Jump to content



Υπερβολική εγγραφή σε ssd;


Recommended Posts

Πριν περιπου 10 μέρες έβαλα στο pc μου έναν Samsung 970 Evo Plus. Πολύ ωραίο δισκάκι και είδα χαοτική διαφορά με το ψυκτράκι της ek. Πριν από αυτόν ήμουν σε 840 pro 128gb. Λόγω των αρκετών gb, σε σχέση με παλιά, άρχισα να μετακομίζω κάποια παιχνιδια από το μηχανικό (steam), στον ssd. Πέρα από αυτό, για να θυμηθώ τα παλιά, έγκατέστησα ένα παιχνίδι που είχα από torrent (το ξέρω ότι δεν πρέπει να κάνω τέτοια πράγματα), το οποίο έκανε όλη την ώρα αποσυμπίεση και έκανε πάνω από 90λεπτο να εγκατασταθεί. Το αποτέλεσμα ήταν να φτάσω τα 1,6 gb γραμμένα στον ssd  (και η εγγύηση άρεται στα 300). Δεν είναι κάπως πολλά για διάστημα 5 ημερών; Να αναφέρω ότι εκτός από την εγκατάσταση αυτού του παιχνιδιού έκανα μερικές μετρήσεις με το benchmark της samsung και το crystaldisk, προκειμένου να ελέγξω τις θερμοκρασίες με και χωρίς το ψυκτράκι της ekwb. Περιμένω το feedback σας και θέλω κάποιος να μου εξηγήσει γιατί θεωρείται τόσο έντονα ότι πρώτα θα πεθάνουν οι κατσαρίδες του πλανήτη και μετά οι ssd, τη στιγμή που μία καταξιωμένη μάρκα όπως η samsung δίνει μόνο 300tbw στον 500άρη;

 

Ευχαριστώ προκαταβολικά και για όποιον ενδιαφέρεται, παραθέτω ένα thread στο insomnia, όπου αναφέρω τις διαφορές που είδα με το ψυκτράκι. 

https://www.insomnia.gr/forums/topic/704056-ψύκτρα-σε-nvme-ssd-και-αυτοκολλητο/?tab=comments#comment-57102061

Link to comment
Share on other sites

Κάπου τα έχεις μπερδέψει. Εδώ είναι το επίσημο pdf από την samsung που γράφει TWB 300TB για τον 500άρη. TB όχι GB. Κοινώς τον γεμίζεις και τον ξαναγεμίζεις από πάνω χονδρικά 600 φορές. Περισσότερες πληροφορίες στο pdf εδώ (ελληνική εγγύηση).

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, psyber said:

Το αποτέλεσμα ήταν να φτάσω τα 1,6 gb γραμμένα στον ssd  (και η εγγύηση άρεται στα 300). Δεν είναι κάπως πολλά για διάστημα 5 ημερών;

Όπως λέει και ο @helix η εγγύηση είναι ΤΒ και όχι GΒ. Περαιτέρω αναφέρω ότι 1.6GB σε 5 μέρες δεν είναι πολλά. Ένα μοντέρνο παιχνίδι να εγκαταστήσεις θέλει αρκετά GB (π.χ. το "δωρεάν" fortnite θέλει 9GB μόνο για installation) ή αν δεις μερικά 1080p videos από youtube επίσης θα γραφτούν στον δίσκο αρκετά GB. Τέλος, η εγγύηση ισχύει μέχρι τα 300TB. Δεν σημαίνει ότι ο δίσκος θα ψοφήσει αμέσως μετά. Πάρε για παράδειγμα τον μηχανικό που έχει εγγύηση 2 χρόνια και μπορεί να ζήσει και 10. Σε stress reviews που έχουν γίνει σε ssd, έχουν φτάσει (ειδικά της samsung) στο ύψος των PB (petabytes) εγγραφών πριν παραδώσουν πνεύμα.

Έγινε επεξεργασία από gdp77
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

@iseeklife Δηλαδή τι λες; Οτι το μοντέλο του ssd/nvme κάνει την διαφορά στο μέγεθος των εγγραφών; Γιατί αυτό το νόημα βγαίνει. Ότι αφου ο 850pro σε 4 χρόνια έγραψε 8ΤΒ τότε κάτι είναι στραβό με τον 970pro που σε λιγότερο από το 1/10 του χρόνου έχει γράψει ήδη το 1/4 του 850pro. Μιλάμε για ακριβώς ίδιο σύστημα και χρήση (virtual memory/pagefiles κτλ);

 

Γιατί η ανησυχία του @psyber είναι οτι το 1,6GB που έγραψε μέσα σε 5 μέρες είναι πολύ. Και αυτό από semi migration από hdd στον ssd. Άλλος θα είχε γράψει όλον τον σκληρό στην θέση του βάζοντας 30 games όπως είπε και ο @gdp77. Αλλά προφανώς μπέρδεψε τα GB με τα TB, νομίζοντας οτι ήδη έγραψε 1,6/300. Ενώ εντελώς μπακάλικα έχει γράψει 1,6/300000. Οπότε μην τον αγχώνεις χωρίς λόγο ?

Έγινε επεξεργασία από helix
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

δεν έχω καταλάβει ακόμα . Η χρήση δεν είναι ακριβώς η ίδια . Κάποιες ώρες, έχω ενεργοποιημένες κάποιες συνδρομητικές υπηρεσίες που δεν τις είχα παλιά . Σποτιφυ και κοσμοτε tv go . Έχω δει τι κατεβάζω από το τάσκ μάνατζερ και έκανα κάποιους μπακαλέ υπολογισμούς και μου έβγαινε πάλι πολύ η κατανάλωση . 

Link to comment
Share on other sites

Ε βρε συ αν streamάρεις 1080p/dts ήχο λογικό να σου γράφει πολύ παραπάνω. Όλα όσα βλέπεις και ακούς γίνονται buffered/cached στον αποθηκευτικό σου χώρο. Σκέψου να είχες κατεβάσει σε torrent οτι έχεις δει και ακούσει μέχρι τώρα, άθροισε τα συνολικά και 8α σου βγουν οι λογαριασμοί είμαι σίγουρος.

Link to comment
Share on other sites

το κοσμοτέ είναι 720 p και το σποτιφύ δεν είναι high quality . Έχω το τασκ μάνατζερ ανοιχτό και κατά τη διάρκεια που μου δείχνει ότι κατεβάζει η εποπτεία πόρων 2 ΜΒ  το δευτερόλεπτο ο δίσκος την ίδια στιγμή δείχνει κάτι κιλομπάιτ. Στον άλλο 970 προ που τον έχω για τα παιχνίδια στο ίδιο χρόνο και ενώ έχω βάλει δύο παιχνίδια μόνο - το ένα το έκανα απεγκατάσταση - μου έχει δείξει ένα ΤΒ εγραφές . Στον 850 προ στα τέσσερα χρόνια μου είχε δείξει 4 ΤΒ .

Link to comment
Share on other sites

Παίδες πολύ κουβέντα για το τίποτα. SSD δεν ψοφάνε από desktop χρήση ακόμα και σε βαριές περιπτώσεις. Αλλά ακόμα και αν κάποιος χρήστης τα καταφέρει να τον ψοφήσει, αυτό θα γίνει σε χρόνο τέτοιο που η αξία του ssd θα είναι ευτελής για την αντικατάστασή του (στα ίδια gb). Τώρα αν μιλάμε για enterprise χρηση δεν αγοράζεις Evo, αλλά συγκεκριμένα μοντέλα που αντέχουν 24/7 read writes

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk

  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

37 minutes ago, psyber said:

@helix, @gdp77, @iseeklife, ζητώ συγνώμη tb εννοούσα.

Capture2.JPG

Αν υπολογίσουμε ότι στο δεκαήμερο που τον έχεις έκανες και μια πλήρη εγκατάσταση λογισμικού (~200GB) σύμφωνα με τον ελεύθερο χώρο που βλέπω, τότε τα υπόλοιπα 1.5ΤΒ είναι πράγματι μεγάλη χρήση για 10 μέρες. Δεν ξέρω τι μπορεί να έκανες ή τι λογισμικό τρέχεις. Ακόμα και με αυτόν τον ρυθμό όμως να συνεχίσεις (μάλλον απίθανο εκτός αν κάνεις επανεγκατάσταση OS και λογισμικού ανά 10 μέρες), τότε θα χρειαστείς 300/1.7=176 δεκαήμερα, ήτοι 1760 μέρες, ήτοι 4,8 χρόνια για να βγεις εκτός εγγύησης, όχι να χαλάσει ο δίσκος. Ακόμα όμως και να πάρουμε το χειρότερο σενάριο ότι δηλαδή μόλις πιάσεις τα 300ΤΒW θα σου χαλάσει ο δίσκος, εσύ πιστεύεις ότι σε 5 χρόνια από τώρα θα είσαι ακόμα με 500άρη nvme? 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Σε 860 250άρη, έχω γράψει σε 5 μήνες 1.6ΤΒ. Είχα μεταφέρει τα δεδομένα του παλιού SSD με Acronis (κάπου 80gb). Γενικώς δεν τον προσέχω, συνεχώς έχω σαβούρα στο desktop και δεν το σκέφτομαι όταν κάνω αποσυμπιέσεις.

 

Άρα τα 1.7 ΤΒ σε λίγες μέρες μου φαίνονται πολλά. Θα έλεγα να το παρακολουθήσεις και εάν μείνουν σχετικά σταθερά να μην ασχοληθείς.

  • Agree 1
Link to comment
Share on other sites

παιδιά πρέπει να προτιμήσω κάποια συγκεκριμένη από τις 2 θύρες nvme της μητρικής μου; Σύμφωνα με το manual η πρώτη υποστηρίζει και pci express και sata, ενώ η δεύτερη μόνο pci express.

 

https://www.asrock.com/mb/Intel/Z270M Pro4/index.gr.asp#Support

Link to comment
Share on other sites

On 30/3/2019 at 8:44 ΠΜ, το μέλος psyber έγραψε:

παιδιά πρέπει να προτιμήσω κάποια συγκεκριμένη από τις 2 θύρες nvme της μητρικής μου; Σύμφωνα με το manual η πρώτη υποστηρίζει και pci express και sata, ενώ η δεύτερη μόνο pci express.

 

https://www.asrock.com/mb/Intel/Z270M Pro4/index.gr.asp#Support

 

 

θα βαλεις αυτη που εχει ψυκτρα (η asrock taichi που εχω, αλλα και οι περισσοτερες μητρικες εχουν μια με ψυκτρα και μια χωρις που αν θες να της βαλεις δευτερο nvme θα πρεπει να αγορασεις aftermarket ψυκτρα). 

 

Τωρα οσον αφορα το θεμα εγγραφων, αν και απαντηθηκε στο 100% θελω να συμπληρωσω οτι τετοιες μετρησεις τις καναμε πολυ παλια οταν ΥΠΟΤΕΙΘΕΤΑΙ πως το προβλημα του περιορισμου εγγραφων ηταν υπαρκτο, και οι ssd κοστιζαν εναμισι νεφρο για πραγματικα παρα πολυ χαμηλες χωρητικοτητες (ο πρωτος μου παιζει να ηταν 16 η 32 gb)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Nick74 said:

θα πρεπει να αγορασεις aftermarket ψυκτρα

 

On 3/28/2019 at 10:41 PM, psyber said:

Ευχαριστώ προκαταβολικά και για όποιον ενδιαφέρεται, παραθέτω ένα thread στο insomnia, όπου αναφέρω τις διαφορές που είδα με το ψυκτράκι

 

Link to comment
Share on other sites

2 minutes ago, gdp77 said:

Φαντάζομαι ότι αν έχεις tower με καλό airflow και πλαϊνό ανεμιστήρα δεν χρειάζεται κανένα ψυκτράκι.

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk
 

το γελιο ειναι οτι με το ψυκτρακι θελεις airflow γιατι ειναι παθητικο.................

εμενα στο 800d λογο πολλων ψυγειων εχω χαλασει το flow οποτε μετα απο αρκετη ωρα παλι φτανει ψηλα η θερμοκρασια...........

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.