f117 Κυριακή at 09:21 πμ #15482 Κυριακή at 09:21 πμ 12 ώρες πριν, το μέλος ARMAGEDDON έγραψε: Στο φυσικό του περιβάλλον! 3
sotiris Χθες στις 09:41 πμ #15483 Χθες στις 09:41 πμ Λοιπόν, έκανα 382 χιλιόμετρα με Citroen C1 από μια εταιρία car sharing εδώ τις τελευταίες 4 ημέρες. Έκλεισα το πιο οικονομικό για 4 μέρες και 3 ώρες γιατί με εξυπηρετούσε πάρα πολύ το ότι μπορούσα στη Λωζάννη να το παρκάρω στη "θέση" του πολλαπλές φορές (και το είχα πάρει από το κέντρο κοντά στο σπίτι μου), ενώ η Hertz δεν μπορούσε να με συμβουλέψει που να το παρκάρω το βράδυ. Είναι περίπου στα 60-70 ευρώ τη μέρα και η βενζίνη περιλαμβάνεται (γέμισα με δική τους κάρτα που την έχουν στο ντουλαπάκι). ΟΚ δεν καίει και τόσο πολύ το C1, αλλά έβαλα 45 ευρώ βενζίνη (20 λίτρα περίπου) τα οποία σε νοικιάρικο θα τα πλήρωνα. Οπότε με κάτω από 300 ευρώ έκανα τη δουλειά μου. Αυτό που με εντυπωσίασε στο C1 είναι η λειτουργικότητά του όσον αφορά τους χώρους. Κατ'αρχήν χωρούσα άνετα, κατά δεύτερον έκανα απίστευτα πολλά ψώνια (πήρα γραφείο 140x70, 2 καρέκλες γραφείου συναρμολογημένες κλπ. τα οποία μπήκαν ταυτόχρονα), έκανα τη μετακόμιση όπου χώρεσε 2 μεσαίες βαλίτσες, μία μικρή και περίπου μισό κυβικό πράγματα, και όλα αυτά στημένα έτσι ώστε να βλέπω και πίσω από το μεσαίο καθρέφτη! Σιγά σιγά το έμαθα και χθες το πήγα και λίγο, είναι ανέλπιστα καλύτερο απ'οτι περίμενα από άποψη του πόσο προοδευτικό είναι, έχει πολύ ελαφριά μούρη και δύσκολα θα την πετάξει και μπορείς εύκολα να το γυρίσεις με λίγο άφημα. Φυσικά όταν όλοι πάνε χαλαρά με 17ρες/18ρες και κανονικά αυτοκίνητα εσύ τρέχεις σε ράλλυ, αλλά έχει το χαβαλέ του + δύσκολα θα περάσεις κατά πολύ τα όρια ταχύτητας (ειδικά στους επαρχιακούς δεν έχεις τόση πρόσφυση για να το στρίβεις με πάνω από 80). Έχω αρχίσει σιγά σιγά να το ψήνω να πάω σε ματρακά, μου θύμησε πολύ το 309 σαν αυτοκίνητο, ηχομόνωση 0, πρόσφυση basic και απλή αγνή οδήγηση. Σε C1 δεν υπάρχει πια, αλλά βγάζει το Aygo με τον 1.5 υβριδικό 115 άλογα το οποίο θα πηγαίνει τάπα. Μέχρι και χειρόφρενο σε στροφή έκανα, ποιος, εγώ που το C5 δεν έχει καν σταθερή απόσβεση σε κάθε στροφή 2
navaho7 Χθες στις 10:07 πμ #15484 Χθες στις 10:07 πμ 25 λεπτά πριν, το μέλος sotiris έγραψε: αλλά βγάζει το Aygo με τον 1.5 υβριδικό 115 άλογα το οποίο θα πηγαίνει τάπα Τώρα μπαίνεις σιγά σιγά στο σωστό δρόμο 6
sotiris 4 ώρες πριν #15485 4 ώρες πριν Και ένα breakdown κόστους για την πλατφόρμα ενοικίασης τύπου car sharing: 335 φράγκα συνολικό κόστος για 4 ημέρες και 3 ώρες, το οποίο "σπάει" ως εξής: 1. 69 φράγκα έδωσα για το large πακέτο liability για 3 μήνες (αυτό είναι ένα πακέτο που έχεις 0 liability αλλά φυσικά χρεώνουν processing fees, όχι κάτι εξωπραγματικό αλλά ενα 100ρικο σίγουρα αν χρειαστεί να παρέμβουν). 2. 4 ημέρες με daily allowance 100 km + 3.5 ώρες για να μημ το γυρίσω 7 το πρωί με την ψυχή στο στόμα. Αυτό είναι 65 * 4 = 260 φράγκα + 2 chf/ώρα * 3 ώρες = 6 = 266 + 69 από το 1 = 335 Δεδομένου ότι έβαλα 40 φράγκα βενζίνη και τα 69 θα τα έχω κια για επόμενη ενοικίαση μέσα στο τρίμηνο μέχρι να βρω αμάξι, το πραγματικό κόστος είναι 225 φράγκα περίπου. Επίσης δεν μου κράτησαν τίποτα σαν ασφάλεια (γιατί είμαι σε ένα πακέτο "plus" μέσω της δουλειάς μου εδώ). Επίσης υπάρχει επιλογή αυτοκινήτων, θα μπορούσα π.χ. να έχω πάρει Yaris, Logan, ID3, Tesla etc., αλλά φυσικά ως τσίπης προτίμησα το πιο μικρό και δεν με πρόδωσε γιατί χώρεσα ό,τι μπορούσα να κουβαλήσω και το ευχαριστήθηκα. Τώρα σε σχέση με τη Hertz, η Hertz θα μου έδινε καλύτερο αυτοκίνητο (τύπου polo) σε καλύτερη κατάσταση (πράγμα που δεν το ήθελα σε μετακόμιση τελικά) και η προσφορά που είχα για 4 ημέρες ήταν από ~330 μέχρι 400, και με αρκετά περίπλοκο μηχανισμό καβατζώματος χρημάτων. Η Hertz μου είπε ότι αν δεν πάρω το liability από αυτούς και το πάρω από τρίτη εταιρία, θα μου προ-κρατήσουν 700 φράγκα, ενώ αν πάρω το liability από αυτούς θα μου προκρατήσουν 200 φράγκα. Άρα θέλουν και prepayment το ποσό και 700 για καβάτζα, με το ποσό να πέφτει στην καλύτερη στα 250 μέσω rentalcars.com. Γενικά δεν νοικιάζω χωρίς 0 ή πολύ χαμηλό liability σε ακριβές χώρες, στη Δανία περίπου 500-600 ευρώ μου είχε στοιχίσει αυτοκίνητο για 20 μέρες. Κι εδώ περίπου τόσο βγαίνει αν το πάρεις για 20ήμερο, αλλά το 0 liability πάει με τη μέρα και εδώ δεν τολμάς να σου γδάρουν φτερό γιατί θα φεύγουν τα χιλιάρικα πανεύκολα.
Recommended Posts