Jump to content



Πρόβλημα με pc fans


spil

Recommended Posts

Γεια χαρά, από χθες το βράδυ αντιμετωπίζω το εξής πρόβλημα.

Αποφάσισα να μειώσω τον θόρυβο του κουτιού μου Phanteks evolv atx και αποσυνέδεσα όλα τα φανάκια από το κεντρικό hub που διαθέτει γιατί γύριζαν σε πολλές στροφές και τα έβαλα όλα πάνω στην μητρική μου gigabyte b85-hd3. Την πρώτη φορά που το άνοιξα δούλευε μόνο του επεξεργαστή το φαν, τα άλλα τρία νεκρά, την δεύτερη δούλεψαν όλα. Σήμερα το πρωί δεν δούλευαν τα τρία και πρίν λίγο που το άνοιξα πάλι δουλεύει το ένα μπροστά και το άλλο πίσω και αυτό που δεν δουλεύει κάνει πως πάει να γυρίσει και σταματάει. Θα ήθελα μια βοήθεια σας παρακαλώ. 

Ευχαριστώ πολύ.

Link to comment
Share on other sites

Για πες μας που ακριβώς συνέδεσες τους ανεμιστήρες πάνω στη μητρική.

Και κάτι ακόμα, όταν τους είχες συνδεδεμένους πάνω στο fan hub, για πες τι ακριβώς σύνδεση είχες κάνει ?

Είχες δώσει το σήμα από το CPU fan header στο Hub,  ή απλά είχες συνδέσει την τροφοδοσία του και τους ανεμιστήρες μόνο?

 

Link to comment
Share on other sites

Είχα συνδέσει το καλώδιο του cpu fan feader το οποίο υπήρχε εξ αρχής στο κουτί και είχα συνδέσει όλα τα φανάκια του κουτιού τα 14άρια επάνω μαζί με του επεξεργαστή την ψύκτρα εννοείται μία noctua NH-U12S

 

τώρα που σου γράφω δουλεύουν όλα κανονικά επάνω στην μητρική!

 

δηλαδή σαν να λέμε αργούν να πάρουν μπρος! Πολύ περίεργο μου φαίνεται. Εννοείται πως οι στροφές τους είναι γύρω στις 600-700 οπότε ηρέμησε το κεφάλι μου... 

 

Τους ανεμιστήρες τους έβαλα εκεί που έπρεπε δηλαδή του της ψύκτρας επάνω στο cpu fan και τα υπόλοιπα στις θέσεις system fan 1 2 και 3 αντίστοιχα.. εξάλλου δεν υπάρχουν άλλες θέσεις απ ότι είδα..

Link to comment
Share on other sites

Κοίτα να δείς , από ότι λέει η εταιρία και από ότι έχουμε δεί εδώ (στα review που έχει κάνει η @karmen1983) το σήμα PWM της μητρικής που παίρνει από το CPU fan header το χρησιμοποιεί για να "φτιάξει" μια τάση "ανάλογη" του ποσοστού του Duty Cycle του σήματος αυτού.

Να πάρουμε με τη σειρά τα πράγματα για να δούμε τι συμβαίνει !

Α.  Με προϋπόθεση ότι έχουν γίνει οι σωστές συνδέσεις στο fan hub :

 

Spil_01_Fan Hub.JPG

 

Εννοείται ότι στην θέση fan 1  θα συνδέσεις τον ανεμιστήρα της ψύκτρας για να βλέπει τις στοφές του η μητρική !

 

Σημείωση: Αν έχει κάποιος ψύκτρα με PWM ανεμιστήρα καλό είναι να τον τροφοδοτήσει από το βύσμα FAN 1 του fan Hub.

Αν επιλέξει να χρησιμοποιήσει ένα Y-PWM fan splitter για να συνδέσει την ψύκτρα "κατευθείαν" στη μητρική, θα πρέπει να προσέξει το splitter που θα χρησιμοποιήσει να έχει και τα δύο βύσματα προς ανεμιστήρες , να είναι πλήρως συρματωμένα, διαφορετικά το fan Hub δεν θα πάιρνει σήμα PWM!

 

Έτσι αν ο ανεμιστήρας της ψύκτρας στρέφεται αργά , ανάλογα αργά θα έπρεπε να στρέφονται και οι ανεμιστήρες του κουτιού.

Εδώ βέβαια αυπάρχει μια προυπόθεση, ότι οι ανεμιστήρες του κουτιού θα έχουν μια ηλεκτρική συμπεριφορά ανάλογη με αυτήν του ανεμιστήρα της ψύκτρας.

Οι Noctua NF-F12 PWM που φοράει η ψύκτρα σου, έχουν το μεγαλύτερο έυρος στροφών που έχω μετρήσει μέχρι τώρα, μπορούν άνετα να στρέφονται με 200rpm (ποσοστό PWM ~13% μόλις! )

Έτσι λοιπόν στο ~40% PWM που έχουν πολλές  μητρικές σαν ελάχιστο ποσοστό σήματος, ο ανεμσιτήρας της ψύκτρας στρέφεται ήδη με ~650rpm που μπορεί να είναι μια χαρά για την ψύξη της CPU σε χαμηλά φορτία, αλλά αυτο το ποσοστό σήματος "μεταφράζεται" στο hub σε ~40% των 12Vdc που είναι περίπου 4,8 VDC.

Αυτή η τάση λοιπόν μπορεί να μην είναι αρκετή , ή να είναι οριακή, σαν τάση εκκίνησης των άλλων ανεμιστήρων του κουτιού!

 

Οπότε αν οι ανεμιστήρες γύριζαν στις μέγιστες στροφές τους όταν τους είχες συνδεδεμάνουν στο fan hub, -με την προϋπόθεση ότι στο fan hub είχες συνδέσει το καλώδιο από το CPU fan header- η μόνη λογική εξήγηση είναι ότι από το bios της μητρικής σου αυτό το header είναι ρυθμισμένο σε Voltage Mode και όχι σε PWM mode. Δηλαδή έστελνε στο fan hub μια μεταβαλόμενη συνεχή τάση και κανένα σήμα PWM !

 

Έτσι αυτό σε συνδυασμό με όσα λέει η κατασκευάστρια στο manual (σελιδα 26) :

http://phanteks.com/assets/manuals/PH-ES515E_Western.pdf

 

1. The PWM hub functions optimally when modulated by a PWM
signal from the motherboard
, which will allow the greatest control
range. However, not all 4-pin motherboard connectors implement
true PWM signal modulation.
2. Connecting the 4-pin to CPU_FAN
For full PWM functionality, Phanteks’ PWM hub requires users to connect
the 4-pin connector to the “CPU_Fan” connector of the motherboard,

because all motherboard manufacturers implements a PWM
signal modulation on this connector. Connect the SATA 12V power to
power the PWM hub. Not all motherboards have their CPU_Fan
connector set on PWM signal modulation by default. Please consult
your motherboard documentation for this matter.
3. Connecting the 4-pin to other 4-pin header (besides the CPU_Fan)
Other 4-pin connectors can be found on modern motherboards besides
the “CPU_Fan” connector (e.g. “CPU_Fan2”, “CHA_Fan”, “OPT_Fan”),
however not all motherboard manufacturers implement a true PWM
signal modulation onto these connectors. These type of 4-pin connectors
modulate the RPM by voltage,
which has a smaller control range
compared to modulation by true PWM signal.


The 12V SATA power cable can not be used to power the PWM hub if
connecting to these types of 4-pin connectors, due to the interference
with the RPM regulation by voltage (resulting in the fans running on
full RPM). T
he PWM hub will draw its power from the 4-pin connector,
which is limited to a total device consuming 30W in total.
Important Note:
1 motherboard connector can only read 1 RPM signal. Therefore, the motherboard
will only read the RPM signal from 1 device connected to Fan 1. The RPM form all
other devices will be regulated according to FAN 1. Y-splitter should not be connected
to FAN 1.

 

Οι ανεμιστήρες  θα στρέφονται με πλήρεις στροφές !

 

 Β. Τώρα λές που έχεις συνδεμένους  στην μητρική τους ανεμιστήρες, τι ισχύει :

Αυτό : Την πρώτη φορά που το άνοιξα δούλευε μόνο του επεξεργαστή το φαν, τα άλλα τρία νεκρά, την δεύτερη δούλεψαν όλα. Σήμερα το πρωί δεν δούλευαν τα τρία και πρίν λίγο που το άνοιξα πάλι δουλεύει το ένα μπροστά και το άλλο πίσω και αυτό που δεν δουλεύει κάνει πως πάει να γυρίσει και σταματάει.

Ή  αυτό : 

τώρα που σου γράφω δουλεύουν όλα κανονικά επάνω στην μητρική!

δηλαδή σαν να λέμε αργούν να πάρουν μπρος! Πολύ περίεργο μου φαίνεται. Εννοείται πως οι στροφές τους είναι γύρω στις 600-700 οπότε ηρέμησε το κεφάλι μου...

Αν είναι πάνω στη μητρική σε κάποια fan headers που προορίζονται για ανεμιστήρες κουτιού δεν δικαιολογείται να ακινητούν ή να στρέφονται σπασμωδικά οι ανεμιστήρες.

 

Edited by Seafalco
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Το θέμα μου είναι περισσότερο ότι τα φανάκια αργούν να πάρουν μπρός τώρα που τα έχω όλα πάνω στην μητρική, το θέμα με το hub έτσι κι αλλιώς δεν μπορώ να κάνω κάτι για να το διορθώσω,

άρα το ερώτημα μου είναι μήπως υπάρχει κάποιο σφάλμα ή αστοχία στην μητρική μου.

 

Γιατί είναι πολύ περίεργο αυτό που συμβαίνει...

Link to comment
Share on other sites

Τελικά όμως δεν ξέρεις αν το fan hub του κουτιού σου έχει πρόβλημα ή όχι !

Μήπως απλά τα συγκεκριμένα fan headers έχουν πιάσει λίγο μάκα στην επιφάνεια των ακροδεκτών τους και παρουσιάζουν υψηλή αντίσταση?

Για πιάσε ένα βύσμα ανεμιστήρα (με κλειστο το υπολογιστή) που να είναι καινουριο και σφιχτό και βάλε - βγάλε το μερικές φορές σε κάθε fan header να "σπάσει" η μάκα.

Μπορείς να πάρεις και μια μπατονέτα με καθαρή βενζίνη και να κάνεις ένα καθάρισμα (το καλύτερο διαλυτικό που δεν αφήνει υπολείματα είναι η ισοπροπυλική αλκοόλη, από φαρμακείο )

Αλλά αρχικά δοκίμασε με το βύσμα και βλέπουμε ! :)

 

Link to comment
Share on other sites

Σχετικά με το hub του κουτιού δεν έχω καταλήξει αν φταίει αφού όπως λες και εσύ μπορεί να είναι θέμα μητρικής και θέμα σήματος pwm.

 

Αυτό που έκανα μιας και το κουτί μου είναι καθαρό εσωτερικά και έβλεπα ότι τα φανς πάνε να γυρίσουν αλλά σταματούν, ήταν να πειραματιστώ λίγο μέσω bios της μητρικής αυξάνοντας το ποσοστό Voltage στα φανς 1 2 και 3 μιας και της cpu δουλεύει απροβλημάτιστα. Είδα λοιπόν πως αυξάνοντας το από 0,75 σε 1,25 δεν έγινε κάτι και μετά από 1,25 το πήγα στο max που έχει δηλαδή το 2,5 και έκανα save τις αλλαγές και αμέσως μετά την επαννεκίνηση πήραν μπρος! Άρα κάποιο πρόβλημα με το ρεύμα υπάρχει στην μητρική ή αυτά τα φανάκια για να πάρουν μπρος θέλουν πιο πολύ δύναμη σε σχέση με άλλα, μιας και απ ότι έχω παρατηρήσει έχουν αρκετό βάρος οι φτερωτές τους. Λίγο μπακαλίστικη η σκέψη μου αλλά δεν ξέρω τι να υποθέσω.

 

Έχω εδώ και καιρό παραγγείλει και περιμένω τρία από αυτά :

 

https://www.skroutz.gr/s/4929144/Noctua-NF-P14s-redux-1200-PWM.html

 

προς αντικατάσταση των phanteks, θα δούμε και τι θα γίνει και με αυτά.

 

Περίεργα πράγματα πάντως..

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Επανέρχομαι και πάλι με τα νέα φανάκια της Noctua, τα έβαλα και τα ίδια πάλι, δουλεύουνε αφού περάσει περίπου ένα τέταρτο - εικοσάλεπτο με ανοιχτό υπολογιστή..!

 

με βλέπω τελικά να αλλάζω μητρική γιατί η gigabyte είναι για κλάματα,

 

θα πάω σε asus μπας και δω φως..

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Φίλε έχεις την ίδια συμπεριφορα αν δεν χρησιμοποιήσεις καθόλου το hub του κουτιού και έχεις όλους τους ανεμηστήρες στην μητρική?

Έιχα και εγώ ένα παρόμοιο θέμα όταν έστηνα το δικό μου μηχάνημα μέχρι που έπαιξα λιγάκι με το hub και βρήκα την λύση.

 

Μήπως αυτή η Gigabyte έχει κανένα eco friendly setting που απενεργοποιεί τους ανεμηστήρες όταν δεν χρειάζεται?

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.