Jump to content



Επικινδυνότητα από την φόρτιση κινητών σε πλοία


Recommended Posts

Μιας κι είμαστε ναυτική χώρα: στις αρχές του μήνα συνέβη ένα πολύνεκρο δυστύχημα στις ΗΠΑ. Ένα πλοιάριο που χρησιμοποιούνταν για οργανωμένες εκδρομές για καταδύσεις έπιασε φωτιά και κάηκαν οι περισσότεροι επιβάτες, 34 νεκροί. Σώθηκαν κάποια μέλη του πληρώματος που βρίσκονταν στο κατάστρωμα και πρόλαβαν να φύγουν στην θάλασσα. Οι νεκροί εγκλωβίστηκαν στον χώρο κάτω από την επιφάνεια του πλοίου, όπου οι περισσότεροι κοιμούνταν. Από ότι φαίνεται μέχρι στιγμής -το πόρισμα για τα λεπτομερή αίτια του ναυαγίου θα αργήσει- το πιθανότερο είναι η φωτιά να ξεκίνησε από φορτιστές μπαταριών λιθίου για κινητές συσκευές και φωτογραφικές μηχανές που είχαν βάλει να φορτίζουν εκείνοι που κοιμούνταν.

Με αφορμή το δυστύχημα η αμερικανική ακτοφυλακή εξέδωσε ήδη προειδοποίηση μεταξύ άλλων για την φόρτιση κινητών σε πλοία που μεταφέρουν επιβάτες:

«Reduce potential fire hazards and consider limiting the unsupervised charging of lithium-ion batteries and extensive use of power strips and extension cords»
«
Review the overall condition of the passenger accommodation spaces and any other space that is readily available to passengers during the voyage for unsafe practices or other hazardous arrangements»

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Πολύ πιθανό μου ακούγεται πάντως η φωτιά να ξεκίνησε από τη φόρτιση συσκευών. Αν μιλάμε για τουριστικό πλοίο το οποίο όλοι επάνω τους θα είχαν κινητά και κάμερες, ίσως τα έβαλαν σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους, από μία-δύο πρίζες με πολύπριζα και να έγινε το κακό.

 

Βάζεις το τηλέφωνο να φορτίσει στο τραπέζι ή στον καναπέ και μόλις το βγάλεις από τη φόρτιση, ο καναπές είναι ζεστός. Στην περίπτωση του τουριστικού πλοίου θα μιλάμε για 10-15 συσκευές ταυτόχρονα. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

34 άνθρωποι, πάνω από 10-15 συσκευές λογικά, γύρευε σε πόσες πρίζες, με τι καλώδια, για ποιες προδιαγραφές οι πρίζες. Ο λόγος που μου φάνηκε αξιομνημόνευτη η είδηση είναι ότι κι εμείς έχουμε τέτοια τουριστικά σκάφη. Ούτε είπαν -προς το παρόν- να απαγορευθούν οι φορτίσεις γενικά. Να ελεγχθεί αν πρέπει να αλλάξει κάτι στους κανονισμούς και να ελεγχθεί η υπερβολική χρήση συνιστούν. Consider limiting...

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Οι πρίζες που παίρνουν οι φορτιστές είναι 220. Στο σκάφος όταν κοιμούνται άνθρωποι δεν δουλεύει η γεννήτρια οπότε παίρνουν από το  inverter 220 που παίρνει από τις μπαταρίες 24.ή 12  

Πριν λίγο καιρό που μέτρησα τον εσπρεσάκο που έφτιαχνε  ένας φίλος, τράβαγε 110 Α από το 12. Φαντάσου τώρα μαζί με τους φορτιστές να έβαλε καμία μπιστολάκι για τα μαλλιά... αλλά και χωρίς αυτό  με το inverter  πατώνουν εύκολα οι μπαταρίες και μετά τα καλώδια γίνονται αντιστάσεις, όπου έχει κακή επαφή παίρνει φωτιά κλπ    

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.