Jump to content



ερώτηση εγγύησης


serpico75

Recommended Posts

Ας πούμε ότι σε ένα ενοικιαζόμενο διαμέρισμα:

Νίκος : ιδιοκτήτης

Άννα : ενοικιαστής

Κόβει η ΔΕΔΔΗΕ το ρεύμα λόγω οφειλής στο διαμέρισμα. Πηγαίνει η Άννα, εξοφλεί το ποσό για να της ξανασυνδέσουν το ρεύμα. Πληρώνει καί 160,00 Euro εγγύηση στη ΔΕΔΔΗΕ για την επανασύνδεση, και γίνεται η επανασύνδεση κανονικά. Όλα ok ως εδώ.

Την εγγύηση αυτή την πληρώνει, τελικά, ο Νίκος ως ιδιοκτήτης (επιστρέφει, δηλαδή, στην Άννα τα χρήματα) ή την πλήρωσε η Άννα και δεν τη δικαιούται από τον Νίκο;

 

Σας ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Εάν η παροχή είναι στο όνομα του ενοικιαστή τότε η πληρωμή αλλά και η επιστροφή της εγγύησης όταν και αν θα φύγει από το σπίτι είναι δικό του θέμα.

Εάν είναι στο όνομα του ιδιοκτήτη τότε θα πρέπει να πληρώσει αυτός την εγγύηση, εάν όμως η διακοπή έγινε με υπαιτιότητα του ενοικιαστή  νομίζω ότι αυτός πρέπει να την πληρώσει.

Link to comment
Share on other sites

1. Αν δεν έχουν αλλάξει πρόσφατα το νόμο, κακώς πλήρωσε η Άννα την οφειλή (εκτός αν ήταν αμελητέο ποσόν). Η ΔΕΗ επέτρεπε να ακυρωθεί το ρολόι (η οφειλή ακολουθούσε όνομα λογαριασμού στο ρολόι, όχι ακίνητο, αντίθετα με την ΕΥΔΑΠ π.χ.) και μετά πλήρωνες ένα ποσόν γύρω στο 250άρι νομίζω για νέο ρολόι. Συν τα υπόλοιπα, εγγύηση κλπ. Αυτό είναι κάτι που δεν το «διαφημίζουν» οι υπάλληλοι της ΔΕΗ.

2. Δεν κατάλαβα την ερώτησή σου, την εγγύηση δικαιούται να την πάρει πίσω εκείνος που την κατέβαλε (ή οι κληρονόμοι του σε παλιό ρολόι κλπ). Αν είναι όλα στο όνομα της Άννας, η Άννα δικαιούται να την πάρει πίσω. 

Link to comment
Share on other sites

8 minutes ago, Siera said:

Εάν είναι στο όνομα του ιδιοκτήτη τότε θα πρέπει να πληρώσει αυτός την εγγύηση

αν έκανε αλλαγή ονόματος, την μεν παλαιά εγγύηση την οποία «επιστρέφει» η ΔΕΗ αν υπάρχει, θα την εισπράξει εκείνος που την είχε καταβάλει, ο ιδιοκτήτης στο παράδειγμά σου. Την νέα, θα την καταβάλει εκείνος στο όνομα του οποίου γίνεται η σύμβαση και θα την εισπράξει όποιος την κατέβαλε στο τέλος της σύμβασης. Από την ΔΕΗ.
Σε ενοικιαζόμενα ακίνητα είναι λάθος να κρατά το ρολόι της ΔΕΗ και τα τηλέφωνα στο όνομά του ο ιδιοκτήτης. 

Link to comment
Share on other sites

8 minutes ago, Siera said:

Εάν η παροχή είναι στο όνομα του ενοικιαστή τότε η πληρωμή αλλά και η επιστροφή της εγγύησης όταν και αν θα φύγει από το σπίτι είναι δικό του θέμα

 

Αυτό δεν το πολυκατάλαβα.

 

Το ποσό της οφειλής ήταν γύρω στα 630,00 Euro. Έφταιγε εξολοκλήρου η Άννα, λόγω του ότι έφτασε το λογαριασμό σε αυτό το ποσό λόγω του ότι δεν πλήρωνε τους λογαριασμούς που ερχόντουσαν. Οπότε, κάποια στιγμή ξεχύλισε το ποτήρι και πήγε η ΔΕΗ και έκανε διακοπή απ' το ρολόι. Εξολοκλήρου η Άννα έφταιγε. Δεν υπήρχε κάτι άλλο για να γίνει η διακοπή.

 

Το όνομα τού λογαριασμού είναι στον Νίκο, και πληρώνει η Άννα ως ενοικιαστής. Δεν έχουν πάει να αλλάξουν τα στοιχεία στο λογαριασμό.

Link to comment
Share on other sites

οκ, αρχικά είχα καταλάβει ότι η οφειλή ήταν από προγούμενο ενοικιαστή και η Άννα πλήρωσε οφειλή άλλου. Αν δεν έχουν αλλάξει τα στοιχεία (κακώς, κάκιστα να επαναλάβω) τότε την εγγύηση την πληρώνει και την εισπράττει ο Νίκος. Ο οποίος και υπογράφει τη σύμβαση με την ΔΕΗ. Αν είσαι ο Νίκος, να επιμείνεις να πάει η Άννα και να πάρει το λογαριασμό στο όνομά της.

Να στο πω αλλιώς, η ΔΕΗ «βλέπει» εκείνον με τον οποίο έχει υπογράψει τη σύμβαση, τον Νίκο αν είναι στο όνομά του ο λογαριασμός. Το τι θα κάνουν μεταξύ τους ο Νίκος και η Άννα είναι δικό τους θέμα, όχι της ΔΕΗ.

Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, salde said:

οκ, αρχικά είχα καταλάβει ότι η οφειλή ήταν από προγούμενο ενοικιαστή και η Άννα πλήρωσε οφειλή άλλου. 

 

Όχι. Δεν παίζει κάτι τέτοιο. Η Άννα δεν πλήρωσε καμία οφειλή κάποιου άλλου. Αλλού είναι το θέμα, και αναλύω αμέσως:

 

Αυτό που έγινε τελικά είναι:

Λανθασμένο είναι το γεγονός ότι δεν έχει γίνει αλλαγή ονόματος στον λογαριασμό. Ο λογαριασμός εδώ και χρόνια είναι στο όνομα τού Νίκου, και πληρώνει η Άννα ως ενοικιαστής. Εντάξει, το καταλαβαίνω, είναι λάθος να είναι έτσι η κατάσταση χρόνια με τα στοιχεία στο λογαριασμό. Τώρα, αυτό που τελικά έγινε είναι να εξοφλήσει η Άννα το ποσό του λογαριασμού, να πληρώσει εγγύηση για επανασύνδεση, να τη ζητήσει από τον Νίκο, και εκείνος να της τη δώσει αγνοώντας ότι δεν έπρεπε (εάν έχω καταλάβει καλά). Πάντως, και γω δεν καταλαβαίνω, αφού η Άννα έκανε τις μ@λ@κίες και κόψανε το ρεύμα, εκείνη δεν πρέπει να πληρώσει την εγγύηση για την επανασύνδεση; Ο Νίκος δεν έχει καμία σχέση με αυτό. Εκτός και εάν όταν φύγει από το διαμέρισμα η Άννα, η ΔΕΗ θα δώσει πίσω την εγγύση στον Νίκο. Οπότε, είναι η μόνη περίπτωση που έτσι δεν βγαίνει χαμένος κανείς:καί η Άννα δεν χάνει χρήματα (τα πήρε πίσω από τον Νίκο τώρα), αλλά ούτε καί ο Νίκος χάνει, διότι θα τού τα επιστρέψει η ΔΕΗ όταν φύγει η Άννα από το διαμέρισμα. Όταν, δηλαδή, το ξενοικιάσει. Απλά, ο Νίκος θα πρέπει να περιμένει να ξενοικιαστεί το διαμέρισμα για να τα ξαναβάλει στην τσέπη του.

Link to comment
Share on other sites

Ακόμη αλλαγή ονοματος δεν έγινε. Ο λογαριασμός εξακολουθεί να έρχεται στο όνομα τού Νίκου. Οπότε, κακώς ζήτησε την εγγύηση πίσω η Άννα, και ακόμη πιο κακώς + αφελώς (χωρίς να το ψάξει λίγο παραπάνω) ο Νίκος της την έδωσε πίσω.

Έγινε επεξεργασία από serpico75
Link to comment
Share on other sites

1. Ο ΔΕΔΔΗΕ λογικά σε κάποιο χρονικό σημείο στο απώτερο μέλλον θα επιστρέψει την εγγύηση.

Σε ποιον θα την επιστρέψει;
Σε εκείνον με τον οποίο έχει υπογεγγραμένη σύμβαση, στο παράδειγμα στον Νίκο. Εάν το κάνει όπως το έκανε μέχρι πρότινος η ΔΕΗ, αυτό γινόταν μέσω του λογαριασμού, δλδ συνήθως δεν πήγαινες κάπου να σου δώσουν ξεχωριστά τα χρήματα, απλώς αφαιρούσαν το ποσόν από έναν λογαριασμό σου. Επομένως, αν υποθέσουμε ότι η σχέση Νίκου-ενοικιαστών (παροχή στο όνομα του Νίκου αλλά πηγαίνουν οι ενοικιαστές και πληρώνουν) συνεχίζεται έτσι στο διηνεκές, ενώ τυπικά τα λεφτά θα επιστραφούν στον Νίκο, ο πραγματικά οφελούμενος θα είναι όποιος θα πάει να πληρώσει εκείνον τον μελλοντικό λογαριασμό που θα περιλαμβάνει την επιστροφή.

Πότε;
Όποτε λήξει η σύμβαση ή/και αντικατασταθεί από κάποια άλλη. Αν  αυτό γίνει σε έξι μήνες, τότε σε έξι μήνες, αν γίνει σε 15 χρόνια, τότε σε 15 χρόνια. Σημείωση: η ΔΕΗ δεν επέστρεφε το ποσόν της εγγύησης εντόκως, μόνο ονομαστικά (ίσως έκανε και κάποια αναπροσαρμογή μικρή αν είχαν περάσει πάρα πολλά χρόνια, δεν το θυμάμαι αυτό). Αν δηλαδή είχαν κάπου βάλει ρολόι το 1970, είχαν πληρώσει τότε την εγγύηση κάποιων δραχμών (λίγων και ουσιαστικά μηδαμινών για σήμερα) και πήγαινες το 2010 π.χ. να αλλάξεις όνομα, η ΔΕΗ σου επέστρεφε π.χ. 20 δραχμές (αντιστοιχούν σε κάποια λεπτά του ευρώ) και όχι το ποσόν της τρέχουσας εγγύησης που ζητούσε το 2010 (π.χ. 25€) ούτε έβαζε τόκο στις 20 δραχμές για τα χρόνια που μεσολάβησαν από το 1970.

Ο Νίκος κακώς συνεχίζει αυτή την κατάσταση, ειδικά αν υπάρχει προηγούμενο με ενοικιαστή που άφησε φέσια, αντί να πάει σε συνεννόηση με την Άννα να αλλάξουν την παροχή και να την βάλουν στο όνομα της Άννας. Τυπικά, υπεύθυνος προς τον ΔΕΔΔΗΕ για την πληρωμή της εγγύησης είναι ο Νίκος αν εκείνου το όνομα φαίνεται στη σύμβαση. Το ότι πλη΄ρωσε η Άννα , ζήτησε μετά τα λεφτά από τον Νίκο και το αν της τα έδωσε ή όχι ο Νίκος δεν αφορά τον ΔΕΔΔΗΕ ή την ΔΕΗ. Δηλαδή το «καλώς ή κακώς» που ρωτάς εδώ περισσότερο ηθική αξία έχει αν δεν σκοπεύει κάποιος να πάει σε δικαστήρια ή άλλου είδους νομικές ενέργειες.

Η επιφύλαξη που έχω είναι μη τυχόν έχουν αλλάξει τον νόμο τα τελευταία χρόνια, αλλά σε κάθε περίπτωση οι λογαριασμοί καλό είναι να περάσουν στο όνομα  εκείνου που χρησιμοποιεί την υπηρεσία, γιατί αν μελλοντικά η Άννα βάλει φέσι 2000€, ο πάροχος θα κυνηγάει τον Νίκο.
 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Well done salde, όπως και οι υπόλοιποι με τις απαντήσεις σας. Η τελευταία απάντηση-αναλυση του slade είναι ο,τι σκέφτομαι και γω τις τελευταίες 1-2 ημέρες. Ο λογαριασμός έρχεται στο όνομα της μητέρας μου, και η ενοικιαστρια (Μαίρη) τον πληρώνει τόσα χρόνια. Αυτό που σκέφτηκα και γω είναι πως της επιστρέψαμε 160 ευρώ της εγγύησης που πλήρωσε (έτσι λέει τουλάχιστον, χωρίς  να μας δείξει  κάποια απόδειξη  από τη ΔΕΗ), και, όταν η Μαίρη ξενοικιασει, θα τα ωφεληθεί στην εξόφληση, εάν δεν μας τα δώσει πίσω.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.