Jump to content



Adaptec 4800SAS Review


Recommended Posts

Σήμερα, οι απαιτήσεις σε χωρητικότητα αυξάνεται συνεχώς, ειδικά αν έχουμε να κάνουμε και με μεγάλα Datacenters. Βέβαια αυτό που απασχολεί τους χρήστες που ασχολούνται με το video (η ακόμη και με TV-ripping) είναι η ταχύτητα και η χωρητικότητα παράλληλα. Σε αυτό το review θα σας παρουσιάσουμε τον controller της Adaptec, τον 4800SAS. Μπαίνει σε PCI-X θύρα των 133Mhz (αντί 33MHz της κοινής PCI)

Εικόνες του προϊόντος

εμπρός όψη

24032010279.jpg

24032010281.jpg

πίσω

24032010282.jpg

Πλάγια (external SAS connector)

24032010286.jpg

Τα συστήματα που θα δοκιμαστούν

tableq.gif

Έχει περαστεί το τελευταίο firmware στον adaptec και όλοι οι σχετικοί drivers που είχαν βγει μέχρι την στιγμή που γράφτηκε το άρθρο.

Software RAID or Hardware RAID?

Εδώ τίθεται ένα ερώτημα για όλους τους χρήστες που θέλουν να βάλουν πολλαπλούς δίσκους σε συστοιχία είτε για να κερδίσουν απόδοση είτε ασφάλεια είτε όλα μαζί (προσθέτοντας παραπάνω από 2). Το Hardware RAID το συναντάμε σε RAID controllers υψηλής αξίας (300Ευρώ το λιγότερο) η σε workstation motherboards αξίας συνήθως 300-400Ευρώ(που συνήθως πρέπει να αγοράσουμε το ανάλογο controller 0-channel που μπαίνει σε ειδική θύρα η κάποια μνήμη πρόσθεση για την motheroard για να ενεργοποιηθεί το hardware raid). Απαιτεί Cache στην οποία θα γράφονται προσωρινά τα δεδομένα που είναι πρόσφατα αναγνωσμένα από τους δίσκους η ακόμη και δεδομένα που είναι προς εγγραφή. Τυπικά 64MB με 128MB είναι ικανοποιητικά για RAID 0 με 2-4 δίσκους και 256MB για μεγαλύτερα array με 8 δίσκους όπως έχει ο controller της adaptec.(4 δίσκοι σε κάθε SAS θύρα, σύνολο 8 δίσκοι). Ένας hardware raid controller έχει πάνω έναν επεξεργαστή, ο οποίος διαχειρίζεται όλες τις πράξεις που έχουν να κάνουν με διάσπαση δεδομένων στους δίσκους του array καθώς και διαμοιρασμό-κατανομή (ανάλογα το RAID level που κάνουμε), πολλές φορές διαβάζουμε στα manual των controller αυτών και το "XOR engine" που στην ουσία αυτό είναι specification αυτών των επεξεργαστών. Αυτοί οι controllers έχουν πολύ καλό support σε όλα τα λειτουργικά (Redhat/FreeBSD και ότι διανομή linux φανταστείτε, καθώς και σε όλες τις εκδώσεις των windows και windows server). Σε linux(& Unix) διανομές αναγνωρίζεται αυτόματα (στο 100% των περιπτώσεων, εκτός αν είναι τόσο καινούριος ο controller που να μην έχει βγει καν στην αγορά) το array και κάνουμε αμέσως την εγκατάσταση του λειτουργικού. Στα windows αν ενσωματώνουν τον driver, οι δίσκοι που είναι στον controller αναγνωρίζονται αμέσως(υπάρχουν αρκετοί drivers ενσωματωμένοι σε κάθε έκδοση). Το μόνο μειονέκτημα τέτοιων controller είναι πάντα το κόστος, που είναι απαγορευτικό για mainstream και χαμηλής απαίτησης χρήστες.

Στα Desktop PCs το raid που έχει η motherboard είναι μέσω software. Ο επεξεργαστής φορτώνεται με όλους τους αλγόριθμους που πρέπει να εκτελεστεί σε ένα RAID array. Δεύτερο μειονέκτημα είναι ότι για να αναγνωριστεί από το λειτουργικό είναι απαραίτητο να περάσουμε driver (και δεν υπάρχει μεγάλο support από τους παραγωγούς λειτουργικού συστήματος). Σε linux διανομές πολλές φορές θα το δούμε ως "fake raid", η adaptec το ονομάζει "host raid" σε οικονομικής σειράς controllers. Επίσης τρίτο μειονέκτημα είναι η ανυπαρξία της Cache, όπου εκεί το ποιο γνωστό σενάριο είναι να χρησιμοποιηθεί μια μικρή ποσότητα μνήμης RAM ως cache. Τα Windows στις μεγάλες εκδώσεις ενσωματώνουν raid δυνατότητα και εμφανίζεται αν βάλουμε 2 δίσκους ίδιας χωρητικότητας και φτιάξουμε ένα volume (είτε spanned είτε stripped). Το πλεονέκτημα είναι το μικρό έως μηδενικό κόστος, αν και το θέμα support δεν παραμένει να είναι σημαντικό μειονέκτημα.

Δοκιμές

Δυστυχώς δεν είχα στην κατοχή μου 2ο intel X25-M 80GB για να φτιάξω array και να κάνω σύγκριση να δω την πραγματική δύναμη που έχει ο adaptec. Το μόνο που μπορούσα ήταν με 2x 250GB δίσκους που χρησιμοποιούσα και παλιότερα.

HDtune (Software RAID) με το onboard controller SB750

hdtunebenchmarkamd20strv.png

HDtune (Hardware RAID) με τον Adaptec 4800SAS

hdtunebenchmarkadapteca.png

Υ.Γ. Αν και δείχνει 51.2% CPU στη πράξη δεν είδα τέτοια κατάσταση στο task manager, ίσως στην CPU του controller να αναφέρεται.

hdtachsrvshr.gif

HDtach (Software RAID) με τον onboard controller SB750 σε μπλε χρώμα και (Hardware RAID) με τον Adaptec 4800SAS σε κόκκινο χρώμα.

Σύνοψη

Αν και στα benchmarks, δεν παρατηρήσαμε έντονες διαφορές, στην πράξη ο χρόνος που απαιτείται για να φορτώσει το λειτουργικό(boot time) η κάποιο μεγάλο αρχείο είναι σημαντικά λιγότερος στον adaptec(αν έτρεχα και κάποιο bench που είχε να κάνει με IO/s μετρήσεις θα είχε και εκεί μεγάλες διαφορές). Βέβαια και τα 2 συστήματα διαφέρουν (άλλο 2 μονοπύρηνοι opteron στα 2.4 και άλλο ένας τετραπύρηνος phenom στα 2.6). Ένα σημαντικό που λείπει από το Review είναι να φτιαχτεί κάποιο array με SSD δίσκους ώστε να φανούν εκεί οι διαφορές και να μεγαλώσει η ψαλίδα. O Controller δεν πωλείται στην Ελλάδα. Υπάρχει όμως το review sample στις αγγελίες.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.