Jump to content



Τραγική απάντηση Seagate για external HDD και συμπεράσματα


Recommended Posts

Λοιπόν μετά το story που ακολουθεί, κατέληξα σε χρησιμότατα συμπεράσματα, ένα εκ των οποίων είναι ότι δεν με βλέπω να ξαναγοράζω seagate ποτέ.

 

Να σημειώσω ότι γενικά δεν έχω θέμα με τις εταιρείες HDD. Αν και, μέχρι σήμερα, μου έχουν ψοφήσει εσωτερικοί seagate και εξωτερικοί WD, αγοράζω πάντα στην καλύτερη τιμή και με τη μεγαλύτερη εγγύηση για τα εκάστοτε specs που ψάχνω. Τελευταία προτιμώ λύσεις Toshiba για εσωτερικούς δίσκους, γνωρίζοντας ότι το αν και πότε θα σου σκάσει δίσκος είναι θέμα τύχης και γι'αυτό προσέχω για να έχω με πολιτική backup 3-2-1.

 

Έπεσε το μάτι μου σε αυτόν τον εξωτερικό, και καλά "gaming", με πολύ καλή τιμή για τα 8ΤΒ που προσφέρει.

 

20220210094512_seagate_firecuda_gaming_u
WWW.SKROUTZ.GR

Βρες τιμές για το προϊόν Seagate FireCuda Gaming USB 3.2 / USB-C Εξωτερικός HDD 8TB 2.5" Μαύρο από 3 καταστήματα. Δες χαρακτηριστικά & πραγματικές κριτικές χρηστών!

 

 

Έψαξα για reviews και βρήκα μόνο κάποια reviews για το 16ΤΒ μοντέλο που αναφέρουν ότι εσωκλείει δίσκο enterprise EXOS με 7200 rpm. Καλή φάση.

 

Όμως, για το 8ΤΒ μοντέλο που ενδιαφερόμουν, ούτε η Seagate δίνει specs, ούτε και πουθενά στο διαδίκτυο υπήρχαν σχετικές αναφορές, τουλάχιστον αξιόπιστες. Γενικά θα ήθελα να αναβαθμίσω το backup storage μου (προς το παρόν χρησιμοποιώ 6ΤΒ external λύση της Seagate με εσωκλειόμενο 5400rpm SMR δίσκο). Μια χαρά για εξωτερικό backup, αλλά οι "χαμηλές" ταχύτητες αρχίζουν να μου τη δίνουν στα νεύρα και σκέφτομαι να τις διπλασιάσω με έναν 7200 rpm CMR δίσκο.

 

Τελικά, μη βρίσκοντας άκρη, έστειλα mail στο σχετικό support της seagate ( δεν έχω το original κειμενο, γιατί ήταν φόρμα που συμπλήρωσα), εν ολίγοις ρωτώντας για τα specs του εσωκλειόμενου δίσκου και συγκεκριμένα αν είναι 7200 rpm.

 

Η απάντηση που έλαβα (αυθημερόν) ήταν μια από τις τραγικότερες απαντήσεις που έχω λάβει από support. Σας την παραθέτω αυτούσια:

 

Παράθεση

Dear χχχχχχχχχχχχχχχχχχ.

Welcome to Seagate Support, my name is Bogdan and it is my pleasure to assist you today. Please know that it is my goal to make you a very satisfied customer.

Most of our drives are 5400 RPM now, however more detailed confirmation on this model is not available.

Please kindly note that for external drives, such an indicator as spindle speed is not a defining characteristic and is not indicated in its specifications. This is primarily due to the fact that the most effective method for assessing the performance of a hard drive is to measure the speed of data transfer from a rotating medium (platters) to a computer using a read / write head and is measured in gigabytes (or gigabits) per second.

Therefore, all specifications for external drives contain information about the supported interface, since this factor will determine the performance of the device. Firecuda Gaming Hub has a USB 3.2 Gen 1 interface, so the transfer rate will be up to 5 Gbps.

Since this drive is considered as a whole device, information about its internal components, including the internal hard drive, is not made publicly available. It will be our great pleasure to be able to provide you with more accurate and complete information about the disk if you can send us the serial number of the device.

Looking for immediate assistance? You can have real-time support through our phone or web messaging services which are available during Seagate’s customer support business hours.

You will find Seagate’s support hours and how to contact us here:
https://www.seagate.com/contacts/

Thank you for contacting Seagate!
Kind Regards,
χχχχχχχ
Seagate/LaCie Supportmail?url=https%3A%2F%2Fseagate.my.salesforce.com%2Fservlet%2Fservlet.ImageServer%3Foid%3D00D00000000hhzl%26esid%3D0184V00001841MX%26from%3Dext&t=1648234364&ymreqid=3c68a8e4-3f2e-6e52-1ce7-1e0005013800&sig=HEWd_b0B_Mk2a78Klu5ZFA--~D

 

Αφού ηρέμησα από τα γέλια, τους ανταπάντησα (παραθέτω στα ελληνικά) :

 

Παράθεση

Πραγματικά τώρα; Αυτή είναι η απάντησή σας;

 

1) Ο άμεσος ανταγωνιστής σας έχει άλλη άποψη και τουλάχιστον δημοσιεύει τα rpm του εσωκλειόμενου δίσκου. 

Παρακαλώ ενημερωθείτε : https://www.westerndigital.com/products/external-drives/wd-black-d10-game-drive-usb-3-2-hdd#WDBA3P0080HBK-NESN 

 

2) Αναφέροντάς μου ότι ο  Firecuda Gaming Hub έχει USB 3.2 GEN 1 interface είναι σχεδόν άχρηστη πληροφορία, καθώς οι ταχύτεροι μηχανικοί δίσκοι μπορούν να πετύχουν ταχύτητες μέχρι 1,6-2,0 gbps το πολύ (από τα πλατό του δίσκου, δεν μιλάω για data από την cache)

 

3) Κρίνω ότι είναι απαραίτητο να αποκαλύπτετε τουλάχιστον τα rpm του δίσκου, εφόσον μιλάμε για "gaming" προϊόντα που θέλετε να τα εμπορεύεστε και να τα πωλείτε σαν "κορυφαία".

 

4) Αν είχα τον δίσκο και το serial number που αναφέρετε, τότε θα μπορούσα να γνωρίζω και τα rpm του, υπάρχουν ένα σωρό utilities για αυτό. Δεν θα σας χρειαζόμουν τότε. Ρωτώ για να μάθω πριν αγοράσω.

 

5) Εφόσον δεν απαντάτε στην ερώτησή μου, σας ευχαριστώ πολύ που με βοηθήσατε να αποφασίσω να αγοράσω τελικά το προϊόν του ανταγωνιστή σας.
 

 

Βεβαίως η αντίστοιχη λύση της WD έχει πιο ακριβή τιμή στην ελληνική αγορά

 

20191227123332_western_digital_d10_game_
WWW.SKROUTZ.GR

Δες τιμή, χαρακτηριστικά & πραγματικές κριτικές χρηστών για το προϊόν Western Digital Black D10 Game USB 3.2 Εξωτερικός HDD 8TB 3.5" Μαύρο. Αγόρασε εύκολα μέσω Skroutz!

 

αλλά έχει και 3 χρόνια εγγύηση, ενώ η Seagate δίνει 1 χρόνο για το δικό της προϊόν.

 

Προχωρώντας όμως σε μια εναλλακτική έρευνα αγοράς κατέληξα ότι δεν χρειάζομαι κανένα από αυτά τα ετοιματζίδικα προϊόντα και κακώς έχασα τον χρόνο μου.

 

Η Toshiba έχει την ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ σειρά ΜG (enterprise) SATA δίσκων

 

Με ~ 179 € βρίσκω τον 8TB ( https://geizhals.eu/toshiba-enterprise-capacity-mg06aca-8tb-mg06aca800e-a2121111.html )

Με ~ 200€ βρίσκω τον 10ΤΒ ( https://www.skroutz.gr/s/23836300/Toshiba-MG06A-10TB-HDD-Σκληρός-Δίσκος-3-5-SATA-III-7200rpm-με-256MB-Cache-για-Server-MG06ACA10TE.html )

 

Παίρνω και ένα τέτοιο enclosure με 20€ ( https://www.skroutz.gr/s/21201499/Ugreen-Θήκη-για-Σκληρό-Δίσκο-3-5-SATA-III-με-σύνδεση-USB3-0-50422.html )

 

και ξεμπερδεύω και ξέρω και τι αγοράζω. Ναι η λύση αυτή είναι λίγο πιο ακριβή (σε σχέση με τα αρχικά 160€ του seagate), αλλά με λίγα παραπάνω (200€ --> HDD + enclosure) έχω 5 ΧΡΟΝΙΑ ΕΓΓΥΗΣΗ ενός enterprise δίσκου + 7200 rpm

 

Και εν τέλει, με τη σειρά MG της Toshiba, με αυτές τις ανταγωνιστικές τιμές, δεν έχουν κανένα νόημα ύπαρξης όλα τα external HDDs που κυκλοφορούν. Αυτά.

 

Γνώμες και σχόλια ευπρόσδεκτα....

 

 

 

 

 

 

 

 

Έγινε επεξεργασία από gdp77
  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Διαβάζοντας το e-mail που σου έστειλαν την πρώτη φορά, επανήλθα στην πρώτη γραμμή για να δω το όνομα του συνομιλητή σου μήπως ήταν το "Πυθία"! :p

 

Αν και δεν ασχολούμαι με εξωτερικούς δίσκους (δεν έχω τέτοιες ανάγκες για backup/μεταφορά δεδομένων). Πιστεύω πως η λύση που ακολούθησες είναι η σωστότερη από την στιγμή που γνωρίζεις ποια θήκη θα επιλέξεις. Ναι μεν η έτοιμη λύση μπορεί να είναι φθηνότερη αλλά όλο και κάποιο "μυστικό" ή έλλειψη θα έχει σε σχέση με την δική σου λύση* που γνωρίζεις ακριβώς τι έχεις στα χέρια σου.

 

* Παράδειγμα: Ο Seagate έχει άγνωστο δίσκο και ο WD έχει μικρότερη εγγύηση.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Είναι συχνό φαινόμενο κάποιοι κατασκευαστές δίσκων να βάζουν σε εξωτερικές θήκες όποιο μοντέλο τους βολέψει την εκάστοτε στιγμή. Και η WD το έχει κάνει στο παρελθόν. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι αναμενόμενο να μην αναγράφουν αναλυτικά χαρακτηριστικά.

Σε κάποια μοντέλα προτιμούν να κολλάνε το USB bridge πάνω στην πλακέτα του δίσκου αντί να είναι χωριστά στη θήκη, οπότε είναι εξαρχής γνωστά όλα τα χαρακτηριστικά του δίσκου...

 

Κατά τα άλλα, υπάρχουν συγκυρίες που μπορείς να βρεις εξωτερικό δίσκο σε τιμή καλύτερη απ' ότι ο εσωτερικός δίσκος μόνος του. Για αυτόν και άλλους λόγους δεν απορρίπτω τους εξωτερικούς εκ προοιμίου. Η εγγύηση σίγουρα είναι ένα χρήσιμο χαρακτηριστικό, τα rpm καθεαυτά όχι πολύ, ειδικά για τα μοτίβα χρήσης που αναμένεται να έχει ένας εξωτερικός.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

21 λεπτά πριν, το μέλος minast έγραψε:

Κατά τα άλλα, υπάρχουν συγκυρίες που μπορείς να βρεις εξωτερικό δίσκο σε τιμή καλύτερη απ' ότι ο εσωτερικός δίσκος μόνος του. Για αυτόν και άλλους λόγους δεν απορρίπτω τους εξωτερικούς εκ προοιμίου.

 

Συμφωνώ απόλυτα. Για να μπορείς να το δεις όμως αυτό, πρέπει να ξέρεις ποιος είναι ο εσωκλειόμενος δίσκος. Αυτή ακριβώς η πληροφορία έπαιξε ρόλο όταν είχα αγοράσει το Seagate Backup Hub 6TB (που χρησιμοποιώ τώρα για offline backup). Ήξερα ότι εσωκλείει κλασσικό baracuda δίσκο 6ΤΒ, ο οποίος όταν αγόρασα ήταν πιο ακριβός από το backup hub. 

 

Εξάλλου υπάρχουν και πολλά youtube channels που ασχολούνται με μέσα αποθήκευσης, με άπειρα home storage solutions που αντί να αγοράσουν τους κανονικούς δίσκους, τους παίρνουν σε external enclosures, τα σπάνε (πολλά δεν ανοίγουν χωρίς να σπάσει enclosure) και χρησιμοποιούν τους δίσκους σαν εσωτερικούς.

 

Στην περίπτωσή μου όμως, θέλω να αναβαθμίσω ΚΑΙ την ταχύτητα του offline backup μου, συνεπώς με ενδιαφέρει να ξέρω και τα rpm και την τεχνολογία του δίσκου (CMR αντί SMR). 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Αμα ψαξεις για φλασακια, ουτε εκει λενε ταχυτητες πια, μονο το πρωτοκολο

Χωριστη θηκη με χωριστο δισκο ειναι ο καλυτερος συνδυασμος

19 ώρες πριν, το μέλος gdp77 έγραψε:

Μια χαρά για εξωτερικό backup, αλλά οι "χαμηλές" ταχύτητες αρχίζουν να μου τη δίνουν στα νεύρα και σκέφτομαι να τις διπλασιάσω με έναν 7200 rpm CMR δίσκο.

Αυτο εξαρταται απο πολλους παραγοντες

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

30 λεπτά πριν, το μέλος slalom έγραψε:

Αυτο εξαρταται απο πολλους παραγοντες

 

Σύμφωνοι, αλλά από 5400 SMR ---> 7200 CMR με τετραπλάσια cache, νομίζω ότι θα δω σημαντική βελτίωση.

 

Αν και στον εξωτερικό offline δίσκο κάνω incremental backups (με rsync), αρκετές φορές τα δεδομένα που γράφω σε αυτόν είναι της τάξης των αρκετών GB (π.χ. όταν παίρνω backup τον "games" δίσκο μου και έχει περαστεί update του warzone, 100GB στο backup είναι σιγουράκι. Επίσης όταν παίρνω backup τα VMs μου και τότε έχω μεγάλα αρχεία που θα ενημερωθούν και στο backup.

Link to comment
Share on other sites

29 λεπτά πριν, το μέλος gdp77 έγραψε:

Σύμφωνοι, αλλά από 5400 SMR ---> 7200 CMR με τετραπλάσια cache, νομίζω ότι θα δω σημαντική βελτίωση.

Θα πρεπει να δινεις και απο αντιστοιχο δισκο

 

Επιπλεον εχω παρατηρησει οσο μεγαλυτερος δισκος, τοσο πιο γρηγορος

Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, το μέλος slalom έγραψε:

Θα πρεπει να δινεις και απο αντιστοιχο δισκο

 

Τα μισά δεδομένα που γίνονται backup είναι από nvme και SATA SSD

1 ώρα πριν, το μέλος slalom έγραψε:

Επιπλεον εχω παρατηρησει οσο μεγαλυτερος δισκος, τοσο πιο γρηγορος

 

Ναι σωστό, αλλά όχι αναλογικά (για μηχανικούς μιλάμε). Οι μηχανικοί τερματίζουν (υπό προϋποθέσεις θέσης αρχείων στα πλατό και μεγέθους αρχείων) στα 200-250 MB/s ανάγνωση και κάτι λιγότερο εγγραφή.

 

Δεν ξέρω αν οι τεχνολογίες HAMR και MAMR βελτιώσουν λίγο την κατάσταση, δεν το ξέρω. Αλλά αυτές οι τεχνολογίες αφορούν σε δίσκους που ακόμα δεν είναι mainstream και έχουν τεράστιες χωρητικότητες (για το enterprise κυρίως).

Link to comment
Share on other sites

2 ώρες πριν, το μέλος slalom έγραψε:

Θα πρεπει να δινεις και απο αντιστοιχο δισκο

 

Επιπλεον εχω παρατηρησει οσο μεγαλυτερος δισκος, τοσο πιο γρηγορος

Συνήθως αυτό συμβαίνει επειδή έχουν μεγαλύτερη πυκνότητα GB/επιφάνεια, αλλά όπως είπες εξαρτάται από πολλούς παράγοντες ;)

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ πως καλό θα είναι να ξέρεις τι μοντέλο έχει ο εξωτερικός και καλό θα είναι να πας σε κάτι δοκιμασμένο. Αλλά ήθελα να ρωτήσω κιόλας το εξής: τι δίκτυο έχεις στο σπιτι; Μήπως το δίκτυο θα βάλει φρένο πολύ νωρίτερα στη μεταφορά των δεδομένων από οποιοδήποτε σκληρό δίσκο;

Link to comment
Share on other sites

Το δίκτυο στο σπίτι νομίζω είναι άσχετο. Δεν με ενδιαφέρει λύση ΝΑS που να αξιοποιεί το δίκτυο. Μιλάμε για τοπική σύνδεση USB 3 στον βασικό μου υπολογιστή για εξωτερικό offline backup. Λεχθεντος τούτου, έχω 1000άρι port στον υπολογιστή και στο router και εκτός του wifi στα υπόλοιπα δωμάτια του σπιτιού έχω δικτύωση μέσω powerline στα 200-400mbps. Βέβαια στην πράξη η μεταφορά αρχείων είναι πολύ πιο αργή λόγω overhead πρωτοκόλλων δικτύωσης.

 

Οι πιο γρήγοροι μηχανικοί τερματίζουν στα 200-250 MB/s ήτοι περίπου 2 Gbps. Το usb 3 με 5 Gbps με υπερκαλύπτει. 

Έγινε επεξεργασία από gdp77
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Δημιουργία...

Important Information

Ο ιστότοπος theLab.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει την καλύτερη εμπειρία σας κατά την περιήγηση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των cookies σας , διαφορετικά θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει για να συνεχίσετε.