Jump to content



Desoldering με το Dremel 2000 Versatip και επισκευη xbox one controller


Recommended Posts

Προσφατα η κοπελα μου αγορασε τα Dremel 4000 και 2000 για δικια της χρηση, κυριως μικροκατασκευες.

https://www.amazon.co.uk/d/c7h/Dremel-Platinum-4000-6-Corded-Multitool-Attachments-Accessories/B007651OPW/

https://www.amazon.co.uk/Dremel-Versatip-2000-6-Soldering-Accessories/dp/B002LARRQW

 

Εγω λοιπον εχω ενα ελαφρα χαλασμενο xbox one S controller για το οποιο ηδη εχω παρει replacement απο την Microsoft αλλα δεν ζητησαν πισω τον χαλασμενο controller οποτε θελω να το επισκευασω μονος μου. Το χαλασμενο εξαρτημα ειναι το αριστερο thumbstick. Πηρα λοιπον απο ebay αυτα εδω τα οποια ειναι ακριβως ιδια με αυτα που εχει και ο controller:

http://www.ebay.co.uk/itm/3D-Analog-Joystick-Sensor-Module-Potentiometers-For-xbox-one-controller/361865194895

 

Δεν εχω soldering station οποτε θελησα να χρησιμοποιησω το Dremel Versatip για το desoldering και αφαιρεση του χαλασμενου thumbstick και το soldering του καινουριου.

Λειτουργει με βουτανιο και το soldering ειναι μια απο τις εργασιες που μπορεις να κανεις με αυτο. Μεχρι τωρα το ειχα δοκιμασει μονο για soldering καλωδιων.

Δοκιμασα λοιπον σημερα που παρελαβα τα thumbsticks (λιγοτερο απο 20 μερες εκαναν btw) και δεν καταφερνω να λιωσω τις κολλησεις για να αφαιρεσω το χαλασμενο thumbstick.

Παροτι το εργαλειο δειχνει να ειναι πολυ ζεστο σε σημειο που αρχιζουν να θερμαινοντε αλλα εξαρτηματα του controller, με κινδυνο να προκληθει καποια αλλη ζημια, στις κολλησεις δεν κανει απολυτως τιποτα!

Εχει κανεις εμπειρια με το συγκεκριμενο εργαλειο? Δεν ξερω αν κανω κατι λαθος ή απλα ειναι ακαταλληλο για την χρηση που θελω.

Σκεφτομουν απο καιρο την αγορα soldering station αλλα θα προτιμουσα να την αποφυγω αν μπορω να χρησιμοποιησω το Dremel Versatip. 

Σε αυτο εδω το βιντεο ειναι ακριβως τι προσπαθω να κανω: 

 

 

Προς το παρον δεν εχω soldering wick και flux pen οπως ο τυπος στο βιντεο ,παρα μονο ενα desoldering pump που πηρα απο τα Leeroy.

Μπορει καποιος να βοηθησει? 

Επισης αν πρεπει να αγορασω ηλεκτρικο soldering station, εχετε κατι να προτεινετε, οικονομικο, για ερασιτεχνικη χρηση? Θελω καποια στιγμη να αλλαξω και κατι capacitors σε μια οθονη Samsung 2693 που εχω και αργει υπερβολικα να αναψει. Σημειωση, μενω Πορτογαλια οποτε θα προτιμουσα προτασεις απο ebay ή amazon, οχι απο Ελλαδα! 

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα,

 

Θα ξεκινήσω λέγοντας πώς είμαι αρχάριος σε ό,τι έχει σχέση με τα ηλεκτρονικά, αλλά θα μοιραστώ τις γνώσεις μου γιατί "βασανίστηκα" αρκετά με διάφορους πειραματισμούς που έκανα. Το dremel 2000 ανεβάζει πολύ υψηλές θερμοκρασίες και ως αρχάριος, μόνο ζημιές θα κάνει κατά την ταπεινή άποψή μου.

 

Βλέποντας από το βίντεο, θα σου πρότεινα να χρησιμοποιήσεις ένα κολλητήρι με μικρή ισχύ για να βγάλεις την κόλληση από τον controller. Οι πολύ λεπτές μύτες δε με βόλεψαν ποτέ όποτε ήθελα να ξεκολλήσω εξαρτήματα, προτιμώ αυτές που είναι πλατιές, σαν ίσιο κατσαβιδάκι. Συνδυασμός soldering wick + τρόμπας κάνει θαύματα, αν και θεωρώ την τρόμπα πιο βολική για να βγάλει τα πολλά. Τώρα το flux pen είναι εντελώς προαιρετικό.

 

Εάν θες να πάρεις ένα soldering station, για τί budget μιλάμε; Τα πιο φθηνά κινέζικα πάνω στο 20άρικο, στα 50 θα πάρεις κάτι λίγο πιο αξιοπρεπές και για πιο καλά (ερασιτεχνικά πάντα) γύρω στο 100άρικο. Για τα τελευταία ψάξε για yihua και atten στο ebay.

Έγινε επεξεργασία από kfer
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Το πρόβλημά σου είναι η θερμοχωρητικότητα της μύτης του κολλητηριού !

Με άλλα λόγια, μπορεί η βάση της μύτης να είναι πολύ ζεστή , αλλά δεν σημαίνει ότι η λεπτή της άκρη θα είναι το ίδιο ζεστή!

Αν δε η κόλληση που έχει χρησιμοποιηθεί στο τυπωμένο είναι Led free τότε είναι πιο "σκληρή" από την απλή κόλληση και θέλει υψηλότερη θερμοκρασία για να λιώσει.

Αυτό που θέλεις είναι ένα κολλητήρι με ισχύ ~60 Watt με ελεγχόμενη θερμοκρασία (να μετράει τη θερμοκρασία της μύτης) και να του βάλεις χοντρή σχετικά μύτη που να έχει αρκετά μεγάλη μάζα.

Ρύθμισε θερμοκρασία στους ~350 οC και βλέπεις αν θα χρειαστεί να πας πιο πάνω.

Αυτά που ξεκολλάς είναι παθητικά εξαρτήματα και δεν είναι τόσο ευαίσθητα.

Για το ξεκόλλημα , τρόμπα ή και wick είναι μια χαρά !

Αφήνεις τη μύτη να πιάσει θερμοκρασία πριν ξεκινήσεις.

Δεν επιμένεις πολύ (μερικά δευτερόλεπτα κανονικά είναι αρκετά ! )  γιατί υπάρχει κίνδυνος να ξεκολλήσουν οι δρόμοι του τυπωμένου από την πλακέτα! ! !

Αν χρησιμοποιήσεις τρόμπα, λιώσε λίγο καλάι στη μύτη του κολλητηριού για να έχει εύκολα καλή επαφή με την κόλληση της νησίδας του εξαρτήματος και να μεταφέρει γρήγορα τη θερμότητα τη μύτης σε αυτήν!

Καλή επιτυχία ! :)

 

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Budget μεχρι 50 ευρω το πολυ μιας και δυστυχως ειμαι ανεργος προς το παρον!  Επισης εχω το προβλημα οτι αντιθετως με τα ελληνικα τελωνεια, τα πορτογαλικα ειναι ιδιαιτερα αυστηρα και χρεωνουν πολυ ακριβα οποτε ειτε θα πρεπει να κανω αγορα εντος ΕΕ ειτε το κοστος να ειναι κατω του μεγιστου επιτρεπομενου (ποσο ειναι? 25-30 ευρω?).

Link to comment
Share on other sites

Αυτά τα δυο είναι πολύ καλά! Το πρώτο είναι πιο πολλά βατ και έχει και ρύθμιση θερμοκρασίας.

Τα έχω και τα δυο και μπορώ να σου πω ότι είναι το ίδιο καλά στην χρήση,απλά το πρώτο ζεσταίνει περίπου στα 1.5-2 λεπτά και το άλλο στα 5.

Επίσης ο ρυθμιστής το κάνει πιο "ευέλικτο" ανάλογα την κόλληση που θες να κάνεις.

 

https://www.amazon.de/gp/product/B00505FOF6/ref=ox_sc_act_title_3?ie=UTF8&psc=1&smid=A3JWKAKR8XB7XF

https://www.amazon.co.uk/ERSA-Multipro-soldering-iron-0930CD/dp/B0009QX1VA

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Διαβαζοντας γνωμες για φτηνα soldering stations, αρκετοι προτεινουν κλωνους του Hakko 936.

Ψαχνοντας βρηκα το Yihua 936:

https://hobbyking.com/en_us/soldering-station-with-adjustable-heat-range-with-eu-plug.html  (21 euros + 13 ταχυδρομικα, απο EU)

http://www.ebay.co.uk/itm/YiHUA-936-2in1-SMD-Electric-Rework-Soldering-Iron-Station-Tool-Kit-w-Stand-220V-/311755305321?hash=item4896107169:g:hfYAAOSwKfVXGHpy (28$ + 6$ ταχυδρομικα, απο Hong Kong)

Βιντεο συγκρισης με το original Hakko 936: 

 

Γνωμες?

 

Πρεπει να ψαξω και τα τοπικα μαγαζια αλλα ακομα δεν γνωριζω καλα την πολη και πρεπει να βρω καποιο με μεγαλυτερη ποικιλια απο τα Leeroy...

Έγινε επεξεργασία από wiznick
Link to comment
Share on other sites

1) Για να αποφυγεις την lead free κολληση , απλα περασε "σωστη" κολληση extra απο επανω.

2) Μην πας για αποκολλητικο , τα θεωρω μεταμενα λεφτα για αυτες τις πλακετες.

3)Ενα αρκετα καλος σταθμος κολλησης ειναι ο zd 916 (κινεζικη παραγωγη)

4)Εξασκησου σε μια παλια πλακετα πρωτα και σαν κολληση και με το solder wick

5)θεωρω οτι οι 350 βαθμοι ειναι λιγοι 400-410 θα προτεινα και οχι πολυ επιμονη

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.