Jump to content



Ιδέες για απλό σπίτι σκύλου


Recommended Posts

Αναζητώ ιδέες για μια απλή κατασκευή για ένα δεύτερο σπίτι για τον σκύλο (μεσαίο μέγεθος, ~15kg). Δεν έχω εργαλεία για να κατεργαστώ ξύλο, αλλά δε θέλω να αφιερώσω και πάρα πολύ χρόνο, οπότε σκέφτομαι κάτι που να μπορεί να κατασκευαστεί από φύλλο κόντρα-πλακέ 20 mm ή κάτι αντίστοιχο, που θα το αγοράσω κομμένο στις διαστάσεις που χρειάζομαι.

 

Μια πρώτη σκέψη είναι κάτι σαν το παρακάτω σχέδιο, σχεδιασμένο βιαστικά ως υπόδειγμα:

large.Doghouse.png

 

Φύλλο για το πάτωμα, πάνω στο οποίο εδράζονται οι 4 πλευρές. Πηχάκια ~3cm εσωτερικά, πάνω στα οποία θα βιδωθούν διαμπερώς τα φύλλα και μια ελαφρώς εξέχουσα στέγη με κλίση, η οποία μπορεί να ανοίγει με μεντεσέδες για εύκολη πρόσβαση στο εσωτερικό. Ίσως χειρολαβές εκατέρωθεν για να μπορεί να μετακινείται εύκολα από 2 άτομα (σταθερές ή σχοινένιες περαστές σε 2 τρύπες 2-3 cm).

 

Παρά την κεκλιμένη στέγη, η κατασκευή γενικά θα είναι προστατευμένη από βροχή, εκτός από ό,τι φέρνει ο πλάγιος άνεμος και υπολογίζω ότι από κάτω θα βιδώσω 3 πηχάκια για να της δώσω λίγο ύψος από το έδαφος.

 

Καμιά καλύτερη ιδέα; Τι υλικά μπορώ να σκεφτώ που να μην ενέχουν κίνδυνο για το ζωντανό; Ομοίως, με τι βαφή ή βερνίκι θα μπορώ να περάσω την κατασκευή για καλύτερη προστασία; Αν ξέρετε και βάρος/m2 για το υλικό που σκέφτεστε, θα μου είναι χρήσιμο.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

επανέρχομαι σε λιγακι μιας και την κάνω για λίγο, αλλά πρώτη συμβουλή, την πόρτα μπροστά μην την βάλεις στην μέση αλλά σε άκρη.

Αν ο αέρας έρχεται απο μπροστά θα μπορέσει ο γαβ να πάει στη γωνία του αλλιώς θα τον βαράει όπου και να είναι.

 

to be continued γαβ γαβ

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

58 minutes ago, karmen1983 said:

επανέρχομαι σε λιγακι μιας και την κάνω για λίγο, αλλά πρώτη συμβουλή, την πόρτα μπροστά μην την βάλεις στην μέση αλλά σε άκρη.

Αν ο αέρας έρχεται απο μπροστά θα μπορέσει ο γαβ να πάει στη γωνία του αλλιώς θα τον βαράει όπου και να είναι.

 

to be continued γαβ γαβ

Στο τωρινό σπίτι το άνοιγμα είναι έκκεντρα, αλλά σκεφτόμουν στο καινούριο να είναι στη μέση (συμμετρία!) και να κοιτά σε τοίχο, με απόσταση ~50cm. Προφανώς μπορώ να αναθεωρήσω.

 

Αυτός είναι κι ένας λόγος που δε σχεδίασα οριζόντια πηχάκια στην μπροστινή κάτω πλευρά -βαριόμουν να πειραματιστώ με διαφορετική θέση ανοίγματος και αντίστοιχα μήκη για τα πηχάκια. ;)

Link to comment
Share on other sites

Αφού θα είναι έξω, το υλικό σου θεωρώ σωστά ότι πας σε κόντρα πλακέ. Μπορείς να πας και σε ξύλο (αυτό θα επέλεγα προσωπικά) αλλά με λίγα εργαλεία το μασίφ δεν ειναι και ο καλύτερος φίλος στην επεξεργασία και στο γώνιασμα.

Υπάρχουν πολλών ειδών κόντρα πλακέ. Το βάρος ανα κυβικό παίζει απο 450kg έως και φτάνει πάνω απο 700-750kg/m3 αν θυμάμαι καλά που μου τα έλεγε ο έμπορος εδώ όταν έψαχνα για μια μεγάλη κατασκευή. Googlare καλού κακου.

Μεσο όρο βάλε 600κιλά στο κυβικό και θα έχεις μία εικόνα. Ενα καλο κόντρα πλακέ που μπορείς να το βρεις παντού είναι η σημύδα (ΑΛΛΑ θα δεις παρακάτω). 

Στις διαστάσεις που το βλέπω δεν θα είναι καθόλου εύκολο στη μετακίνηση πάντως, αλλά αυτό είναι και καλό ταυτόχρονα.

 

Απο κάτω θα έβαζα 4 τούβλα μεγάλα προσωπικά και όχι ξύλο για να του δώσω την απόσταση από το έδαφος.

 

Για το βάψιμο τώρα για να μην έχει θέμα το ζωντανό. Μπορείς να πας σε φυσικά υλικά (κεριά, παραφινέλαια πόσιμα) να κάνεις μία πάστα και να το περάσεις όλο χαρίζοντας και αδιαβροχοποιηση και μηδενική τοξικότητα αλλά δε θα έχεις την καλή UV Προστασία ενός έτοιμου προϊόντος, όπως ένα καλό βερνίκι εμποτισμού. Επίσης, προσφέρει και προστασια απο παράσιτα στο ξύλο (σαράκια κλπ). Μπορείς να διαλέξεις και νερού για να ειναι εντελώς άοσμο για το έξω και μέσα να παίξεις με κάτι πιο safe σαν αυτό που είπα.

 

Το κόντρα πλακέ δε παθαίνει τίποτα από το νερό. Εχθρός του είναι ο ήλιος και αν δεν προστατευτεί πετάει σκλήθρες σαν τρελό.

Αν εχεις δει καμια φορά τον πάγκο που κάνω τις διάφορες κατασκευές, είναι στην ταράτσα και καιρό τώρα μόνιμα το βαράει ήλιος, αέρας, βροχή και χιόνι πρόσφατα :p . Με το βερνίκι εμποτισμού δεν έχει πετάξει τίποτα το κόντρα πλακέ.

Δε θα έρχεται και σε άμεση επαφή συνέχεια φαντάζομαι μιας και κάποια κουβέρτα θα μπει κάτω και όπως είπα μέσα μπορείς να βάλεις κάποιο λαδάκι και όχι βερνίκι, οπότε δεν εχεις να φοβηθείς. Εδώ κάνουμε τραπέζια φαγητού και πλάκες κοπής με δαύτα :) 

 

Εδώ έρχεται το ΑΛΛΑ που είπα πριν. Αυτό λοιπόν που θα με έκαιγε εμένα για την τοξικότητα είναι το ίδιο το κόντρα πλακέ. Η συγκόλληση γίνεται με κόλλες και βγαίνουν πανελ τοξικά και μη τοξικά. Πχ στις παιδικές χαρές όπου έχει κόντρα πλακέ, φέρει πιστοποίηση ότι είναι μη τοξικό για να ειναι ασφαλή για τα πιτσιρίκια. Δεν ξέρω αν η σημύδα που κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά επάγεται σε αυτά.

Περιέχουν φορμαλδεΰδη, αλλά πρέπει να το ψάξεις. Δυστυχώς δε μπορώ να σε κατευθύνω πάνω σε αυτό. Στο αναφέρω όμως γιατί μπορεί να μη το γνωρίζεις και οι σκύλοι έχουν τρελή τάση να μασουλάνε το ξύλο.

 

 

Σαν γενικό σχέδιο τώρα είναι καλό και απλό στην κατασκευή. Δε θα έχεις κανένα πρόβλημα απολύτως, ένα δράπανο θες και βίδες.

Τους μεντεσέδες διάλεξε να ειναι γαλβανισμένοι να μην έχεις θέματα σκουριάς και θεωρώ ότι είσαι μια χαρά.

Η σκεπή αν έχω καταλάβει καλά, θα είναι πιο μεγάλη από το πάτωμα και θα εξέχει περιμετρικά οπότε δε θα μπάζει και το πλαϊνό νερό της βροχής.

 

Τωρα από εκει και πέρα αν θες να το κάνεις πιο όμορφο και απλά τώρα δε βγαίνουν τα κουκιά, μπορείς αργότερα να το ντύσεις με κανα ραμποτέ να το κάνεις πιο γκλάμουρ, να προσθεσεις ένα πηχάκι περιμετρικά της πόρτας κλπ. Αλλά θεωρώ ότι δε θες να το πας προς τα εκεί και θες το κόστος όσο χαμηλά γίνεται :) 

 

YΓ τα πηχάκια εσωτερικά δε τα θεωρώ απαραίτητα. 20αρι κόντρα πλακέ θα πιάσει και θα γίνει βράχος το όλο σύστημα. 

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα και απο εδώ.

Έχοντας κατασκευάσει ήδη ένα σπίτι για τον δικό μου λύκο, θα σου σύστηνα να μη δώσεις βάση στη συμμετρία, αλλά στη λειτουργικότητα. Η είσοδος είναι προτιμότερο να βρίσκεται στην άκρη (όσο άκρη γίνεται) και να είναι σχετικά μικρή (ο λύκος μου περνάει μια χαρά απο μια πόρτα ~45 εκ. ύψος και ~35 εκ. άνοιγμα) Ο λόγος είναι ότι με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται περισσότερος ''απαγκιασμένος'' (προστατευμένος απο τον κρύο αέρα) χώρος μέσα στο σπίτι, και έτσι ο φίλος μας είναι πιο ζεστός !

Σχετικά με το που πατάει, έχω χρησιμοποιήσει φτηνό κόντρα πλακέ θαλάσσης 12,5 χιλοστών (το παχύτερο το θεωρώ σπατάλη, και κάνει και όλη την κατασκευή βαρύτερη χωρίς να προσθέτει κάτι) στο οποίο βίδωσα περιμετρικά  καδρονάκι 5χ5 και το οποίο πέρασα μετά με ασφαλτικό βερνίκι. το σπιτάκι πατάει στα καδρονάκια πάνω σε χώμα, και μετά απο 7 χρόνια δεν έχει υποστεί την παραμικρή φθορά. Στην πλευρά που ξαπλώνει ο φίλος μας το είχα περάσει βερνίκι νερού (επειδή αυτό είχα περίσευμα) και έιναι μια χαρά. Τέλος όσον αφορά το εξωτερικό χρωματισμό κατέληξα σε απλό ακρυλικό χρώμα (Αυτό που βάφουμε τους τοίχους, επειδή -μάντεψε- αυτό είχα διαθέσιμο) (βέβαια το hint μου το είχε δώσει και η χρωματοπόλης όταν πήγα ψάχνωντας ριπολίνες αστάρια και άλλα εξωτικά είδη...) το οποίο επίσης μετά απο 7 χρόνια έχει κρατήσει το κόντρα πλακέ σε άριστη κατάσταση (πλήν μερικών σημείων που ο φίλος μου είχε όρεξη για παιχνίδι.... αλλά αυτά είναι πταίσματα !)

αυτά τα ολίγα !

Έγινε επεξεργασία από colt3003
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Από τα παραπάνω συμπεραίνω ότι μπορώ να πάω σε λεπτότερο κόντρα-πλακέ και να κρατήσω τα πηχάκια ή όντως να μείνω στα ~20mm και να βιδώσω απευθείας στην πλαϊνή όψη του. Επειδή το τελευταίο δε με ενθουσιάζει, μάλλον θα σκεφτώ λεπτότερο υλικό και θα κρατήσω τον σκελετό. Βίδες - μεντεσέδες οπωσδήποτε γαλβανιζέ. Έτσι κι αλλιώς για να κάθεται ο σκύλος έχω ένα μεγάλο μαξιλάρι και από πάνω πλενόμενο βαμβακερό ύφασμα, οπότε ίσως απλά το περάσω εσωτερικά κανένα κερί και εξωτερικά βερνίκι.

 

@colt3003 αν σε βολέψει να βγάλεις καμιά φωτογραφία από το δικό σου κάποια στιγμή, θα το εκτιμούσα. ;)

Link to comment
Share on other sites

το σπιτάκι είναι ακριβώς όπως στη φώτο (αλλά σε άλλο χρώμα και υλικό)

 

spiti-skilou-megalo-600x600.jpg

 

όσο για το πως ανοίγει, ξέχασα να γράψω ότι ο πάτος δεν είναι κολημένος με το υπόλοιπο σπίτι αλλά δένει με μάνταλα που χρησιμοποιούν οι μελισσοκόμοι για να ''δένουν'' τα πατώματα των κυψελών μεταξύ τους όπως αυτό:

 

vg5n6fv3g54.jpg

και έτσι, μπορώ όποτε θέλω να καθαρίζω το εσωτερικό του.

τέλος, δώσε λίγο περισσότερη προσοχή στις διαστάσεις. το σπίτι δεν πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερο απο το σκύλο, και οπωσδήποτε καθόλου ψηλότερο απο αυτόν. Ο λόγος είναι πάντα ο ίδιος: μικρότερος χώρος, ζεσταίνεται ευκολότερα !

Α! και σχετικά με τη θέση που θα το βάλεις, μην παραξενευτείς αν ο σκύλος δυσανασχετήσει. Δυστυχώς ή ευτυχώς, αυτός θα αποφασίσει αν το μέρος που θές να βάλεις το σπίτι εσύ, αρέσει και σε εκείνον (σε εμένα έκανε εμπάργκο χειμωνιάτικα που αποφάσισα να το μετακινήσω και έμενε έξω.... φαντάζεσαι τι έγινε μετά ....)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ο σκύλος δεν έχει ανάγκη από το χειμωνιάτικο κρύο αλλά από την ζέστη του καλοκαιριού.

Αν δεν υπάρχει κάπου ίσκιος πρέπει να βάλεις μόνωση ή δεύτερη σκεπή  από πάνω σε κάποια απόσταση

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Επανέρχομαι με βελτιώσεις στο σχέδιο μετά τα σχόλιά σας:

large.58aac034dc763_DoghouseMkII.png

 

Έχω μικρύνει λίγο τις διαστάσεις,  έχω ελαττώσει την κλίση της οροφής και έχω μετατοπίσει το άνοιγμα έκκεντρα και ελαφρώς επάνω, ώστε να μη διακόπτει τον σκελετό της κατασκευής.

 

Επίσης άλλαξα το πάχος του υλικού σε 12.5mm και υπολόγισα πηχάκια 40mm, αν και μάλλον θα τα στενέψω τελικά. Απλά είχα πολλές βίδες 4 cm και είπα να δω αν μπορώ να τις αξιοποιήσω. ;)

 

Για την οροφή δεν είμαι 100% σίγουρος ότι μου αρέσει η ιδέα απλά να βάλω 2 μεντεσέδες στην εσωτερική πλευρά της μπροστινής όψης, αλλά εφόσον προεξέχει ~5cm από κάθε πλευρά, μάλλον δεν είναι πρακτικό το μάνταλο μελισσοκόμου. Θα το ξαναδώ αυτό. Αν τελικά προχωρήσω έτσι, ίσως θα βάλω και μια λωρίδα λάστιχο στους 4 τοίχους, επί του οποίου θα ακουμπά η οροφή.

 

Εναλλακτικά, μπορώ κι εγώ να κάνω αποσπώμενο μόνο τον πάτο και να βάλω εκεί 2 μάνταλα ( δεξιά-αριστερά; ). Υποθέτω ότι θα είναι κι έτσι αρκετά βολικό.

 

Edit: Με το παραπάνω σχέδιο χρειάζομαι ~2.1 m2 κόντρα πλακέ (λιγότερο αν ταιριαστούν στην κοπή τα τραπέζια των πλευρών) και ~6m πηχάκι 4χ4.

Έγινε επεξεργασία από acct
Υλικά
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα.

Τα οριζόντια καδρονάκια που έχεις στο σχέδιο, δεν είναι απαραίτητα. Μόνο με τα τα κάθετα, η όλη κατασκευή θα δεθεί πολύ καλά.  Περιμετρικά καδρονάκια καλό είναι να μπούνε στην κάτω μεριά του πάτου (αυτή που θα ακουμπά στο έδαφος). Οριζόντια καδρονάκια ίσως μονο κατα μήκος της ''σκεπής'' (στις 2 πλευρές) και αυτό μόνο εαν έχεις σκοπό να την κάνεις μόνιμη στην κατασκευή (χωρίς μεντεσέ). Διαφορετικά ούτε και εκεί.

Α ! και στη σκεπή, δώσε λίγο περισσότερο ''αέρα'' (θα έλεγα 10 εκατοστά, τουλάχιστον στην πίσω πλευρά) και μετά μπορείς να την ντύσεις με μια ασφαλτική μεμβράνη με ψηφίδα , στην οποία θα αφήσεις επίσης λίγο αέρα (2 εκατοστά) ώστε ότι στραγγίζει να μήν έχει δυνατότητα να αγγίξει το σόκορο της οροφής.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Το φαντάστηκα ότι είναι υπερβολή ο κυβικός σκελετός, αλλά μου φάνηκε ότι θα είναι κι ευκολότερη η κατασκευή έτσι, μια και εξασφαλίζει καθετότητα και παραλληλία σε όλες τις πλευρές. Θα το σκεφτώ μήπως όντως αφήσω μόνο τις κολώνες.

 

Δε νομίζω ότι η στέγη θα με απασχολήσει περισσότερο, γιατί ο χώρος είναι έτσι κι αλλιώς στεγασμένος. Μόνο η περιστασιακή σταγόνα θα φτάνει μέχρι εκεί και μάλιστα ίσως μόνο στο κάτω μισό της πρόσοψης.

 

Για "ποδαράκια" καταλήγω μάλλον απλά σε 4 κυβικά κομμάτια 4χ4χ4 που θα τα βιδώσω μόνιμα στις γωνίες της βάσης. Αλλιώς, ενδέχεται να αξιοποιήσω μια ψιλή παλέτα που έχει πολύ παρόμοια διάσταση.

 

Πάντως, ακόμη κι αν τελικά δεν αξιοποιήσω την πρότασή σου για τους μελισσοκομικούς συνδετήρες, έριξα μια ματιά στα σχετικά είδη και βρίσκω ενδιαφέρουσες τις χειρολαβές και τις γωνιές, ακόμη και για άλλες χρήσεις.

 

Spoiler

 

melissa_4a.png

 

70.06.025_gvnies_kycelhs_megales_2-1000x

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Άμα έχεις σκοπό να το μετακινείς (γιατί άλλο να θές χειρολαβές?), τότε καλό είναι να αναθεωρήσεις και το πάχος του κοντρα πλακέ όλης της κατασκευής στα 8 χιλιοστά. Δεν θα δείς καμμία σημαντική διαφορά σε κανέναν τομέα. (εκτός του οικονομικού ;) )

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Eγω θα έκοβα τα κομμάτια έτσι...

all_exp.jpg

...που θα δημιουργούσαν το παρακάτω αποτέλεσμα...  
 

all.jpg

.... και αν ο σκύλος κρυώνει θα έβαζα υαλοβάμβακα ή κάτι σχετικό 
και θα τα έκλεινα με άλλα 4 κομμάτια γύρω-γύρω. 
 

all_mon.jpg

 

Έγινε επεξεργασία από Asxetius
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

@Asxetius ενδιαφέρουσα ιδέα κι αυτή, αν και νομίζω θα πάω στην πιο παραδοσιακή τεχνοτροπία. Σ' ευχαριστώ όμως για τον κόπο να κατασκευάσεις το σχέδιο! Όσο για τη μόνωση, νομίζω είναι περιττή σχεδόν πάντοτε. Με ένα καλό στρωματάκι μερικών εκατοστών στο πάτωμα και περιμετρική προστασία από τον αέρα ο σκύλος είναι μια χαρά.

 

@colt3003 υποψιάζομαι ότι αν συνεχίσουμε την κουβέντα θα καταλήξω σε τσιγαρόχαρτο για την κατασκευή. Ξεκίνησα με τα (υπερβολικά) 20mm, οδηγήθηκα στα 12.5mm και τώρα μου προτείνεις 8mm! :)

 

Θα πεταχτώ να δω από κοντά μερικά κομμάτια σε διαφορετικά πάχη και θα αποφασίσω πριν την άνοιξη που σκέφτομαι να ασχοληθώ. Πάντως, με ~500kg/m3, το τωρινό σχέδιο μου βγαίνει κάτω από 15kg, που το βρίσκω φυσιολογικό. Μετακινείται χωρίς δυσκολία από 2 άτομα και είναι αρκετά σταθερό ώστε να μην χρειάζεται σταθεροποίηση ακόμη κι αν εκτεθεί σε λίγο πιο δυνατό αέρα.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Πας γυρεύοντας με αυτό το "απλό" στον τίτλο.

 

Αφού όλοι ξέρουμε ότι μερικές σελίδες αργότερα το σπίτι θα διαθέτει ξεχωριστά θερινά και χειμερινά διαμερίσματα, θερμαινόμενη εσωτερική και εξωτερική πισίνα (πιθανότατα infinite pool η εξωτερική), και αυτοματισμούς (για τάισμα/πότισμα/environmental monitoring etc.) που θα ελέγχονται με τη φωνή, μέσω integration με virtual assistants όπως Amazon Alexa και Apple Siri. :p

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

^^ Αυτό το προγραμματιζόμενο τάισμα, είναι κάτι που θα μου έλυνε τα χέρια, καθώς έχω αναλάβει υποχρέωση να ταίζω και τα σκυλιά στο χωριό. Θέλει έρευνα όμως.

Link to comment
Share on other sites

πριν 2 ώρες, το μέλος colt3003 έγραψε:

^^ Αυτό το προγραμματιζόμενο τάισμα, είναι κάτι που θα μου έλυνε τα χέρια, καθώς έχω αναλάβει υποχρέωση να ταίζω και τα σκυλιά στο χωριό. Θέλει έρευνα όμως.

Mε arduino, μια μπαταρία, μια πλακέτα RealTimeClock, και ένα servo νομίζω ότι γίνεται αρκετά εύκολα. 
Και μετά όσο θέλεις το επεκτείνεις, lion μπαταρία, φωτοβολταικό κ.τ.λ.

edit: Εχει αρκετές ιδέες στο net

http://www.instructables.com/id/Automatic-Arduino-Powered-Pet-Feeder/
 



Aλλη ιδέα

http://www.instructables.com/id/Arduino-controled-dog-foodtreat-dispenser/?ALLSTEPS

 

Έγινε επεξεργασία από Asxetius
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.