Jump to content



Undervolting FX-8350: προσπαθειες..


Ioanna

Recommended Posts

Γεια σας :)

Μιας και πλακωσαν για τα καλα οι ζεστες (σταθερα γυρω στους 30C, εδω περα), ειπα να προσπαθησω να κανω undervolting στον επεξεργαστη μου. Και οποιος ξερει πως μεταφραζεται ο ορος στα Ελληνικα, ας τον πει, χι, χι, χι.. :p

Η αρχικη κατασταση, δηλαδη μετα απο Load Optimized Defaults, ειναι καπως ετσι:

- Small FFTs - θερμοκρασια δωματιου = 30,5C STOCK

- Small FFTs - θερμοκρασια δωματιου = 30,5C - Power Features Disabled

Ξεκινησα, σημερα, απο τον οδηγο του φιλου εδω. Παρολο που τα λεει μια χαρα εμενα αυτη η μεθοδος (με το - offset) δεν μου δουλεψε! Δεν ξερω γιατι...

Οποτε ξεκινησα μια χειροκινητη προσπαθεια. Οι ρυθμισεις:

AI Tweaker 1

AI Tweaker 2

AI Tweaker 3

DIGI+ Power Control

DRAM Timings

Power Saving Features

Τα αποτελεσματα, μεχρι τωρα:

-- Intel Burn Test

-- Prime95 - SmallFFTs - Room temp = 30,7C - 35 minutes

Τωρα τον ετοιμαζω για ολονυκτιο Blend - 75% Ram. :)

Πως τα βλεπετε?

Ευχαριστω. :)

Link to comment
Share on other sites

Καλημερα :)

Τελικα, με τις ρυθμισεις που εδωσα παραπανω δεν τα καταφερε στο Prime95 - Custom - 75% Ram. Ετσι εκανα Load Optimized Defaults και ξεκινησα απο την αρχη. Κατεληξα σε αυτη την ρυθμιση. Τα υπολοιπα, οπως και οι μνημες, ειναι οπως τα δινει το optimized defaults. Για τις μνημες δεν με ενδιαφερει. Σε δεκαπεντε μερες το πολυ θα εχω τις καινουργιες.

Με αυτα τα settings λοιπον περασε ενα διωρο Custom - 75% Ram. Το σταματησα γιατι εχω καποια δουλεια στο Computer. Θα συνεχισω το βραδυ και μαλλον αυτη τη φορα θα τα καταφερει.

Μια σημειωση πανω στο πως τρεχω τα stress tests, και συγκεκριμενα το Prime95. Ενταξει, αν προκειται για Small FFTs, οπου σε 5-10 λεπτα περιμενω το αποτελεσμα, τα αφηνω ολα οπως ειναι. Οταν ομως προκειται για Blend ή για Custom - 75% Ram, οπου το τεστ προκειται να κρατησει για τουλαχιστον 10 ωρες, τοτε κανω αυτο που

φαινεται στο screenshot.

Συγκεκριμενα, αφοτου ξεκινησει το test και ανεβουν οι πυρηνες στο 100% ανοιγω τα alerts του HWiNFO64 και οριζω αυτο που βλεπετε: ΑΝ το Total CPU Usage πεσει κατω απο το 100% [edit: ή καλυτερα απο το 99%] κανε shutdown σε 10 δευτερολεπτα. Μετα δεν ξανασχολουμαι. Φευγω απο το δωματιο ή και το σπιτι. Οταν γυρισω υπαρχουν 2 περιπτωσεις: ή να τρεχει ακομη το stress test χωρις κανενα προβλημα ή να εχει κλεισει κανονικα το PC (και να εχει γραφτει το error στο results.txt).

Σημαντικοτατο ειναι το εξης: στο παραθυρο που φαινεται ΔΕΝ παταω το OK!! Οριζω την τιμη 100 [edit: καλυτερα 99%] εκει που την βλεπετε και μετα παταω TAB. Διοτι αν πατησω ΟΚ, τοτε θα αποθηκευτει η εντολη και μετα καθε φορα που θα ανοιγω το HWiNFO θα κλεινει το PC επειδη το CPU usage θα ειναι, φυσικα, μικροτερο του 100%. Οταν τελειωσει το stress test και θελω να σταματησω επαναφερω την τιμη στο μηδεν και ΜΕΤΑ παταω το OK. Αν κατι απο αυτα αποτυχει πρεπει καποιος να μπει - με safe mode- στην registry και να σβησει το κλειδι που αφορα το HWiNFO64, χανοντας ομως και ολες τις ρυθμισεις, τις ονομασιες κλπ. Προσωπικα, το HWiNFO το εχω και ξεκιναει μαζι με τα Windows διοτι (και) απο αυτο διαβαζει η Aquasuite. Αλλα και οταν δεν το κανεις load on startup και παλι πρεπει να σβησεις το κλειδι στην registry.

Αυτος ειναι ο τροπος που βρηκα εγω ωστε να επιλυσω το "ελαττωμα" του Prime95, δηλαδη οτι συνεχιζει να λειτουργει ακομα και οταν ενας ή παραπανω πυρηνες αποτυγχανουν. Στην περιπτωση που ενδιαφερομαι να μην ξεπεραστουν καποια ορια θερμοκρασιων, δηλ. του Core, οριζω ενα παρομοιο alert για το CPU (core).

edit: τελικα, συμφερει καλυτερα να οριζεται η τιμη 99% διοτι καποιες φορες, στιγμιαια, το usage πεφτει στο 99,5% και το μηχανημα κλεινει χωρις να υπαρχει error στο stress test! Αγνωστο γιατι συμβαινει αυτο, αλλα μου εχει συμβει.

:)

Μηπως μπορει καποιος να πει δυο λογια για το CPU Mode Sign? Πως λειτουργει κλπ?

Ευχαριστω :)

UPDATE (12/08/2014):

Τελικα, περασε με επιτυχια 9-ωρο Custom stress test - 75% Ram. Αποτελεσματα:

- Δευτερολεπτα πριν τον τερματισμο του test

- Αμεσως μετα τον τερματισμο.

Το παραπανω επιτυχημενο αποτελεσμα εγινε με CPU Offset Voltage - 0.075000 δηλαδη VCore = 1.212V @4.0 GHz. Θερμοκρασια χωρου = 30C.

Επειδη ολα αυτα - δηλ. το undervolting- γινονται για την μειωση της καταναλωσης και την περικοπη περιττης τροφοδοσιας, να πω οτι κατα τη διαρκεια του stress test, απο οσο ειδα στον μετρητη, η καταναλωση και με τα δυο monitors σε λειτουργια ηταν γυρω στα 300W. Θα γινει ομως και συγκριση με τις stock τιμες, τρεχοντας In Place Large FFTs (maximum consumption).

Κριμα που δεν υπαρχει συμμετοχη σε αυτο το θεμα... :(

Έγινε επεξεργασία από Ioanna
Link to comment
Share on other sites

ΣΤΟΠ...!! παρε μια ανασα Ιωαννα και κανε ενα βημα πισω..!

γιατι θες να κανεις U/volting?

εχεις θεμα με τις θερμοκρασιες?

θες να ελλατωσεις την καταναλωση?

ετσι για την εμπειρια?

Link to comment
Share on other sites

[MENTION=4092]cabdik[/MENTION]

Γιατι τετοιο STOP? Υπαρχει καποιο προβλημα με το Undervolting?

Θεμα με τις θερμοκρασιες δεν εχω, και αυτο φαινεται και απο το πρωτο post που ετρεξα καποια stress tests σε Stock συχνοτητα. Ουτε και η καταναλωση δεν με απασχολει.

Undervolting προσπαθω να κανω, πρωτον για την εμπειρια = να βρω τα κατω ορια του επεξεργαστη μου, και επισης επειδη πιστευω, οπως και πολλοι άλλοι, οτι η ASUS ειναι καπως υπερβολικα γεναιοδωρη και δινει...δινει...δωσε ταση...ανεβασε τα timings κλπ, κοινως, δεν ξερουν τι τους γινεται... Αλλά βεβαια πρεπει και αυτοι να επιτυχουν απροσκοπτη λειτουργια υπο οποιεσδηποτε συνθηκες. Παντως, απο την μικρη μου εμπειρια, Load Optimized Defaults πρεπει να γινει ΜΟΝΟΝ για την επιτυχη εγκατασταση νεου BIOS και μετα?? Μετα ΒΟΥΡ! στις χειροκινητες ρυθμισεις! Διοτι αν το αφησεις οπως αποφασισει η μητρικη οτι σου "ταιριαζει"... αστα!

Ολοκληρωσε και Prime95 - Custom 75% ram, 8 ωρες. Screenshot δυστυχως δεν εχω, διοτι στις οκτωμιση ωρες επανω απετυχε.

Θεωρω λοιπον τις τωρινες ρυθμισεις STABLE και ΑΥΤΕΣ ειναι τα δικα μου optimized defaults!

Οι ρυθμισεις οπως φαινονται στην Aquasuite [still under construction!], οι τιμες αντλουνται απο HWiNFO64 & AIDA64 Extreme.

BIOS:

Ai Tweaker 1

Ai Tweaker 2

Dram

Παρακαλω πολυ τον [MENTION=5217]felix[/MENTION] να πει την γνωμη του!!

Θα δοκιμαστουν και περαιτερω! Επισης, Cool n' Quiet και λοιπα power saving features ειναι προς το παρων disabled, επειδη δεν εχω τελειωσει ακομη.

Να δουμε λιγο και την αποδοση:

- CINEBENCH R15 με τις Undervolted ρυθμισεις. Score = 640 (CPU/NB = 1.0375V)

- CINEBENCH R15 - Optimized Defaults. Score = 640

- CINEBENCH R15 - Turbo Core Disabled. Score = 637

Βλεπουμε οτι μια χαρα ανταπεξερχεται!!

Να επισημανω οτι ολα αυτα γινονται καθαρα για ενδεικτικους λογους, για να εχω ενα μπουσουλα. Οι μονιμες ρυθμισεις θα βγουν οταν θα εγκατασταθουν οι καινουργιες μνημες.

Ευχαριστω.

Έγινε επεξεργασία από Ioanna
Link to comment
Share on other sites

Ioanna μου, το ΣΤΟΠ δεν το ειπα για να σταματησεις τις δοκιμες, αλλα εχει την εννοια της παυσης.

μου φανηκε περιεργο την στιγμη που εψαχνες προς τα πανω, ξαφνικα να γυριζεις προς τα κατω...!!!

αφου το κανεις για την εμπειρια, ΟΚ...! απλα μου κινησες την περιεργεια.!!!

παντως να ξερεις...., οτι με αυτους τους επεξεργαστες που μπλεξαμε, δεν ειναι για πολυ κατω.....!!!!!

εξ'αλλου οι εφαρμογες εξοικονομησης ενεργειας που εχουν οι πλατφορμες, κανουν αρκετα καλη δουλεια, και στον υποχρονισμο και στο Undervolting..!!

αλλα αφου, οπως ειπες το κανεις για την εμπειρια, παω πασο και οτι μπορω να βοηθησω..!

Link to comment
Share on other sites

[MENTION=4092]cabdik[/MENTION]

Κοιταξε, το undervolting εχει μια λογικη: οι θερμοκρασιες της εποχης με σταματησαν απο το overclocking οποτε ειπα να δοκιμασω undervolting. Ειχα και την υποψια οτι οι default τιμες ειναι στα υψη. Βεβαια, ολα τα παραπανω μπορει να ανατραπουν εντελως οταν θα ερθουν οι καινουργιες μνημες!! Αλλα δεν πειραζει.

Εμενα ο τελικος μου στοχος ειναι ο εξης: 4.0GHz, 4.5GHz και 5.0GHz, 24/7 stable, με τις καλυτερες δυνατες ρυθμισεις! ΑΝ δεν μπορεσει να πιασει τα 5 τοτε στοχευω στην αμεσως κατωτερη τιμη κοντα στα 5. Αυτος ειναι ο τελικος μου στοχος και τοτε θα σταματησω να παιζω με τις συχνοτητες και τις τασεις.

Το χειροτερο ολων, δυστυχως, ειναι οτι αυτοι που ξερουν δεν συμμετεχουν. Δεν υπαρχει υποστηριξη, δεν ακουγονται αποψεις. Δεν πειραζει.

Τελος, για τα stress tests και την ολη διαδικασια, περιγραφω στο spoiler του μυνηματος #4 την διαδικασια που ακολουθω. Δεν ειναι δηλαδη οτι καθομαι πανω απο το μηχανημα, τρωγοντας τα νυχια μου, αγχωμενη και τρεμoντας απο το φοβο μου! Αν περασει, περασε, αν αποτυχει, εκλεισε (shutdown).

Αυτα :)

Link to comment
Share on other sites

Ειχα και την υποψια οτι οι default τιμες ειναι στα υψη.

Κανεις λαθος... Η asus οπως καθε κατασκευαστης που σεβεται το προιον του σου δινει ενα mobo που θα λειτουργησει σωστα out of the box με το τσιπακι που θα αγορασεις και θα το βαλεις πανω.

Για να το πετυχουν αυτο και να μην εχουν παρατραγουδα, εννωειται πρεπει η ταση να υπερκαλυπτει ακομα και το χειροτερο τσιπακι που κυκλοφορει στην αγορα, χωρις ο "απλος χρηστης" να ειναι υποχρεωμενος να μπει και να αλλαζει τασεις.

Link to comment
Share on other sites

δυστυχως, δεν εχω πολλες γνωσεις περι OC, ωστε να μπορεσω να σου δωσω λεπτομερειες που θα σε βοηθησουν να κανεις ενα βημα παραπανω...!!

δεν ειμαι απο τους "τρελους" (με την καλη εννοια) που θα ξεζουμισουν το H/W τους μεχρι τελευταιας σταγονας..!

εγω θελω το H/W που εχω, να δουλευει απροσκοπτα υπο οποιεσδηποτε συνθηκες..!

Link to comment
Share on other sites

εγω θελω το H/W που εχω, να δουλευει απροσκοπτα υπο οποιεσδηποτε συνθηκες..!

μα το σωστο oc αυτο ειναι, παιρνεις τα parts που πουλανε στο εμποριο με τις γενικευμενες ρυθμισεις και κανεις optimizing σε αυτα ακριβως που εχεις...

Link to comment
Share on other sites

Κανεις λαθος... Η asus οπως καθε κατασκευαστης που σεβεται το προιον του σου δινει ενα mobo που θα λειτουργησει σωστα out of the box με το τσιπακι που θα αγορασεις και θα το βαλεις πανω.

Για να το πετυχουν αυτο και να μην εχουν παρατραγουδα, εννωειται πρεπει η ταση να υπερκαλυπτει ακομα και το χειροτερο τσιπακι που κυκλοφορει στην αγορα, χωρις ο "απλος χρηστης" να ειναι υποχρεωμενος να μπει και να αλλαζει τασεις.

Ακριβως αυτό.

Αστο να ρυθμιζει μονο του συχνότητες και τασεις

Βαλε τις εργοστασιακες ρυθμισεις. Με τα ανεμιστηρια που εχεις μια χαρα δροσερο είναι.

Αυτοι που δεν συμμετεχουν, το κανουν γιατι αυτό που ψάχνεις δεν εχει πρακτικο νοημα μιας και ο επεξεργαστης διαθετει τετοια λειτουργία

Link to comment
Share on other sites

Ακριβως αυτό.

Αστο να ρυθμιζει μονο του συχνότητες και τασεις

Βαλε τις εργοστασιακες ρυθμισεις. Με τα ανεμιστηρια που εχεις μια χαρα δροσερο είναι.

Αυτοι που δεν συμμετεχουν, το κανουν γιατι αυτό που ψάχνεις δεν εχει πρακτικο νοημα μιας και ο επεξεργαστης διαθετει τετοια λειτουργία

ισως εχει καποιο πρακτικο νοημα, αλλα δε βλεπω να ειναι κατι εξειδικευμενο για να γινει... απλα κοβεις vcore και vrin, ανεβαζεις offset και benchαρεις για stability (οχι ολα μαζι βεβαια, γιατι εκει χανεις τη μπαλλα... ενα ενα ). Τωρα για νουμερα, μονο καποιος που ξερει τον επεξεργαστη μπορει να πει.

Αν θες και underclocking ξεκινα απο τους 800 (δεν ξερω αν εχουν "πατωμα" ή αν μπορεις να φτασεις οσο κατω θες μεχρι να σερνεται, αλλα σε haswell το 800ρι ειναι απολυτα εφικτο ) αλλα ισως καλυτερα auto σε αυτη την περιπτωση ωστε να μπορει να "γκαζωσει" οταν χρειαζεται

Έγινε επεξεργασία από Nick74
Link to comment
Share on other sites

Εχω ενα προβλημα. Παρακαλω για μια συγκεκριμενη απαντηση, on topic, στο προβλημα μου: αποτυγχανει σε Prime95 Custom 75% Ram μετα απο 8-9 ωρες. Μηπως ξερετε που μπορει να οφειλετε?

Συγκεκριμενα:

1. Με τις παρακατω ρυθμισεις εχω 100% επιτυχια (stability):

- VCore = 1.212V

- CPU/NB = Auto = 1.162V (default value)

- CPU VDDA = Auto = 2.510V (default value)

- Οι μνημες στο Auto (default value) = 1333, 11-11-11-28 @1.5V

Default values ειναι οι τιμες που δινει η ιδια η μητρικη μετα απο Load Optimized Defaults και ειναι αντεγραμμενες απο το BIOS (και οχι απο καποιο monitoring tool που δεν ξερει τι του γινεται).

2. Προσπαθησα και με τα εξης:

- VCore = 1.212V

- CPU/NB = 1.031V & 1.0375V

- CPU VDDA = 2.229V

- DRAM = 1333, 9-9-9-24 @ 1.5V

Αποτυγχανει μετα απο περιπου 8 ωρες Prime95 custom stress test, 75% ram.

Θελει παραπανω CPU/NB ή θελουν παραπανω V οι μνημες?

Ευχαριστω πολυ αν ξερετε να μου πειτε. Αν δεν ξερετε/δεν θελετε θα την βρω την ακρη μονη μου.

Εξυπακουεται οτι δεν ξαναστρεσαρω με τις τωρινες μνημες. Οι καινουργιες μπορει να αλλαξουν εντελως τα παραπανω δεδομενα. Απλα θα ηθελα να ξερω τι μπορει να φταιει.

δυστυχως, δεν εχω πολλες γνωσεις περι OC, ωστε να μπορεσω να σου δωσω λεπτομερειες που θα σε βοηθησουν να κανεις ενα βημα παραπανω...!!

δεν ειμαι απο τους "τρελους" (με την καλη εννοια) που θα ξεζουμισουν το H/W τους μεχρι τελευταιας σταγονας..!

εγω θελω το H/W που εχω, να δουλευει απροσκοπτα υπο οποιεσδηποτε συνθηκες..!

Ευχαριστω, να εισαι καλα, κανενα προβλημα :)

Και εγω το ιδιο προσπαθω να κανω με σενα :)

Με το δικο μου τροπο και με αυτα που συνειδητα θα εχω ορισει εγω.

Μεχρι πριν λιγους μηνες ημουν με μια αξιοπρεπεστατη Gigabyte μητρικη και δεν ηξερα ουτε στο BIOS να μπω (που λεει ο λογος). Τωρα γουσταρω να ασχοληθω με ολα αυτα. Και να αφησω και 2-3 μυνηματα εδω για τον επομενο που θα γουσταρει. Μετα θα γουσταρω να ασχοληθω με άλλα. Κλπ, κλπ, κλπ.

Έγινε επεξεργασία από Ioanna
Link to comment
Share on other sites

Τι δεν σου αρεσει στις πρωτες ρυθμίσεις?

Δεν μου αρεσει που οι 3 στις 4 ρυθμισεις ειναι στο Auto. Οταν μπαινεις στο κυνηγι ενος στοχου επιθυμεις σχεδον πληρες control και οχι Auto. Οπως σωστα επισημανθηκε, απο [MENTION=30805]Nick74[/MENTION], αγοραζουμε και στηνουμε, και μετα "οφειλουμε" να ψαχνομαστε λιγο, κυριως αν ειμαστε και στο καταλληλο mood. Και οπως φαινεται σιγουρα κατεβαινουν αρκετα (κατω απο το auto) οι τιμες.

Ειμαι λιγο off topic αλλα να σου σχολιασω επισης οτι δεν καταλαβαινω τι εννοεις με αυτο που εγραψες παραπανω:

"...αυτό που ψάχνεις δεν εχει πρακτικο νοημα μιας και ο επεξεργαστης διαθετει τετοια λειτουργία"

Εγω δεν ειδα καμια λειτουργια.

Εγω ειδα Auto στο Θεο, να ταιριαζει σε ολους, και μετα ενα αναιμικο Turbo Core mode, που δεν αξιζει (στο default). Γι' αυτο και εθεσα τους στοχους μου: 4 , 4.5 και 5GHz, πρωτα ο Θεος.

[MENTION=30805]Nick74[/MENTION]

Δεν καταλαβαινω σε τι ακριβως αναφερεσαι.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.