Jump to content



Desktop PC από το μηδέν


Recommended Posts

To ειπαμε και προ-αγορας...Οσο και να βελτιωθουν οι m.2 στη μητρικη που εχεις δεν θα δεις βελτιωση.

Και ο plextor μια χαρα ειναι..για m.2 ..και παντα για τη μητρικη που εχει(ς).

 

Η υλοποιηση υπαρχει εκει απλα για να υπαρχει.

 

 

Αυτο με τη μειωση στη καρτα συμβαινει σε μια μητρικη μονο (ζ97) που δεν εχει.Ολες οι αλλες θα σου κοψουν sata ..ή κατι αλλο αναλογα το πως εχει υλοποιηθει.(οχι bandwidth απο καρτα ..πλην μιας οπως προανεφερα).

 

Τεσπα.Το θεμα τελειωσε πριν μια εβδομαδα.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Μην κοιτας τετοιους σκληρους βρε.. Με ενα κατοσταρικο πανω κατω παιρνεις 256αρι ssd σφαιρατο! Και μιας και σ αρεσει να ψαχνεις λεπτομερειες και χαρακτηριστικα... Το ξερεις οτο ενας σκληρος πανω στη μητρικη θα μειωσει το x16 της καρτας γραφικων στο x8; Ουσιαστικη διαφορα δεν υπαρχει απ οτο εχω διαβασει, αλλα ουτε και μεταξυ ενος m.2 σε σχεση μ εναν κανονικο ssd. Τα θεωρω πολλα και ανουσια λεφτα το να παρεις τετοιο drive.

Στην συγκεκριμένη μητρική δεν κόβει lanes από την PCIe Gen-3 x16. Από ότι έχω καταλάβει έχει ξεχωριστή PCIe Gen-2 x4 η οποία μοιράζεται bandwidth με τις PCIe Gen-2 x1 και την SATA express (που είναι 2 SATA3). Απομένουν άλλες 4 SATA3 θύρες.

Σχετικά με τις επιδόσεις, εγώ άλλα διαβάζω. Πως υπάρχει βελτίωση της τάξης του 40% με 50%, μεταξύ sata3 και PCIe Gen-2 x4.

Τον συγκεκριμένο σκληρό τον έφερα ως παράδειγμα γιατί υπάρχει στην compatibility list της μητρικής, όπου αναγράφεται ευκρινώς ότι λειτουργεί με 4 lanes (δηλαδή στο full potential του). Έχω δώσει link σε κάποιο προηγούμενο ποστ με την εν λόγω λίστα συμβατότητας.

Για να γίνει bootable (επειδή δεν έχει firmware πάνω του) θέλει UEFI BIOS και Windows 8, και για την συγκεκριμένη μητρική μέχρι να βγει κάποιο bios update από την Gigabyte, υπάρχει αυτή η προσωρινή λύση.

Παρεμπιπτόντως, η μητρική που ήρθε ήταν rev 1.1 ("φοβόμουν" ότι θα ήταν η rev 1.0).

Ο αντίστοιχος Plextor (που ΔΕΝ είναι OEM, όπως είναι ο Samsung) φοράει δικό του firmware και άρα δεν υπάρχει θέμα με το boot.

Το λογικό είναι τέτοιου είδους "λεπτομέρειες" να επιλυθούν στους επόμενους μήνες, ειδικά όταν αρχίσει να αυξάνεται και ο ανταγωνισμός. Διάβασα πως μπήκε ήδη και η LiteOn στο παιχνίδι (την οποία την έχω σε εκτίμηση ως εταιρία) κι ανακοίνωσε πλήρη σειρά m.2 pcie.

Λογικά μέχρι την άνοιξη/καλοκαίρι του 2015 θα έχουμε πολύ καλύτερη εικόνα, μεγαλύτερο ανταγωνισμό, και καλύτερες τιμές.

@ntg: Γιατί δεν θα υπάρξει βελτίωση; Δεν ισχύουν αυτά που γράφω παραπάνω για την συγκεκριμένη μητρική;

Έγινε επεξεργασία από migf1
Link to comment
Share on other sites

Οχι δεν ισχυουν οσα αναφερεις..Ειναι λεπτομερειες μπερδεμενες με μισες δοσεις αληθειας. :p

(αναλογα απο ποια λεξη θα "πιαστει" κανεις ..ειτε ισχυουν..ειτε δεν ισχυουν)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

γιατι πλεον δεν εχει σημασια.

 

 

Για την ιστορια αμα βαλεις ειτε sata express ειτε m2 θα χασεις 2 θεσεις απο sata. 

Θα κερδιζεις τη "θεση" (ας πουμε μ2) αλλα σε επιδοσεις δεν θα εισαι ποτε πανω απο 2 απλους ssd σε raid0 .

Σε δευτερη φαση το sequential παιζει ελαχιστο ρολο.Οποτε ναι θα δεις το 40% στα benchmarks αλλα δεν θα εχει την παραμικρη επιπτωση στο τροπο που το καταλαβαινεις .

Αφου σου αρεσε η εκφραση ..ας πουμε 0(μηδεν) wow factor.

Σαν πλεονεκτημα και εφοσον οντως ενδιαφερεσαι η ιδια τιμη ως αξια δυο ssd θα σου φερουν ~100% επιδοσεις ..στα νουμερα.

Αλλα απο την αλλη εγγυημενα στο λεω..δεν τη χρειαζεται(-ενδιαφερεται) γιατι τοτε θα ειχε ξεφυγει απο τον μηχανικο που ειναι κοντα στο πατο σε επιδοσεις. Kαι ως πως τον αισθανεται.

 

Εν ολιγοις η σωστη m.2 θυρα για το ετος 2014 (εφοσον ειμαστε στο "τωρα" και οχι 4-5χρονια μετα) εχει 32Gbps bandwidth ..και οχι 10.

Στα 10gbps καλυπτεσαι απο τους τωρινους δισκους pci express 2.0 2x.  (και το οποιο ειναι υποδεεστερο απο 2 δισκους σε raid0 oπως προειπα).

 

Eiναι ο λογος που ελεγα "δεν ειναι αναγκη να κυνηγησεις μητρικη με m.2"

 

Firmware φορανε ολοι οι δισκοι.

To κομματι "bootable" ειναι αλλουνου παπα ευαγγελιο...και αφορα τη μητρικη.

 

 

Nα φθυνηνουν και να πλυθηνουν oi ssd ..μακαρι γιατι ειναι πολυ δυσκολο, αν δεν εχει η μαμα εταιρια εργοστασιο απο πισω της παρασκευης μνημων. Ολοι οι αλλοι αναγκαζονται να αγοραζουν απο αλλου και τα προιοντα τους ειναι ακριβοτερα στον τελικο αγοραστη χωρις να προσφερουν κατι παραπανω απο αλλες υλοποιησεις.

(στο να "πλυθηνουν" περισσοτερο..γιατι το να "φθυνηνουν" το κανουν τα τελευταια 6 χρονια -αν οχι παραπανω- που κυκλοφορουν )

Απλα ειναι λογικο να εχει και μια καμψη στο ρυθμο που θα πεφτουν οι τιμες.Που οι τιμες δε νομιζω να πεφτουν..απλα τα gb θα ανεβαινουν. Hδη -κατα καιρους- σε προσφορες βρισκεις 500αρηδες με 150€..

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Συγχώρεσε με για την επιμονή μου, αλλά πολύ απλά αυτά που διαβάζω στο Ίντερνετ ΔΕΝ σε επιβεβαιώνουν. Όπου κι αν διαβάσω, το γενικό συμπέρασμα είναι αντίθετο με αυτό που περιγράφεις σε όλο το νήμα.

 

Π.χ.

http://www.anandtech.com/show/8430/pcie-ssd-faceoff-samsung-xp941-128gb-256gb-and-ocz-revodrive-350-480gb-reviewed/7

http://www.pugetsystems.com/labs/articles/Samsung-XP941-Plextor-PX-G256-M6e-M-2-Qualification-575/

http://www.legitreviews.com/samsung-xp941-256gb-m-2-pcie-ssd-mini-review_142369/6

 

Σχετικά με το firmware, δες την ενότητα "OS Installation" σε αυτή την σελίδα (δεν το έβγαλα από το μυαλό μου δηλαδή).

Επίσης, στην εισαγωγική ενότητα για τον Samsung σε αυτό το συγκριτικό αναγράφει:

 

 

As I mentioned in the original XP941 review, the SSD is not bootable on most motherboards. The drive does not have legacy BIOS drivers that load before the BIOS (like the RevoDrive 350 has), so it requires specific BIOS/UEFI code to be bootable. Fortunately the situation has improved since May and in addition to the ASRock Z97 Extreme6, most of ASUS' Z97 motherboards support booting from the XP941. RamCity has a good blog post about the supported motherboards and laptops, including some links to instructions in case the XP941 is not bootable by default.

 

Σημειωτέον πως στη λίστα συμβατότητας του RamCity που αναφέρει το παραπάνω απόσπασμα, η συγκεκριμένη μητρική συμπεριλαμβάνεται με link προς το προσωρινό φιξ που έγραψα στο προηγούμενο ποστ (και που είχα ήδη βρει μόνος μου).

 

Το RAID δεν ξέρω γιατί θεώρησες χρήσιμο να το αναφέρεις, μιας και η διαφωνία βρίσκεται στο m.2 pcie 2.0 x4 support της εν λόγω μητρικής vs m.2 sata3.

 

Link to comment
Share on other sites

το είχες γράψει και νωρίτερα, η αναμονή για να φθηνύνει το Χ εξάρτημα δεν λειτουργεί ακριβώς όπως έχεις κατά νου. Υπάρχει ένα σημείο κάτω από το οποίο απλώς σταματούν να βγάζουν το προϊόν, αντικαθιστώντας το με καλύτερο. Με σημερινό κατώτερο όριο για SSD περίπου στα 60-70€ για 128GB είναι χλωμό να γλυτώσεις και πολλά περιμένοντας ένα χρόνο ας πούμε. Όπως δεν πωλούν για δεκάευρα σκληρούς δίσκους με χωρητικότητες που 6 χρόνια πριν έκαναν κατοσταριές+.

Άντε με την αναμονή να κερδίσεις 10-20 ευρώ το πολύ. Σε αντάλλαγμα θα εργάζεσαι επί ένα χρόνο με τις μειωμένες επιδόσεις. Αυτό είναι το δούναι-λαβείν που διάλεξες εδώ πέρα. Ακόμη και η παραπάνω χωρητικότητα που μάλλον θα κερδίζεις με το 60άρι σε 12 μήνες δεν ισοφαρίζει την απώλεια επιδόσεων που θα υφίστασαι μέχρι την αγορά.

 

Όσο για το m.2 εάν υπήρχε τόσο πολύ ενδιαφέρον για την ύπαρξή του, η σωστότερη επιλογή θα ήταν να πάει προς Χ99 πλατφόρμα. Πάντως ακόμη και για εκεί, δεν αξίζει προς το παρόν το επιπλέον χρήμα imho.

 

δεν είμαι ο NTG αλλά πιο πάνω σου έγραψε: 

Εν ολιγοις η σωστη m.2 θυρα για το ετος 2014 (εφοσον ειμαστε στο "τωρα" και οχι 4-5χρονια μετα) εχει 32Gbps bandwidth ..και οχι 10.
 

 

32 = Gen 3 x4

Έγινε επεξεργασία από salde
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

@salde: Η ουσία είναι πως όταν έρθει η ώρα να αποφασίσει για SSD θα έχει διευρυμένες δυνατότητες, και θα μπορεί να σταθμίσει σύμφωνα με τις τότε συνθήκες (λόγος επιδόσεις/τιμή) αν θέλει να πάει σε sata3 ή σε pcie x4 ssd.

 

ΥΓ. Το κατάλαβα τα περί 10 & 32 Gbps... το θέμα είναι πως στη συγκεκριμένη μητρική μπορείς να έχεις 4 dedicated PCIe 2.0 lanes αντί 2 που έχουν οι περισσότερες άλλες Z97 μητρικές.

Έγινε επεξεργασία από migf1
Link to comment
Share on other sites

Mερες που ειναι θα με κανεις να βγαλω το κακο μου εαυτο παλι..

 

 

Δε λεω οτι ο xp941 δεν ειναι καλος m2 δισκος. Το αντιθετο μαλιστα. Η μητρικη που αγορασες ειναι για πεταμα ..αν την πηρες για μ.2 υποστηριξη ακομα και αν παρεις τον ιδιο τον xp941.

Οσο και να βελτιωθουν οι m2 δισκοι μελλοντικα, και περα απο τις τωρινες δυνατοτητες του xp941,..το bottleneck ειναι ηδη η υλοποιηση για τη m2 θυρα που εχει η μητρικη σου(σας).

 

Επισης το raid το ανεφερα επειδη ΑΝ ειναι να χασεις 2 θεσεις σατα μελλοντικα για να χρησιμοποιησεις m2 ειτε sata express με 10gbps limit -ετσι δουλευει η μητρικη σου αλλα και πολλες αλλες ,σε περιπτωση που το προσπερασες πιο πανω -....καλυτερα να κανεις raid0 sata3.0 δισκους.

Σαν νουμερα ..θα ειναι καλυτερα και πιο οικονομικα απο τον xp941.

To wow-factor θα ερθει με το καλημερα ακομα και αν βαλεις αυριο κιολας εναν (σχεδον) οποιονδηποτε ssd.

 

 

Οσο περι bootable υπαρχουν tools που κανεις insert το βιος module για να γινει bootable. Προφανως με ρισκο..και ουτε καν το αναφερω για να παρεις οποιαδηποτε μητρικη απο το σωρο για μ.2 υποστηριξη. Μονο μια επρεπε και αυτη δεν αγοραστηκε..και παλι καλα..(για αλλους λογους).

(keywords aptio bios editor ...και προφανως xp941 boot )

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Οκ, εγώ καταλαβαίνω πως από το "οι διαφορές σε επιδόσεις είναι αμελητέες" πήγαμε στο "σε συμφέρει από οικονομικής άποψης raid sata3" :p

 

Η μητρική δεν επιλέχθηκε επειδή έχει m.2 support, αλλά επειδή έχει ΚΑΙ m.2 support (μεταξύ αρκετών άλλων που έχουν ήδη αναλυθεί). Το πότε και αν θα συμφέρει να χρησιμοποιηθεί δεν άπτεται του παρόντος.

 

Επίσης για το boot, δεν έχω καταλάβει σε τι διαφώνησες από αυτό που έγραψα στο αρχικό μου ποστ. Στο Anadtech (που δεν το λες και σκουπίδι, αν και δεν έχει την παλιά του αίγλη) αναφέρει ρητά τις firmware ελλείψεις firmware του δίσκου για legacy support ... και μάλιστα έχει και ειδικό πινακάκι. Τελικά μήπως διαφωνείς για να διαφωνείς;

 

Τέσπα, Καλά Χριστούγεννα σε όλους... από μεθαύριο πάλι.

Link to comment
Share on other sites

Δε διαφωνω για να διαφωνω. Διαφωνω στις λεπτομερειες.

 

Δεν θα παρεις m2 για επιδοσεις σε αυτη τη μητρικη..ουτε μερικα χρονια αργοτερα.Αν θες επιδοσεις..θα πας σε δυο δισκους ραιδ0 (ssd προφανως και αντιστοιχης "εποχης" με τον αντιστοιχο  μ2 δισκο "επιδοσεων".)

.

Kαι ναι ..περα απο ταο 40-50-100% που θα δεις στα διαφορα μετροπρογραμματα..αισθηση στη πραγματικοτητα (για νορμαλ χρηση) μηδεν εις στο πηλικο..(απο τον εναν ssd).

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ με τον NTG. (Περί m2, και ssd)
Έχοντας SSD από την εποχή των παγετώνων αυτά που λέει τα έχω δει όλα αυτά τα χρόνια.

 

Η εμπειρία ορισμένων πρέπει να είναι τροφή για τους υπόλοιπους..

Link to comment
Share on other sites

Χρόνια πολλά!

Είπα πως θα ξαναμπώ από αύριο, αλλά μπήκα και σήμερα...

 

Συμφωνώ με τον NTG. (Περί m2, και ssd)

Έχοντας SSD από την εποχή των παγετώνων αυτά που λέει τα έχω δει όλα αυτά τα χρόνια.

 

Η εμπειρία ορισμένων πρέπει να είναι τροφή για τους υπόλοιπους..

Η εμπειρία όσων γράφουν εκτός του παρόντος φόρουμ πετιέται στα σκουπίδια δηλαδή;

Αν το θυμάμαι σωστά, ο φίλος NTG είχε γράψει πως οι PCIe SSD δεν ξεπερνάνε σε bandwidth τα 700/700 Mb/sec και όλο το Ίντερνετ γράφει για νούμερα που ξεπερνάνε τα 1000/850 Μb/sec. Με 4 lanes μιλάνε ακόμα και για 1200/900 Mb/sec (πιθανότατα ο NTG να είχε στο μυαλό του το θεωρητικό ταβάνι των 2 lanes, αλλά επέμεινε ακόμα κι όταν προσανατόλισα την κουβέντα ειδικά στα 4 lanes).

Ο controller του Samsung είναι έτσι κι αλλιώς PCIe 2.0, και ανεξάρτητα από sequential και random read/writes ότι review κι αν διάβασα κατέληγε στο συμπέρασμα πως οι διαφορές είναι παραπάνω από υπαρκτές/αισθητές μεταξύ PCIe και sata3. Ειδικά με 4 lanes στο PCIe. Και μιλάμε πάντα για Gen-2.

Τα ίδια αναφέρονται και σε user reviews που έχουν ήδη δοκιμάσει τον σκληρό σε x4, τόσο στο newegg όσο και στο RamCity.

Ακόμα και στο τελευταίο του ποστ επιμένει πως στην πράξη υπάρχει μηδέν διαφορά (αν και διευκρινίζει για "νορμάλ χρήση"). Εγώ επιλέγω να πιστέψω τους πολύ περισσότερους από τον NTG που μιλάνε για αισθητές διαφορές.

Όπως έχω γράψει και σε κάποιο άλλο ποστ μου, το παρόν φόρουμ έχει αποδείξει πως εκλύει έμπειρα και σοβαρά μέλη (κι ο NTG φαίνεται να είναι ένα από αυτά) αλλά αυτό δεν αποκλείει την εμπειρία και την εγκυρότητα όλων των υπολοίπων ιστότοπων, χρηστών ή/και κατόχων.

Όταν βλέπω να διαψεύδονται τα λεγόμενα του NTG στο συγκεκριμένο θέμα, όπου αλλού κι αν κοιτάξω, τότε δεν νομίζω πως είναι λογικό να "πιστέψω" τον NTG έναντι όλων των άλλων. Έχω δώσει και links, και όσοι ενδιαφέρεστε μπορείτε και μόνοι σας να ψάξετε περισσότερο από μένα. Σίγουρα με ενδιαφέρει και μένα να διαβάσω όσο το δυνατόν περισσότερες απόψεις, reviews, κλπ.

Link to comment
Share on other sites

Παρτο λιγο πιο χαλαρα..

Δες το πιο σφαιρικα και μην αναλυουμε καθε κουβεντα τωρα..

Εγω καταλαβα το πνευμα υπο το οποιο σου ειπε να κινηθεις.

Αν εχεις τα χρηματα παρε ΤΩΡΑ m2 και λοιπα αν οχι ασκοπα κουβεντιαζουμε περι μελλοντικης υποστηριξης.

Τα πραγματα εξελισσονται ραγδαια.

Link to comment
Share on other sites

oχι pcie ...msata.

 

Και αναφερομαι πιο συγκεκριμενα παντα για το τι δισκος θα μπει στη δικια σου μητρικη (του φιλου δλδ).

Αυτη (η μητρικη παντα) πανω απο 800/700 δεν σηκωνει..(οπως και αλλες ζ97 πλην της μιας).

 

Ξαναλεω...αναφερομαι το τι θα βαλεις στη μητρικη σου.(εξου και οτι βγει μετα απο χρονια ..με σκοπο να τη βαλεις στη μητρικη σου).

 

Μπερδευεις το οσα λεω οτι τα αναφερω για τους δισκους.Ξαναπαρε μια τα ποστ απο την αρχη με το σκεπτικο οτι εξαρχης αναφερομαι στη μητρικη.

(και γενικοτερα τις μητρικες με ζ97..πλην της μιας..αλλα και αυτη πλεον δεν αξιζει .για αλλους λογους).

Link to comment
Share on other sites

όχι msata... pcie

 

Νομίζω πως δεν έχω μπερδέψει κάτι. Έχω καταλάβει πως αναφέρεσαι στην μητρική και όχι στον δίσκο. Η συγκεκριμένη μητρική και οι περισσότερες Z97 με m.2 (πλην της μιας που λες κι εσύ) έχουν 2 mutually exclusive m.2 και sata express (satae) slots, τα οποία ουσιαστικά είναι pcie.

 

Tο satae χρησιμοποιεί 2 pcie lanes, κι εφόσον το m.2 πατάει στο ίδιο pcie, το θεωρητικό ταβάνι είναι 1GB/s (500Mb/s ανά lane), και πρακτικό 750 με 800 Mb/s... αυτό που λες εσύ δηλαδή.

 

Το μπλέξιμο για την συγκεκριμένη μητρική, προκύπτει από το γεγονός πως στην m.2 ssd λίστα συμβατότητάς της, αφενός διαχωρίζει τους δίσκους σε m.2 sata και m.2 pcie, και αφετέρου περιλαμβάνει τον XP941 (στους m.2 pcie), αναφέροντας ευκρινώς πως του δίνει 4 lanes... ο λόγος που αναφέρω τον συγκεκριμένο σκληρό είναι επειδή είναι ο μόνος που βρήκα να χρησιμοποιεί 4 lanes PCie 2.0 και να υπάρχει στη λίστα συμβατότητας της μητρικής.

 

Ρίχνοντας μια ματιά στο manual της μητρικής, έπεσε το μάτι μου σε αυτό εδώ (στα SATA configurations του BIOS):

 

Integrated SATA Controller
Enables or disables the integrated SATA controllers. (Default: Enabled)

 

SATA Mode Selection
Enables or disables RAID for the SATA controllers integrated in the Chipset or configures the SATA controllers
to AHCI mode.
  IDE: Configures the SATA controller to IDE mode.
  AHCI: Configures the SATA controller to AHCI mode. Advanced Host Controller Interface (AHCI) is an interface specification    that allows the storage driver to enable advanced Serial ATA features such as Native Command Queuing and hot plug. (Default)
  RAID: Enables RAID for the SATA controller.

 

M.2 PCIE SSD RAID Mode
Enables or disables Intel® Rapid Storage Technology for the M.2 PCIe SSD. (Default: Enabled)
This item is configurable only when SATA Mode Selection is set to RAID.

 

SATA Express SRIS capabilities
Enables or disables SATA Express SRIS (Separate Reference Clocks with Independent SSC) mode. (Default: Disabled)

 

Εγώ πάντως από τα παραπάνω δεν βγάζω άκρη. Και τι εννοεί ο... ποιητής με το "M.2 PCIE SSD RAID Mode"; Το Intel Rapid Storage Tech υποστηρίζει και single και raid drives, και σε sata και σε pcie... πως θα βάλεις σε raid 2 m.2 δίσκους σε μητρική που έχει μόνο ένα m.2 σλοτ και που το ένα PCIe x4 slot απενεργοποιεί τα τρία PCIe x1;  Προφανώς κάτι άλλο εννοεί ο... ποιητής, που εγώ αδυνατώ να διακρίνω. Καταλαβαίνει κανείς τι παίζει εδώ πέρα;

 

ΥΓ. Η μόνη σίγουρη λύση μου φαίνεται είναι να καρφώσει κανείς έναν PCIe SSD απευθείας πάνω στην PCIe x4 (αν τον χρειαστεί ποτέ δηλαδή).

 

 

Link to comment
Share on other sites

Αν και δεν ειμαι γνωστης τοσο πολλων λεπτομερειων... Νομιζω υπαρχουν καποιοι pcie δισκοι οι οποιοι ειναι απο κατασκευης τους σε raid. Ενας φιλος εψαχνε για τετοιο δισκο το καλοκαιρι και μου ειχε δειξει εναν ο οποιος ειχε συνολικη χωρητικοτητα 240gb αλλα ηταν 2x120gb σε raid0. Πανω στην ιδια πλακετα ομως. Θα προσπαθησω να θυμηθω ποιον μου ελεγε να τον δειξω εδω. Ισως αυτο εννοει οτι υποστηριζει raid σε pcie δισκους.

Link to comment
Share on other sites

δεν εννοει να κανεις raid ...εννοει απλα την επιλογη. Μπορει να εχεις αλλους δισκους σε raid που και παλι δεν ειναι καν απαραιτητο να εχεις raid δισκους για να εχεις raid την επιλογη..

 

Δεν παιζει με την καμμια αλλα με την καμμια η μητρικη σου να δινει 4pcie lanes.

Κοβει δυο σατα θυρες για να εχεις m.2..

Link to comment
Share on other sites

@giorgos2187: Ίσως αναφέρεσαι στα OCZ Revodrives PCIe SSD

 

@NTG: Δεν ξέρω ρε συ φίλε τι ακριβώς παίζει εδώ πέρα. Προφανώς το m.2 slot της μητρικής υποστηρίζει και pcie και sata3 based ssd δίσκους (εξού και ο διαχωρισμός στη λίστα συμβατότητας της μητρικής).

 

Για τους pcie κάνει conflict με το sata-express slot (που στα Z97/H97 chipsets παρέχει 2 PCie 2.0 lanes per slot... η συγκεκριμένη μητρική έχει 1 satae slot - Point A)  και για τους sata3 κάνει conflict με 2 από τα 6 συνολικά SATA3 slots (τα οποία εξ ορισμού είναι ανεξάρτητα από το PCIe bus). Οπότε, ο μπαλαντέρ εδώ πέρα είναι το satae, που εξ ορισμού είναι υποχρεωμένο να υποστηρίζει και pcie και sata3... και για αυτό αυτά τα 3 είναι mutually exclusive στην μητρική.

 

Οπότε, το γεγονός πως η μητρική κόβει 2 sata slots για να έχεις m.2 (που χρησιμοποιείς σαν επιχείρημα) δεν επηρεάζει σε τίποτα το πόσα pcie 2.0 lanes θα χρησιμοποιήσει ένας m.2 pcie ssd κουμπωμένος στο m.2 slot της μητρικής.

 

Τώρα, όταν υποστηρίζεις PCIe στο m.2 slot σου, υποτίθεται πως παρακάμπτεις τον SATA controller (μαζί με τα limitations του) και τραβάς απευθείας από το PCIe bus όσα lanes ζητάει ο δίσκος - Point B

 

Δεδομένου πως στη συγκεκριμένη μητρική μπορείς να κάνεις populate ταυτόχρονα και το m.2 slot (ή το satae slot), και το PCIe x4 slot χωρίς μεταξύ τους conflicts (και το PCIe x16 slot, αλλά αυτό είναι gen-3 οπότε μας είναι αδιάφορο εδώ πέρα), θεωρώ πως είναι ασφαλές να υποθέσουμε πως τα 2 pcie lanes που χρησιμοποιεί το satae (άρα και το m2 slot με pcie δίσκο κουμπωμένο πάνω του) είναι ανεξάρτητα από τα 4 lanes του καθαρού  PCIe x4 slot - Point C

 

Σύμφωνα με τα Points A και B, η τροχοπέδη φαίνεται να είναι το chipset επειδή δίνει μονάχα 2 pcie lanes στο satae slot (το τι κάνει με τα sata3 μας είναι αδιάφορο σε αυτό που συζητάμε).

 

Τώρα, εφόσον η μητρική αναφέρει στους m.2 pcie ssd πως στον Samsung XP941 η μητρική δίνει 4 lanes, αναρωτιέται κανείς από που στο διάτανο χρησιμοποιούνται τα έξτρα 2 lanes. Τρία πράγματα μου έρχονται στο μυαλό πρόχειρα:

 

α) Είναι μαρκετινίστικο τρικ, και ο σκληρός δουλεύει με 2 lanes

 

β) Η στήλη "PCIe Bus" στη λίστα συμβατότητας της μητρικής, ΔΕΝ αναφέρεται στο PCIe Bus της μητρικής, αλλά στο maximum bus που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο εκάστοτε σκληρός (μάλλον το πιο πιθανό)

 

γ) Υπάρχει κάποιου είδους πατέντα που στο Point C έχει spare 2 ακόμα lanes που δεν τα χρησιμοποιεί παρά μόνο όταν παραστεί ανάγκη (μάλλον απίθανο, αφού το πρότυπο του τσιπσετ ορίζει μονάχα 2 lanes per satae port, και η συγκεκριμένη μητρική έχει μονάχα ένα satae port).

 

Για αυτό κι έγραψα στο προηγούμενο ποστ μου, ότι τελικά η πιο σίγουρη λύση για όποιον θέλει 4 PCIe 2.0 lanes ssd σε αυτή τη μητρική είναι μάλλον να τον πάρει PCIe και να τον καρφώσει απευθείας στην PCIe x4 (btw, κάπου πήρε το μάτι μου πως η Samsung ανακοίνωσε ήδη 3TB SSD αποκλειστικά για PCie).

 

ΥΓ. Εξακολουθώ να μη βγάζω άκρη πάντως με τα περί M.2 RAID στο bios της μητρικής.

Έγινε επεξεργασία από migf1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.