Jump to content



πως να κόψω το πλαινό μου


geatle

Recommended Posts

ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να τρυπήσεις-σχεδιάσεις πάνω σε ένα φύλλο αλουμινίου ?

θέλω να κόψω ένα μέρος σε σχήμα τετράγωνο. το κουτί έχει ήδη τρύπες για εγκατάσταση ανεμιστήρα και θέλω να κόψω μεταξύ αυτών των τρυπών οσο το δυνατόν καλύτερα. δηλαδή όσο πιο ίσια γίνεται.

Link to comment
Share on other sites

και εγώ πιστεύω ότι με το χέρι δεν πρόκειται να γίνει σωστή δουλειά. έχω δει κάτι βιντεάκια με "cnc routers". δεν ξέρω πως λέγονται στα ελληνικά. το μηχανουργείο αυτό το μηχάνημα έχει ?

θα ψάξω να βρω μηχανουργεία στην περιοχή μου και θα ενημερώσω.

πέρα από αυτό που μπορώ να βρω plexiglass ? σε τι είδους μαγαζιά ?

Έγινε επεξεργασία από geatle
Link to comment
Share on other sites

Όλα είναι θέμα εμπειρίας. Αν ο φίλος δεν το έχει, καλύτερα να πειραματιστει πρώτα σε κάποιο ρεταλι η να απευθυνθεί σε κάποιον επαγγελματία. Από το να αγοράζει ντρεμελ για μια κ μόνο χρήση ας τα δώσει πχ στον [MENTION=166]Κοπρίτης[/MENTION]

Link to comment
Share on other sites

λοιπόν. για να μην κανουν και αλλοι τα ιδια λαθη με εμενα :D εχω να πω οτι μην το προσπαθησετε με χαρτοκοπτη (δεν προκειται να κοπει ποτε. ειναι πολυ σκληρο) και μην το προσπαθησετε με κατι τετοιο. αφηνει πολλα γρεζια που ειναι πολυ δυσκολο να τα βγαλετε και σε μερικα σημεια καταστραφηκε η βαφη απο τη μεγαλη θερμοκρασια.

 

να πω κιολλας οτι μεχρι και αυτο το θυριο δυσκολευτηκε να το κοψει. ενας γνωστος μου πριν μερικα χρονια που δουλευε σε μια αντιπροσωπεία αυτοκινητων, στο φανοποιειο είχε μια σεγα τετοιου τυπου. προσπαθησε και αυτος να κοψει τον υπολογιστη του και τα παρατησε αφου χαλασε 3-4 λιμες. και τωρα σκεφτομαι και λεω ειναι δυνατον το κουτι του υπολογιστη να εχει πιο σκληρο μεταλλο απο αυτο τον αυτοκινητων ?

 

πιστευω ομως οτι με dremel θα γινοταν πολυ πιο λεπτη δουλεια σε σχεση με τον τροχο. αλλα και παλι το αποτελεσμα δεν μπορει σε καμια περιπτωση να φενεται εργοστασιου. ακουσα οτι υπαρχει καποιος στην θεσσαλονικη που κόβει με λειζερ. δεν εχω δει κατι κομμενο με αυτο το τροπο. ξερει κανεις πως κοβει? αξίζει τον κόπο και τα χρήματα για κοπή με λειζερ ?

Link to comment
Share on other sites

Η απαντηση ειναι οχι και ναι...Με τα εργαλεια που δειχνεις στα λινκ δεν μπορεις να κανεις μικροκοψιματα με ακριβεια....Στο αμαξι σε ενδιαφερει το εργαλειο σου να ειναι heavy duty και οχι ακριβειας 100% οπως ενα dremelaki..Επισης οσο μεγαλυτερο ειναι το εργαλεια τοσο πιο δυσκολο κανει το εργο σου για ακριβεια στην κοπη..

 

Το αντιστοιχο θα ηταν να προσπαθησεις να κοψεις αμαξι με dremel.Απλα δεν παιζει..Φαντασου post "Προσπαθησα να κοψω το αμαξι μου με dremel και δεν τα καταφερα... :p "

Link to comment
Share on other sites

@geatle

 

Ο τροχός με τον συγκεκριμένο δίσκο που μας δείχνεις "δεν κάνει" να κόψει ούτε σίδερο.

Χρειάζεται λεπτό δισκάκι (cd) γι αυτές τις δουλειές και γρήγορο πέρασμα για να μην ανάβει η βαφή και καίγεται.

 

Με σέγα σαν αυτή που μας δείχνεις όπως και με την κλασσική την σέγα για τα ξύλα πάλι είναι δύσκολο εώς ακατορθωτο

να το κόψεις.Όσο ψιλό δόντι και να βάλεις στην λάμα το πιο πιθανό είναι να σπάει η λάμα ή να μασάει την λαμαρίνα που είναι

επίσης πολύ λεπτή.

 

Σαφώς το dremel κάνει πολύ καλή δουλειά και λόγο μεγέθους είναι ιδανικό για λεπτομέρειες :)

Link to comment
Share on other sites

Ποσο κοστίζει συνήθως ενα κόψιμο σε κλασικό μεταλικο πλαϊνό, ξερει κανεις ; αν μιλάμε για ενα απλο τετράγωνο παράθυρο π.χ. ,μιλάμε για ποσά της ταξης των 10-15€ πχ; η των 50€ ;

(Ελπίζω να πέφτω μεσα στο σωστό range και να μην ακούσω κατι εξωφρενικό )

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Αν έχεις dremel, κάνε προπόνηση σε κανένα ρεταλι και μετά, αργά και προσεχτικά, με σφιχτηρες άρχισε να κόβεις το πλαϊνό σου. Ξεκίνα να κόβεις πρώτα κάπου στην μέση του παραθύρου (σε κομμάτι που έτσι και αλλιώς θα φύγει αντί για την άκρη για να δεις πως κόβεται το αλουμίνιο) και στην άκρη να το υπολογίζεις λίγο προς τα μέσα ώστε ότι λάθος κάνεις να το διορθώσεις με μια λιμα στο τέλος.

Με dremel imitation έκοψα το δικό μου, δεν βγήκε αλφαδια, αλλά φαίνεται λάθος μόνο αν το παρατηρήσεις από τα 20 εκατοστά.

Link to comment
Share on other sites

Αν μιλαμε για λεπτο φυλλο αλουμινιου (1-1,5mm) μπορει να γινει με κοπιδι. Σχεδιαζεις το τετραγωνο, το περνας με το κοπιδι 3-4 φορες, κοβεις το ενδιαμεσο Χ με σεγα η πριονακι χειρος και λυγιζεις τα τεσσερα τριγωνα μεχρι να κοπουν. Φυσικα πρεπει να εχεις πιασει σωστα το πλαινο για να μη λυγισει και αυτο. Για μεγαλυτερα παχη, σεγα, πριονι χειρος η dremmel αν εχεις υπομονη. Σε καθε περιπτωση μετα θα χρειαστει λιμαρισμα και γυαλοχαρτο.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

@spH3RiCal πιστεψε με δεν γινετε με κοπιδι. το φυλλο μπορει να ειναι πολυ ψιλο (κατω απο 1 χιλιοστο) αλλα ειναι πολυ σκληρο.
@sstemp και @Myralis το ειπα και πιο πανω οτι με dremel ειναι η καλυτερη επιλογη εαν θελεις να το κανεις χειροποιητο :)

Link to comment
Share on other sites

Να κάνω εγώ "δυο" κρίσιμες ερωτήσεις;

1. Τι ακριβώς θέλεις να κάνεις, με διαστάσεις αποστάσεις από άκρα και γενικά όση περισσότερη πληροφορία μπορείς , κάνε ένα σκαρίφημα (γιατί ανάλογα με τις διαστάσεις της τρύπας κλπ κλπ . παίζουν διάφορες τεχνικές manual ή μη!)

2. Αν το πρόβλημά σου είναι να εγκαταστήσεις ένα ακόμα ανεμιστήρα, τότε υπάρχει πολύ απλούστερη λύση.

3. Πόσο μέσα από την άκρη του πλαϊνού είναι το σχήμα που θα κοπεί;

4. Είναι εφικτό το τμήμα που περιβάλει το κομμάτι που είναι προς αφαίρεση, να γίνει σαντουϊτς ανάμεσα σε δύο κομμάτια από άλλο υλικό (π.χ. MDF) ;

5. Σέγα κλασική ηλεκτρική μπορεί να δουλέψει πάνω στο κομμάτι;

6. Μπορεί να δουλέψει σεγάκι pearcing πάνω στο κομμάτι;

Όπως καταλαβαίνεις, λύσεις μπορεί να υπάρχουν, αλλά αν δεν ορίσουμε ακριβώς το πρόβλημα, πιθανότατα δεν θα βρεθεί η πιο δόκιμη!

Εκτός από την κοπή Lazer υπάρχει και Υδροκοπή. Αλλά ας δούμε πρώτα αν γίνεται με άλλο τρόπο, πιο... "διασκεδαστικό" !  :D

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.