Jump to content



LG 24MP68VQ Calibration


Recommended Posts

Έχεις εξοπλισμό ? Ειδάλλως δεν κάνεις "calibration".

 

Εξοπλισμό εννοώ στην χειρότερη colorimeter, στην καλή spectroradiometer και στην καλύτερη συνδυασμό spectroradiometer & colorimeter υψηλής ποιότητας.

Link to comment
Share on other sites

Αν τα είχε όλα αυτά τα tools θα ρωτούσε για calibration όμως ο φίλος;

 Αν εννοεί κάτι τέτοιο, δεν έχω ιδέα. Σε οθόνες ~200-250€ ποιος παίρνει τέτοια tools; 

 

 

Αν όμως εννοεί κάποιο color profile και κάποιες "ιδανικές" ρυθμίσεις για καλύτερη οπτική απόδοση, είναι καθαρά θέμα ματιού.

 

Έχω σε auto ρυθμίσεις την αρκετά παλαιότερη LG 23ΜΡ55 της κοπέλας μου και είναι ευχαριστημένη, δε χρειάστηκε "calibration". 

 

Στην δική μου, έχω κάποιο ICC profile φορτωμένο και  brightness 35/ contrast 75. To custom color το έχω:

R 99 , G 96, B 93

Το tftcentral προτείνει κάτι άλλο, όμως δε μου αρέσει.

 

Στην δική σου οθόνη δε ξέρω τι θα ταίριαζε και αν υπάρχει κάποιο έτοιμο προφίλ να φορτώσεις (εδώ δε βρήκα κάτι). 

Σε κάθε περίπτωση, αν εννοείς αυτό που φαντάστηκα, πρέπει να "παίξεις" λίγο μόνος σου με τις ρυθμίσεις ή να βρεις κάποιον οδηγό στο internet να σε βάλει στην σωστή κατεύθυνση για να πετύχεις αυτό που θέλεις :) 

 

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχουν και άτομα που κάνουν calibration για ένα ποσό ;)

 

Anyway, δίχως tools δεν υφίσταται έννοια calibration.

Κάνεις μόνο τα Black & White Level που γίνονται με το μάτι, και φορτώνεις ένα έτοιμο ICC Profile από το tftcentral and you hope for the best.

Link to comment
Share on other sites

Αυτό υπέθεσα και εγώ ότι θέλει ο φίλος. Το "calibration" που κάνεις από τις ρυθμίσεις, γιατί ας πούμε κάποιες οθόνες out of the box είναι τελείως ότι να'ναι. 

Μένει να μας απαντήσει για να δούμε τι χρειάζεται :) 

Link to comment
Share on other sites

Καταρχήν, ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας. Μάλλον δεν έθεσα καλά την ερώτηση.

Δεν είμαι επαγγελματίας, ούτε αποσκοπώ να ρυθμίσω την οθόνη έτσι ώστε να κάνει θαύματα. Άλλωστε είναι ένα "φθηνό" μοντέλο και φαντάζομαι ότι δεν μπορεί.

Το ζητούμενό μου είναι να την κάνω πιο ξεκούραστη στα μάτια και να πάρω μια καλή απόδοση χρωμάτων ύστερα μια σειρά απλών ρυθμίσεων. Επίσης να πω ότι είμαι ψιλοάσχετος με την διαδικασία.

Παρατήρησα ότι με factory settings με 100 brightness / 70 contrast μετά από κάποιες ώρες διαβάσματος pdf αρχείων και γραψίματος κώδικα , σε κάνει να νιώθεις το κεφάλι σου να σπάσει. Αυτό βελτιώθηκε αισθητά όταν την έβαλα σε reader mode όπου έριξε το brightness στο 8(!). Δεν ξέρω αν πείραξε και τα χρώματα αυτό το mode. Μου φαίνεται περίεργο πάντως να την λειτουργώ με τόσο χαμηλό brightness. Επιπροσθέτως, ένας φίλος μου πρότεινε το f.lux κυρίως για τα βραδινά χρώματα.

Αν μπορείτε να σχολιάσετε με βάση αυτά που αναφέρω θα το εκτιμήσω ιδιαίτερα.

Έγινε επεξεργασία από denz
Link to comment
Share on other sites

Τα χρώματα να τα φέρεις με το μάτι δεν γίνεται.

Το brightness εννοείται πως το ρίχνεις, στο 100% είναι μαρτύριο τα περισσότερα monitor.

 

Αν έχει ρύθμιση RBG η οθόνη σου, μπορείς να φέρεις καλύτερα κατά προσέγγιση την ισσοροπία λευκού ( White Balance ) έχοντας ανοίξει ένα notepad για να έχεις λευκό background ή και δίπλα ένα Α4 φύλλο, και να παίξεις με τα ρυθμιστικά RGB ( Red, Green, Blue ) να φέρεις το λευκό σου όσο πιο κοντά στο λευκό γίνεται ( συνήθως οι περισσότερες οθόνες από μαμάς είναι ρυθμισμένες να ρίχνουνε περισσότερο μπλέ κάνοντας "μπλεδίζον" το λευκό όπως θα παρατηρήσεις και στην δικιά σου ).

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Εγω τις οθονες μου τις εχω μαξ 40% φωτεινότητα και τη ριχνω κάποιες φορες, ενω πάντα εχω και το F.lux (εχει συνδυασμό με alt+pg down που βαζει μαυρο φιλτρο μπροστα)

Έγινε επεξεργασία από SirDiman
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Όπως σωστά ειπώθηκε, δεν υφίσταται η έννοια calibration χωρίς καλό colorimeter. Όσον αφορά τα καλύτερα settings του osd menu, βάλε το custom preset και όλα τα άλλα default, πλην του brightness που παίζει 30-50, ανάλογα με τον περιβάλλοντα φωτισμό. Το 50 ή και παραπάνω τα χρησιμοποιείς συνήθως με δυνατό bias lighting. 

 

Tα reader mode και F. lux ρίχνουν το μπλε, με αποτέλεσμα να κιτρινίζει η οθόνη. Το μπλε φως προκαλεί αϋπνία, αλλά δεν κουράζει με τον τρόπο που κουράζει η υψηλή φωτεινότητα. Επίσης, είναι αυτονόητο ότι ρίχνοντας το μπλε καταστρέφεις την χρωματική ακρίβεια της οθόνης. 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.