Cyber_Cookie 4 ώρες πριν #301 4 ώρες πριν On 6/13/2026 at 10:19 AM, sotiris said: Στο laptop που έχω από τη δουλειά (εγώ το είχα επιλέξει για κάτι φτηνό) είναι ένα Microsoft Surface go 3 laptop (όχι το tablet-ο-ειδές). Αυτό είναι Alder Lake i5 1235U (πάλι 10 nm αλλά λογικά 2 γενιές πίσω από το άλλο με το εντυπωσιακό TDP 15Watt, μιας και το laptop είναι ultra low portable) και γράφει 11 δευτερόλεπτα στο SPi 1m. Κάτι τέτοιο περίμενα και για τον άλλο, 10-11 δευτερόλεπτα, αλλά το 6 με εντυπωσίασε!!! Εδώ να πω ότι πάλι δεν με εντυπωσιάζει ο υπολογιστής, όπως δεν με εντυπωσιάζει το iphone etc. Δηλαδή ένα μηχάνημα με 11s και 16GB DDR5 πρέπει με ΑΙ να έχει ανοίξει το Word πριν πατήσω το εικονίδιο. Αντίθετα, αργούν όσο αργούσαν οι συμβατικοί υπολογιστές πάντα. Δεν μπορώ να το εξηγήσω γιατί δεν είναι ματσακωνιασμένα 5-10 εξαρτήματα από ό,τι provider βρήκαν, είναι υποτίθεται βελτιστοποιημένα hardware που θα έπρεπε να πετάνε (δηλαδή ο συνδυασμός cpu - ram - ssd). Είμαι μπάρμπας, αλλά το raid0 windows vista μηχάνημά μου φόρτωνε πιο γρήγορα το office από τα super duper ssd σήμερα. Και εννοείται όταν είχα βάλει τον πρώτο μου SSD σε συμβατικό PC, ήταν wow η αίσθηση. Η θεωρία που έχω αναπτύξει είναι ότι είναι τόσο συνδεδεμένα με το internet όλα που στην πραγματικότητα η ταχύτητα εξαρτάται από την ταχύτητα του δικτύου. Το άλλο ενδεχόμενο είναι να έχουν υπερφορτωθεί οι εφαρμογές με άχρηστα τζιτζιμπλίκια και τα windows να κάνουν εντελώς άχρηστη διαχείριση πόρων οπότε να σέρνεται γι' αυτό το λόγο. Όταν πατάω το Word θέλει 5 δευτερόλεπτα, για pc με ssd και 11 sec superpi στο 1 δευτερόλεπτο θα έπρεπε να γράφω κείμενο. Έφτιαξα δικό μου image win11 χωρίς όλο το bloat και πλήρως de-ai-ified και έχω 5 βαθμούς χαμηλότερο idle temp στον 5800x3D. Για ραμ δε το συζητάω, 5-10GB χαμηλότερα.
Recommended Posts