Jump to content



"Budget-friendly" αερόψυξη για ι7-5820k (OC)


sadako

Recommended Posts

Σε νέο σύστημα που θα στηθεί εντός των ημερών ψάχνω ψύκτρα για μέτριο overclocking σε i7-5820k (με μια μικρή πιθανότητα να πάω σε i7-6800k, αν και διαβάζω αριστερά δεξιά πως ο 5820k κλοκάρεται πιο εύκολα).

 

Δεν έχω καταλήξει μέχρι τώρα στο κουτί (έχω ανοίξει και το σχετικό τόπικ εδώ:

)

 

, αλλά έστω ότι καταλήγω στο AGOS για το οποίο έχω δει κι εδώ και αλλού καλά σχόλια, θέλω μια ψύκτρα <160mm(χωρίς να ξέρω πόσο "αυστηρό" είναι το όριο που καταγράφεται στις πληροφορίες του AGOS, σε κάθε περίπτωση δεν ξέρω πόσο σοφό θα ήταν να το ρισκάρω με κάποια έστω και λίγο ψηλότερη ψύκτρα που μπορεί να ακουμπάει στο καπάκι)  που να μου κάνει δουλειά. Είχα σημειώσει κανά δυο BeQuiet αλλά είναι μεγαλύτερες. Είδα την Cryorig H5 Universal που μου άρεσε και την Noctua NH-D14 που είναι ξεφεύγει -έστω και λίγο- από το μπάτζετ μου.

 

Υπάρχει κάποια άλλη επιλογή πλην της Cryorig H5 Universal που αξίζει να κοιτάξω;

Link to comment
Share on other sites

Update: Αν τελικά παρακάμψω κάποιους ενδοιασμούς μου και πάω στο Aerocool Aero1000 όσον αφορά το κουτί αυξάνονται αρκετά οι επιλογές μου για ψύκτρα, αφού το συγκεκριμένο κουτί έχει περιθώριο για ψύκτρα μέχρι και 170mm.

 

Από όσα έχω δει, μάλλον η Noctua NH-D14 είναι η πιο 'ασφαλής' επιλογή που θα μπορούσα να κάνω από θέμα επιδόσεων και επιπέδου θορύβου, αλλά θα ήθελα αν μπορούσα να πάω σε κάτι πιο οικονομικό, ήδη το'χω παρατεντώσει το μπάτζετ κανά 200άρι πάνω από τον αρχικό σχεδιασμό, πάντα με την λογική "ε, αφού αξίζει ας δώσω κάτι παραπάνω".

 

Ο i7-5820k είναι 3,3GHz stock, έχω δει να τον ανεβάζουν μέχρι και 4,5-4,6 χωρίς θέματα σταθερότητας, εγώ δεν ξέρω αν τον πάω τόσο ψηλά, δεν έχω προηγούμενη εμπειρία σε overclocking, αλλά ένα 4,0 με 4,2 θα ήθελα να το πιάσω.. Δεν ξέρω αν περιορίζομαι κάπως και από την επιλογή μητρικής που έχω κάνει (Asrock X99 Extreme4) ή το τροφοδοτικό, γιατί -προς το παρόν τουλάχιστον- θα πορευτώ με το τωρινό μου πιστό Corsair HW520W (με την λογική του ότι -αν έχω καταλάβει καλά- όσο ανεβάζεις τις συχνότητες τραβάει και περισσότερο ρεύμα)

 

Έχω δει τις

Cpu Cooler Cryorig H5
Be Quiet Dark Rock Advanced BK014

 

Υπάρχει κάτι άλλο που να αξίζει περισσότερο;

Link to comment
Share on other sites

Με αερόψυκτρα μη περιμένεις να ανεβάσεις τον 5820Κ πάνω από 4.0-4.1GHz. Μη κοιτάς τεστ ψυκτρών σε s1150/1151. Για oc σε s2011-3 τα δεδομένα διαφέρουν αρκετά. 

 

Στην θέση σου θα επέλεγα κάποια οικονομική ΑΙΟ, π.χ. νομίζω ότι αυτή http://www.skroutz.gr/s/8327012/Cryorig-A40-Ultimate.html  πρέπει να είναι από τις καλύτερες για τα λεφτά της (τα ίδια λεφτά με μια ακριβή Noctua). 

Link to comment
Share on other sites

Χμμμ..

 

1. 

4.0-4.1GHz δεν μου φαίνονται καθόλου άσχημα, αρκεί να μην μιλάμε για κάποια ακριβή αερόψυξη.

 

2.

Χωρίς να έχω καμία διάθεση να σε αμφισβητήσω (εξάλλου αν έχεις ανεβάσει έστω και 50MHz τον επεξεργαστή σου είσαι ήδη πιο έμπειρος στο overclocking από εμένα :p ) πού ακριβώς βασίζεσαι όταν το λες αυτό;

 

Γιατί μπήκα στην διαδικασία να ψάξω παρόμοια builds με αυτό που σκοπεύω να φτιάξω εγώ και έπεσα πάνω στο pcpartpicker. Βρήκα λοιπόν τα παρακάτω:

 

1. https://pcpartpicker.com/b/tNVYcf

i7-5820k με Cryorig H5 Universal (των 57 ευρώ) που τον εδώ και κανά 7μηνο λέει στα 4,4GHz (αρχικά το είχε στα 4,5GHz αλλά το κατέβασε) με θερμοκρασίες μάξιμουμ 77 βαθμούς σε load (handbrake encoding)

 

2. https://pcpartpicker.com/b/2y6XsY

i7-5820k πάλι με Cryorig H5 Universal, στα 4,5GHz σταθερά, κάνει κι αυτός multithreaded rendering σε C4D και Maxwell (οκ, εγώ θα κάνω σε Vray μάλλον, αλλά δεν νομίζω να'χει μεγάλη διαφορά)

 

, την συγκεκριμένη ψύκτρα την έχω κι εγώ στην λίστα μου, ενώ με αρκετά χειρότερες/φθηνότερες πιάνουν άνετα τα 4,0GHz

 

3. https://pcpartpicker.com/b/wwTH99

i7-5820k με ακόμα πιο φθηνή ψύκτρα, Skythe Kotetsu (κλάμα με το όνομα :D ) των 36 ευρώ (!!!!) που το φτάνει στα 4,0GHz άνετα με θερμοκρασίες κοντά στους 70, αναφέρει ότι το ανέβασε και στα 4,3-4,4 αλλά χτυπούσε κάτι 80άρια και το κατέβασε..

 

4. https://pcpartpicker.com/b/nNRG3C

Με Coolermaster Hyper 212 Evo των 41 ευρώ πιάνει άνετα τα 4,0GHz, χωρίς να αναφέρει θερμοκρασίες (αναφέρει ότι δοκίμασε και μεγαλύτερες), αλλά οκ, δεν φαίνεται έμπειρος, αμφιβάλω αν έκανε τις απαραίτητες δοκιμές.

Link to comment
Share on other sites

Κατ' αρχήν, θερμοκρασίες πάνω από 70° για πολύ ώρα (λόγω rendering) εμένα θα με έκαναν να αισθάνομαι άβολα. Έχω παρόμοια χρήση και προσπαθώ τον 5960Χ να τον έχω κάτω από 70° σε χρονοβόρα rendering. 

 

Δεν ξέρεις επίσης από ποιά χώρα είναι ο καθένας στα στησίματα που είδες. Αν αυτός λέει ότι σε stress test είναι κάτω από 70° και ζεί στην Β. Αμερική, τότε μικρή αξία έχουν τα στοιχεία που σου δίνει. Στην Ελλάδα η ambient θερμοκρασία είναι κατά μέσο όρο ψηλή. Το καλοκαίρι θα ψήνεται ο επεξεργαστής. 

 

Επίσης, λάβε υπόψιν και τον παράγοντα κουτί. Ανάλογα με το κουτί μπορεί να δείς αρκετούς βαθμούς διαφορά σε full load. Άρα, πρόσεξε και το κουτί που θέλεις να πάρεις. 

 

H ΑΙΟ που σου πρότεινα (Cryorig A40) έρχεται στο κόστος μιας ακριβής αερόψυκτρας, αλλά στο συγκεκριμένο socket θα σου έδινε μεγαλύτερη άνεση για oc και χωρίς να χρειάζεται να τρέχει 100% και να σου παίρνει τα αυτιά. Ναι, ίσως να μπορείς να πετύχεις ένα 4.2-4.3 με μια γαϊδουρόψυκτρα όπως η Noctua D15 π.χ., αλλά είναι σίγουρο ότι οι ανεμιστήρες της θα έπρεπε να δουλεύουν στο 100% σε τέτοιες συχνότητες, ενώ είμαι σχεδόν σίγουρος ότι η Α40 θα το κατάφερνε και με κάτω από 50% fan speed. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Το  Raijintek Agos, από ότι μέτρησε η @karmen1983, έχει διαθέσιμο ύψος πάνω από το CPY lid περίπου 166mm :

 

IMG_9662.jpg?m=1402917467

 

Οπότε έχεις ένα μικρό περιθώριο για να επιλέξεις.

Η της kryorig είναι καλή, αλλά και αυτή που προτάθηκε της Scythe είναι πολύ compact και από ότι βλέπω (δεν την έχω δοκιμάσει ) είναι και αρκετά ευέλικτη στην τοποθέτηση των ανεμιστήρων της.

Δες τι θέματα μπορεί να έχεις με αποστάσεις από μνήμες κλπ και προχώρα, εφόσον θέλεις οπωσδήποτε να πας με αέρα, διαφορετικά με ΑΙΟ liquid cooler,  υπάρχουν πολλές λύσεις !  :)

 

Καλή συνέχεια !

Link to comment
Share on other sites

Βασικά το θέμα είναι ότι έχω ξεχυλώσει αρκετά το αρχικό μου μπάτζετ. Ξεκίνησα με την λογική να φτιάξω ένα 6700K σύστημα με μια GTX1060, στην πορεία (και με κάποια νέα οικονομικά δεδομένα) αποφάσισα να πάω σε 6C/12T CPU, μάνι-μάνι πήγαμε +160 ευρώ περίπου και σε 1070, άλλο ένα 150άρι πάνω. Με την λογική ότι αυτά αναβαθμίζονται πιο δύσκολα. Γι'αυτό και είπα για αρχή να κρατήσω το παλιό μου τροφοδοτικό, ενώ για ψύκτρα μου πέρασε από το μυαλό ακόμα και να κρατήσω την παλιά μου, μια Prolimatech Megahalems Rev B που έχω τώρα πάνω στον i7-860 μου. Αλλά μάλλον με βλέπω να πηγαίνω με το Aerocool Aero1000 και μια Cryorig H5 Universal, να δω και πώς θα μου βγει το overclocking ως ευκολία γενικά, χωρίς να έχω στο νου μου κάτι extreme, κι αν δω στην πορεία ότι χρειάζομαι παραπάνω, αλλάζω την ψύκτρα.

 

Με τις μνήμες δεν νομίζω να έχω θέμα, μάλλον θα πάω με αυτές:

http://www.visionstudio.gr/prodinfo.asp?id=48398&cat=4&sub=395&pmanuf=undefined&sort=3&step=3

 

(στην αρχή είχα βάλει αυτές:

http://www.visionstudio.gr/prodinfo.asp?id=51086&cat=4&sub=395&pmanuf=undefined&sort=3&step=3

λόγω +200Mhz, αλλά με υψηλότερα timings, 16-18-18-38-2N vs 15-15-15-36

μάλλον τις αφήνω στην άκρη λόγω και high profile)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.