Jump to content



Τηλεκοντρόλ και επαναφορτιζομενες μπαταριες


Spyrious

Recommended Posts

Καλησπέρα.Εδώ και καιρό έχω αγοράσει κάποιες 4άδες επαναφορτιζομενες μπαταρίες ΑΑ και ΑΑΑ. Σκοπός είναι να μην αγοράζω συνέχεια μπαταρίες.Τις χρησιμοποιώ σε τηλεκοντρόλ και άλλες συσκευές όπως πιεσόμετρο και επιτοίχια ρολόγια.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζω είναι ότι τα τηλεκοντρόλ με τις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες βγάζουν περίπου ένα μήνα λειτουργίας ενώ με αλκαλικές ένα χρόνο τουλάχιστον.Ενώ τα ρολόγια απλά δεν λειτουργούν με αυτές παρά μόνο με αλκαλικές.

Ενώ πχ ένα ποντίκι δεν έχει θέμα ή το xbox360 game controller λειτουργεί κανονικά.

Καμιά ιδέα;

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Οι επαναφορτιζόμενες έχουν ονομαστική τάση λειτουργίας 1,2V ενώ έχουν περίπου 1,35-1.45V αμέσως μετά την φόρτιση. Οι απλές μπαταρίες έχουν 1,5+V όταν είναι καινούργιες. Τώρα αν ο φορτιστής σου δεν φορτίζει σωστά τις μπαταρίες υπάρχει περίπτωση να έχεις τέτοια θέματα. Δεν αναφέρεις χωρητικότητες μπαταριών (Ah) κάτι που είναι σχετικό με την διάρκεια των μπαταριών.

Link to comment
Share on other sites

Τσέκαρε τον φορτιστή , μέτρα τάση μπαταριών μετά από πλήρη φόρτιση. Προσωπικά δεν μου έχει τύχει τέτοια περίπτωση με επαναφορτιζόμενες μπαταρίες. Αυτό που μου έχει τύχει είναι σε μία φωτογραφική μηχανή που δέχεται απλές μπαταρίες ΑΑ και δεν δέχεται αλκαλικές. Ίσως έχεις πέσει σε τέτοιου τύπου ασυμβατότητες.

Link to comment
Share on other sites

Οι αλκαλικές μπαταρίες, έχουν χαμηλή αυτό-αποφόρτιση(self-discharge) και μεγάλη εσωτερική αντίσταση. Έτσι σε εφαρμογές μεγάλης σχετικά κατανάλωσης, δίνουν ένα μικρό κομμάτι της χωρητικότητάς τους, ενώ διαπρέπουν σε συσκευές πολύ χαμηλής κατανάλωσης(όπως ρολόγια και τηλεκοντρόλ)

Αντιθετα οι επαναφορτιζομενες NI-MH έχουν χαμηλή εσωτερική αντίσταση και έτσι μπορούν να αποδώσουν καλύτερα σε συκσευές μεγαλύτερης κατανάλωσης, όμως το βασικό τους μειονέκτημα ήταν το πολύ μεγάλο self-discharge(δεν είμαι σίγουρος αλλά χάνουν γύρω στο 30% της χωρητικότητας τους το μήνα) έτσι περιορίζεται σημαντικά η χρησιμότητά τους. Πλέον όμως έχουν βγεί Low Self Discharge (LSD) NI-MH οι οποίες χάνουν 10% της χωρητικότητάς τους σε ένα χρόνο. Τέτοιες μπαταρίες όπως οι Sanyo(πλεον panasonic Νμζ) Eneloop είναι έτη φωτός μπροστά απο τις κοινές επαναφορτιζόμενες και μπορούν πρακτικά να αντικαταστήσουν τις αλκαλικές στις περισσότερες εφαρμογές, χωρίς να χρειάζετε να τις φορτίζεις κάθε μέρα.Γενικά αν σε ενδιαφέρει να σταματήσεις να αγοράζεις συνέχεια μπαταρίες σου προτείνω απο το να μαζεύεις άχρηστες επαναφορτιζόμενες(όπως αυτές του lidl) να δώσεις λίγα λεφτά παραπάνω και να πάρεις eneloop.

Παρόλα αυτά βέβαια, οι μόνες εφαρμογές όπου δεν πολυαξίζει να χρησιμοποιείς επαναφορτιζομενες είναι περιπτώσεις πολύ χαμηλής κατανάλωσης όπως ρολόγια και τηλεκοντρόλ. Τώρα όσον αφορά το γιατί δεν σου δουλεύουν στο ρολόι, πιθανότατα φταίει η ελαφρώς χαμηλότερη τάση που έχουν οι ΝΙ-ΜΗ σε σχέση με τις αλκαλικές.

Έγινε επεξεργασία από darthtony
Link to comment
Share on other sites

Σε τηλεκοντρολ δεν χρειαζονται οντως καν οι επαναφορτιζομενες γιατι με αλκαλικες , ξεχνας..να τις αλλαξεις.

Όντως, εγώ συγκεκριμένα έχω σε τηλεκοντρόλ τις ίδιες μπαταρίες εδώ και πάνω από 4 χρόνια.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.