Jump to content


PC γενική χρήση-παιχνίδια τύπου FB


Recommended Posts

Θα ήθελα κάποιες προτάσεις για τη χρήση του τίτλου. Με ενδιαφέρουν τρία εξαρτήματα, CPU-RAM-MB να μην ξεπερνούν τα  300-350€. Αν ο επεξεργαστής δεν έχει ενσωματωμένα γραφικά, τότε και κάρτα γραφικών με συνολικό όριο για τα τέσσερα εξαρτήματα τα 350-400€. Δεν χρειάζεται να κουραστείτε για να βρείτε links με τιμές, αν σας διευκολύνει απλώς γράψτε μου το μοντέλο.

Παρατηρήσεις:
α) ποιος είναι αυτή τη στιγμή ο ισχυρότερος συνδυασμός σε αυτό το όριο; AMD ή Intel;
β) είναι καλύτερα κάποιος επεξεργαστής με ενσωματωμένα γραφικά ή «χειρότερος» επεξεργαστής και ξεχωριστή κάρτα;
γ) αν η πρότασή σας απαιτεί αγορά ψύκτρας, τότε πρέπει και η ψύκτρα να περιλαμβάνεται στην τιμή
δ) υπάρχει κάποιο ζήτημα με θερμοκρασίες ώστε να πρότεινα μεγαλύτερο κουτί ή μπορούν να περιοριστούν σε μικρότερα κουτιά για mATX;

ευχαριστώ εκ των προτέρων
 

Link to comment
Share on other sites

Για γενική χρήση και FB games νομίζω οι απαιτήσεις τόσο σε CPU όσο και σε κάρτα γραφικών θα είναι minimal.

Θέλεις να φάς όλο το budget αγοράζοντας τον καλύτερο δυνατό συνδυασμό, ή έιναι το πλαφόν και αν βγεί λιγότερο θα δουλέψουν και τα σουβλατζίδηκα; 

Link to comment
Share on other sites

όλο το όριο, αν βγαίνει στα 330€ αντί 350€ δεν θα πουν όχι. Περισσότερο ενδιαφέρει εμένα να δω τι συνδυασμό επεξεργαστή-τσίπσετ (μητρική) να κοιτάξω. Είδα μια σύνθεση που έβαλες προσφάτως για 500gaming κι έκλεψα από κει τον επεξεργαστή και τη μητρική. Αυτό είναι το ισχυρότερο ή μπορούν κάτι παραπάνω είτε σε ΑMD είτε σε intel; Τα ιντελ έχουν το πλεονέκτημα των ενσωματωμένων γραφικών, στα AMD μπαίνεις σε πιο περίπλοκες λογικές επειδή έχουν λιγότερα με ενσωματωμένα.
Αν σε διευκολύνει:
Επιλογή Α. intel με ενσωματωμένο (ποιος επεξεργαστής ποιο τσιπσετ)
Επιλογή Β. ΑΜD με ενσωματωμένο (αντέγραψα αυτό που έβαλες στο άλλο, υπάρχει κάτι καλύτερο αυτή τη στιγμή; )
Επιλογή Γ. AMD και ξεχωριστή κάρτα γραφικών (ποιος επεξεργαστής, ποιο τσιπσετ, ποια κάρτα)

ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

ναι, δεν υπάρχει κόλλημα να είναι ντε και καλά ιντελ. Επίσης το όριο που δίνω περιλαμβάνει μνήμη. Επειδή αυτό είναι μετρημένα κουκιά, είτε 8 πληρώνοντας κάνα πενηντάρικο είτε 16 με κάτι λιγότερο από κατοστάρικο, αν σε διευκολύνει αφαίρεσε το ποσόν της μνήμης από το όριο. Αν χρειάζεται έξτρα ψύκτρα πρέπει να χωρά κι αυτή στο όριο. Δεν θα κάνουν OC klp.

Link to comment
Share on other sites

Ενδεικτικά :

 

A1. i5 9400F / B360 motherboard / 16GB DDR4@3200 / GT 1030 2GB  ~ 400€

A2. i5 9400F / B360 motherboard / 8GB DDR4@3200 / GT 1030 2GB  ~ 350€

Β1. Ryzen 5 2400G / B450 motherboard / 16GB DDR4@3200 ~ 280€

B2. Ryzen 5 2200g / B450 motherboard / 16GB DDR4@3200 ~ 240€

Γ1. Ryzen 5 2600 /  B450 motherboard / 16GB DDR4@3200 / GT 1030 2GB ~ 380€

Γ2. Ryzen 5 2600 /  B450 motherboard / 8GB DDR4@3200 / GT 1030 2GB ~ 330€

 

Στον intel δεν έβαλα i3 γιατί αν του κλείσεις το HT αντίο ζωή. Ο 9400F είναι 6c/6t

Στους 2x00G θεωρώ ότι καλό είναι να έχει 16GB για να μπορεί με άνεση να εκχωρήσει παραπάνω VRAM στη Vega αν το χρειαστεί.

Κοίταξα midrange M/B με 4 RAM slots, μπορεί να πέσει η τιμή 10-20€ αν πάει σε entry level.

 

Προσωπικά για τη χρήση που το θέλουν θα πήγαινα στο Β2, τα υπόλοιπα είναι overkill. Ας κρατήσουν τα λεφτά για ότι άλλο έχουν ανάγκη (σε αναβάθμιση ή μη).

Το λέω μετά λόγου γνώσεως καθώς έχω στήσει 3 μηχανάκια με 2200 για τη χρήση που περιγράφεις και οι ιδιοκτήτες τους είναι κατενθουσιασμένοι.

 

Δεν νομίζω να έχεις θέματα θερμοκρασίας με κανέναν από τους παραπάνω.

 

 

Έγινε επεξεργασία από paxman
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

ευχαριστώ για τον κόπο και τη βοήθεια, το Β1/Β2 θα τους πω. Ο 2600 με την 1030 είναι αισθητά ταχύτερος; Δεν θα τον συστήσω λόγω κόστους, επειδή όμως υπάρχει ενδεχόμενο να μπορούν να αγοράσουν «δεύτερης διαλογής» από εταιρεία ( π.χ. Dell) να τους έλεγα να έχουν τον νου τους μη πετύχουν κάνα κελεπούρι, αν είναι σημαντικά ταχύτερο ή για κάποιον άλλο λόγο καλύτερη αγορά .

Link to comment
Share on other sites

Για το σενάριο χρήσης του δεν νομίζω ότι θα αντιληφθούν διαφορά.

Μια διόρθωση (έχω μείνει λίγο πίσω) ο i3 8100 στα ~120€ είναι 4c/4t. 

Θα μπορούσε να μπεί αυτός στην intel σύνθεση ρίχνοντας την τιμή ~30€ από την cpu + 80€ το κόστος της GT1030.

Βέβαια και πάλι θα είναι ~40€ ακριβότερος από τον περίπου ισοδύναμο 2200G ο οπoίος έχει και πολύ καλύτερη igpu.

Διευκρινίζω ότι δεν είμαι fanboy της AMD (οκ μια μικρή συμπάθεια στο underdog) και μέχρι τους Ryzen είχα Intel συστήματα, αλλά το VFM της κόκκινης αυτή τη στιγμή είναι ασυναγώνιστο.

Έγινε επεξεργασία από paxman
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

2400G/16GB Ram/B350 or B450 mobo , δαγκωτό από μένα, για αυτό το σενάριο χρήσης. Η discrete GPU περιττό έξοδο. Φαντάζομαι ότι κάποιο PSU θα υπάρχει στον ορίζοντα για να μην αναφέρεται :) Μηδαμινές απαιτήσεις σε ισχύ το συστηματάκι και πολύ καλή δουλειά. Φυσικά 1 SSD είναι σίγουρα απαραίτητο για το "maximum" της...εμπειρίας ;) 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Ναι, τα 16GB Ram ούτε καν χρειάζονται, αλλά θέλει να πάει σε ένα σύγχρονο σύστημα (λογικά), οπότε δεν νομίζω ότι έχει και πολλές εναλλακτικές. 

Αν μπαίνει το μεταχειρισμένο στο παιχνίδι, αλλάζει το πράγμα, αλλά έχει 300-350€ μπάτζετ, γιατί να μην πάει σε ένα "μοντέρνο" σύστημα;

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

7 minutes ago, tommybertsen said:

Ναι, τα 16GB Ram ούτε καν χρειάζονται, αλλά θέλει να πάει σε ένα σύγχρονο σύστημα (λογικά), οπότε δεν νομίζω ότι έχει και πολλές εναλλακτικές. 

Αν μπαίνει το μεταχειρισμένο στο παιχνίδι, αλλάζει το πράγμα, αλλά έχει 300-350€ μπάτζετ, γιατί να μην πάει σε ένα "μοντέρνο" σύστημα;

Θα μπορούσε να πάει σε 8GB τώρα και να έχει την δυνατότητα για αλλά 8 μελλοντικά μιας και οι μητρικές που κοίταξα έχουν 4 slot.

10 minutes ago, salde said:

ποιον επεξεργαστή+τσιπσετ θα πρότεινες; Το παιχνίδι στο ΦΒ τους είναι σημαντικό να τρέχει χωρίς να σέρνεται

Δεν βρήκα κάπου minimum specs για FB games αλλά εκτιμώ ότι από τη στιγμή που η Vega 8 παίζει αρκετά από τα δημοφιλή online games (έστω σε low settings) πόσο βαριά να είναι τα web based?

Link to comment
Share on other sites

τον Grigas ρωτούσα που γράφει ότι θα πρότεινε κάτι σημαντικά χαμηλότερο. Περί μνήμης: καταρχάς δεν θα πρότεινα πουθενά και για κανένα κάτω από 8. Όπως έγραψα και παραπάνω, η μνήμη είναι μετρημένα κουκιά -εξαιρώντας ιδιοσυγκρασίες των Ryzen- η διαφορά τιμής από 8 σε 16 είναι γύρω στο πενηντάρικο. Θα τους πω έτσι κι αλλιώς και τα δυο κι ας κρίνουν αν θέλουν να σώσουν το πενηντάρικο ή όχι. Δεν με δυσκολεύει στην επιλογή η μνήμη.

Τα παιχνίδια στο ΦΒ κι ο όρος γενική χρήση είναι δίκοπο μαχαίρι. Φυσικά και αρκούν πολύ χαμηλότερα συστήματα για να τα ανοίξεις ή για να σερφάρεις. Όταν αρχίσουν όμως, να πάνε από εδώ να δουν κάνα βιντεάκι, σε μια άλλη σελίδα με γραφικά βαρύτερα, διαφημίσεις, να ξεχνάνε tabs ανοιχτά, προγράμματα να τρέχουν στο background, στον υπολογιστή να γίνεται πανηγύρι αν βάζουν ό,τι προγραμματάκι τους κατέβει στο κεφάλι, να τρέχουν το AV χωρίς να ρυθμίζουν τίποτα για να ελαφρύνει κάπως το σύστημα, να χώνουν extensions στον browser που διάβασαν δεξιά κι αριστερά, δεν αργεί να γίνει το έλα να δεις. Με αυτό το σκεπτικό είμαι οπαδός των 16GB π.χ.

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

ευχαριστώ,  περίπου το ίδιο με το χαμηλό του paxman, στα ίδια χνάρια κι ο tommybertsen με εγγύτερη νοοτροπία στη δική μου προς το ακριβότερο σκέλος του «χαμηλού». Ryzen 2200G ή 2400G (είναι μικρή η διαφορά τιμής) και Β450 τσιπσετ. Αυτό είναι που κυρίως έψαχνα, με βοηθήσατε.
Αυτά δεν χρειάζονται έξτρα ψύκτρα, αρκεί αυτή που έχουν αν κατάλαβα καλά.

Έγινε επεξεργασία από salde
Link to comment
Share on other sites

36 minutes ago, GriGaS said:

Θεωρώ πως κάτι τέτοιο είναι υπερ-αρκετό. Capture.PNG

 

 

Θα άλλαζα μόνο τις μνήμες σε πιο γρήγορες μιας και θα παίζει η igpu με αυτές.

Συν ότι συμφωνώ με τον @salde για την ανάγκη για 16GB, ειδικά αν εκχωρήσεις και κάνα 2GB για VRAM.

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Από περιέργεια θα μπορούσες ναας πεις ενδεικτικά κάποιο παιχνίδι; Έχω έναν skylake 6100 και έναν Coffee lake 8100 στα δύο μου Shuttle και τα δύο με την onboard gpu και θα μπορούσα ενδεχομένως να τα δοκιμάσω. 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

αν ρωτάς εμένα κι εννοείς στο ΦΒ, παίζουν παιχνίδια τύπου Farmville (δεν ξέρω αν υπάρχει ακόμα αυτό), Candy κάτι και Gardens of Time. Αυτά είναι συνήθως flash-based παιχνίδια. Το Flash από μόνο του είναι πρόβλημα, είναι στο τέλος της ζωής του, υποτίθεται του χρόνου το χαιρετάμε, με αποτέλεσμα όλοι οι browsers να έχουν αρχίσει να το δυσκολεύουν σταδιακά. Κοντά σε αυτό βάλε ότι μάλλον έχουν κακογραμμένο κώδικα που με τα χρόνια γίνεται χειρότερος, ότι αλλάζουν κάθε τόσο ιδιοκτήτη επειδή οι εταιρείες τους χρεωκοπούν, ότι το ίδιο το ΦΒ κάνει αλλαγές κάθε τρεις και λίγο (προσπαθώντας κιόλας να σπρώξει τον κόσμο στην πλατφόρμα του που την ονομάζει Gameroom,  προσοχή το να παιχτεί το παιχνίδι μέσω Gameroom είναι διαφορετικό από το να το παίζεις από την κεντρική σελίδα του ΦΒ), ότι έχουν ένα τόνο διαφημίσεις και pop up screens και μπορείς να καταλάβεις ότι από ένα σημείο και μετά γίνεται ο κακός χαμός.

Στις δοκιμές, ένα ενδιαφέρον σημείο (δεν ξέρω αν έχω δίκιο, μάλλον ναι) είναι ότι μπορεί να είναι παραπλανητικές ως προς το εξής: όταν αρχίζεις το παιχνίδι είναι κατά πολύ ελαφρύτερο, επειδή όμως αυτά διαρκούν χρόνια, από κάποιο σημείο και μετά μαζεύονται πολλά (πολλά αντικείμενα, πολλοί συμπαίκτες κλπ) με αποτέλεσμα να βαραίνει δυσανάλογα. Επίσης ισχύει αυτό που ισχύει σχεδόν σε κάθε παιχνίδι/πρόγραμμα στον υπολογιστή, όταν το ανοίγεις σε «φρέσκο» υπολογιστή μπορεί να έχει καλή απόκριση, όσο περνά η ώρα (χωρίς να κάνεις επανεκκίνηση, χωρίς να ανοιγοκλείσεις τον browser ή το πρόγραμμα) ο υπολογιστής ζορίζεται περισσότερο. Συν το ότι συνήθως τρέχουν κι άλλα πράγματα στον υπολογιστή όλη αυτή την ώρα που σίγουρα επιβαρύνει την όλη εικόνα.
Δλδ με δοκιμή σε «φρέσκια» κατάσταση ουσιαστικά το μόνο που μπορείς να διαπιστώσεις είναι αν τρέχει απροβλημάτιστα όταν ανοίγει κάτι και να συγκρίνεις πώς η αρχική του μορφή συμπεριφέρεται σε διαφορετικά συστήματα, δεν μπορείς να κάνεις με το καλημέρα προσομοίωση της κατάστασης που αντιμετωπίζει κάποιος που είναι σε εντελώς άλλο επίπεδο παιχνιδιού.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.