Jump to content



Η TSMC κατασκευάζει νέο εργοστάσιο για 28nm chips


mariosalice

Recommended Posts

Η TSMC μέσα στους επόμενους δύο μήνες ξεκινάει την κατασκευή ενός νέου εργοστασίου που θα παράγει αποκλειστικά waffers 300mm για chips τεχνολογίας 28nm.

Το νέο υπερσύγχρονο εργοστάσιο θα κοστίσει $3,1 δισ., και θα καταναλώσει τη μερίδα του λέοντος από τα προγραμματισμένα έξοδα της TSMC που ανέρχονται στα $4,8δισ.

Τα δύο υπάρχοντα “gigafabs” fab12 και fab14 που επίσης κατασκευάζουν 300mm wafers, προσφέρουν το 71% των κερδών της TSMC. Η προγραμματισμένη επέκταση των υπαρχόντων εγκαταστάσεων θα αυξήσει την παραγωγή στα 100.000 walffers το μήνα και τα τα chips των 40nm κατά 35%.

Για σύγκριση του κόστους του νέου εργοστασίου δεν μπορώ να μη σκεφτώ ότι το δάνειο που θα πάρουμε για να σωθούμε, αφού κατεβάσαμε τα παντελόνια μας, υποσχεθήκαμε θυσίες και ποιος ξέρει τι άλλο, είναι 0,1 δισ. ευρώ.

Link to comment
Share on other sites

New thread? σε thread για την TSMC δεν νομίζω ότι μπορεί να γίνει κουβέντα για τα τελευταία γεγονότα.

(...λέω και εγώ τόσες απαντήσεις σε θέμα για τα nm της TSMC?)

Link to comment
Share on other sites

ΝΑ ΠΩ ΟΤΙ ΕΙΣΤΕ ΝΕΟΙ ΣΤΟ ΦΟΡΟΥΜ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΩ, ΑΛΛΑ ΓΙΑΤΙ ΧΑΛΑΤΕ ΤΕΤΟΙΟ ΘΕΜΑ? ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ "ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ" - ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΤΛ. ΣΥΖΗΤΑΜΕ - ΜΗ ΧΑΛΑΤΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΑΝΟΙΓΩ ΞΑΝΑ ΤΟ THREAD ΚΑΙ ΔΕ ΘΕΛΩ ΝΑ ΔΩ ΑΛΛΑ ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ

Link to comment
Share on other sites

μαλιστα.

και αντι απλως να κοψεις ολα τα ποστ απο το 2ο και κατω και να τα βαλεις σε ενα νεο thread, απλα τα εσβησες ολα ε?

μπραβο.

Αυτό έπρεπε να το σκεφτείτε πριν χαλάσετε το θέμα... Δεν υπάρχει δικαιολογία τους κανόνες τους ξέρετε... Το θέμα λήγει εδώ..!!!

Link to comment
Share on other sites

Globalfoundries: Our Advanced Process Capacities Will Be Comparable to TSMC’s (7 Μαίου 2010)

TSMC Expects 450mm Production to Start in the “Middle of the Decade”. (6 Μαίου 2010)

Πολύ ενδιαφέροντα άρθρα από το Xbitlabs.

Για μένα έχουν σημασία, γιατί παρακολουθώντας τις εξελίξεις της τεχνολογίας προσπαθώ να μαντέψω πότε περίπου να περιμένω ότι θα αξίζει μια αναβάθμιση στα ηλεκτρονικά εξαρτήματα ενός υπολογιστή.

Αυτό που βλέπω είναι ότι τα μεγαλύτερα waffers διαμέτρου 45cm, θα εμφανιστούν μετά το 2015. Επομένως βγάζω από το μυαλό μου μια αναμονή τόσο μακροχρόνια. Μένουμε λοιπόν στην τεχνολογία των 30cm waffers για τα επόμενα χρόνια.

Πάμε τώρα στην τεχνολογία κατασκευής των chips. Πέρα από την Intel που κατασκευάζει προιόντα στα 32nm με σχετικά χαμηλό yield και άρα ψηλές τιμές, βλέπουμε την GloFo να ανακοινώνει, (αλλά χωρίς να προσδιορίζει χρονικό ορίζοντα), ότι θα αυξήσει πολύ το yield στα 32nm. Αν όμως θυμάμαι καλά, αυτή την προοπτική την είχαμε απορρίψει μετά από δημοσιεύματα ότι η GloFo θα ξεπεράσει τα 32nm και θα πάει κατ' ευθείαν στα 28nm. Η σημασία στην πράξη της επιβεβαίωσης των 32nm από την GloFo είναι ότι υπάρχει συμφωνία με την AMD, να φτιάχνει τις GPU της όταν θα είναι έτοιμη να δώσει 32nm. (βαριέμαι να ψάξω να βρω αν ισχύουν αυτά που γράφω οπότε αν κάποιος θυμάται καλύτερα ας τα επιβεβαιώσει).

“In the advanced technology side, cost is not the only factor. You are all aware of the [TSMC] issues at 40nm. The early adopters at 40nm had issues which were independent of cost. They could not get wafers, no matter what the cost. Cost is one factor in the advanced technology business, but the most important part is how quickly a foundry can go to high volume production. We have shown that we can go to high volume very quickly, and we plan to reproduce that at the SOI 32nm node,” said Mr. Chian.

Το δεύτερο σημείο άξιο προσοχής είναι ότι το EUV φαίνεται ότι είναι εντελώς απαραίτητο για την κατασκευή GPU στα 28nm, οπότε δεν θα δούμε κάρτες γραφικών στα 28nm πριν από το 2013-2014.

TSMC said that it had taken delivery of a pre-production EUV tool which it will use for research and development. The company is looking at 2013 – 2014 for production on EUV.

Έτσι από τη μια δεν ξέρουμε για πότε να περιμένουμε τα 32nm της GloFo και από την άλλη πάει πολύ μακρυά η βαλίτσα για GPUs στα 28nm (2013-2014) από την TSMC.

Μοιάζει ότι κολλήσαμε σε μια τεχνολογία 40nm από την TSMC που έχει αυξημένο leakage και χαμηλά yields (άρα αυξημένες τιμές και ζεστά προιόντα).

Link to comment
Share on other sites

Μοιάζει ότι κολλήσαμε σε μια τεχνολογία 40nm από την TSMC που έχει αυξημένο leakage και χαμηλά yields (άρα αυξημένες τιμές και ζεστά προιόντα).

αντε παλι τα ιδια.

ολοι ειναι ισα και ομοια?

Δηλ οι 5870/5850/5770/5750 εχουν χαμηλο yield και αυξημενες Θ ?

Αν πιστεψουμε τον Charlie, τον Ιουνιο θα μπει σε λειτουργια κι αλλη γραμμη παραγωγης 40nm,

οποτε τοτε θα πρεπει να περιμενουμε να υπερβει η παραγωγη τη ζητηση για ΑΤΙ καρτες και να πεσουν και λιγο οι τιμες τους.

Βεβαια αμεσως μετα, το φθινοπωρο, ακολουθει η νεα σειρα Southern Islands.

Link to comment
Share on other sites

Δεν αναφέρθηκα σε συγκεκριμένες GPU αλλά στην τεχνολογία κατασκευής.

Αν δεν ήταν προβληματικά τα 40nm θα μπορούσε και η ATI να προχωρήσει σε μεγαλύτερη GPU με αυξημένες δυνατότητες.

Δηλαδή τα 40nm από την TSMC δεν αποδίδουν το θεωρητικά αναμενόμενο αποτέλεσμα από τη σμίκρυνση αλλά υστερούν σημαντικά.

Να απαντήσω διαφορετικά. Ξέχνα ότι υπάρχει η Nvidia. Δεν κάνουμε σύγκριση εταιριών GPU αλλά τεχνολογιών.

Ναι είναι χαμηλά τα yields για τη σειρά 5 αν τα συγκρίνουμε με προηγούμενες τεχνολογίες.

Και επιπλέον η μείωση της κατανάλωσης δεν είναι αναλογική με τη σμίκρυνση από τα 55nm στα 40nm.

Η σειρά 5 θα έπρεπε να έχει ακόμα μικρότερη κατανάλωση.

Link to comment
Share on other sites

και η σειρα 4 της ΑΤΙ ειχε μικρες GPU κι ας μην υπηρχε κανενα προβλημα τα 55nm.

Η αποφαση για το σχεδιασμο των νεων γενιων τσιπ και η στρατηγικη που θα ακολουθηθει, εχει παρθει πολλα χρονια πριν, οταν δεν ειναι γνωστο πως θα τα παει η αντιστοιχη τεχνολογια σμικρυνσης αλλα ουτε καν η προηγουμενη.

Η αποφαση για την σειρα 4 (μικρο μεγεθος, νικη στην μεσαια κατηγορια τιμης, ανταγωνισμος στις ακριβες καρτες με καρτα x2) ειχε παρθει πριν καλα καλα κυκλοφορησει η 1950xt, και ηδη δουλευοταν στα σχεδια και η σειρα 5.

Τοτε δεν ξερανε οχι για τα 40nm της TSMC αλλα ουτε καν για τα 55.

Τα 40nm μπορει να ειναι πιο "μυστηρια" απο τα 55, αλλα αυτο συμβαινει και θα συμβαινει στο εξης συνεχως και σε εκθετικο βαθμο.

Και αφου η ΑΤΙ τα καταφερνει στα 40nm πρακαμπτοντας τις δυσκολιες, τοτε το προβλημα δεν ειναι γενικο, αλλα ειδικο της nVidia.

Link to comment
Share on other sites

Αυτό που όλοι λένε είναι ότι τα 40nm είναι πολύ περισσότερο μυστήρια από ότι θα έπρεπε.

Όσο για αυτό που είπε ο Mr. CD, είναι πολύ θολό όπως πάντα. Αν μας λέει αυτό που έγραψα στο πρώτο ποστ ότι η TSMC θα επεκτείνει τα υπάρχοντα fabs, ώστε να αυξηθεί η παραγωγή των 40nm chips κατά 35%, κανείς δεν περιμένει να ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο. Πάει μακρυά η βαλίτσα. Αλλά και πάλι η αύξηση της παραγωγής δεν θα αυξήσει τα χαμηλά yields των 40nm, δεν θα μειώσει τις τιμές, ούτε θα μειώσει τη θερμότητα που εκλύουν οι GPUs. Απλά θα αυξήσει τη διαθεσιμότητα των καρτών στα 40nm που αυτή τη στιγμή είναι χαμηλή, σε αυξημένες τιμές, χωρίς να έχουμε να περιμένουμε ένα καλύτερο μέλλον τα επόμενα δύο χρόνια. Το μόνο φως στο τούνελ που βλέπω είναι μήπως μας δώσει σύντομα η GloFo τα 32nm με καλά yields και χαμηλό leakage.

Link to comment
Share on other sites

Αυτό που όλοι λένε είναι ότι τα 40nm είναι πολύ περισσότερο μυστήρια από ότι θα έπρεπε.

Από την στιγμή που η Intel είναι στα 32nm απροβλημάτιστα τα 40nm δεν έχουν κανένα απολύτως μυστήριο. Απλά η TSMC τα έκανε σκ..α.

μήπως μας δώσει σύντομα η GloFo τα 32nm με καλά yields και χαμηλό leakage.

Δεν θα σου δώσει 32nm η GF αφού και αυτή πάει στα 28nm.

Link to comment
Share on other sites

. Αλλά και πάλι η αύξηση της παραγωγής δεν θα αυξήσει τα χαμηλά yields των 40nm, δεν θα μειώσει τις τιμές, ούτε θα μειώσει τη θερμότητα που εκλύουν οι GPUs.

τα yield δεν ειναι τα ιδια για καθε chip. Πρεπει να το πουμε ποσες φορες?

της ΑΤΙ τα yield μια χαρα ειναι. Το ιδιο και οι θερμοκρασιες της.

Link to comment
Share on other sites

Τα yields δεν είναι ίδια για την 5870 και την 5770.

Αλλά και τα δύο φτιάχνονται στα 40nm της TSMC που έχουν πρόβλημα.

Αυτό μου αρκεί.

Τι λες τελικά για το αν θα πάει στα 32nm η GloFo?

Ο senior vice president της GloFo Mojy Chian, είπε στο International Electronics Forum 2010 στη Δρέσδη της Γερμανίας, στις 7 Μαίου 2010, ότι έχουν αποδείξει πως μπορούν να πάνε πολύ γρήγορα σε μαζική παραγωγή και σχεδιάζουν να το επαναλάβουν με την τεχνολογία SOI 32nm. Έκανε λάθος?

Link to comment
Share on other sites

Τι λες τελικά για το αν θα πάει στα 32nm η GloFo?

Υποθέτω το ερώτημα πάει σε μένα. Νόμιζα ότι μιλάγαμε για gpus. Στην περίπτωση των gpus πάμε στα 28nm. Στην περίπτωση των cpus θα πάμε στα 32nm με βάση και αυτό που ποστάρεις.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.