τίποτα από την Ελλάδα από συσκευές. Το σπίτι που νοικιάζω, κοστίζει 1300€ το μήνα, είναι 50 τετραγωνικά και περιλαμβάνει τα πάντα μέσα στο ενοίκιο. Επίσης ήταν πλήρως επιπλωμένο και εξοπλισμένο. Αγόρασα μόνο κάποια σκεύη από το ΙΚΕΑ και φυσικά λίγο καιρό αργότερα, τον σταθερό υπολογιστή και την τηλεόραση. Κλινοσκεπάσματα φέραμε από την Ελλάδα.

Η προκαταβολή (deposit) ήταν 3 ενοίκια μπροστά. Ανοίγεται στην τράπεζα ένας κοινός λογαριασμός με τον σπιτονοικοκύρη όπου τα λεφτά κατατίθενται εκεί. Όταν λήξει ή σπάσει το συμβόλαιο πηγαίνετε μαζί για να βγάλετε τα λεφτά. Αν το σπίτι είναι στην ίδια κατάσταση όπως όταν ενοικιάστηκε, τότε το ποσό το παίρνεις πίσω ακέραιο.

Το κατοικίδιο πρέπει να έχει βιβλιάριο υγείας και μικροτσίπ, ειδάλλως μπαίνει σε καραντίνα. Γενικά στη Νορβηγία είναι τρομερά φιλόζωοι. Ενημερωτικά πάντως τα κατοικίδια στα μέσα μαζικής μεταφοράς πληρώνουν μισό εισιτήριο. Όταν λες για συμβόλαιο, τι ακριβώς εννοείς; το συμβόλαιο κατοικίας ή το συμβόλαιο εργασίας;

[MENTION=51]jax7480[/MENTION]

ΥΓΕΙΑ:

ΑΝ κάποιος θελήσει να μην επισκεφτεί νοσοκομείο, η αναζητώντας μια δεύτερη γνώμη επισκεφτεί κάποιο ιδιωτικό ιατρείο (λογικά θα υπάρχουν έτσι; ), πόσα πρέπει να δώσει; Μέσο όρο φυσικά. Υποθετικά πχ μια επισκεψη σε παιδίατρο, ΩΡΛ, ορθοπεδικό, καρδιολόγο.

1500 με 2000 ΝΟΚ (Νορβηγικές κορώνες, ή αλλιώς 180 με 240€ με τη σημερινή ισοτιμία)

Ενημερωτικά: Όταν πηγαίνεις στον προσωπικό σου ιατρό, σε περίπτωση που χρειάζεσαι κάποιον ειδικό ιατρό και όχι general practician, θα σε παραπέμψει στον ειδικό ιατρό.

Επίσης, όπως ο καθένας μας έχει τον general practician, έτσι το παιδί έχει το δικό του παιδίατρο. Εκτός αυτού τα παιδιά δέχονται επισκέψεις από παιδιάτρους στα σχολεία συνέχεια. Τέλος τα παιδιά μέχρι την ηλικία των 13 ετών έχουν δωρεάν οδοντίατρο εκτός αν υπάρχει η ανάγκη ορθοδοντικού.

[MENTION=51]jax7480[/MENTION] ευχαριστούμε πολύ για το αναλυτικό κείμενο και τον αντικειμενικό σου τρόπο γραφής. Μπορείς σε παρακαλώ να μου πεις ενδεικτικά για ένα ζευγάρι με 2 παιδιά πόσο θα ήταν το μηνιαίο κόστος; Γιατί με τα νούμερα που λες πρέπει ο ένας μέτριος μισθός (των 3.5k) να πηγαίνει σε αυτά, σωστά; Δε μένει μια οικογένεια σε 30τμ πχ, θέλει τουλάχιστον 80τμ.

Για να ζήσει μία τετραμελής οικογένεια σίγουρα τα λεφτά που ανέφερα δεν φτάνουν. Ένα σπίτι 65-80 τετραγωνικών, ανάλογα φυσικά και την περιοχή, μπορεί να κοστίζει από 1300€ ως 2000€. Σε περίπτωση που εργάζεται μόνο ένα άτομο είναι λίγο δύσκολα. Βέβαια εξαρτάται και από το μισθό που θα λαμβάνει αυτό το άτομο. Αν εργάζονται και οι δύο, τότε εμφανίζεται το κόστος του παιδικού σταθμού (αν θέλεις να τα στείλεις σε ιδιωτικό, γιατί υπάρχουν και πάρα πολύ δημόσιοι), αν τα παιδιά είναι μικρά το οποίο κόστος είναι υψηλό (δεν ξέρω πόσο ακριβώς). Το κόστος για διατροφή, αυτομάτως διπλασιάζεται, ίσως και τριπλασιάζεται όταν μιλάμε για 4 άτομα και όχι 2 (δηλαδή περίπου 1500€). Εκεί νομίζω πως παίζουν ρόλο πολλά πράγματα (μισθοί, ωράριο εργασίας). Δεν θέλω να απαντήσω γιατί δεν έχω φτάσει σε αυτό το σημείο ακόμα.

Ο μέσος αρχικός μισθός όπως ανέφερα είναι περίπου 3500€. Αυτό δεν σημαίνει πως όλοι οι μισθοί είναι ίδιοι.

Επίσης, οι νόμιμες αυξήσεις από το κράτος, εφαρμόζονται κάθε χρόνο ακριβώς την ημερομηνία που πρέπει (π.χ. στον κλάδο μου είναι 4% κάθε χρόνο). Και εκεί φυσικά δεν σταματάμε με τις παροχές. Κάθε εταιρεία, όταν κλείνεις ένα με ενάμιση χρόνο σε αυτή, σου κάνει αύξηση ίση με 10% του μισθού σου.

Το καλοκαίρι το bonus που παίρνεις από το κράτος είναι ίσο με το 12% του συνολικού σου εισοδήματος του προηγούμενου έτους (εννοείται πως τον πρώτο χρόνο δεν δικαιούσαι αυτό το bonus). Τέλος τα Χριστούγεννα, το κράτος σου παρακρατεί μόνο το 50% του φόρου που σου αναλογεί για το μήνα Δεκέμβριο, όπως επίσης και οι εταιρείες δίνουν bonus παραγωγικότητας που μπορεί να φτάσει τους δύο μισθούς. Έτσι εκεί που παίρνεις π.χ. 3.500€ το μήνα, το Δεκέμβριο έχεις πάρει 4.100 περίπου μόνο από το κράτος και μπορεί να πάρεις και άλλους δύο μισθούς από την εταιρεία σου.

Όλα τα παραπάνω δεν είναι στάνταρ σε ότι αφορά τις εταιρείες (ότι αφορά το bonus του καλοκαιριού και των Χριστουγέννων από το κράτος είναι στάνταρ). Αλλά οι περισσότερες εταιρείες έχουν τις παροχές και ακόμα περισσότερες (ταξίδια στο εξωτερικό για το προσωπικό, τραπέζια, εξόδους κτλ).

Για να διευκρινήσω κάτι και να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις. Εγώ αναφέρω μόνο αυτά που βλέπω και έχω ζήσει. Εννοείται πως δεν είναι όλα ρόδινα. Το κλίμα που ανέφερε ο φίλος παραπάνω είναι ένα μεγάλο μείον. Διασκέδαση υπάρχει, ανάλογα βέβαια πως εννοεί κανείς τη διασκέδαση. Μπουζούκια, όχι δεν έχει, έχει όμως πολλές συναυλίες, εκδηλώσεις, θέατρο, κινηματογράφο (οι Νορβηγοί βάζουν υπότιτλους όπως εμείς και δεν μεταγλωτίζουν) και γενικά ότι θελήσεις να κάνεις σίγουρα θα το βρεις.

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχει αθρόα μετανάστευση προς τη χώρα. Το 35% του Όσλο είναι μετανάστες από όλο τον κόσμο.

Συγχαρητηρια για την "Κινηση Ζωης" να μεταναστευσεις στη Νορβηγια, και θερμα συγχαρητηρια για την πληροτητα και την αντικειμενικοτητα της ανταποκρισης σου!! Εξαιρετικη!

Σχετικα με τους μεταναστες της Νορβηγιας, μηπως ξερεις ποιοι κυριαρχουν? Κυριαρχει το Μουσουλμανικο στοιχειο ή οι περισσοτεροι ειναι Ευρωπαιοι? Ποια ειναι η πιο οργανωμενη κοινοτητα ξενων? Υπαρχουν λομπι μεταναστων? Κλικες δηλαδη, που να βοηθουν περισσοτερο τους δικους τους? Τελος γιατι, κατα τη γνωμη σου, δεν εχουν καθολου αναγκη απο ανειδικευτους? Καλυπτονται οι θεσεις ανειδικευτων απο τους ντοπιους ή κυριαρχουν σε αυτες μεταναστες, και αν ναι, απο ποιες χωρες κυριως προερχονται?

Να εισαι παντα καλα, και πολυ καλη σου τυχη! :) :)

Link to comment
Share on other sites

Οπως τα λεει ο Ζαχος ειναι.

Εχουμε συγγενικο προσωπο στο Οσλο και μας ειπε τα ιδια.

Εχουμε κλεισει εισιτηρια για αυγουστο να παμε διακοπες και βλεπουμε !

Link to comment
Share on other sites

Συγχαρητηρια για την "Κινηση Ζωης" να μεταναστευσεις στη Νορβηγια, και θερμα συγχαρητηρια για την πληροτητα και την αντικειμενικοτητα της ανταποκρισης σου!! Εξαιρετικη!

Σχετικα με τους μεταναστες της Νορβηγιας, μηπως ξερεις ποιοι κυριαρχουν? Κυριαρχει το Μουσουλμανικο στοιχειο ή οι περισσοτεροι ειναι Ευρωπαιοι? Ποια ειναι η πιο οργανωμενη κοινοτητα ξενων? Υπαρχουν λομπι μεταναστων? Κλικες δηλαδη, που να βοηθουν περισσοτερο τους δικους τους? Τελος γιατι, κατα τη γνωμη σου, δεν εχουν καθολου αναγκη απο ανειδικευτους? Καλυπτονται οι θεσεις ανειδικευτων απο τους ντοπιους ή κυριαρχουν σε αυτες μεταναστες, και αν ναι, απο ποιες χωρες κυριως προερχονται?

Να εισαι παντα καλα, και πολυ καλη σου τυχη! :) :)

Ιωάννα καλημέρα.

Δεν υπάρχει κάποια κοινότητα που να είναι κυρίαρχη. Υπάρχουν αρκετοί μουσουλμάνοι, κυρίως Πακιστανοί και Αιγύπτιοι, αλλά το ίδιο ισχύει και για Πορτογάλους, Ισπανούς, Γερμανούς, Πολωνούς κτλ. Νομίζω οι Πολωνοί είναι οι περισσότεροι, οι οποίοι πρέπει να είναι γύρω στις 100.000-110.000 σε όλη τη Νορβηγία.

Λόμπι μεταναστών υπάρχουν εννοείται, αλλά οι Νορβηγοί δεν νιώθουν από τέτοια.

Δεν έχουν ανάγκη από ανειδίκευτους εργάτες γιατί αυτές τις δουλειές τις κάνουν οι μετανάστες που είναι ήδη εδώ (Πολωνοί κυρίως). Οι ντόπιοι δεν κάνουν τέτοιες δουλειές. Ειδικά στο δημόσιο οι περισσότεροι υπάλληλοι είναι μετανάστες.

Π.χ. στα ταξί, οδηγοί του μετρό, οδηγοί των λεωφορείων και τραμ, ελεγκτές των προηγούμενων, υπαλλήλοι στον ΟΑΕΔ, τεχνίτες δημοσίων έργων κτλ είναι ΟΛΟΙ μετανάστες. Σπάνια θα δεις Νορβηγό.

Εργασίας :)

Από τη στιγμή που θα υπογράψεις συμβόλαιο εργασίας το πρώτο βήμα είναι να έρθεις στη χώρα (χαχαχα).

Λογικά η εταιρεία που θα εργαστείς θα σου έχει βρει προσωρινό σπίτι (στη δική μου περίπτωση, μας έδωσαν διαμέρισμα για ένα μήνα, πληρωμένο από την εταιρεία) μέχρι να βρούμε το δικό μας.

Το πρώτο πράγμα που θα κάνεις καθώς θα ψάχνεις για σπίτι είναι να πας στην εφορία για να πάρεις το D-nummer. To πρώτο D-nummer που θα πάρεις θα σου έρθει στο σπίτι ταχυδρομικώς (εγώ για αρχή δήλωσα τη διεύθυνση της εταιρείας για να το πάρω σίγουρα) το οποίο ήρθε μετά από 3 μέρες. Με αυτό το νουμεράκι, πηγαίνεις στην τράπεζα και ανοίγεις τραπεζικό λογαριασμό για να πληρώνεσαι, όπως επίσης θα πάρεις και την τραπεζική σου κάρτα για όλες τις συναλλαγές σου (οι Νορβηγοί δεν χρησιμοποιούν σχεδόν καθόλου μετρητά). Ακόμα και στο ταξί με κάρτα πληρώνεις. Για να ανοίξεις τραπεζικό λογαριασμό όπως είπα χρειάζεσαι το D-nummer, το συμβόλαιο εργασίας από την εταιρεία σου και το διαβατήριό σου. Μαζί με το λογαριασμό που θα ανοιχτεί για να πληρώνει, αυτομάτως θα ανοίξει και ένας 2ος λογαριασμός που είναι για τη συνταξιοδότησή σου. Όπως με το λογαριασμό μισθοδοσίας σου, έτσι και με τον συνταξιοδοτικό, θα μπορείς να βλέπεις κάθε μήνα πόσα λεφτά έχεις μέσα. Στο λογαριασμό αυτό μπορείς να βάλεις λεφτά εσύ αν θέλεις, αλλά όχι να τραβήξεις. Επίσης, επειδή το ποσοστό που μπαίνει μηνιαίως για τη σύνταξή σου είναι συγκεκριμένο, μπορείς να ζητήσεις από την τράπεζα να σου αλλάξει αυτό το ποσοστό προς τα πάνω (αν θέλεις).

Αφού ανοίξεις τραπεζικό λογαριασμό, θα κλείσεις ραντεβού μέσω ιντερνετ στην αστυνομία για την άδεια παραμονής, τη δική σου και οποιουδήποτε έχεις μαζί σου (γυναίκα-παιδιά).

Αφού πάρετε όλοι την άδεια παραμονής, μετά από 15 μέρες θα σου έρθει το μόνιμο D-nummer μαζί με το skattekort, το οποίο είναι η κάρτα της εφορίας. Η κάρτα αυτή, είναι μία λίστα με τους μισθούς και την ανάλογη παρακράτηση φόρου από το κράτος. Η κάρτα δίνεται στο λογιστή της εταιρείας και πλέον μπορείς και να πληρώνεσαι.

Εννοείται πως μέχρι εκείνη τη στιγμή, αν δεν έχεις πληρωθεί και χρειάζεσαι χρήματα, η εταιρεία σου θα σε εξυπηρετήσει, δίνοντας σου τα χρήματα που χρειάζεσαι εννοείται άτοκα και κρατώντας τα από τον επόμενο μισθό σου, αν έτσι αποφασίσεις (μπορείς να μην τα δώσεις από το πρώτο μισθό αλλά αργότερα μέχρι να ορθοποδήσεις).

Στην αναζήτηση για σπίτι τώρα τα πράγματα είναι απλά. Στο finn.no που έδωσα λινκ παραπάνω, είναι όλες οι αγγελίες για σπίτια. Όταν τα σπίτια τα έχουν μεσίτες για ενοικίαση, έχουν visiting day, δηλαδή μία συγκεκριμένη μέρα όπου μπορείς να επισκεφτείς για να δεις το σπίτι. Εκεί θα χρειαστεί να συμπληρώσεις φόρμα με τα στοιχεία σου, τις αποδοχές σου καθώς επίσης και κάποιο άτομο επικοινωνίας που σε προτείνει για να πάρεις το σπίτι (συνήθως προηγούμενος σπιτονοικοκύρης). Εγώ τότε, επειδή δεν είχα προηγούμενο σπιτονοικοκύρη, έδινα το τηλέφωνο του manager μου στην εταιρεία ο οποίος θα επιβεβαίωνε πως δουλεύω.

Αν τώρα ενδιαφέρεσαι για σπίτι το οποίο δεν ενοικιάζεται μέσω μεσίτη, τότε στον σπιτονοικοκύρη καλό είναι να αναφέρεις λίγα πράγματα για σένα έτσι ώστε να πεισθεί πως είσαι κατάλληλος για να νοικιάσεις το σπίτι. Στην ουσία ένα πολύ σύντομο βιογραφικό (με λένε έτσι, ήρθα στη χώρα τότε, εργάζομαι εκεί. Παντρεμένος με παιδια (ή όχι) κτλ).

Αφού συμφωνήσετε και για το σπίτι, τότε γίνεται συμβόλαιο το οποίο αναφέρει καθαρά ποιος πληρώνει τι και τι παροχές έχει το σπίτι μέσα στο ενοίκιο. Τότε πηγαίνετε μαζί με τον σπιτονοικοκύρη σε μία τράπεζα (όποια θέλετε δεν παίζει ρόλο) και ανοίγετε κοινό λογαριασμό για να μπεί το deposit. Βάζεις τα λεφτά τα οποία θα παραμείνουν εκεί μέχρι να σπάσει ή λήξει το συμβόλαιο.

Αν θέλεις περισσότερες πληροφορίες για κάτι παραπάνω ρωτάς.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Οπως τα λεει ο Ζαχος ειναι.

Εχουμε συγγενικο προσωπο στο Οσλο και μας ειπε τα ιδια.

Εχουμε κλεισει εισιτηρια για αυγουστο να παμε διακοπες και βλεπουμε !

Εννοείται θα στείλεις μήνυμα να πιούμε ένα καφεδάκι. Δεν είναι σίγουρο πως το Αύγουστο θα είμαι Νορβηγία (μάλλον θα έχω κατέβει για διακοπές Ελλάδα) αλλά στείλε για καλό και για κακό.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.