Jump to content



Τι γίνεται με τους Xeon;


DarthMoul

Recommended Posts

Ο Inquirer, καθώς και 2-3 άλλα sites που ασχολούνται κυρίως με software στον Itanium εδώ και 2 εβδομάδες μουρμουράνε ότι

αυτός: http://www.intel.com/pressroom/kits/bios/tfossum.htm

αυτός: http://www.intel.com/pressroom/kits/bios/dcasaletto.htm

και αυτός: http://www.intel.com/pressroom/kits/bios/jemer.htm

που είναι η καρδιά του IPF engineering team (aka IA64 architecture) μετακινήθηκαν ξαφνικά και ανέλαβαν τον σχεδιασμό των Xeon, και κατ'επέκταση θα εμπλακούν ενεργά στα σχέδια του Pentium.

Οι φήμες οργιαζούν. Άλλοι λένε ότι η Intel θα κάνει discontinue τον Itanium. Άλλοι λένε ότι η μετακίνηση είναι προσωρινή για να υλοποιηθεί το Common Socket Architecture μεταξύ Xeon και Itanium που ανακοινώθηκε πέρσι στο IDF. Άλλοι λένε ότι φοβήθηκε η Intel από τους Opteron και ενισχύει τον Xeon όσο μπορεί. Δεν ξέρω αν κοιτάξατε καθόλου και τις τιμές των κανούργιων Xeon EM64T. Είναι 25% φτηνότεροι από τα 32μπιτα αδερφάκια τους και ελαφρώς φτηνότεροι από τους Opteron με τις ίδιες επιδόσεις.

Για να δούμε τι θα μας ξημερώσει. :017:

ΥΓ. Κάντε έναν κόπο να διαβάσετε τα βιογραφικά.

Link to comment
Share on other sites

Όσοι έκαναν τον κόπο να κοιτάξουν τα βιογραφικά, ας κοιτάξουν αυτό το site:

http://www.sandia.gov/

Κάθε χρόνο εκδίδει ένα report που αφορά την τεχνολογία των επεξεργαστών. Το τελευταίο θα το βρείτε εδώ:

www.cs.sandia.gov/PublicationsPresentations/2004/CCPE03-Sandia.pdf

Στην σελίδα 15 γράφει:

"In any case, as discussed in Section 3 below, these and similar

considerations led us to rank the processor choices for Red Storm based

on effectiveness for our design, ignoring cost for the moment, as

follows.

1. HP Alpha EV7

2. AMD Opteron

3. Intel Pentium-4 and AMD Athlon

4. IBM Power-4

5. Intel Itanium II

When we take into account performance relative to price, this ranking

changes somewhat:

1. AMD Opteron

2. Intel Pentium-4 and AMD Athlon

3. HP Alpha EV7

4. IBM Power-4

5. Intel Itanium II"

Και στις σελίδες 14 και 15:

"alpha EV7 tops both the absolute and the relative performance list,

since the EV7 has by far the highest memory bandwith"

Με άλλα λόγια, αυτοί οι μηχανικοί που μετέφερε η Intel στον Xeon, πριν μια δεκαετία κατασκεύαζαν chips που ακόμα και σήμερα είναι αξεπέραστα. Πολύ βαρύ πυροβολικό δεν μαζεύει στους x86 η Intel; Μάλλον η αποδοχή της AMD έχει αρχίσει και πονάει πολύ και αποφάσισε να καθαρίσει την κατάσταση. Δεν ξέρω αλλά τουλάχιστον εμένα έτσι μου φαίνεται. Όλα αυτά που ανακοίνωνε πέρσι στο IDF τα υλοποιεί πιο γρήγορα και από τις εξαγγελίες της. Γιατί τόση βία;

Link to comment
Share on other sites

....Οι φήμες οργιαζούν. Άλλοι λένε ότι η Intel θα κάνει discontinue τον Itanium. Άλλοι λένε ότι η μετακίνηση είναι προσωρινή για να υλοποιηθεί το Common Socket Architecture μεταξύ Xeon και Itanium που ανακοινώθηκε πέρσι στο IDF. Άλλοι λένε ότι φοβήθηκε η Intel από τους Opteron και ενισχύει τον Xeon όσο μπορεί....

Εγώ πάλι πιστεύω ότι ισχύουν και τα δυο αλλά εν μέρει.

Ο Opteron όντως τους έχει στριμώξει τους Xeon και από την άλλη ο Itanium δεν προχωράει. Η Intel επομένως για να μην χάνει έδαφος ολοένα και περισσότερο, πιθανότατα θα ρίξει περισσότερο βάρος (χρήμα και προσωπικό), από αυτό που υπολόγιζε, στον Xeon προσωρινά έτσι ώστε να αντεπεξέλθει στις σημερινές απαιτήσεις του ανταγωνισμού και στη συνέχεια θα συγκεντρωθεί και πάλι στον Itanium αν όντως είναι σίγουρη ότι θα τα καταφέρει αλλιώς ίσως και να τον σταματίσει...

Αυτό βέβαια έχει και το καλό ότι θα ενισχυθεί και ο Pentium που έχει αρχίσει εδώ και καιρό και πουλάει μόνο λόγω ονόματος και καθόλου λόγω αποδόσεων...

Link to comment
Share on other sites

Η Intel δεν μπορεί να κάνει discontinue τον Itanium για δύο λόγους. Ο ένας είναι καθαρά πρακτικός και ο άλλος είναι νομικός. Ο πρακτικός λέει ότι αν κρεμάσεις τους πελάτες που χρησιμοποιούν τον Itanium (και να είσαι σίγουρος πως δεν είναι παιδάκια που παίζουν παιχνίδια) όπως η NASA ας πούμε, ή καμμιά δεκαριά από τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρίες στον κόσμο, ή 5-6 χρηματιστήρια όπως αυτό τις Σιγκαπούρης, ή την SGI, το γοητρό σου πάει στα τάρταρα. Δεν στεκέσαι πίσω από το προϊόν και δεν το υποστηρίζεις. Είσαι τελειωμένος. Αυτό η Intel το ξέρει καλά και κάνει τα πάντα χωρίς να λογαριάζει το κόστος για να υποστηρίξει σωστά ακόμα και τον Celeron.

Ο νομικός λόγος ξεκινάει από την εποχή που η Compaq εξαγόρασε τον Alpha. Τότε επενέβει η Αμερικάνικη Κυβέρνηση για να διασφαλίσει το μέλλον του chip μετά την εξάγορα. Ο λόγος ήταν (και είναι) το OpenVMS. Τελικά για να έχει η Κυβέρνηση το δικαίωμα επέμβασης, ανακήρυξε το chip με νόμο "National Treasure" ωστε να μην υπάρξει πρόβλημα στον αμερικάνικο στρατό και στην NASA μέχρι το 2025. Όταν HP εξαγόρασε την Compaq, επαναλήφθηκε πάλι το ίδιο σκηνικό. Μόνο που η HP υποσχέθηκε την μετάβαση του OpneVMS στον Itanium και έτσι πήρε την άδεια να τελειώσει ο Alpha μεν, αλλά και την υποχρέωση να συνεχίσει την ανάπτυξη και την παραγωγή του chip σε περίπτωση που το εγκαταλείψει η Intel. Άλλωστε ο Itanium δικό της project ήταν αρχικά από το 1989 και στο οποίο η Intel μπήκε συνέταιρος το 1995 για να μάθει να φτιάχνει chips, αφού μέχρι τότε δεν είχε ιδέα πως να κατασκευάσει κάτι που να μπορεί να τρέξει κάτι παραπάνω από το Word95. Όλη αυτή η κατάσταση δεσμεύει την Intel με τεράστιες χρηματικές ρήτρες και νομικές κυρώσεις, άρα ο Itanium δεν θα σταματίσει αν δεν βρεθεί λύση σ'αυτήν τον τόσο περίπλοκη κατάσταση.

Δυστυχώς η Intel δεν δίνει ποτέ το ποσοστό που κάθε προϊόν της συμμετέχει στον τζίρο και στα κέρδη. Αναφέρει μόνο πιο συνεισφέρει περισσότερο στην κερδοφορία χωρίς όμως να λέει ποσά. Άρα οι περιπτώσεις είναι δύο. Ή ο Xeon βουλιάζει και προσπαθεί να τον σώσει, ή αποφάσισε να κάνει τους ανθρώπους της AMD να μην κοιμούνται τα βράδια όπως δεν κοιμούνται και οι δικοί της.

Link to comment
Share on other sites

Να ρωτησω κατι σχετικα απλοϊκο και περισσοτερο ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΙΚΟ που μου ηρθε στο μυαλο καθως διαβαζα το τελευταιο ποστ του darth. Σχετιζεται γυρω απο την φραση

Ο πρακτικός λέει ότι αν κρεμάσεις τους πελάτες που χρησιμοποιούν τον Itanium (και να είσαι σίγουρος πως δεν είναι παιδάκια που παίζουν παιχνίδια) όπως η NASA ας πούμε, ή καμμιά δεκαριά από τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρίες στον κόσμο, ή 5-6 χρηματιστήρια όπως αυτό τις Σιγκαπούρης, ή την SGI, το γοητρό σου πάει στα τάρταρα. Δεν στεκέσαι πίσω από το προϊόν και δεν το υποστηρίζεις. Είσαι τελειωμένος. Αυτό η Intel το ξέρει καλά και κάνει τα πάντα χωρίς να λογαριάζει το κόστος για να υποστηρίξει σωστά ακόμα και τον Celeron.

Αυτο πως το εννοεις? Ο celeron δεν χρειαζεται ιδιαιτερη υποστηριξη! Ενας πετσοκομμενος ΙΑ32 επεξεργαστης ειναι. Οι τοσες επιχειρησεις που εχουν τιγκαρει celeron@1000 υποστηριζονται?? Αν εννοεις λογω του οτι υποστηριζεται η ΙΑ32 εχεις δικιο οποτε παω πασσο. Το ιδιο και ο Ιτανιουμ. Ο Ιτανιουμ 1 εχει σταματησει πριν ακομα βγει στην αγορα, κερδιζοντας επαξια τον τιτλο τιτανιουμ. Η ιντελ ουσιαστικα χαρισε καμμια 2-3 χιλιαδες συστηματα με μορφη evaluation σε εταιριες-τραπεζες και κηδεψε ΕΠΙΣΗΜΑ τον Ιτανιουμ. Αρα τι συνεχιζεται στον "2". Εννοεις την αρχιτεκτονικη ΙΑ64 με την Very-Long-Word-Instruction-something τροπο assembly του? Αυτο εννοεις οτι εχει υποχρεωση να συνεχισει? Αυτο θα παραδωσει στους επομενους xeon? Αρα δεν "κρεμαει" ολους αυτους που τωρα χρησιμοποιoυν xeon ΙΑ32 αφου σκοπευει καποια στιγμη να περασει σε ΙΑ64 φαση ΓΙΑ ΟΛΑ (desktop-server)?

Στην τελικη, επειδη βλεπω μεγαλη μανια ΚΑΙ απο τις 2 εταιριες να κρατανε τα ονοματα που τις κανουν "γνωστες" (pentium, athlon, celeron, xeon) ακομα κι αν τα προιοντα που φερουν το ονομα δεν εχουν καμμια σχεση σε αρχιτεκτονικη και δυνατοτητες με τους προκατοχους των ονοματων ποιο ειναι το commitment που υπαρχει? Γυρω απο απο την αρχιτεκτονικη (ΙΑ32/ΙΑ64), ή γυρω απο το "ονομα"(xeon-Itanium). Θελω να πιστευω οτι ειναι το πρωτο. Αρα τι θα γινει με την υποστηριξη των τωρινων xeon-non-Itanium στο εγγυς μελλον??? Ισως να ειναι απλοικη οπως ειπα αρχικα η απαντηση στο ερωτημα αλλα μου δημιουργηθηκε καθως διαβαζα το ποστ...

Link to comment
Share on other sites

Μάλλον σου διαφευγει η λεπτομέρια ότι είναι διαφορετική η υποστήριξη που χρειάζονται τα προϊόντα που προορίζονται για την ΟΕΜ αγορά, από τα υπόλοιπα.

Ένα server σύστημα έχει διάρκεια ζωής πολύ μεγαλύτερη από ένα desktop PC. Θα δουλέψει για χρόνια. Άρα η υποστήριξη κατ'αρχήν έγγυται στην εξασφάλιση ότι θα υπάρχει software γι αυτό για τα επόμενα 5 χρόνια (βάσει νόμου στην Αμερική. Η Ευρώπη κοιμάται) από την ημέρα που θα πουληθεί από το εργοστάσιο. Αυτό διασφαλίζει η Intel αφού έχει όλη την καλή διάθεση (και υποχρέωση) να χρηματοδοτήσει αν χρειαστεί αυτούς που παράγουν τις ανάλογες εφαρμογές για να κάνουν port στα καινούργια chips (πχ Oracle x64 και ia64 ή win64 κλπ) και θα συνεχίσουν να συντηρούν το software που υπάρχει στα υπάρχοντα chips.

Η άλλη παράμετρος είναι τα devtools που χρειάζονται οι developers. Αν πχ η Intel κάνει drop τον IA32 κώδικα από τον icc τότε αυτός που αγόρασε Celeron θα μείνει γρήγορα χωρίς software.

Συνεπώς, αυτός που αγοράζει σήμερα Xeon 32 bits, ξέρει πως θα βρει update software για την επόμενη πενταετία τουλάχιστον. Ίσως και για περισσότερο αν κάποιοι developers θέλουν να συνεχίσουν, αλλά αυτό είναι δικό τους θέμα.

Και φυσικά η προς τα πίσω συμβατότητα που πρέπει να έχει ένα chip. Αν η Intel κάνει drop τον Itanium, αυτό δίνει σήμα στην αγορά ότι σε 5 χρόνια το αργότερο θα πρέπει να έχει βρει νέα αρχιτεκτονική που να υποστηρίζει όλο το software που χρειάζεται ή κάποιο εφάμιλλο εναλλακτικό. Οι in house εφαρμογές θα πρέπει να γίνουν port κάπου αλλού. Το προσωπικό να εκπαιδευτεί. Να γίνει validation σε όλο το σύστημα. Και όλα αυτά με πολύ αυστηρά dead lines, μεγάλο κόστος και όλα τα προβλήματα που έχει ένα τέτοιο εγχείρημα.

Ελπίζω να σε κάλυψα.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.