Jump to content



Desktop PC από το μηδέν


Recommended Posts

Πρόσφατα πέθανε το λάπτοπ 10ετίας ενός ξαδέλφου μου, κι αποφάσισε να φτιάξει (επιτέλους) dekstop PC. Επειδή είναι τελείως άσχετος, απευθύνθηκε σε μένα... με τη διαφορά πως εγώ έχω σταματήσει να παρακολουθώ τις εξελίξεις για τουλάχιστον 4-5 χρόνια (μέχρι τότε το παρακολουθούσα το "άθλημα" :)).
 
Τέσπα, το budget είναι (προφανώς) στενάχωρο, και ο ξάδελφος θέλει εκτός από 3Δ προγράμματα τύπου Blender, Sketchup, κλπ (που τα θέλει για το ίδιον) να μπορεί στο PC να παίζει games και ο 8-χρονος γιος του (ο οποίος παρεμπιπτόντως, τρελαίνεται για  υπολογιστές).
 
Κάθομαι και διαβάζω εδώ και 3-4 μέρες για να αναπληρώσω τα κενά μου στις εξελίξεις, αλλά χάνω την μπάλα σε αρκετά σημεία.
 
To make a long story short, ξεκινήσαμε με ένα budget 500 ευρώ, χωρίς οθόνη. Στην πορεία συνειδητοποίησα πως δεν υπάρχει περίπτωση να παίζει games στοιχειωδώς αξιοπρεπώς ο ανηψιός (αλλά κι ο ξάδελφος :p) για τα επόμενα 2-3 χρόνια με budget σημερινό 500 ευρώ.
 
Μετά κόπων και βασάνων (εννοώ μετά από πολύ διάβασμα) του έφτιαξα στον configurator του Πλαισίου το παρακάτω...
 
w9PogOQ.png?1

Δηλαδή ήδη στα €537,00 χωρίς κάρτα γραφικών. Αγόρασε ήδη αυτήν την GTX660 κατόπιν υποδείξεώς μου (ελπίζω να μην τον πήρα στον λαιμό μου), οπότε έχουμε πάει ήδη στα 537 + 185 = €722.00. Συν 30 με 35 για ένα wired xbox 360 gamepad (δουλεύει κανονικά σε Windows, με drivers... το έχω τσεκαρισμένο σε Windows XP, Windows 7 αλλά και σε Ubuntu 12.04... λογικά θα δουλεύει και σε Win 8/8.1) φτάσαμε στα €750,00 χωρίς λειτουργικό σύστημα. Θα υπερβεί δηλαδή τα €850.00 έτσι όπως το πάμε :(.

 

Επειδή 500 με 850 είναι αρκετά μεγάλη απόσταση, κι επειδή είμαι σίγουρος πως στην παραπάνω σύνθεση θα έχω κάνει αρκετές "πατάτες" θα ήθελα τη βοήθειά σας να κατεβάσουμε το κόστος με όσο το δυνατόν λιγότερους συμβιβασμούς από τους υπάρχοντες.

 

Για παράδειγμα, τις επιλογές για i3 4360 αντί π.χ. για i5 και για WD Caviar Black αντί για SSD + HHD, τις έκανα συνειδητά για να βγει μειωμένο το κόστος, χωρίς να θυσιάζει πολλά πράγματα. Νομίζω πως με αυτό το σέταπ ο πιτσιρικάς θα μπορεί να παίζει μια χαρά games για κάνα-δυο χρόνια (δεν είναι ανάγκη να τα παίζει HD, ούτε είναι ανάγκη να τα παίζει σε Ultra High Settings γενικώς).

 

Το σκεπτικό μου είναι να έχει ένα rig που να τον βγάλει αξιοπρεπώς για 1-2 χρόνια, και μετά αν δει ότι ζορίζεται να μπορεί να κάνει αναβάθμιση (ή να την κάνει σταδιακά).

 

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που έχω βάλει Z97 mobo, ώστε να του είναι πιο εύκολο (μάλλον και πιο φτηνό) σε 1-2 χρόνια να βρει i5/i7 5ης γενιάς (αντί για 4ης που παίρνουν οι Z87). Βασικά αληθεύει πως οι αρκετά φτηνότερες H97 δεν επιτρέπουν OC και ότι γενικώς απευθύνονται σε επιχειρήσεις και όχι σε gaming;

 

Αν δεν αληθεύει, να προτιμήσω καμιά H97, γιατί τις βλέπω αρκετά φτηνότερες. Σε ότι αφορά το SLI/CrossfireX support δεν το βλέπω να μας χρειάζεται (γενικώς νομίζω πως όταν χρειαστεί κάποια στιγμή αναβάθμιση η GPU παίρνεις καλύτερη/μεγαλύτερη κάρτα, παρά μια ίδια για να τη βάλεις SLI με την παλιά).

 

Αυτό που δεν έχω πολυ-πιάσει είναι τα PhysX Dedicated GPUs... πολύ παράξενο φρούτο μου φάνηκε χτες που το πρωτοδιάβασα (και δεν δεν πολυκατάλαβα κιόλας μες στην γενικότερη ζαλάδα). Έχω μια XFX 8800GTX/758GDDR3 που κάθεται... μπορώ δηλαδή να την δώσω στον πιτσιρικά να την βάλει ως "PhysX Dedicated" μαζί με την GTX660 που τους είπα και αγόρασαν (υποθέτω πρέπει να το υποστηρίζει και το game, σωστά; ); Αν ναι, αξίζει να γίνει τέτοιο πράγμα; Κι αν πάλι ναι, ποιο είναι το χαρακτηριστικό της mobo που επιτρέπει κάτι τέτοιο;

 

Τέλος, για PSU του έχω βάλει ένα 600W του Πλαισίου, που είδα στα χαρακτηριστικά του πως δίνει 36A στο 12V κανάλι (η GTX660 λέει πως θέλει μίνιμουμ 450W και τουλάχιστον 24A combined στα 12V κανάλια). Προσωπικά θα προτιμούσα ένα XFX TS 550 που δίνει 44A και είναι κι επώνυμο και σε πολύ καλή τιμή (και πολύ καλό επίσης) αλλά μου έχει βάλει κι άλλον περιορισμό ο ξάδερφος: να τα αγοράσουμε όλα από ένα μαγαζί και να μας τα συναρμολογήσει (δεν θέλει να το κάνουμε μόνοι μας).

 

Τέσπα, σεντόνι έγραψα αλλά, ήθελα να σας δώσω όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες. Μπορούμε να κάνουμε αλλαγές προς το καλύτερο και συνάμα προς το φτηνότερο από την παραπάνω σύνθεση, σύμφωνα με τις ανάγκες που περιέγραψα;

 

ΥΓ. Ξέρει κανείς πόσο χρεώνουν μέσες-άκρες για συναρμολόγηση τα μαγαζιά όταν τους πας όλα τα κομμάτια;

Link to comment
Share on other sites

αν δεν ειχε αγοραστει η 660, θα προτεινα κατι τετοιο στο μπατζετ που λες..!! 

 

post-36990-0-55525100-1417810861_thumb.j

 

 

 

 

αφου εχει αγοραστει η 660 ομως και βλεπω οτι θα ανεβει το μπατζετ... μπορειτε να δειτε και αυτη τη συνθεση

 

post-36990-0-47516800-1417811099_thumb.j

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Κακη επιλογη η 660.. Αφυ θελουμε οικονομια το gamepad αστο εκτος συζητησης προς το παρον. Οκ συμφωνω στο οτι μπορει να τον βολευει τον μικρο η τον ξαδερφο αλλα και να κανουν λιγη υπομονη και να το παρουν αργοτερα δεν εγινε και τιποτα. Μιλωντας επισης για οικονομια καλυτερα συναρμολογειστε το μονοι σας. Για καποιον που εχει ασχοληθει παλαιοτερα δεν ειναι και τοσο δυσκολο να κανει μια συναρμολογηση. Και 20-25 ευρω να παρουν για τη συναρμολογηση στο καταστημα, ειναι παρα πολλα οταν φτιαχνουμε υπολογιστη με τετοιο μπατζετ. Ενα 25αρι μπορει να μας δωσει περιθωριο για ενα καλυτερο τροφοδοτικο. Και τελος εγω θα κοιταγα και για μεταχειρισμενα parts.

Τελος, το H97 chipset και overclocking κανει και μια χαρα gaming κανει. Σε σχεση με το Ζ97 υστερει στις συχνοτητες των μνημων μιας και υποστηριζει εως 1600Mhz αντι 2400mhz (που ετσι κι αλλιως διαφορα δε θα καταλαβεις) και σε καποια αλλα χαρακτηριστικα που δεν νομιζω να σε ενδιαφερουν καν. Πηγαινε για H97 αφοβα!

Η συνθεση του @cabdik με βρισκει συμφωνο. Μονο τροφοδοτικο θα αλλαζα με το σκεπτικο ομως που σου εξηγησα παραπανω.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Συμφωνω με τον Γιωργο 100% σε αυτα που λεει. Παρουσιαζω με τη σειρα μου και εγω μια συνθεσουλα (στα 517€). 


Χωρις λειτουργικο και πληκτρολογιο (το controller δεν ειναι απαραιτητο νομιζω, το παιρνει και αργοτερα και εχει και πιο φτηνα απο αυτο).


 


Επισης μη κοιτας αυτα που λενε ως ελαχιστες απαιτησεις στις καρτες γραφικων. Και με 450W ανετος ησουν. Στο τροφοδοτικο μου θα βαλω  προσωρινα μια 770 που εχει μεγαλυτερη καταναλωση απο την 660 που εχω (δεν επρεπε να την παρεις, οχι οτι ειναι κακη καρτα, απλα παλιωσε αρκετα- 2+ χρονια στο κουρμπετι). Δινει ελαχιστη απαιτηση 600W τροφοδοτικο. Σιγα μη βαλω και 1000W για μια καρτα. :p


 


Τελος ειχα 9 χρονια να κουμπωσω μονος μου μηχανημα ,και τελειωσα σε λιγοτερο απο 1 ωρα τη συναρμολογηση. Για την ιστορια, γλιτωσα περιπου 35-40€ αγοραζοντας απο 4 διαφορετικα καταστηματα. 


post-60900-0-60422200-1417833108_thumb.j

Έγινε επεξεργασία από tommybertsen
Link to comment
Share on other sites

Παιδιά σας ευχαριστώ πολύ, τόσο για τις απαντήσεις όσο και για τον χρόνο που αφιερώσατε.

 

Σήμερα "ψήθηκε" ο ξάδελφος να ανεβάσει το budget στα €700,00 κι επίσης μόλις είδα στην σελίδα του eshop.gr πως (αν το κατάλαβα σωστά) αναλαμβάνει συναρμολόγηση δωρεάν και δίνει και εγγύηση 3 ετών; Αν όντως ισχύει, μου λύνει τα χέρια γιατί μπορώ να διαλέξω ακριβώς τα κομμάτια που θέλω, μιας και η γκάμα του eshop.gr είναι τεράστια συγκριτικά με του Πλαισίου.

 

Με τη συναρμολόγηση προσωπικά δεν έχω πρόβλημα να την κάνω εγώ, αλλά ο ξάδελφος θέλει να γίνει από κατάστημα για να έχει να κάνει σε ζητήματα εγγύησης/υποστήριξης με ένα μόνο μέρος (έχει κι αυτός τα δίκια του, εδώ που τα λέμε... από τη στιγμή μάλιστα που είναι και δωρεάν νομίζω πως είναι τζετ... θα πάω και γω βόλτα με τη γυναίκα αντί να στήνω μηχανήματα :p)

 

Σχετικά τώρα με τις προτεινόμενες συνθέσεις, μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση πως όλοι μου προτείνατε το φτηνότερο h97 mobo που υπάρχει στο eshop.gr και συνάμα μου προτείνατε i5 3ης γενιάς αντί για τον top i3 4ης γενιάς που είχα βάλει εγώ αρχικά.

 

Καταλαβαίνω πως το σκεπτικό είναι οι 4 πυρήνες έναντι των 2, αλλά εγώ νομίζω πως η CPU είναι πολύ πιο αναλώσιμο part από ότι είναι η mobo. Προτιμώ δηλαδή να συμβιβαστώ περισσότερο στη CPU και λιγότερο στη mobo, γιατί σε μελλοντική αναβάθμιση εξυπηρετεί πολύ καλύτερα να αλλάξει κανείς cpu παρά mobo.

 

Τα έξτρα καλούδια των Z97 mobos νομίζω είναι πολύ ενδιαφέροντα κάτω από αυτό το πρίσμα, οπότε σκεφτόμουν να αφήσουμε τον i3 4360 και για να εξισορροπήσουμε χρηματικά τη διαφορά, να πάμε σε μια πιο φθηνή Z97 mobo από αυτήν που έχω βάλει στην αρχική σύνθεση. Π.χ. MSI Z97M G43 Retail η ακόμα καλύτερα MSI Z97-G43 RETAIL μιας και για desktop PC δεν νομίζω πως υπάρχει λόγος να προτιμήσουμε για 6 ευρω το πιο στενάχωρο micro ATX layout. Αν ξέρετε να προτείνετε κάποια φθηνότερη αντίστοιχων όμως χαρακτηριστικών (νομίζω τα έξτρα ports & techs πάντα είναι χρήσιμα αν στοχεύει κανείς σε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής μιας mobo), παρακαλώ υποδείξτε την.

 

Με παρόμοιο σκεπτικό για τη CPU, του έβαλα μόνο 4Gb μνήμης αντί για 8. Υπολογίζω πως ούτε ο πιτσιρικάς ούτε ο ξάδελφος θα έχουν πρόβλημα με 4Gb για αρχή (εδικά με windows 8.1 που είναι πολύ πιο επιεική με τη μνήμη από ότι τα 7). Αν κάποια στιγμή δουν πως τους χρειάζεται κι άλλο, παίρνουν άλλο ένα 4άρι dimm-aki.

 

Οπότε με τα νέα δεδομένα, βγάζω κάτι σαν το παρακάτω στα €732,00 κομπλέ:

 

6x7DpMi.png?1

 

Με λίγο ακόμα... fine tuning μπορούμε να κόψουμε 12 ευρώ να πάει στα 720, να του βάλουμε και το gamepad και να πάει στα 750 στρογγυλά :)

 

Αν διαπιστώνετε πως το σκεπτικό που έχω αναπτύξει είναι λανθασμένο, παρακαλώ διορθώστε με. Αυτός είναι ο σκοπός του νήματος, οπότε εννοείται πως επιζητώ τις διορθώσεις σας.

 

@giorgos2197: Γιατί ήταν κακή επιλογή η GTX660; Το λες επειδή είναι ακριβή; Γιατί από επιδόσεις διαβάζω πως είναι πολύ καλύτερη της R7265 που πρότεινε ο φίλος cadbik.

 

EDIT:

@tommybertsen: Επίτηδες κυνηγάω λίγο παλαιότερες κάρτες γραφικών (συνήθως και cpus και γενικώς τεχνολογίες... με κάποιες εξαιρέσεις για τις mobos), γιατί το "έμαθα το μάθημά μου the hard way παλαιότερα"... imho δεν αξίζει να σκάει κανείς τα τρελά ποσά που ζητάνε οι εταιρείες τον 1ο χρόνο που λανσάρουν τα προϊόντα τους.

Έγινε επεξεργασία από migf1
Link to comment
Share on other sites

Ποιά είναι τα έξτρα "καλούδια" των z97 mobos? Λάθος είναι το παραπάνω ποστ σου σε πολλές θεωρίες. Ψαξτο καλύτερα. Fail είναι το παραπάνω μηχάνημα, θα επανέλθω αναλυτικότερα.

Έγινε επεξεργασία από Trexx
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Α, ξέχασα... με το PhysX dedicated GPU ξέρει κανείς τελικά τι παίζει; Θέλει κάτι ιδιαίτερο στη mobo; Αξίζει να ασχοληθώ και να δώσω στον πιτσιρικά την 8800GTX που αυτή τη στιγμή κάθεται;

 

EDIT:

 

@Trexx: μαζί γράφαμε. Οκ, περιμένω διορθώσεις όταν ευκαιρήσεις (πόσο άλλο να ψάξω... 4 μέρες ψάχνω :p δεν αντέχω άλλο!).

Έγινε επεξεργασία από migf1
Link to comment
Share on other sites

1 Αν και εφοσον, δεν ασχοληθει ο κατοχος με (τουλαχιστον..σοβαρο..) OC, δεν χρειαζεται Z97 chipset...!!! και με το Η97 θα κανει υπερανετα την δουλεια του, και θα εξοικονομησει καποια €, ωστε να τα ριξει εκει που χρειαζεται περισσοτερο. CPU-VGA...!!

σε τετοιο μπατζετ ειναι κριμα να μπει Ι3 στο συστημα..!! 

 

2 αν δεν καταλαβες, την 265 την προτεινα (και γενικοτερα το συστημα ειναι φτιαγμενο)  για το μπατζετ των ~€500~. και ΟΧΙ για μπατζετ 700....!!!!! 

αν θες να στο τροποποιησω για 700+, το κανω ευκολα..!!  και μαλιστα με καινουρια, γιατι δεν αξιζει να χασεις την εγγυηση των 3 ετων, για 10-20-30 €..!!! 

απλα παρε την 2η συνθεση, με καρτα γραφικων http://www.e-shop.gr/asus-r9-280-asus-r9280-dc2t-3gd5-3gb-gddr5-pci-e-retail-p-PER.513679

Έγινε επεξεργασία από cabdik
Link to comment
Share on other sites

Asus R9 280????? Οχι απο μενα. Η συγκεκριμενη υλοποιηση της συγκεκριμενης καρτας εχει βγαλει πολλα προβληματα. Δεν ειναι και τυχαιο που εχει γεμισει ο τοπος με αγγελιες πωλησης αυτης της καρτας. Εκτος αυτου απ οτι καταλαβα εχι ηδη αγοραστει η 660 οποτε δεν νομιζω ν αξιζει να ξανααγορασει καρτα τωρα.

Το σκεπτικο "επενδυω σε καλο mobo αντι για cpu" δεβ ειναι σωστο. Οταν θα ερθει η ωρα της αναβαθμισης πιθανοτατα θα εχει αλλαξει το socket οποτε οτιδηποτε νεοτερο δεν θα ταιριαζει. Αρα η καθεσαι στ αυγα σου η κοιτας για μεταχειρισμενα. Επιλεγεις ενα mobo που να ταιριαζει με τον επεξεργαστη που θες να βαλεις και να σου καλυπτει τις αναγκες. Μετα βαζεις τον καλυτερο δυνατο επεξεργαστη που σε παιρνει οικονομικα. Ετσι σκεφτομαι εγω τουλαχιστον. Το μπατζετ των 700 ειναι για ολοκληρο πυργο εκτος καρτας γραφικων; Διευκρινησε το μου αυτο και θα προσπαθησω να βγαλω κι εγω μια συνθεση.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

επειδη εχει αγορασει ηδη καρτα, εδωσα την 2η συνθεση στο προηγουμενο ποστ. και δεν χρειαζεται να ξαναγορασει..!

 

η R9 280 ειναι ενδεικτικη του τι μπορουσε να αγορασει στο μπατζετ των €700..!  οπως στα ιδια χρηματα παιζει και η 760..!

 

αλλα ολα αυτα ειναι πλεον, θεωρια, αφου εχει αγορασει καρτα γραφικων...!!

Έγινε επεξεργασία από cabdik
Link to comment
Share on other sites

Σχετικά με τα έξτρα καλούδια των Z97 mobos, δικό μου το λάθος... εννοούσα τα έξτρα καλούδια των gaming oriented mobos. Συνήθως βλέπω να έχουν περισσότερες θύρες, καλύτερο ενσωματωμένο ήχο, η MSI δίνει Killer LAN controller (το αν κερδίζεις βέβαια στην πράξη δεν το ξέρω) και γενικώς να υποστηρίζουν περισσότερα πράγματα που εκτιμώ ότι μπορεί να δώσουν μεγαλύτερη μακροζωία στην mobo.

Για παράδειγμα, αν το M.2 protocol τελικά καθιερωθεί σύντομα και στα desktops (που από ότι διαβάζω δεν είναι καθόλου απίθανο) η Asrock που προτείνετε δεν βλέπω να το υποστηρίζει.

Λάβετε υπόψη σας ότι εδώ δεν μιλάμε για hardcore χρήστες PC, ούτε καν. Θεωρώ όμως ότι θα βρουν πολύ βολικό το να μπορούν π.χ. να συνδέσουν έναν M.2 ssd μελλοντικά αν το θελήσουν χωρίς πολλά-πολλά, ή να έχουν έξτρα usb θύρες, ή (αν τελικά δουλεύει το Killer) να έχουν smoother online gameplay, ή π.χ. να μπορούν να στείλουν ψηφιακό ήχο από το pc στο Dolby Digital/DTS home-theatre τους, κλπ.

Πράγματα δηλαδή που σε γνώστες μπορεί να φαντάζουν περιττά ή έστω overrated, οι απλοί χρήστες νομίζω πως τα βρίσκουν πολύ πιο βολικά.

Σε γενικές γραμμές, είναι αυτό που έγραψα και παραπάνω για τα mobos. Τα θεωρώ το πιο βασικό συστατικό για να παρατείνει κανείς τη χρήση σε χρονικό ορίζοντα 3 με 5 ετών, παίρνοντας σαν δεδομένο πως δεν θέλουμε να αλλάζουμε mobo κάθε 1-2 χρόνια.

Περιμένω και τις διορθώσεις από τον φίλο Trexx, αλλά και τη σύνθεση από τον φίλο giorgos2197

και να το ξανα συζητάμε αν χρειαστεί.

@giorgos2197: budget €700,00 μαζί με την κάρτα γραφικών, αλλά χωρίς οθόνη... κι εφόσον είναι ήδη αγορασμένη η κάρτα, πάμε στα 515+ χωρίς οθόνη + gpu.

Σχετικά με την αλλαγή των sockets όταν έρθει η ώρα για αναβάθμιση, σίγουρα θα έχουν αλλάξει αλλά αυτό που προσπαθώ να πετύχω (πάντα σε λογικά πλαίσια και σύμφωνα με το budget του) είναι να ΜΗΝ αλλάξει mobo για 3-5 χρόνια. Απλά να κουμπώσει έναν i7 5ης γενιάς που εκτιμώ πως θα υπάρχει σε 3-5 χρόνια από σήμερα σε σχετική αφθονία, έστω και ως μεταχειρισμένος. Μην ξεχνάς πως δεν μιλάμε για hardocre gamers ή για κυνηγούς των εξελίξεων. Το PC θα είναι κυρίως για τον ξάδελφο, και δευτερευόντως για τον γιό του, και ξέρω σίγουρα πως δεν πρόκειται να θέλει να αλλάξει mobo (και πιθανότατα όλα τα άλλα parts που παρασύρει μαζί του κάτι τέτοιο) για τα επόμενα 3-5 χρόνια (μέχρι πριν μια εβδομάδα ήταν με laptop του 2006).

@cadbik: Σίγουρα είναι κρίμα να μπει i3 αντί για i5, αλλά αν δεν βγαίνει χρηματικά νομίζω είναι καλός προσωρινός συμβιβασμός (αντί π.χ. να συμβιβαστούμε στο θέμα της mobo, για τους λόγους που αναφέρω παραπάνω... οι οποίοι μπορεί να είναι και λάθος... δεν είμαι απόλυτος).

Πάντως από ότι διάβασα, τα σημερινά παιχνίδια χρησιμοποιούν το πολύ 2 πυρήνες, και επίσης διάβασα πως ειδικά στο gaming οι διαφορές μεταξύ i3-4360 και i5 είναι ελάχιστες (ή έστω τόσο μικρές που δεν ενδιαφέρουν τους non-hardcore gamers). Εκεί που βλέπω να χρειάζονται οι 4 πυρήνες, είναι στα 3d design apps, τα οποία συνήθως κάνουν και rendering. Εκεί σίγουρα ο i5 θα τον σκίζει το i3, αλλά προσπαθώ να συνδυάσω πολλά μαζί για να κρατήσω ευχαριστημένο και τον πατέρα και τον γιο.

Εννοείται πως δεν έχω καμία αντίρρηση να πάμε σε i5 (ίσα-ίσα) απλώς δεν θέλω να κάνουμε πολύ μεγάλες "εκπτώσεις" στη μητρική... πες τε το δικό μου κόλλημα! Θεωρώ πως κανείς από τους δυο δεν θα έχει πρόβλημα με τον i3-4360 (πατέρας και γιος εννοώ)... διορθώστε ελεύθερα αν κάνω λάθος.

Τα βασικά "αγκάθια" που βλέπω στην τελευταία σύνθεση που έβγαλα είναι ο i3 και τα 4GB μνήμης, αλλά δεν μου βγαίνει αλλιώς το budget (η GPU είναι ήδη αγορασμένη, όπως είπαμε εξαρχής). Αν μπορέσουμε να βρούμε πιο φθηνή μητρική (αλλά με gaming χαρακτηριστικά, για τους λόγους που ανέλυσα πιο πάνω... επαναλαμβάνω διορθώστε με ελεύθερα) θα μπορούσαμε να πάμε σε i5, έστω προηγούμενης γενιάς.

Σε PSU και σκληρό έχουμε κάνει ήδη νομίζω ότι περισσότερο συμβιβασμό μπορούμε να κάνουμε (βασικά το PSU μάλλον θα του το ανεβάσω... θα τον πάω στο XFX TS SERIES 550W που βγάζει 44A στην 12βολτη έξοδο, για να μπορεί μελλοντικά να σηκώσει και πολύ πιο δυνατή GPU... στην τελική θα του πληρώσω εγώ τα έξτρα 10-15 ευρά της διαφοράς από το Thermal Take :p)

Έγινε επεξεργασία από migf1
Link to comment
Share on other sites

Δεν πόσταρα ακόμα γιατί αν ποστάρω πρέπει να γράψω κατεβατό και δεν βρίσκω το χρόνο. Από το τελευταίο ποστ βλέπω πως δεν έχει και νόημα βέβαια. Στα γρήγορα: Διαφωνώ με τη σημασία που δίνεις στη μητρική (η λογική σου θα είχε βάση 10 χρόνια πίσω, πλέον όλα τα ουσιαστικά -imc, voltage regulator, northbridge κτλ- έχουν ενσωματωθεί στον cpu), διαφωνώ κάθετα με τα 4GB ram, είναι λάθος επίσης η λογική ότι όσο περνάει ο καιρός θα χρειάζεσαι μεγαλύτερο τροφοδοτικό (η εξέλιξη μειώνει τις ενεργειακές απαιτήσεις ήδη) και αρκετά ακόμα. Καλά, με την 660 διαφωνώ εντελώς αλλά αυτό έγινε, τι να κάνουμε...

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Δεν πόσταρα ακόμα γιατί αν ποστάρω πρέπει να γράψω κατεβατό και δεν βρίσκω το χρόνο. Από το τελευταίο ποστ βλέπω πως δεν έχει και νόημα βέβαια. Στα γρήγορα: Διαφωνώ με τη σημασία που δίνεις στη μητρική (η λογική σου θα είχε βάση 10 χρόνια πίσω, πλέον όλα τα ουσιαστικά -imc, voltage regulator, northbridge κτλ- έχουν ενσωματωθεί στον cpu), διαφωνώ κάθετα με τα 4GB ram, είναι λάθος επίσης η λογική ότι όσο περνάει ο καιρός θα χρειάζεσαι μεγαλύτερο τροφοδοτικό (η εξέλιξη μειώνει τις ενεργειακές απαιτήσεις ήδη) και αρκετά ακόμα. Καλά, με την 660 διαφωνώ εντελώς αλλά αυτό έγινε, τι να κάνουμε...

Οκ διαφωνείς, αλλά ούτε αντιπροτείνεις ούτε εξηγείς. Παρεμπιπτόντως όμως, οι λόγοι που περιέγραψα για τη σημασία που δίνω στη μητρική δεν έχουν να κάνουν με αυτά που αναφέρεις, αλλά κυρίως με την υποστήριξη τεχνολογιών συνδεσιμότητας I/O με χρονικό ορίζοντα από 3 έως 5 χρόνια (μιας και Broadwelll compatibility έχουμε... αν και η Intel μάλλον πάει να το θάψει προς όφελος του Skylake). Οπότε δεν καταλαβαίνω γιατί μου αναφέρεις την ενσωμάτωση των controllers μέσα στο cpu στα σύγχρονα chips.

Τα 4Gb κι εγώ τα βρίσκω πολύ "τσουρούτικα", αλλά στην πράξη αν έχεις ασχοληθεί, θα έχεις διαπιστώσει ήδη κι εσύ πως κυκλοφορούν πολλά "φίδια" σχετικά με την και καλά αναγκαιότητα 8Gb+ system memory. Για μη hard-core gamers τα 4Gb είναι μια χαρά... ειδικά σε Windows 8.1, αλλά όχι μόνο. Πάντως αν καταφέρουμε να ρίξουμε λίγο το κόστος της μητρικής χωρίς πολλές εκπτώσεις σε υπάρχουσα και μεσοπρόθεσμη συνδεσιμότητα, την διαφορά στα ευρά κι εγώ μάλλον θα την δώσω στην RAM παρά στον i5 (δεν είμαι 100% σίγουρος ακόμα, αλλά προς τα εκεί κλίνω).

Όταν βρεις χρόνο πάντως, θα ήθελα να μου βγάλεις μια σύνθεση στα λεφτά που είπαμε (και με δεδομένη την GTX660), αλλά προσπάθησε να μη μου κόψεις πολλά από τα καλούδια των gaming oriented mobos.

Έγινε επεξεργασία από migf1
Link to comment
Share on other sites

Teliki.png

Αυτο ειναι οτι καλυτερο μπορουσα να κανω. Ναι μεν ξεφευγω απο τα 515 ευρω και χωρις να εχω βαλει SSD αλλα νομιζω ειναι μια συνθεση που μαζι με την 660 σου μπορει να χρησιμοποιηθει για all around χρηση αλλα και για παιχνιδια. Καποια στιγμη ομως πρεπει να προστεθει ενας SSD, αν οχι απο τωρα. Το σκεπτικο σου δεν το εχω καταλαβει, ουτε και το κολλημα με τη μητρικη. Τι εννοεις να εχεις συνδεσιμοτητα; με τι; με μια τηλεοραση και με ενα ηχοσυτημα; ολες οι μητρικες μπορουν να στο προσφερουν αυτο. Αυτη που σου βαζω ας πουμε εχει 7.1 ενσωματωμενη καρτα ηχου. Επισης, αυτο το μηχανημα που θα φτιαξεις τωρα, ετσι και θα μεινει. Το socket ειναι το 1150 μιας και αυτο ειναι το πιο συγχρονο και προσιτο αυτη την εποχη. Το 2011-3 ειναι απλα πανακριβο. Η μονη αναβαθμιση που θα σε παιρνει να κανεις στο μελλον θα ειναι να βαλεις εναν ισχυροτερο επεξεργαστη με σοκετ 1150 οταν θα εχουν πεσει οι τιμες και θα βρισκονται αρκετα κομματια και στα μεταχειρισμενα. Οσον αφορα τη RAM. Τα Windows μπορει να χρησιμοποιουν οση λιγη Ram θελουν. Τα παιχνιδια ομως που θα παιξει ο ξαδελφος η ο πιτσιρικας καθως επισης και καποιες αλλες εφαρμογες θα δημιουργησουν αναγκη για περισσοτερη RAM απο 4GB πριν καν το καταλαβεις. Ξεκινας απο την αρχη με 8!

 

edit: Μην δινεις καμια σημασια στον χαρακτιρισμο "gaming" καποιων προιοντων. Πιο πολυ μαρκετινιστικο τρικ ειναι. 

Έγινε επεξεργασία από giorgos2187
Link to comment
Share on other sites

 

@tommybertsen: Επίτηδες κυνηγάω λίγο παλαιότερες κάρτες γραφικών (συνήθως και cpus και γενικώς τεχνολογίες... με κάποιες εξαιρέσεις για τις mobos), γιατί το "έμαθα το μάθημά μου the hard way παλαιότερα"... imho δεν αξίζει να σκάει κανείς τα τρελά ποσά που ζητάνε οι εταιρείες τον 1ο χρόνο που λανσάρουν τα προϊόντα τους.

 

 Παρολο το bold σημειο , προσπαθεις να πεισ(τ)εις  οτι υπαρχουν gaming μητρικες,  που αξιζουν +50€ over cpu και ram. Η 750ti της gigabyte εχει παρομοιες επιδοσεις με 30€ πιο κατω,  φετινη , και εχει και την μιση καταναλωση , πραγμα το οποιο θα σου προσεφερε και επιλογη για 450W τροφοδοτικο. Εμφανως νομιζεις οτι θα τραβηξει βαρος μια gaming μητρικη επειδη τα windows κανουν καλυτερη διαχειριση ραμ...

Just sayin... Οτι παραπανω και να πω , δε νομιζω οτι θα εχει νοημα φιλε μου!  

 

edit: Εχω και εγω κολληματα, δε σε κατηγορω. Απλα σε καποια πραγματα, αξιοποιω καταλληλα το διαβασμα που κανω και δε πεφτω θυμα marketing σε καμμια περιπτωση(ή τουλαχιστον το παλευω)

Για την ιστορια, την 660 την πηρα στο προηγουμενο pc για να μη παρω κατι καλυτερο και ριξω μπουκαλι στον επεξεργαστη (τον οποιο δεν ειχα σκοπο τοτε να αλλαξω) αλλα βλεπω οτι εκανα μεγα λαθος!

(την πηρα στα 145€ ομως , 1βδομαδα μεταχειρισμενη, απο φιλο , που ηθελε να παει σε 4Κ μονιτορ και του την ειχε παρει δωρο ο αδερφος του...βγαλε ακρη)

 

2ο Edit: Giorgos2187 , φιλε μου μακρια απο φτηνα Coolermaster. Οσο πιο μακρια γινεται... 

Έγινε επεξεργασία από tommybertsen
Link to comment
Share on other sites

@giorgos2187 & @tommybertsen: Παιδιά ευχαριστώ για τα νέα σας ποστς.

Η σύνθεση σου Γιώργο είναι πολύ πιο κοντά στην τελική δική μου. Έκοψες από την mobo κι έδωσες τη διαφορά σε cpu. Λόγω budget, άφησες κι εσύ 4Gb τη μνήμη, κι αν προσθέσεις και 8 ευρώ για πληκτρολόγιο έρχεσαι κι εσύ στα 735 ευρώ.

Η μητρική που διάλεξες είναι πιο κοντά σε αυτή που είχα βάλει εγώ, αφού συγκριτικά με την αρχικά προτεινόμενη ANNIVERSARY ετούτη εδώ έχει τουλάχιστον 7.1 ήχο + S/PDIF έξοδο (η ANNIVERSARY δεν έχει ψηφιακή έξοδο, και ενσωματώνει 5.1 ήχο αντί για 7.1). Τα έξτρα της MSI Z97M-G43 RETAIL που έβαλα στην τελική μου σύνθεση, πέρα από τις διευρυμένες δυνατότητες o/c (που προς το παρόν μας είναι αδιάφορες, αλλά μελλοντικά μπορεί τελικά και να μας χρειαστούν) περιλαμβάνουν Μ.2 και Killer LAN, με διαφορά 25 ευρώ στην τιμή τους.

Το αν αυτά τα έξτρα αξίζουν τα +25 ευρώ δεν μου είναι άμεσα προφανές για την περίπτωση του ξαδέλφου, αλλά η κάρτα που προτείνεις μου αρέσει πολύ περισσότερο από εκείνη που προτάθηκε αρχικά. Έριξα μια γρήγορη ματιά στα reviews στο newegg και σαν πρώτη εντύπωση είδα να παραπονιούνται για προβλήματα με τον LAN controller (μπορεί να είναι απλά θέμα drivers) και πως η HDMI έξοδος δεν δίνει ήχο (μόνο εικόνα). Θα το ψάξω κι άλλο.

Σχετικά με τα 4GB RΑΜ, αν εξαιρέσουμε τρελαμάρες τύπου AC5 Unity που θα ζητάει να πουλήσεις το αυτοκίνητο για να παίξεις το παιχνίδι στα φουλ, η μεγάλη πλειοψηφία των παιχνιδιών σήμερα σπάνια ζητάει πάνω από 4GB system ram. Κι αυτά μόνο αν σε ενδιαφέρει να παίξεις HD ή/και με φουλ settings. Για μελλοντικά η γενική τάση δείχνει να είναι τα 6Gb ή ακόμα και τα 8Gb, οπότε εκεί αν θέλει ο ξάδελφος να "keep up" μπορεί να δώσει 40 ευρώ και να κουμπώσει ένα 2ο ντιμάκι.

Παρομοίως, η γενική τάση δείχνει να πηγαίνει σε περισσότερους από 2 πυρήνες, αλλά με πολύ πιο αργούς ρυθμούς οπότε και πάλι, αν θελήσει να κάνει keep-up, μπορεί να πάρει i5 (εδώ έχω το δίλημμα, αν τελικά κόψουμε λεφτά από τη μητρική δεν ξέρω αν πρέπει να τα δώσουμε για i5 ή για ram... τελικά μάλλον πρέπει να τα δώσουμε σε i5 θαρρώ, γιατί μελλοντικά θα του κοστίσει περισσότερο να τον αποκτήσει)

Φίλε @tommybertsen, τα 107 ευρώ της MSI Z97M-G43 RETAIL (η ακόμα και τα 113 της MSI Z97-G43 RETAIL) δεν νομίζω να μπορεί να τα χαρακτηρίσει κανείς "τρελό ποσό". Επίσης, δεν προσπαθώ να πείσω κανέναν, αν έχω δώσει τέτοια εντύπωση απολογούμαι. Στόχος του νήματος που άνοιξα είναι να με βοηθήσετε να "βγάλουμε από τη μύγα ξύγκι" με όσο το δυνατόν λιγότερους συμβιβασμούς, στις συνθήκες που έχω περιγράψει.

Σχετικά με την 750ti vs 660 πολύ αμφιβάλλω πως έχουν παραπλήσιες επιδόσεις. Και μόνο ότι η 660 έχει 192μπιτο memory bus έναντι του 128μπιτου της 750 ti, νομίζω αρκεί για να καταλάβουμε ποια κάρτα πάει καλύτερα. Περμπιπτόντως, η 660 που πήραμε δεν είναι η reference... είναι κλοκαρισμένη από την Gigabyte στα 1033/1098 Mhz κι έχει 3Gb GGDR5 (αντί για 2)... την πήραμε επειδή από €199,00 την κατέβασαν στα €185,00, την στιγμή που με 2Gb την είχανε στα €179,00.

Btw, για τροφοδοτικό μέσα μου μάλλον έχω καταλήξει στο XFX TS 550W αλλά περιμένω λίγο ακόμα μήπως υποδειχθεί κάτι ακόμα καλύτερο.

Έγινε επεξεργασία από migf1
Link to comment
Share on other sites

Α, έχεις δίκιο φίλε Γιώργο για τη μνήμη... δική μου παράβλεψη.

Και μένα μου άρεσε η μητρική που την είδα μετά την πρότασή σου. Πολύ καλός λόγος τιμής/απόδοσης. Έχεις άποψη για τα προβλήματα που διάβασα στο newegg σχετικά με τον LAN controller και για την έλλειψη μεταφοράς ήχου με hdmi? Αν λύνονται αυτά, ψήθηκα ήδη :)

ΥΓ. Σε ποια σημεία είναι καλύτερη από την msi?

Έγινε επεξεργασία από migf1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.